Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Widok tej pustej budy z wielkim wejściem i myśl, że psiaki bardzo marzną będzie mnie prześladował :(  A tak niewiele trzeba żeby to zmienić :(

Posted
6 godzin temu, elik napisał:

Widok tej pustej budy z wielkim wejściem i myśl, że psiaki bardzo marzną będzie mnie prześladował :(  A tak niewiele trzeba żeby to zmienić :(

Tam się nie pomoże psiakom w inny sposób jak zabieranie ich stamtąd.To jedyne jest to co można zrobić aby im ulżyć w ich niedoli.Dobrze,że Tola i Alaskan tam jeżdżą i pokazują psiaki,tym sposobem chociaż jednostkom udaje się pomóc.

• Upvote 1
Posted
O 4.12.2016 o 21:54, Poker napisał:

Witaj Tolu, dobrze ,że jesteś dla wszystkich i dla psów i dla ludziów.

O 5.12.2016 o 08:54, agusiazet napisał:

Martusiu, dobrze, że jesteś:):):)

O 4.12.2016 o 18:08, Onaa napisał:

Tolu, dużo sił , zdrowia i dobrych myśli :).

Dziękuję bardzo, po raz kolejny wzruszyłam się, ale to bardzo dobrze mi służy ;)

Posted

Najlepsza wiadomość dzisiejszego dnia to ta o wyjezdzie ze schronu małej czarnej suni.

Malutka już na pewno w ciepełku.

Własny dom w Lublinie ma Bączek - dziękuję Havanka za szczęśliwe ogłoszenie :)

P1230908.JPG

P1230884.JPG

Z domciu w Warszawie pozdrawia Melon :)

V__2253.jpg

V__AF19.jpg

Posted
17 godzin temu, Anula napisał:

Tam się nie pomoże psiakom w inny sposób jak zabieranie ich stamtąd.To jedyne jest to co można zrobić aby im ulżyć w ich niedoli.Dobrze,że Tola i Alaskan tam jeżdżą i pokazują psiaki,tym sposobem chociaż jednostkom udaje się pomóc.

Anulko, tam  po tych zabranych na pewno niezbyt długo są wolne miejsca. Na ich miejsca przybywają kolejne i kolejne i... :(

Posted
7 godzin temu, elik napisał:

Anulko, tam  po tych zabranych na pewno niezbyt długo są wolne miejsca. Na ich miejsca przybywają kolejne i kolejne i... :(

Ta machina działa nie tylko w tym schronie ale we wszystkich.Nic na to nie poradzimy.

Posted

Jest projekt zmian w Ustawie o ochronie zwierząt.  Schroniska mają być prowadzone przez samorządy i organizacje prozwierzęce, wszystkie psy (bezdomne i właścicielskie)  zaczipowane i w zapisane w jednej bazie.  Losy każdego odłowionego bezdomniaka,  mają być dokumentowane i nadzorowane przez gminę z terenu której pochodzi.  Ma nie być schronisk prywatnych,  komercyjnych. 

Posted
3 godziny temu, Jo37 napisał:

Elik - to prawda . To Ściana Wschodnia no i idą Święta a ludzie robią porządki.

Tak i dlatego też, bardzo wskazane jest, na ile jest to możliwe, poprawienie warunków w schronisku, a zabezpieczenie bud przed mrozem to po prostu konieczność. W przeciwnym wypadku wiele psów tam przebywających po prostu zamarznie :(

6 minut temu, Anula napisał:

Ta machina działa nie tylko w tym schronie ale we wszystkich.Nic na to nie poradzimy.

Na machinę nie, ale na pewno trzeba starać się o stworzenie warunków nie zagrażających życiu tych nieszczęśników.

Posted
4 minuty temu, konfirm31 napisał:

Jest projekt zmian w Ustawie o ochronie zwierząt.  Schroniska mają być prowadzone przez samorządy i organizacje prozwierzęce, wszystkie psy (bezdomne i właścicielskie)  zaczipowane i w zapisane w jednej bazie.  Losy każdego odłowionego bezdomniaka,  mają być dokumentowane i nadzorowane przez gminę z terenu której pochodzi.  Ma nie być schronisk prywatnych,  komercyjnych. 

Kochana konfirm31, jeśliby te przepisy zostały wprowadzone w życie, a nie były  tylko martwym, przepisem, jakich wiele w naszym kraju, to dla ogromnej ilości zwierząt byłoby zbawienne dla ich życia.

Obawiam się jednak, że realizacja takiej ustawy napotka na olbrzymie trudności. Bo z czego będą żyli dotychczasowi potentaci schronowi jak np właściciela Radys, Chrcynnego, czy innych obozów ?

Posted

Elik,  od czegoś trzeba zacząć. A tym od czego warto zaczynać, jest dobre i mądre prawo. Na zmiany mentalności ludzi,    trzeba niestety czekać bardzo długo :(. 

PS.  To dzięki zmianom w Ustawie,  nie można już dziś prowadzić tuczu gęsi na stłuszczone wątroby.  Było,  minęło. A pamiętasz,  jaki był lament hodowców i broniących ich działaczy PSL? 

Posted
20 minut temu, konfirm31 napisał:

Elik,  od czegoś trzeba zacząć. A tym od czego warto zaczynać, jest dobre i mądre prawo. Na zmiany mentalności ludzi,    trzeba niestety czekać bardzo długo :(. 

PS.  To dzięki zmianom w Ustawie,  nie można już dziś prowadzić tuczu gęsi na stłuszczone wątroby.  Było,  minęło. A pamiętasz,  jaki był lament hodowców i broniących ich działaczy PSL?

Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tego przepisu. Schronisko prowadzone przez gminę z pewnością będzie łatwiej skontrolować, niż schronisko prywatne, łatwiej będzie się domagać wprowadzenia zmian np wolontariatu. Ja tylko po prostu nie wyobrażam sobie, jak gmina przejmie 3.500 psów z Radys. Gdzie je umieści ? Myślę, że ten proces potrwa lata, ale jak słusznie zauważyłaś, od czegoś trzeba zacząć. Oby to zaczęto wprowadzać jak najszybciej.

Obawiam sie tylko, że z tego projektu, zanim stanie się ustawą, zniknie znaczna część dobrych dla zwierząt zapisów :(

Posted
1 minutę temu, Anula napisał:

A ta ustawa już działa,czy dopiero jest jej projekt?

Niestety projekt, jak pisała konfirm31.

Posted

http://pu.i.wp.pl/bloog/84069394/51194094/b671bd1000b9_sM_orig.gif Wczoraj otrzymałam wiadomość o śmierci Tosi - małej suczki, której szukaliśmy domu w 2011 r.

Suczka została znaleziona na cmentarzu, w zaufaniu zaprowadziła do gromadki szczeniat. Całej rodzince udało się pomóc - maluchy znalazły domy, Tosia czekała na swoja rodzinę w hoteliku u funi w Zamościu

Dzięki pomocy Energy  zamieszkała w Chełmie, miała 5 lat wspaniałego,  szczęśliwego życia.

Żegnaj Tosiu [*]

zdjecia_222_20110218_1104234603.jpg