rozi Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Dnia 2.01.2023 o 17:06, Tyśka) napisał: Potrzebuję chwili, aby to opisać wszystko. Działo się duzo przez ostatnie dni. Pojawiły się plotki o stowarzyszeniu i mało życzliwi ludzie, którzy do nas pisali. Dzisiaj gmina uznała, że skoro spadkobiercy się odnaleźli po tym czasie to oni są właścicielem. Otrzymali pismo od Stowarzyszenia, że od listopada sunia jest pod ich opieką, ale nie chcą się ustosunkowywać i to sprawa pomiędzy Stowarzyszeniem a krewnymi. Mają się sami dogadywać bez udziału gminy. A dzisiaj po południu odnalazla wspolwlascicielka suni... Do Stowarzydzenia zadzwoniła Pani, która przedstawiła się jako właściciel Łatki, tzn osoba która 6 lat temu Łatkę uratowała (znalazła ja pod śmietnikiem jako szczeniaka) i ulokowała w domu zmarłego pana. Na nią jest niestety książeczka, przez lata łożyla na szczepienia i sterylizację, pomagała panu finansowac karme. Kiedy Pan zmarł podobno (niestety, ustalenia nie były nagrywane) Pani była obecną jak sasiadkom karmicielkom krewni zmarłego wyrazili zgodę na szukanie domu. W rozmowie nie było mowy o hotelu, nie oponowała . Widząc że szukamy transportu do hotelu, a majac złe skojarzenia z hotelem zabrała z krewną sunię i ulokowała na wsi u kogoś w kojcu (ale zapewniała że to super warunki bo sunia ma budę i słomę i może spać jeszcze w oborze). Dodam, że tej części historii nie znałam ani ja, ani Stowarzyszenie. Nie miałyśmy pojęcia, że ktoś utrzymywał Łatkę poza panem i że ew. książeczka jest na kogoś innego niż na Pana. Jak sasiadki chcialy sie dowiedzieć czy Łatka ma ksiazeczke to sie nie dowiedziały i zalozyly suni drugą... Słowem, w takich okolicznościach nie można nic zrobić, bo Pani jest wspolwlasciciem. 🤷🏻 😩 Ta pani nie chciała słuchać, że istnieją hotele domowe i Łatka będzie tam bezpiecznie spać na łóżku, ze bedą relacje. Powiedziała że zna warunki w hotelach i nie skaże na takie warunki Łatkę.Nie jesteśmy teraz w stanie udowodnić, że jest inaczej, tzn ze przez miesiac sunia zajmowały się tylko sąsiadki. Pani nie była zainteresowana pomocą szukania Łatce domu, przecież jej znalazła. ☹️ A że to kojec z budą... 🤷🏻 Proszę o napisanie komu zwrócić pieniądze. Osoby, które nie chcą zwrotu (również z pieniędzy że zrzutki) proszę o wskazanie innej organizacji prozwierzecej, która otrzyma zebrane darowizny. Stowarzyszenie totalnie nie chce, aby ktokolwiek pomyślał, że one na tej historii chciały sobie dorobić. Naprawdę czesc informacji otrzymałyśmy dopiero teraz. Jestem załamana. Nie tak miało to wyglądać. W ogóle jakbym nie napisała publicznie, że szukamy transportu do hotelu to Łatka by pojechała. 😞 Przepraszam, Łatko... To kolejna sprawa niedogadana przed założeniem wątku. Trzeba dogadywać, zanim co. U mnie ktoś właśnie strzelał stricte przy murze. Mam to gdzieś, Perełka też. Bażanty nie zerwały się ze świerków. Marne jakieś te strzały. Quote
Sowa Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Proponuję na razie wstrzymać się ze zwrotem pieniędzy. Sytuacja może nagle się odwrócić, pani może zmienić zdanie. Jeśli pozostanie tak jak jest teraz, to moją wpłatę np za miesiąc proszę przeznaczyć na innego psa, wg uznania Elik, skarbniczki Łatki. 3 1 Quote
agat21 Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Biedna sunia. Czasem ludzie bezinteresownie pomagają aż brak słów (Cukierka z Radys przywiózł mi do hotelu za darmo nieznajomy facet, który zgłosił się na fb), a czasem .... Też bym spróbowała za jakiś czas ponownie. 1 Quote
Sowa Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Nie wiem, czy można by zaproponować Pani, aby pojechała z Łatką do hoteliku i na miejscu zdecydowała się, czy ją tam zostawi. Bo słowami chyba nie da się przekonać. Quote
