yoreczka Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 Czy ma ktoś ochotę na ciepłe bułeczki? Ciepłe bułeczki - kanapeczk składniki: brokuły mogą być mrożone cebula pieczarki wedlina np.polędwica ser żółty masło roślinne bułeczki Przekroić bułeczki na pół, posmarować masłem. Na to położyć wędlinę, pieczarki, cebula, kawałek brokuły i plasterek sera. oczywiście cebula i pieczarki drobno pokroić w plastry. Piec aż się ser roztopi a bułeczki będą rumiane :) Jak ktoś lubi może polać ketchupem. Quote
isabelle Posted January 14, 2006 Posted January 14, 2006 kurcze, ledwo sie czlowiek nie obejrzy a tu w mgnieniu oka tyle pyyysznych przepisikow. :razz: ja przepisu na faworki nie znam, ale moge spytac mamy, bo wychodza jej pyszne i b. chrupkie. :lol: teraz pekam w szwach, a mielismy sie w nowym roku odchudzac :mad: Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 [quote name='olcha']:oops: :oops: :oops: A ja dodałam 0,5+0,5+0,5 i mi wyszło 2 litry :hmmmm: to pewnie przez ten widok lodów mi się przed oczami wichruje :oops: olcha, dobrze Ci wyszlo :) to ja moze namieszalam troszke, bo ja zrobilam z polowy tych skladnikow, ktore wymienilam. czyli 0,25+0,25+5 jajek itd... i z tego wyszedl litr :) Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 [quote name='yoreczka']Czy ma ktoś ochotę na ciepłe bułeczki? Ciepłe bułeczki - kanapeczk składniki: brokuły mogą być mrożone cebula pieczarki wedlina np.polędwica ser żółty masło roślinne bułeczki Przekroić bułeczki na pół, posmarować masłem. Na to położyć wędlinę, pieczarki, cebula, kawałek brokuły i plasterek sera. oczywiście cebula i pieczarki drobno pokroić w plastry. Piec aż się ser roztopi a bułeczki będą rumiane :) Jak ktoś lubi może polać ketchupem. yoreczka, jakie apetyczne:crazyeye: chyba uracze TZcika na kolacje, bo on uwielbia rozne takie domowe zapiekanki :) Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 a to lody na drugi dzien :) juz zamarzly pieknie i sa prawdziwymi lodami :lol: PYYYCHA :p Quote
Alicja Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 [quote name='Teklunia']a to lody na drugi dzien :) juz zamarzly pieknie i sa prawdziwymi lodami :lol: PYYYCHA :p:mad:albo mi tu się zaraz z tymi lodami stawisz albo się rozpłaczę :placz::placz::placz: Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 Alicjarydzewska napisał(a)::mad:albo mi tu się zaraz z tymi lodami stawisz albo się rozpłaczę :placz::placz::placz: o Ty szantazystko ;) chcesz lodzika to przyjezdzaj do wawki :razz: Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 [quote name='olcha']ODDAWAJ LODY! Jak nie to... na DGManii robi sie ostatnio groznie:oops: wszyscy lataja z kijami, strasza, krzycza... ja sie boje troszke :shake: Quote
Alicja Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Teklunia napisał(a):o Ty szantazystko ;) chcesz lodzika to przyjezdzaj do wawki :razz:ja mam dalej bo pod górkę a ty masz z górki do mnie :eviltong: Quote
Daga_i_Oskar Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Alicjarydzewska napisał(a):ja mam dalej bo pod górkę a ty masz z górki do mnie :eviltong: jestem jak najbardziej za bo i wtedy do mnie Kasiunia bedzie mogla z lodami zawitac :lol: :lol: Quote
olcha Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Teklunia napisał(a):na DGManii robi sie ostatnio groznie:oops: wszyscy lataja z kijami, strasza, krzycza... ja sie boje troszke :shake: Ja przepraszam, innego skutecznego wyjścia nie widzę :evil_lol: Quote
yoreczka Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 [quote name='Teklunia']a to lody na drugi dzien :) juz zamarzly pieknie i sa prawdziwymi lodami :lol: PYYYCHA :p Teklunia ale narobiłaś mi smaku :roll: hihi a ja gotuje flaczki drobiowe potem podam przepisik :eviltong: tak jakoś nas naszło. Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 yoreczka, ale sie rozszalalysmy kulinarnie w ten weekend ;) moj TZ jak zobaczyl te ciasteczka, to zazadal takich samych i oswiadczyl, ze wlasnie takie lubi najbardziej na swiecie, tylko nigdy nie potrafil mi wytlumaczyc o jakie mu chodzi...:lol: Quote
