necia25 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='basia0607']Super, że chcecie wykupić z tej hodowli wszystkie yorki. Facet na ich miejsce weżmie inne bo napędzicie mu biznes ![/quote] przyznam, że ja też o tym myślę ... niestety każdy kij ma dwa końce ... Quote
GameBoy Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='basia0607']Super, że chcecie wykupić z tej hodowli wszystkie yorki. Facet na ich miejsce weżmie inne bo napędzicie mu biznes ! Tylko dowody , zakaz handlu i łamanie ustawy może zlikwidować te miejsce. Wczoraj byłam w innej psedohodowli tam jest 100 psów/ obecnie 70, resztę po naglosnieniu chyba zlikwidował /. Prawo jest takie, że muszą ścielic sie ciała nieżywych zwierząt aby człowieka ukarać. Jeżeli dobrze dzialająca oragnizacja prozwierzęca bada te sprawę to ok. jeżeli nie niech ktoś poda mi na priwa jakieś fakty.[/quote] łatwiej będzie planować jakiekolwiek interwencje mając w reku opis stanu zdrowia psów stamtad niż zglaszac cokolwiek ot tak na gębę Quote
PapryczkaChili Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 napewno forum nie jest miejscem, gdzie się pisze o takich rzeczach, bo to wszyscy czytają... ale gdyby potrzebna była pomoc, zwł. w kierunku mediów - to może mogę pomóc. nie robiłam nigdy czegoś takiego, ale może trzeba spróbować. ostatnio było kilka takich artykułów o pseudo... więc może coś się zaczyna dziać w tym temacie. Quote
basia0607 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Jestem bardzo ciekawa w jakich warunkach są trzymane psy ? Widzialyście w telewizji sprawe krów i wypowiedż pani z inspekcji wet ? U nas byl lepszy przypadek. Na wsi został porącony mały piesek. Leżal bez pomocy , ciagnął tył .. Była afera, policja, inspekcja wet. Pani z inspekcji przyjechała do tak chorego psa z tabletkami na odrobaczenie . Zostawili psa facetowi bo ten zadeklarowal że zaraz z nim pojedzie do weta. Nie dojechał, stwierdził , że psiak mu uciekl. Kilka dni temu na poesji tego faceta w stawie wypłynęła jakaś zwierzyna. Ktoś powiedomil faceta, sprzatnął zwłoki. Nic mu nie można zrobić. Piszę to tylko po to aby uzmyslowić, że najpierw trzeba samemu kolo sprawy pochodzic zebrać dowody a na końcu powiadomić odpowiednie sluzby, bo spieprzą każdą sprawę ! Quote
Qti Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='GameBoy']bardzo dobrze napisal ktos wyzej zebrac te DS niech zaplaca za wykup plus same doprowadza psa do porzadku jak komus zalezy na psie nie bedzie mial z tym problemu[/quote] Moim zdaniem te yorki powinny być wydane do DS dopiero po sterylkach. Jakie macie gwarancję, że nie trafi się czarna owca - wśród potencjalnych DS, która zwietrzy okazję na zakup za 100 zł suki do dalszego rozrodu? Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, nie zaś przy wyadoptowywaniu jakiejkolwiek żywej istoty. Quote
Yoda i Tos Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='basia0607']Super, że chcecie wykupić z tej hodowli wszystkie yorki. Facet na ich miejsce weżmie inne bo napędzicie mu biznes ! Tylko dowody , zakaz handlu i łamanie ustawy może zlikwidować te miejsce. Wczoraj byłam w innej psedohodowli tam jest 100 psów/ obecnie 70, resztę po naglosnieniu chyba zlikwidował /. Prawo jest takie, że muszą ścielic sie ciała nieżywych zwierząt aby człowieka ukarać. Jeżeli dobrze dzialająca oragnizacja prozwierzęca bada te sprawę to ok. jeżeli nie niech ktoś poda mi na priwa jakieś fakty.[/quote] Dobrze działająca organizacja prozwierzęca ma nad tym pieczę. Agata pisała o tym w jednym z pierwszych postów Odsyłam. Nie będę pisała szczególów ze zrozumiałych chyba względów. Mogę jednak zapewnić, że wykup jakichkolwiek psów to jedna sprawa (chcecie lub nie - wybór należy do Was - my mówimy że jest taka mozliwość) a materiał jaki mamy i co dalej się z nim stanie to już druga Quote