elik Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Dnia 2.01.2023 o 17:20, Tianku napisał: A ja mysle ze jak wszyscy ochloną to Stowarzyszenie powinno zrobić drugie podejscie ... Tysiu nie masz sobie nic do zarzucenia Dnia 2.01.2023 o 17:39, Sowa napisał: Proponuję na razie wstrzymać się ze zwrotem pieniędzy. Sytuacja może nagle się odwrócić, pani może zmienić zdanie. Jeśli pozostanie tak jak jest teraz, to moją wpłatę np za miesiąc proszę przeznaczyć na innego psa, wg uznania Elik, skarbniczki Łatki. Dnia 2.01.2023 o 17:46, agat21 napisał: .... Też bym spróbowała za jakiś czas ponownie. Dnia 2.01.2023 o 17:59, Ewa Marta napisał: Ja bym pokazała zdjęcia z hoteliku. Dnia 2.01.2023 o 18:09, Sowa napisał: Nie wiem, czy można by zaproponować Pani, aby pojechała z Łatką do hoteliku i na miejscu zdecydowała się, czy ją tam zostawi. Bo słowami chyba nie da się przekonać. Potwornie mi żal tej delikatnej suni 😭 Kojec z budą z możliwością wejścia do stajni to koszmar dla niej. Też uważam, że dobrze byłoby zrobić drugie podejście do tej pani, pokazać zdjęcia psów z hotelu, w którym byłaby sunia. Mogę dostarczyć zdjęcia moich psiaków z tego hotelu. Można zaproponować pani, żeby sama pojechała z sunią do tego hotelu (sąsiadka była chętna zawieźć sunię do hotelu) i jeśli się jej nie spodoba, może zabrać sunie z powrotem do obory. Quote
Tola Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Zaglądałam tutaj z wielką nadzieją, wciąż ją mam. Może jak emocje opadną coś jeszcze będzie można zdziałać, aby nie została do końca życia w tej oborze. 2 Quote
Poker Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Dnia 2.01.2023 o 18:09, Sowa napisał: Nie wiem, czy można by zaproponować Pani, aby pojechała z Łatką do hoteliku i na miejscu zdecydowała się, czy ją tam zostawi. Bo słowami chyba nie da się przekonać. Dobry pomysł Quote
Tyśka) Posted January 2, 2023 Author Posted January 2, 2023 Macie rację, że trzeba poczekać aż opadną emocje. Jakby co to ja niedługo będę w okolicy i zaproponowałam swój "spokojny głos i twarz godną zaufania" (cytuje słowa paru osób:D) do spotkania z Panią jak będzie gotowa. Na pewno będziemy próbować, ale też nic na siłę. Damy przestrzeń. Pani jak najbardziej może zabrać się i pojechać do hotelu, zobaczyć warunki. Ja rozumiem, że w momencie kiedy niektóre organizacje robią zły PR innym i kiedy słyszy się o hotelach, skąd zabierane są interwencyjnie psy to ktoś może nie ufać i chcąc dobrze to sunię zabrał. 2 Quote
sunnynight Posted January 2, 2023 Posted January 2, 2023 Tak po prawdzie to szacun dla Pani, bo jak widać zależało jej na dobru psa, i nawet na nagrodę się nie skusiła... Zapewniła suni - jak na wiejskie warunki - naprawdę fajne miejsce, troszczy się... Jasne, że w hoteliku byłoby lepiej, gdyby psica znalazła własny dom klasy komfort - jeszcze lepiej, aaale! Tysiu, działaj, nikt nie zrobi tego lepiej od Ciebie! 😘 1 Quote
Ellig Posted January 3, 2023 Posted January 3, 2023 Przykra sprawa, trzeba jednak mieć nadzieję, że Łatka jest zaopiekowana . Proszę o przekazanie mojej wpłaty na konto Maszeńki, skarbnik Ewa Marta. Quote
Tyśka) Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 Pani właścicielka napisała dziewczynom że Stowarzyszenia sms, że dla niej temat jest zamknięty. Łatka ma bardzo dobre warunki, a ona może ją odwiedzać. Kobieta też pomaga zwierzętom, mówili o tym w gminie. Nie wiem czy będzie gotowa kiedykolwiek na przekazanie Łatki. Tak czy siak, myślę że poczekamy jeszcze do 31.01. i wtedt przekażemy pieniądze z wątku. Ja też chcę być w porządku wobec darczyńców z FB. Juz dziś zaproponuję ewentualny podział, żeby też każdy mógł się zapoznać i wypowiedzieć. 100zł zgodnie z wolą Ellig do Maszy, pozostałe 545zł - do Pusi i Puszka, które po śmierci opiekuna też zamieszkały w ganku, karmiła je sąsiadka. Pochodzą z okolic Łatki, teraz pod opieką Anuli i Bogusik, nie mają deklaracji poza deklaracjami Opiekunek, a Pusie czeka sterylizacja i operacja oczek: Chyba, że ktoś będzie chciał, żeby zwrócić mu pieniądze. 1 Quote
agat21 Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Wyć się chce. Wczoraj wieczorem czytałam wywiad z dziewczyną z fundacji Judyta o nowym "wspaniałym" pomyśle rządzącej bandy, żeby organizacje nie mogły odbierać maltretowanych zwierząt oprawcom, a dziś informacja o Łatce. Bardzo dobre warunki? Kojec i wyjście do obory? Dla psa, który mieszkał w domu i spał na łóżku? No rzesz... Quote
elik Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Gdy myślę o tym, jak miała mieć Łatka, a jak ma, to krew się we mnie burzy. Nie mogę normalnie funkcjonować. Skoro to takie dobre warunki, to może pani sama w takich zamieszka. Nie pojmuję, jak można mieć takie wyobrażenie o dobrych warunkach. To zakrawa na koszmarny kawał. Nie umiem się z tym pogodzić i źle mi z tym bardzo. Quote