yoreczka Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 [quote name='Teklunia']yoreczka, ale sie rozszalalysmy kulinarnie w ten weekend ;) moj TZ jak zobaczyl te ciasteczka, to zazadal takich samych i oswiadczyl, ze wlasnie takie lubi najbardziej na swiecie, tylko nigdy nie potrafil mi wytlumaczyc o jakie mu chodzi...:lol: Tekunia nie źle, mój też powiedział co twój więc zrób z podwujnej porcji bo ta jest malutka (nas jest 4 osoby + psy) i ledwo starczyło :mad: Quote
Daga_i_Oskar Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Wczoraj mama zrobiła babeczki z drzemem i bitą śmietaną - pychotka :lol: Dzisiaj już prawie nic nie zostało :oops: :oops: sa tak mięciutkie, że rozpływają się w ustach :lol: :lol: Quote
Teklunia Posted January 15, 2006 Author Posted January 15, 2006 Daga, a gdzie przepisik na te cudenka? Czy to sa takie spody kupowane i napełnione dzemem i bita smietana i wiecej pisac nie trzeba? ;) Bardzo lubie rozne babeczki, ale nigdy sama nie robilam. Moze czas to zmienic, skoro tak zachwalasz... Quote
yoreczka Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 Teklunia napisał(a):Daga, a gdzie przepisik na te cudenka? Czy to sa takie spody kupowane i napełnione dzemem i bita smietana i wiecej pisac nie trzeba? ;) Bardzo lubie rozne babeczki, ale nigdy sama nie robilam. Moze czas to zmienic, skoro tak zachwalasz... Daga Teklunia ma racje daj szybko info, babeczki ślicznie wygladja a ta bita śmietana hmmmmmmmmmmmmmmm palce lizać. Quote
yoreczka Posted January 15, 2006 Posted January 15, 2006 A teraz przepisik na kurczaczka :lol: Kurczak w miodzie 1,5 kurczaka lub udka 5 łyżek masła 3 łyżki miodu sok z cytryny gałka muszkatołowa 1/2 szklanki wody Kurczaka opłukać, odciąć szyjkę i skrzydełka. Natrzeć solą i sokiem z cytryny. Stopić masło, wymieszać z miodem oraz połową gałki muszkatołowej. Mieszaniną wysmarować kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Położyć do brytfanny, polać pozostałą częścią mieszaniny dodać ˝ szk. wody. Piec około 90 min. w piekarniku, często polewając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Na zdjęciu jest zbyt spieczony ale tak lubi moja córka ;) Quote
Daga_i_Oskar Posted January 16, 2006 Posted January 16, 2006 [quote name='Teklunia']Daga, a gdzie przepisik na te cudenka? Czy to sa takie spody kupowane i napełnione dzemem i bita smietana i wiecej pisac nie trzeba? ;) Bardzo lubie rozne babeczki, ale nigdy sama nie robilam. Moze czas to zmienic, skoro tak zachwalasz... Kasiu przepisik jest bardzo prosciutki, dzisiaj go wrzuce, bo nie wiem gdzie mama go dala :oops: Babeczki oczywiscie były robione :lol: Quote
Teklunia Posted January 16, 2006 Author Posted January 16, 2006 [quote name='yoreczka'] Kurczak w miodzie mlask, malsk... az mi slinka pociekla :) a do tego jak widze moja ulubiona suroweczka :sabber: Quote
yoreczka Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 A co tu takie pustki :crazyeye: FLAKI DROBIOWE 1,5 kg żołądki 1,5 kg skrzydełka włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) cebula przesmażona na maśle mąka mały przecier pomidorowy sól pieprz czarny pieprz biały majeranek bazylia słodka papryka imbir 2-3 listki laurowe 3-5 szt. ziela angielskiego kawałek cebuli Żołądki ugotować, wodę wylać pokroić w cienkie paski. Skrzydełka , włoszczyznę, przypieczoną cebulę, ziele angielski i listek wrzucamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowane skrzydełka obieramy i kroimy tak jak żołądki, Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Resztę warzyw wyrzucamy. Marchew, skrzydełka, żołądki wrzucamy z powrotem do garnka, gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Dodajemy przesmażoną cebulkę. Na 5 min przed końcem dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz czarny, biały, majeranek, bazylie, słodką paprykę, imbir. Na koniec zrobić zasmażkę. Podawać z bułeczką. Daguś czekamy na przepisiki :roll: Quote
yoreczka Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 aga1215 napisał(a):jak długo gotuje się te żołądki??? ja je gotuje około 30 min jak dodam sól zmięczająco mięso albo godzinkę bez soli. Quote
Sylwcia Posted January 17, 2006 Posted January 17, 2006 Yoreczko smakowicie wyglądają i jutro będą u mnie na obiad (mniam mniam ) Quote
Recommended Posts