Yoda i Tos Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Qti']Moim zdaniem te yorki powinny być wydane do DS dopiero po sterylkach. Jakie macie gwarancję, że nie trafi się czarna owca - wśród potencjalnych DS, która zwietrzy okazję na zakup za 100 zł suki do dalszego rozrodu? Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, nie zaś przy wyadoptowywaniu jakiejkolwiek żywej istoty.[/quote] Po to są spisywane umowy adopcyjne. A wyadoptowujacym jest Fundacja... w przypadku niedotrzymania warunków umowy jest postępowanie karne. Nie wydaje mi się by było warto dla 100zł sądzic się z Fundacją :evil_lol: Quote
Qti Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Yoda i Tos']Po to są spisywane umowy adopcyjne. A wyadoptowujacym jest Fundacja... w przypadku niedotrzymania warunków umowy jest postępowanie karne. Nie wydaje mi się by było warto dla 100zł sądzic się z Fundacją :evil_lol:[/quote] Za to mi się wydaje, że mało widziałaś na tym świecie. Yorki są rasą modną i bardzo popularną, przy okazji dość korzystną. Dlatego uważam, że najpierw psy powinny zostać wyciągnięte/wykupione, doprowadzone do odpowiedniego stanu, wysterylizowane i dopiero później wyadoptowane. Quote
Yoda i Tos Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Dobrze Qti.... ja też uważam, że psy powinny być wyleczone i wysterylizowane przed adopcją. Zatem zapraszam do ewentualnych wpłat, bo za darmo jak wiesz (a wiesz przecież więcej niż ja) się to nie zrobi... Quote
agata-air Posted September 24, 2009 Author Posted September 24, 2009 Wykup jest min. po to by mieć materiał dowodowy. Przecież nie wejdę tam "bo chce pooglądac piesecki" ani nie wykupie psów żeby dac mu 700zł. Tak jak pisałam wcześniej, przy ostatniej wizycie strach (spowodowany plotami) trochę nas usztywnił, nie wszytsko dobrze udukumentowałyśmy i nie o wszytsko zapytałyśmy. Warunki są takie, że nie można odebrac psów z Ustawy [FONT=TimesNewRomanPSMT]art. 6 ust. 2 więc trzeba go złapać na przemycie albo mocno sprawę nagłośnić- i do jednego i drugie potrzebne sa mocne dowody, dużo inforamcji.[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]Wykupując te psy ratujemy im życie ale daje nam to tez możliwość wejścia do faceta po raz kolejny i zdobycia zufania które rozwiąrze mu język(a gada dużo) [/FONT] Quote
Lionees Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Yoda i Tos']Dobrze Qti.... ja też uważam, że psy powinny być wyleczone i wysterylizowane przed adopcją.[B] Zatem zapraszam do ewentualnych wpłat, bo za darmo jak wiesz (a wiesz przecież więcej niż ja) się to nie zrobi..[/B].[/quote] Za dziękuję też nie:shake: Quote
PapryczkaChili Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='agata-air']Wykup jest min. po to by mieć materiał dowodowy. Przecież nie wejdę tam "bo chce pooglądac piesecki" ani nie wykupie psów żeby dac mu 700zł. Tak jak pisałam wcześniej, przy ostatniej wizycie strach (spowodowany plotami) trochę nas usztywnił, nie wszytsko dobrze udukumentowałyśmy i nie o wszytsko zapytałyśmy. Warunki są takie, że nie można odebrac psów z Ustawy [FONT=TimesNewRomanPSMT]art. 6 ust. 2 więc trzeba go złapać na przemycie albo mocno sprawę nagłośnić- i do jednego i drugie potrzebne sa mocne dowody, dużo inforamcji.