Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w tle ostatniego zdjęcia, piłka, która juz zawsze bedzie wywoływać uśmiech na naszych twarzach- Paweł kiedys skakał z Anią na tej piłce i się zmęczył, a Ania woła: tato! piłkuj mnie! :D

Jonek "wiesza" pranie

Ania na balu karnawałowym w roli motylka
z pięknym siniakiem , co to zszedł z czoła na oko

Mamo! umiem wchodzić, a nie wychodzić! ratuj!

Jonek jadł ptasie mleczko

Posted

Donoszę, że żyjemy. Nawet sądecki szpital da się przeżyć. Tylko zaległości w spaniu będę odrabiać do Bożego Narodzenia :).
Eloise - jak zawsze nieustająco podziwiam. Kocham moje dziecko i inne szalejące na naszym podwórku, ale czasem mam serdecznie dość. Choć oczywiście "mamusiu kocham Cię" jest plastrem na wszystkie złości i wściekłości, że się człowiek zupełnie zatracił i nie ma czasu dla siebie ani na siebie.
Celebrytki, które opowiadają, jak to karmią piersią, same wszystko robią przy dziecku i jest gites, jeszcze maja czas na fryzjerkę i kosmetyczkę, są dla mnie żałośnie śmieszne. Super, że Twój Paweł kocha Cię nawet w czekoladzie i marchewce, ja nie mam tak lekko :).
Lubię oglądać zdjęcia Twojej Ani w rożnych nietypowych strojach, wtedy wiem, że jak pozwalam Marcie biegać po domu w stroju wróżki ze skrzydłami i koronie na głowie to jeszcze zupełnie nie zwariowałam. A przynajmniej nie tylko ja :evil_lol:.
Jelena - w 100% Cię popieram. Niestety, dzieci świetnie wyczuwają, kogo i kiedy mogą "przekręcić". Marta, jak teraz była chora, to jak tylko jej się nieco polepszyło, od razu "wyczuła klimat", że teraz "starzy" koło niej "skaczą". W tym swoim buncie zrobiła się jeszcze bardziej nieznośna i ciężko to będzie wyprostować.
Najlepszy przykład z wczoraj (dodam, że jest już zdrowa i od piątku ma nawet zgodę, by ganiać po podwórku); siedzi wczoraj rano, ogląda w TV bajkę i je na śniadanie miodowe gwiazdeczki na mleko. Zjadła gwiazdeczki, zostało mleko i drze się (a my jemy śniadanie w kuchni) "tatoooooo, przynieś mi słomkę do mleka" a tatoooo się natychmiast zrywa. Ja do niego: siedź na du...., dość tego" i do młodej: jak chcesz słomkę, to przyjdź sama po nią do kuchni. Przyszła obrażona. Swoją drogą muszę wypróbować ten patent: czy jak raz w tygodniu w piątek oglądam przez godzinę TV w postaci serialu "Na dobre i ..... " to jak się wydrę "Kochanie, przynieś mi herbatę" to też się tak zerwie i przybiegnie :)

Miłego tygodnia !

Posted

Magda, współczuję, nieźle Was przytrzymali w tym szpitalu!

Zapomniałam Wam chyba napisać, jakie hity muzyczne teraz obowiązują!
Po Kaczuszkach i Boogie Woogie przyszedł czas na przebój: Mucha w mucholocie! :) wpada w ucho ;)

[video=youtube;IueASDp61bc]http://www.youtube.com/watch?v=IueASDp61bc[/video]

Poza tym, moje życie nadal kręci się wokół łapania na czas siusików i kup Jonatana. On ma dziką satysfakcję z lania w gacie i zwiewania mi z mokrą ( najchętniej gołą) doopą po całym domu. A jest szybki jak błyskawica! Posadzenie na nocnik stało się właściwie niemożliwe, a jeśli nawet pozwala się sadzać, to na bank nie chce mu się akurat sikać :D miło, nie?

Jestem mamą i kurą domową, ale myślę, że na inne tematy też jeszcze można ze mną pogadać!!!! Tylko kiedy?????
W weekend nacieramy na Częstochowę-mam nadzieję, że przetrwa! ;)
Już nie mogę się doczekać 3,5 h w pociągu! :)

Posted

oj Jelena, myślę, ze ceny ciuszków ciążowych szybko by Cię ze strefy tych rozmyślań wytrąciły :D u nas ciuchy ciążowe są przechodnie ;) a te tuż po ciąży kupowane w secondhandach, i również przechodnie :)
Jako, że kocham dżinsy, musiałam kupić w ciąży 2 pary, ceny mnie powaliły!!!

