mtf zalesie Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 skad ta wiadomosc o zolwiu i salmoneli- mnie uczyli ze to jaja i kury przenosza Quote
marlenka Posted July 16, 2009 Author Posted July 16, 2009 Gameta ja sie zupełnie nie znam na żółwiach i moja ciocia u której jest też nie . Moze macie kogoś znajomego kto weźmie go do siebie . Ja w tej chwili nawet nie mam warunków na jego trzymanie , a dziś byłam u cioci to ona nie wie jak się nim zająć i boi się że on umrze a tego by nie chciała . O Monia chciała żółwia -Monia chcesz ??????? Ja mam jakies wolne akwarium ale nie jest za duże a nie mam zielonego pojęcia o żółwiach nawet w tej chwili nie wiem w co mam ręce włożyć ( sezon w pracy) Błagam pomózcie bo Perszing wywinie nam kopytka . Niechętnie go chce wziac do siebie bo moje psy dziś sie oblizywały na jego widok ma takie apetyczne łapki ;) A tak serio to naprawdę nie wiem co z nim zrobic Monia pomocy:placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz: Może chociaż na troszkę mozesz go przetrzymac i się nim zająć . Quote
gameta Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Czekaj, nie rycz :-( Dorobella mi "zazdrościła" - może będzie chcieć skorupę, bo jej adopcja skorupy nie wyszła... Zaraz do niej napiszę ... Quote
__Lara Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 gameta napisał(a):Hm, wytrzymasz karmienie węża mysim noworodkiem :razz: Bo ja 100 razy bardziej wolałabym karmić pająka świerszczem... Węża też nie chce w takim razie mieć! :p Quote
dorobella Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Doczytałam tylko o salmonelli, tak...mogą mieć i salmonellę i inne choroby. Pewnie, że chcę tylko rozmiar kolegi muszę znać, bo dom tworzy się pięć długości na trzy szerokości. A wystrój dobiera się pod kątem charakteru, anie trendów, i żółw basenik musi mieć. Znajoma tak załatwiła żółwia, że mu nogi odpadły jak podniosła jego skorupę :-( A jak z transportem ? I czy był u weterynarza ? Tak mieszkają moje wodno-lądowe...za nim nie przemeblują po swojemu Quote
gameta Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Dorobella :loveu: Marlenka, Dorobella jest genialna. Ma ogromne serce dla zwierzaków i wszystko co robi, popiera zdobywaną wiedzą. Normalnie ona poprostu MUSI wszystko wiedzieć o danym stworze, bo inaczej nie zaśnie :shake: Mam nadzieję, że nie będziesz mieć obiekcji ;) Quote
dorobella Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Qrde miałam tego nie pisać, ale napiszę... dziewczyna daje ogłoszenie, że ma do adopcji skorupę i nic o niej nie wie. Każe mi wysłać foto terrarium, ale wymiarów żółwia mi nie podała. Piszę co wiem i czekam... olała mnie, dała ogłoszenie gdzie indziej. Przecież mogłam ściągnąć fotkę z neta...:shake: Skóra mi cierpnie, na myśl...co się z nim stanie :( Ale gametko, ja biorę tylko tyle zwierzów ile mogę...Rex ..cóż nikt nie chciał dać mu DT...umarłby, albo w schronie zafundowaliby mu bilet za TM...pers... wgryzał się do kości.... A jaki ma charakter? I na kiedy możecie go przetransportować, bo jak nie był u weta, to mu wizytę zamówię. Quote
gameta Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Żółw znaleźny, nikt nic nie wie. Ciotka Marlenki chce oddać, bo się boi i gada i tego, że biedak padnie, bo ona nie wie, co z nim robić... A Marlenka pewnie już śpi... Cóż, rano będzie miała niespodziankę ;) Quote
sleepingbyday Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 o ile pamiętam pershing ma skorupe ok 30zm średnicy.... ale moge sie mylic. u weta nie był i raczje nie będzie, bo jest w warce, a jakos nie wydaje mi się, zęby wizyta u tamtejszego weta miała sens - zwł. dla żółwia. ale też moge się mylić.dziewczyny - najlepiej opiszcie ewentualne niepokojące objawy u takiego "skorupiaka". Quote
marlenka Posted July 17, 2009 Author Posted July 17, 2009 Niespodzianka się udała . Żółw ma około 20 cm długości tak na oko. Nie jest jakims olbrzymem , spodziewałam się nawet że będzie większy. U weta nie byłam . Z Transportem nie ma problemu podaj mi do siebie telefon na PW to moze juz żółw byl u Ciebie. Quote