[/FONT] [FONT=TimesNewRomanPSMT]Wykupując te psy ratujemy im życie ale daje nam to tez możliwość wejścia do faceta po raz kolejny i zdobycia zufania które rozwiąrze mu język(a gada dużo) [/FONT][/QUOTE] wiecie, co robicie... nie piszcie na forum, bo wszyscy to czytają... jeśli będzie potrzebna pomoc - poprostu dajcie znać. na forum zajmijmy się zbieraniem pieniążków na wykup w takim razie i szukaniem domków stałych i tymczasowych. napewno w którymś momencie dobrze byłoby tą sprawę nagłośnic, jeśli tym opiekuje się fundacja - to pewnie już mają doświadczenie w takich sytuacjach, bo faktycznie mocne argumenty w ręce to podstawa. bez tego będzie można najwyżej tupać nogami i pisać na forum - same wiecie... a ja się trochę boję, żeby nie było tak, że chętni są, ale jak przyjdzie co do czego, to się okaże, że niekoniecznie... bo jak już trzeba zapłacić to się zrobi problem, to dobrze, bo z jednej strony mamy selekcję domków, a z drugiej strony - mamy problem z wykupem... przeważnie dt są zajęte, psy czekają w kolejce. na razie chyba nie mamy pieniędzy, nie wiem, jak z domkami... jak rozumiem te dwa jorczki na razie mają gdzie się podziać i one już tylko ewentualnie ds. Quote
Qti Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Yoda i Tos']Dobrze Qti.... ja też uważam, że psy powinny być wyleczone i wysterylizowane przed adopcją. Zatem zapraszam do ewentualnych wpłat, bo za darmo jak wiesz (a wiesz przecież więcej niż ja) się to nie zrobi...[/quote] [quote name='Renata5']Za dziękuję też nie:shake:[/quote] I po co ten sarkazm? Patrząc po tym jak działają inni, do których trafiły psy - też modnych ras - i patrząc na ten pośpiech jaki jest w przypadku tych yorczyc zaczynam się zastanawiać o co chodzi? O wynik? Jeżeli ktoś chce taką sukę to niech się Wam zadeklaruje, że pokryje koszty wykupu i sterylizacji i dopiero wtedy suka zostanie mu wyadoptowana. Skąd gwarancja, ze wszystkie będą w na tyle dobrej formie, że będzie je można od razu ciąć? Może będą konieczne inne zabiegi ratujące im życie? Dlatego może warto wpierw skupić się na wykupie tych 7 sztuk a dopiero później wszystkim innym? Natomiast - to dla dobra tych psin - warto byłoby zaznaczyć, że jeśli stan ich zdrowia pozwoli do nowych domów pójdą dopiero po sterylizacji. Quote
PapryczkaChili Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Qti, moim zdaniem też tak powinno być. skoro decyzja jest taka, że suki wykupujemy - to tego się trzymajmy. i bez pośpiechu. psy powinny być oddane po sterylizacji i po uregulowaniu opłat za wykup i sterylizację. poza tym może się okazać, że jednak suczki są chore i sytuacja się skomplikuje... i to niestety nie jest tak, że pies to pies. bo wśród psów są modne psy, które są chodliwym towarem. nie ma co dyskutować, poprostu skoro jest taka strategia i polityka trzeba wykupić sunie, jeśli po drodze znajdą się domki stałe - to super, a póki co nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu - adopcje są w dalszym planie. potrzebujemy 700zł na początek (może uda się coś utargowac...) a to spore pieniądze, których nie ma :( Quote
Ania23 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='GameBoy']jassssne tylko ciekawe akurat tutaj jest taki ruch :evil_lol:[/quote] to źle? źle że są chętne osoby? czy to źle, że znajdą się miłośnicy tej rasy, którzy dadzą na wykupienie suczki, na sterylkę i dadzą Jej dom pełen miłości? tak przeglądam niektóre wątki i niektóre uwagi są wg. mnie troszkę za bardzo "do przodu" ... cieszmy się, że są chętne osoby do pomocy, nie patrzcie na to w ten sposób : oho ! rasowiak, to wszyscy chcą i nie tępcie tych ludzi za to, że chcą np. yorka, husky, boksera czy innego pieska, a nie kundelka ! Ps. proszę o jakiś namiar na PW gdzie można wpłacić pieniążki na te sunie Quote
Yoda i Tos Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Żebym była dobrze zrozumiana :jestem absolutnie za sterylizacja [B]PRZED[/B] adopcją (licho nie śpi), ponieważ jednak padają tu różne propozycje zróbmy tak: jeśli uda nam się wykupić te suki, zabieramy je do siebie, przyszły DS (zakładam że sprawdzony już) poniesie koszty sterylki i juz z kliniki bedzie mógł zabrać swojego psa do domu. Czy tak może być? Quote