Moje życie kręci się jeszcze wokół psów i kota. To ja jestem od wizyt u weterynarza. Ostatnio byłam z Kapslem, to pogryzł i mnie i weta, a wczoraj pojechałam z Foxem na badania. Mają mu oznaczyć poziom luminalu i różne różniaste cuda. Zapłaciłam... 265 zł!!!! Przynajmniej preparat na kleszcze polecili mi dość tani...
Fox ma szmery w sercu, w czerwcu czeka nas wizyta u kardiologa.

Ania:Mamo, jakiego koloru jest Fox?
Ja:Rudy. Ania, a jaki jest Ofkors?
Ania:Gruby :D

Magda, koniecznie w sobotę daj znać, czy w piątek wieczorem dostałaś herbatkę ;)
Ania też czasem sie zapędzi i chce, zeby jej coś przynieść, ale wtedy każę jej przyjść do kuchni i przychodzi. Wprowadziłam też zasadę, że picie ma stać tylko na blacie kuchennym i bardzo tego pilnuję. Upominać muszę Pawła, nie Anię ;) Ania się stosuje do niej :)

Byłam niedawno u koleżanki, która ma dwie podrośnięte córki. Dziewczyny jak były małe, były aniołkami. NIC nie psuły, nie dotykały, nie rozrabiały. Byłam u niej z Jonatanem, który po prostu wszystkiego dotykał i wyciągał :) Agnieszka była w szoku :) nie miała pojęcia, że dziecko tak może. I skakać, i wspinać się... A ma też 5-cio miesięcznego synka. Trwała w przekonaniu, że będzie on tak grzeczny jak dziewczyny, ale teraz nabrała podejrzeń, że może być inaczej ;)

Moje dzieci mogą biegać w strojach księżniczek, na golasa, sikać po całym domu, rozwalać jedzenie po podłodze, które potem chętnie i szybko sprzątają psy, mogą stać na parapecie i brudzić okna rękami wysmarowanymi czekoladą, skakać z mebli na materac, walić rękami w telewizor... no różne rzeczy tolerujemy. A to dlatego, że boimy się tego, w jaki sposób dzieci wykorzystywałyby swoją energię i wyobraźnię, gdybyśmy im wszystkiego zakazywali. Wolimy szaleństwa kontrolowane.
Pozwalam Jonatanowi stać na pociągu- jeździku i trzymać się stołu, tłumacząc przy tym jakie bedą konsekwencje, jak mu jeździk odjedzie spod nóg i jak boli szyta broda... Ania też to wszystko słyszała i zna to na pamięć, wie jakie są konsekwencje, ale dalej kombinuje.

Pytałam niedawno mamy jak sobie radziła z naszą trójką, kiedy byliśmy tacy mali. Mój brat był równie energiczny jak Jonek, o ile nie bardziej, a nie było bramki przy schodach na piętro. Mama powiedziała, że zastawiała schody krzesłami. I to nas blokowało????-zapytałam. Tak. Krzesła starczały- odpowiedziała mama. Juz ja widzę, jak Jonatana krzesło blokuje- ha ha ha. W pół sekundy byłby na krześle. A w kolejne pół przeleciałby głową na drugą stronę i nie zważając na nic poszedłby w górę po schodach.

Posted

Z czystej ciekawości zajrzałam wczoraj na stronę internetową z ciuchami dla mam i się nie przeraziłam. Właśnie tego się spodziewałam. Ale wychodzę z założenia, że ciąża to taki okres w życiu, kiedy można sobie pozwolić na dwie droższe bluzki i porządne spodnie z golfem. Ja normalnie nie za bardzo lubię chodzić w dżinsach bo mnie uwiera zapinanie w moją hrabiowską skórę na hrabiowskim pępku (;-)), więc nie wyobrażam sobie, że w ciąży będę chodzić w czymś takim. Zresztą, ja mam słabość do tunik, luźnych bluzek itp., więc podejrzewam, że jak już przyjdzie co do czego, to będę mogła wykorzystać sporo ciuchów, które już mam.

eloise, a Wy sobie przejrzyjcie strony internetowe z grami, w które można grać w podróży z dziećmi. Jak ja ostatnio jechałam pociągiem, to zaobserwowałam, że średnio już po 15 minutach dzieci zaczynają się nudzić i robią sajgon w całym wagonie, doprowadzając tym rodziców i współpodróżnych do frustracji! ;-) Coś mi się zdaje, że Twojej Ani starczy cierpliwości góra na 2,5 minuty! ;-)

Posted (edited)

