Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Teraz, konfirm31 napisał:

Baldo przebojem sezonu;).  Pytaj,  proszę,  czy nie chcą Zeldy.  Cieszę  się,  że chłopak zdrowy :))) 

Właśnie pytam i wszyscy chca tylko Baldo!

To prawie jak jakaś zbiorowa histeria!

Posted
Godzinę temu, Tola napisał:

Oczywiscie, dopiero dzisiaj po rozmowie z Tobą dowiedziałam się, ze to dziewczynka!

Czeka na sterylkę, jest na wybiegu z sunia elik i z ta dropiatką.

Ok.A o tą dropiatą to też proszę jak możesz dopytaj :)

Cieszę się,że Baldo ma swój wspaniały domek i wreszcie słoneczko zaświeciło w adopcjach dla zamojszczaków :) Trzymam mocno kciuki!

Posted
14 godzin temu, Tola napisał:

Elik - na razie nie miala, jutro znowu koleżanka jedzie schronu, jutro podobno kastracje chlopaków i moze dziewczyny tez pojadą...

Tutaj jest Twoja sunia

13938527_1043923725726644_8340672116116759966_n.jpg

Tutaj z koleżanką

13938344_1043923562393327_2085425792968003458_n.jpg

Dwie ślicznotki :)

Zabiegi sterylizacji/kastracji odbywają się poza schroniskiem ? Kiedy będzie mogła odbyć podróż bez zagrożenia dla zdrowia ?

Posted
22 godzin temu, elik napisał:

Dwie ślicznotki :)

Zabiegi sterylizacji/kastracji odbywają się poza schroniskiem ? Kiedy będzie mogła odbyć podróż bez zagrożenia dla zdrowia ?

Zabiegi odbywają się w nowym, wybudowanym ze środków unijnych gabinecie przy ZOO (schron podlega pod Ogród Zoologiczny), tam tez urzęduje wet.

Zaraz po zabiegu psy odwożone są do schronu.

Tak jak pisałam - być może uda się zabrać sunię jeszcze przed zdjęciem szwów, ale to wszystko jeszcze potrwa, ponieważ suczki nadal czekaja na zabiegi, wet dopiero wrócił z urlopu.  Na razie  w schronie nikt nic nie wie na temat wieku;  będzie on określony dopiero przy zabiegu, wtedy tez odbywa się czipowanie.

Mój wyjazd do schronu w niedzielę nie ma więc sensu, bo i tak nie uzyskam informacji na temat wieku sunieczek.

Musimy czekać :(

Posted

Saga w nowym domu ma się dobrze, zjadła ze smakiem po podrózy, nie ma kłótni z rezydentką. Na razie największą radość sprawia jej zwiedzanie ogrodu ;).

A wczoraj do własnego domku w Opolu pojechała też Iga - córcia Sagi.

Nowa rodzina dołożyła 3/4 ceny transportu (  koszt paliwa) no i malutka jest już u siebie.

Decyzja zapadła po tym jak okazało się, ze sterylka może być dopiero pod koniec września (mała jest po cieczce), nie było więc sensu, aby sunia czekała tyle  w dt, jak domek taki stęskniony.

Sterylizacja odbędzie się juz w Opolu, o czym na pewno tutaj napiszę. 

Iga jeszcze w dt

P1210672.JPG

Pierwszy poranek(dzisiaj)  w nowym domciu

V__0AE9.jpg

• Upvote 1
Posted

Jeszcze opowiem Wam o pewnym  bocianie z naszych stron.

Przedwczoraj napisała do mnie pani z bałaganiem o pomoc dla tego ptaka - podobno pozostał sam w gniezdzie - ucząc się latać uderzył o słup i chyba uszkodził skrzydło. Od tygodnia nie opuszcza gniazda. Z dnia na dzień jest bardziej wycieńczony i głodny.

UM w Zwierzyńcu nie reaguje na jej telefony, pani próbowała wezwać weta - bezskutecznie. 