Yoda i Tos Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Ania23'] Ps. proszę o jakiś namiar na PW gdzie można wpłacić pieniążki na te sunie[/quote] Ania konto Fundacji masz w pierwszym poście - nie zapomnij zatytuować przelewu Quote
Lionees Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Qti']I po co ten sarkazm? [/quote] To nie sarkazm,takie są niestety realia.Odezwało się już kilka domków,nawet potencjalnie stałych,ale kasy na chociażby wykup suniek jak nie było,tak nie ma [quote name='Ania23']to źle? źle że są chętne osoby? czy to źle, że znajdą się miłośnicy tej rasy, którzy dadzą na wykupienie suczki, na sterylkę i dadzą Jej dom pełen miłości?[/quote] Wszystko jest super,ale tylko Ty proponujesz pieniążki,inne domki chyba ucichły na fakt,że nie dostaną suczki za darmo Quote
PapryczkaChili Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Renata5.... tego się właśnie boję. bo miłośnicy miłośnikami, wiadomo, że tacy są. ja też przyznam szczerze uwielbiam te ozdóbki kudłate i pewnie w pierwszym odruchu to mnie tutaj przyciągnęło, chociaż różne wątki przeglądam... gdybym mogła pewnie zaraz bym kombinowała ds, a tak to tylko w ostateczności proponuję dt... moje ukochane shih tzu ostatnio 5 sztuk znalazło się na dogo wyciągane ze schroniska... :-(:-(:-( co robic :( przelew tytułować "na wykup suniek'? czy w razie czego dt dla suniek mamy - bo się pogubiłam? żeby znalazły miejsce po wykupie - bo nie wiem, czy się o to jeszcze mamy starać? Quote
Ania23 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [b]Renata5[/b] nie wiem co o tym myśleć ... Mam jednak nadzieję, że osób, które zechcą naprawdę pomóc będzie jednak więcej :) Ja wpłacę pieniążki w poniedziałek, numer konta już sobie zapisałam w notatniku. Oczywiście wątek będę śledziła i liczę na to, że wszystko "pójdzie zgodnie z planem". Suczki zostaną wykupione i trafią do wspaniałych domków. Quote
tigrunia Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='magdola']Kilo w tą, kilko w tamtą... :diabloti: Grzywacze też powinny jakoś 4 czy 5,a sa championy powyżej 6! Więcej kg miłości w domu i tyle:) [B]A tak serio to jest teoria, że większe daja liczniejsze mioty, więc może dlatego one sa tam większe?[/B] w każdym razie ja mam w domu ponad 4 kg szczęścia (nie yorka), a najgorsze jest to, że wolę kąpać i czesać psa niż odkurzać w domu :eviltong::evil_lol:.[/quote] Teoria że tak powiem g**** warta :cool1: Sama mam sukę, 2,2 kg i urodziła 5 :cool1: Więc ile rodzą te 5-6 kg? 10 - 15 szczeniaków? Wątpię .. I ludzie na Boga! York to terier nie żadna ozdóbka :cool1: Czasy kiedy Yorki były prezentowane na kontenerku dawno minęły i odeszły w niepamięć :cool1: Coś ten temat mi się nie podoba.. 15 stron i 2 deklaracje wpłat. Parę osób deklarowało swoje fanty na bazarki a bazarku jak nie było tak nie ma :cool1: Qti ma rację, że za wykup i sterylki powinny płacić nowe domki więc moje pytanie ile jest nowych domków godzących się na takie warunki? Bo popyt jak widzę jest .. ( to pytanie do osób opiekujących się tym wątkiem ) No i w dalszym ciągu nie wiem gdzie ta pseudo czy może mi ktoś to napisać w PW ? Czy jest to jakaś mega tajemnica? nie bójcie się - ja po te suki nie pojadę :cool1: Powtarzam - siostra mojego TZa kupiła w pseudo pod Toruniem pseudo Yorka i została tam oszukana więc jeśli okaże się, że to to samo miejsce moze będzie mogła pomóc!! Quote