dorobella Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Jestem :) Z niepokojących objawów to zmiękczenie skorupy, czyli skorupa nie jest twarda, zmętnienie oczu, zmiany w zachowaniu, obserwacja kału, skóry, tarczek skorupy, zachowania zwierzaka.Na szybko nie przychodzi mi nic do głowy. Z pokarmów można dawać też liście malin, jeżyn, porzeczki, mlecz, białą koniczynę, niektóre zioła. Quote
*Monia* Posted July 18, 2009 Posted July 18, 2009 Do połowy sierpnia nie ma mnie w Polsce :shake:. Ale widzę, że się szykuje domek, więc kciuki mocno trzymam za tuptaka (tak nazywałam swojego żółwika). Zebrało się trochę osób obeznanych w temacie to będzie wszystko dobrze ;). Quote
marlenka Posted July 19, 2009 Author Posted July 19, 2009 Żółwikw poniedziałek rano jedzie na śląsk :multi::multi::multi:. Kamień z serca mi spadł bo naprawdę nie mam zielonego pojęcia o gadach ani warunków na jego trzymanie. Trzymaj się mały już niedługo będziesz w domku;) Quote
gameta Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Wiesz, w sumie, on jest prawie cały czas w domu ;) Cieszę się, że skorupa jedzie do Dorobelli :multi: Quote
marlenka Posted July 19, 2009 Author Posted July 19, 2009 Perszing juz u mnie. Nie miałam gdzie go wsadzić to wylądował w wannie:evil_lol:. Oczywiście wcześniej ją wypłukałam żeby nie było w niej żadnych chemikaliów bo nie chciałam żeby był na uwięzi tak długo . Mój wujek jak go zabierałam to wyskoczył się z nim pozegnac i mówi fajny jest -ale oni nie potrafią sie nim zająć porządnie więc wolą nie ryzykować -i bardzo dobrze. Dorobella opiekuj się nim i czasami daj zdjęcie to pokażę wujkowi na ukojenie smutku.Ciesze sie że żółw trafi do Ciebie a wątek wróci do Zuzi:mad: Quote
dorobella Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Ja się za to dowiedziałam, że pamięć bywa ulotna :oops: przyszedł kolega po kasetę i przypomniałam sobie, że kiedyś miał żółwie i co z nimi zrobił :-( dwa "załatwił" doberman, bo ich nie pilnował... Trochę zachodu rzuff ;) wymaga, jak dotrę do domu, to fotnę...czy mu się nowy dom podoba :evil_lol: Quote
marlenka Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 Żółw już w drodze ........ Dorobella też -po niego . Quote
__Lara Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Wreszcie się tu dostałam, dogo działa katastroficznie :mad: Jak fajnie, że żółwik znalazł domek :D Zuzi też tego życzymy, takiej ekspresowej, mega fajnej adopcji ;) Quote
marlenka Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 Lara a wiesz że ja mam jakoś szczęście jeśli chodzi o slask z adopcjami :loveu: A Zuzia to smok na jedzenie , musze jej dawac osobno jeść w innym pomieszczeniu bo świntucha obżera mi Baraka , a Kropa to przez nią łapki wyciągnie. Nie chce żeby po sterylce wyglądała jak 3 kolorowa świnka na 4 łapkach :diabloti: Może zjeśc każda ilośc gotowanego jedzenia , ryż makaron to na tony , ładnie jej się boczki wyrownały , już nie wygląda jak szkielet psa , różowe tez jej sie prawie sprało . Quote
donacja Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Ale się porobiło... Sorry Marlenka, że się nie odzywałam, ale byłam na takim zadupiu, że nawet komórka zasięgu nie miała. Quote
marlenka Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 Donacja musisz do mnie wpaść na kawkę . Zobaczysz jakie Kropa postępy zrobiła i pozanń Zuze Quote
__Lara Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 marlenka napisał(a):Lara a wiesz że ja mam jakoś szczęście jeśli chodzi o slask z adopcjami :loveu: A Zuzia to smok na jedzenie , musze jej dawac osobno jeść w innym pomieszczeniu bo świntucha obżera mi Baraka , a Kropa to przez nią łapki wyciągnie. Nie chce żeby po sterylce wyglądała jak 3 kolorowa świnka na 4 łapkach :diabloti: Może zjeśc każda ilośc gotowanego jedzenia , ryż makaron to na tony , ładnie jej się boczki wyrownały , już nie wygląda jak szkielet psa , różowe tez jej sie prawie sprało . :loveu: to dobrze ;) śląska ziemia :p Quote
donacja Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 marlenka napisał(a):Donacja musisz do mnie wpaść na kawkę . Zobaczysz jakie Kropa postępy zrobiła i pozanń Zuze Jak się tylko ogarnę po powrocie, to się jakoś umówimy:) Quote
Recommended Posts