Jelena - ja miałam jeansy ciążowe ze wstawką na brzuch z bardzo miękkiego elastycznego materiału - chowało się to pod bluzką oczywiście :). Ja też nie znoszę ugniatających spodni. Jak cos zdradzę to chyba padnięcie - całą zimę, nawet przy minus 30 stopniach, przechodziłam w spódnicach, bo w zeszłym roku jesienią tak przytyłam, że się nie mieszczę w żadne spodnie. Zawzięłam się że schudnę i nowych kupować nie będę. No i mi tak zeszło całą zimę :evil_lol:. Czasem ryczeć mi się chce ze złości, bo każdy inny normalny człowiek przy takim sposobie odżywiania jaki ja mam od października i wysiłku fizycznym byłby już chudy jak patyk... ale nie ja. W zeszłym roku w okresie okołoślubnym miałam zapalenie okostnej, 2 tyg. brałam antybiotyk, miesiąc miałam biegunkę. Schudłam z 65 kg do 63,5. Po czym jak już biegunka ustała, w 4 tygodnie doszłam ... do 68 kg. Teraz, po wielu miesiącach "walki" mam z powrotem 65, ale nie jest to szczyt moich marzeń... Teraz codziennie, za wyjątkiem niedzieli, "coś" robię - albo intensywny fitness minimum 2 godz., albo bieganie. Na deser rower, jak mi się nie chce biegać. Oczywiście z Martą w tylnym foteliku :)
Herbaty jutro raczej nie dostanę :) Szybciej drinka - bo że wieczorem ma sie ochotę na drinka, to normalne, na herbatę - to gorzej :diabloti:
Marta bardzo lubi różne gry, ale jej się ostatnio "odwidziało". Do niedawna dużo grałyśmy w pędzące żółwie i wyścig szalonych myszek. Na kompie królują "Pluszaki rozrabiaki". Ostatnio jak poszłam w sobotę na dyżur na budowę nikt nie przyszedł oglądać mieszkań, a ja nic sobie nie wzięłam do roboty - to też grałam w Pluszaki :)

Edited by MagdaNS
Posted

Ja, jak nie mam dzieci w świetlicy i mi się nudzi, to też gram w gierki. Raz przeciupałam chyba ze 3 godziny a Mahjong, bo przez cały dzień przyszły dwie osoby - ale to tylko raz mi się tak zdarzyło. Najczęściej gram w malowanie i ubieranie modelek i maluję je jakoś tak koszmarnie albo jak dziunie z dyskoteki! :D I mam niezły ubaw z tego - dobrze, że dzieci nie widzą! ;-)

Ja z kolei całą zimę przechodziłam w legginsach. Mam nawet takie specjalne, grube, mocno ocieplane na mrozy. W dżinsach mi w ziemie zimno, a w lato za gorąco.

Posted

Watek co prawda Eloise, ale widze, ze tutaj Jelena cos planuje :???: Jelenko, na ciaze sobie kup dzinsy specjalne z wstawka, ze 3-4 tuniczki, do tego getry i przechodzisz. Na allegro mozna fajne uzywane kupic, a po co kupowac nowe....no chyba, ze planujesz gromadke Jelenkow.

Ja Was kobity podziwiam, te nocniki, ubranka, piosenki, bajeczki - trzeba miec mega cierpliwosc.

Posted

cierpliwość, to moje drugie imię! :D

a dzisiaj uczyłam się jak robić materiałowe kwiatki :) i planuję motyle i żabki Ani w pokoju zamiast jajców powiesić :)

Posted

a ja się mam zamiar nauczyć, jak robić kwiatki z bibułki :)
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka - dla wszystkich, bo wszyscy jesteśmy dziećmi swoich mam:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

zz kwiatków materiałowych zamierzam robic Ani opaski, spinki, naszyjniki ( sobie też ;) ) juz zaczęłam, Ania zachwycona.
A jak się ma tak fiśnięte dziecko jak ja... daje sie farby, nożyczki, wycina kwiatki, serca, jajka i kokardki i potem , owszem, na stole, podłodze, krzesłach, włosach i ubraniach jest kolorowa powódź i klej, ale... jak cisza!!!!!!!! najlepiej jeszcze dorzucić brokat ;)

Posted

1. Mamo, jesteś najlepszą sprzątaczką!!!!!!

2. Jonatan zrobił kupę siedząc na swoim stoliku do jedzenia obiadków

3. Dzieci pomalowały mi nogi flamastrami- niezmywalnymi! nie pomogło-mycie, szorowanie, peeling ani nawet golenie! wyglądam pięknie w tych zielonych mazach...