Skontaktowałam się z panią z Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Przyrody "pro Natura", podałam jej stronę, na której mozna obserwować boćka,  poprosiłam o pomoc i otrzymałam taką odpowiedz:

Dzień dobry,

po zapoznaniu się z treścią maila oraz po obserwacji gniazda wraz z bocianem pragnę poinformować, że na dzień dzisiejszy żadna pomoc nie jest potrzebna. Bocian jest w dobrej kondycji, ćwiczy skrzydła i nic nie wskazuje na to, że jest osłabiony lub cos mu dolega. Nie przeżyłby tygodnia bez wody i jedzenia – wskazuje to na to, że jest dokarmiany przez rodziców, którzy w gnieździe pojawiają się już 1 lub 2 razy dziennie – robią to po to, aby zmobilizować bociana do lotu. W obecnej sytuacji i kondycji ptaka gdyby ktoś na wysięgniku chciał mu pomoc, to ptak bardzo by się bronił – celowałby dziobem w oczy a w stresie mógłby wyskoczyć z gniazda. Jeżeli zauważymy symptomy osłabienia a ptak dalej nie podejmie próby lotu, to będzie możliwa ingerencja ludzi i zabranie tego osobnika do ptasiego azylu.

Pozdrawiam

Przy okazji rozmowy dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o bocianach.

Boćka można obserwować tutaj - zapraszam 

http://eltrax.pl/index.php/bocianie-gniazdo-bagno-kolo-zwierzynca-na-roztoczu/

Posted
9 godzin temu, Tola napisał:

Saga w nowym domu ma się dobrze, zjadła ze smakiem po podrózy, nie ma kłótni z rezydentką. Na razie największą radość sprawia jej zwiedzanie ogrodu ;).

Dużo szczęścia w nowych domkach cudne sunieczki  k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,3554_vC_ori

Posted
10 godzin temu, Tola napisał:

Zabiegi odbywają się w nowym, wybudowanym ze środków unijnych gabinecie przy ZOO (schron podlega pod Ogród Zoologiczny), tam tez urzęduje wet.

Zaraz po zabiegu psy odwożone są do schronu.

Tak jak pisałam - być może uda się zabrać sunię jeszcze przed zdjęciem szwów, ale to wszystko jeszcze potrwa, ponieważ suczki nadal czekaja na zabiegi, wet dopiero wrócił z urlopu.  Na razie  w schronie nikt nic nie wie na temat wieku;  będzie on określony dopiero przy zabiegu, wtedy tez odbywa się czipowanie.

Mój wyjazd do schronu w niedzielę nie ma więc sensu, bo i tak nie uzyskam informacji na temat wieku sunieczek.

Musimy czekać :(

My wracamy do siebie już we wtorek więc będziemy czekać na sunię. Szkoda, że nie można jej wysterylizować już u nas. Na pewno miałaby lepszą  opiekę  weterynaryjną i warunki powrotu do zdrowia. Spróbuj Tolu, może wyrażą zgodę, jeśli obiecasz im zaświadczenie od weta o wykonaniu zabiegu.

10 godzin temu, Tola napisał:

Wspaniała wiadomość :) Kolejna dwie sunie będą miały swoje domy, z w nich swoich kochających Ludzi. Wszystkiego najlepszego sunie :)

9 godzin temu, Tola napisał:

Jeszcze opowiem Wam o pewnym  bocianie z naszych stron.

. . .

Boćka można obserwować tutaj - zapraszam 

http://eltrax.pl/index.php/bocianie-gniazdo-bagno-kolo-zwierzynca-na-roztoczu/

Ja chyba nie umiem obserwować tego bociana :( Cały czas stoi na jednej nodze w dodatku na kraju gniazda :(

Posted
2 minuty temu, bakusiowa napisał:

Boję się, że wypadnie podczas drzemki.

No właśnie :( Czy on faktycznie tak na kraju stoi, czy to tylko jakieś przekłamanie, skrót perspektywiczny ?

I czy bociany śpią stojąc ?

Posted

Bociany śpią stojąc na jednej nodze a drugą podkurczają. Mają specjalny ''mechanizm '' w nodze, który pozwala im oszczędzać siły. Stojąc na jednej nodze i podkurczając drugą przenosi ciężar ciała na ścięgna i kości i oszczędza mięśnie, które dzięki takiej pozycji nie męczą się.