PapryczkaChili Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='tigrunia']Teoria że tak powiem g**** warta :cool1: Sama mam sukę, 2,2 kg i urodziła 5 :cool1: Więc ile rodzą te 5-6 kg? 10 - 15 szczeniaków? Wątpię .. I ludzie na Boga! York to terier nie żadna ozdóbka :cool1: Czasy kiedy Yorki były prezentowane na kontenerku dawno minęły i odeszły w niepamięć :cool1: Coś ten temat mi się nie podoba.. 15 stron i 2 deklaracje wpłat. Parę osób deklarowało swoje fanty na bazarki a bazarku jak nie było tak nie ma :cool1: Qti ma rację, że za wykup i sterylki powinny płacić nowe domki więc moje pytanie ile jest nowych domków godzących się na takie warunki? Bo popyt jak widzę jest .. ( to pytanie do osób opiekujących się tym wątkiem ) No i w dalszym ciągu nie wiem gdzie ta pseudo czy może mi ktoś to napisać w PW ? Czy jest to jakaś mega tajemnica? nie bójcie się - ja po te suki nie pojadę :cool1: Powtarzam - siostra mojego TZa kupiła w pseudo pod Toruniem pseudo Yorka i została tam oszukana więc jeśli okaże się, że to to samo miejsce moze będzie mogła pomóc!![/QUOTE] wiesz, mimo wszystko to wątek dla wszystkich, każdy to czyta... już bywało tak, że ludzie zamiast poprzez wątek czekac na psiaki a tam wiadomo umowa adopcyjna, sprawdzanie domku - jechali od razu do schroniska, gdzie był wątkowy psiak. nie ma sensu takie nagłaśnianie sprawy... a co do tego, że wątek ma swoje strony i niewiele poza się dzieje, bo domków nie ma, to mnie też martwi... a yorki, mimo, że teriery, z kokardkami są modnymi ozdóbkami, więc to raczej o to mi chodziło ;) Quote
tigrunia Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='PapryczkaChili']wiesz, mimo wszystko to wątek dla wszystkich, każdy to czyta... już bywało tak, że ludzie zamiast poprzez wątek czekac na psiaki a tam wiadomo umowa adopcyjna, sprawdzanie domku - jechali od razu do schroniska, gdzie był wątkowy psiak. nie ma sensu takie nagłaśnianie sprawy... a co do tego, że wątek ma swoje strony i niewiele poza się dzieje, bo domków nie ma, to mnie też martwi... a yorki, mimo, że teriery, z kokardkami są modnymi ozdóbkami, więc to raczej o to mi chodziło ;)[/quote] Dobra, nieważne - nie róbmy offa ... gdzie na boga jest bazarek?? Czy mamy w ogóle zbierać kasę, czy nie ?? Bo może faktycznie przyszłe domki opłacą "swoje" pieski?? Quote
PapryczkaChili Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='tigrunia']Dobra, nieważne - nie róbmy offa ... gdzie na boga jest bazarek?? Czy mamy w ogóle zbierać kasę, czy nie ?? Bo może faktycznie przyszłe domki opłacą "swoje" pieski??[/QUOTE] pieniążki są potrzebne na wykupienie. i obawiam się, że nie znajdziemy tak szybko wszystkich domków, które trzeba sprawdzić... ustalone, że zbieramy kasę - tak wcześniej Yoda i Tos pisała. myślę, że później się zwrócą pieniążki i pójda na inne psiaki. Quote
necia25 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 na wstępie powiem, że jestem jak najbardziej ZA tą propozycją, bo myślę, że to będzie najbardziej racjonalne rozwiązanie: [quote name='Yoda i Tos']Żebym była dobrze zrozumiana :jestem absolutnie za sterylizacja [B]PRZED[/B] adopcją (licho nie śpi), ponieważ jednak padają tu różne propozycje zróbmy tak: jeśli uda nam się wykupić te suki, zabieramy je do siebie, przyszły DS (zakładam że sprawdzony już) poniesie koszty sterylki i juz z kliniki bedzie mógł zabrać swojego psa do domu. Czy tak może być?[/quote] w związku z powyższym niestety muszę jednak wycofać kandydaturę swojego DS, gdyż po rozmowie z TZ doszliśmy do wniosku, że nie jesteśmy w stanie podołać temu finansowo, bo przy jednym źródle dochodu ok. 300 zł wydane na początek to jest b. dużo - to jest mniej więcej koszt utrzymania naszych psów przez 2 miesiące ... z góry przepraszam jeśli komukolwiek dałam nadzieję :oops: domki na pewno się znajdą ... i będę cały czas podtrzymywać Was na wątku i 3mać kciuki za te psinki ... na tą chwilę mogę tylko wspomóc wykup w formie bazarkowego fantu jeśli to będzie potrzebne ... Quote
Recommended Posts