• Upvote 1
Posted
3 godziny temu, elficzkowa napisał:

Bociany śpią stojąc na jednej nodze a drugą podkurczają. Mają specjalny ''mechanizm '' w nodze, który pozwala im oszczędzać siły. Stojąc na jednej nodze i podkurczając drugą przenosi ciężar ciała na ścięgna i koście i oszczędza mięśnie, które dzięki takiej pozycji nie męczą się.

Dzięki :)

A co ze zmysłem równowagi podczas snu ?   Działa ?  Czy może też jakiś mechanizm powoduje, że bociek nie wypadnie z gniazda podczas snu ?

Posted

Bociany podczas snu ( na jednej nodze ) są bardzo czujne. Związane jest to prawdopodobnie z funkcjonowaniem mózgu bociana. Potrafi on ''podzielić'' mózg na dwie części - jedna, która śpi i odpoczywa i drugą, która czuwa. Podobna sytuacja jest np. u dzikich kaczek. 

• Upvote 1
Posted

Dzięki :) Nie chciałabym być bocianem :(  To dzielenie mózgu....

Niesamowite ! Świat zwierząt jest jednak o wiele ciekawszy niż nasz :)

Posted
23 godzin temu, elik napisał:

My wracamy do siebie już we wtorek więc będziemy czekać na sunię. Szkoda, że nie można jej wysterylizować już u nas. Na pewno miałaby lepszą  opiekę  weterynaryjną i warunki powrotu do zdrowia. Spróbuj Tolu, może wyrażą zgodę, jeśli obiecasz im zaświadczenie od weta o wykonaniu zabiegu.

Wspaniała wiadomość :) Kolejna dwie sunie będą miały swoje domy, z w nich swoich kochających Ludzi. Wszystkiego najlepszego sunie :)

Ja chyba nie umiem obserwować tego bociana :( Cały czas stoi na jednej nodze w dodatku na kraju gniazda :(

Elu - oczywiście, że sunia miałaby lepszą opiekę u Ciebie, ale nie jest możliwe zabranie jej przed zabiegiem. Być może  jednak będzie mogła jechać jeszcze przzed zdjęciem szwów, zobaczymy.

Elficzkowa - dziękuję za podzielenie się tutaj z nami wiedzą o bocianach, bo ja też z trwogą obserwowałam to spanie na jednej nodze.

• Upvote 1
Posted
11 godzin temu, Tola napisał:

Elu - oczywiście, że sunia miałaby lepszą opiekę u Ciebie, ale nie jest możliwe zabranie jej przed zabiegiem. Być może  jednak będzie mogła jechać jeszcze przzed zdjęciem szwów, zobaczymy.

. . .

Szkoda :( ale chociaż spróbuj zabrać ją najszybciej jak będzie to możliwe po zabiegu, uwzględniając jednak jej bezpieczeństwo - czeka ją dość daleka droga.

Posted
14 godzin temu, elik napisał:

Szkoda :( ale chociaż spróbuj zabrać ją najszybciej jak będzie to możliwe po zabiegu, uwzględniając jednak jej bezpieczeństwo - czeka ją dość daleka droga.

Elik a Ty jedziesz po sunię czy ktoś Ci ją przywozi?

Posted
18 minut temu, Tola napisał:

Jutro operacja łapki małego kociaka, prosimy o kciuki

V__ECE5.jpg

Oczywiście zaciśnięte. A ja napatoczyłam się w Zawierciu na małego, młodego psiaczka z dyndającą łapeczką :( Mam namiary na panią i weta, który podobno operował łapeczkę, ale wynik,  to klęska :( Łapka dynda się i wyraźnie widać, że kość jest złamana i przemieszcza się :(

6 minut temu, anecik napisał:

Elik a Ty jedziesz po sunię czy ktoś Ci ją przywozi?

Jeszcze nie jest to wiadome. Jest możliwe, że ktoś ja przywiezie. Gdy jednak nie zgra się to w czasie, pojadę po nią pociągiem do Rzeszowa.