Tyśka) Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 10:05, elik napisał: Nie umiem się z tym pogodzić i źle mi z tym bardzo. Ja też nie, tak mało brakowało 😞 Liczę, że może jednak przemyśli i powie, że skorzysta z naszej propozycji. Quote
elik Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 10:12, Tyśka) napisał: Ja też nie, tak mało brakowało 😞 Liczę, że może jednak przemyśli i powie, że skorzysta z naszej propozycji. Jeśli nie będzie pewna warunków w hotelu, to wątpię. Nie będzie miała motywu do zmiany zdania. Quote
Sowa Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 09:56, agat21 napisał: Wczoraj wieczorem czytałam wywiad z dziewczyną z fundacji Judyta o nowym "wspaniałym" pomyśle rządzącej bandy, żeby organizacje nie mogły odbierać maltretowanych zwierząt oprawcom Organizacje prozwierzęce same sobie nagrabiły niestety. Nie mogą być ponad prawem. Bo tak, to ja założę organizację broniącą praw ptaków i bez wyroku sądu, bez nakazu prokuratury, bez policjanta, tylko na własną zachciankę wejdę komuś do mieszkania sprawdzić czym jest karmiony kanarek - choćbym nie była nawet ornitologiem. A co do "rządzącej bandy" to zdaje mi się, ze "piątka dla zwierząt", próba szybkiego zlikwidowania ferm norek i częściowy zakaz łańcucha też nie były pomysłami obecnej opozycji. Przykro mi, że akurat w Twojej wypowiedzi, bo na niewidzianego darzyłam Cię szacunkiem, i nadal darzę za ogromną pomoc zwierzętom, znalazły się określenia co najmniej mało eleganckie. Za stara jestem na dzisiejszy sposób wypowiadania poglądów politycznych. 2 Quote
agat21 Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 10:45, Sowa napisał: Organizacje prozwierzęce same sobie nagrabiły niestety. Nie mogą być ponad prawem. Bo tak, to ja założę organizację broniącą praw ptaków i bez wyroku sądu, bez nakazu prokuratury, bez policjanta, tylko na własną zachciankę wejdę komuś do mieszkania sprawdzić czym jest karmiony kanarek - choćbym nie była nawet ornitologiem. A co do "rządzącej bandy" to zdaje mi się, ze "piątka dla zwierząt", próba szybkiego zlikwidowania ferm norek i częściowy zakaz łańcucha też nie były pomysłami obecnej opozycji. Przykro mi, że akurat w Twojej wypowiedzi, bo na niewidzianego darzyłam Cię szacunkiem, i nadal darzę za ogromną pomoc zwierzętom, znalazły się określenia co najmniej mało eleganckie. Za stara jestem na dzisiejszy sposób wypowiadania poglądów politycznych. Sowo, gdzie jest ta "piątka dla zwierząt"? No gdzie? Liczyłam na nią bardzo. Ale wystarczyło, że oprawcy norek i lisów poszli ze skargą do pewnego faceta z Torunia. I przepadło. Więc nie jest to powód do chwały. Raczej przeciwnie. A to, że kilka organizacji działało przestępczo to nie jest powód, żeby zabraniać działania wszystkim. W ten sposób żadne instytucje nie miałyby racji bytu. Moja wypowiedź biorąc pod uwagę to, co się dzieje w kraju - ze zwierzętami i przyrodą szczególnie - była bardzo ale to bardzo elegancka. Jeśli straciłaś dla mnie szacunek, przykro mi, ale nie umiem udawać, że coś jest w porządku, jeśli jest zwykłym bandytyzmem i chodzi o to, żeby sobie kupić dodatkowe głosy przed wyborami kosztem cierpienia tysięcy zwierząt, którym teraz już nikt nie pomoże. Dziwię się, że tego nie widzisz. I jeszcze jedno - interwencje organizacji zawsze musiały być w asyście policji. Nikt sam sobie nie wchodził na cudze posesje czy do mieszkań. Więc nie możesz sobie założyć organizacji broniącej kanarków i wchodzić samej do sąsiadów, żeby sprawdzić czym kanarki karmią. 5 3 Quote
Tyśka) Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 Nie każda organizacja wchodzi w asyscie policji 😞 Niestety. Znam co najmniej parę takich historii, jak i takich jak ktoś podszywając sie pod daną organizację zastrasza kogoś i zabiera wlascicielom psa. Dlatego ja też kobiecie się nie dziwię, że nie wierzy organizacjom, ja też mało której ufam. 1 Quote
agat21 Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 11:06, Tyśka) napisał: Nie każda organizacja wchodzi w asyscie policji 😞 Niestety. Znam co najmniej parę takich historii. Dlatego ja też kobiecie się nie dziwię, że nie wierzy organizacjom, ja też mało której ufam. To trzeba się zabrać za organizacje, które działają ponad prawem i wyciągać w stosunku do nich konsekwencje, a nie wylewać dziecko z kąpielą i likwidować jedyną tak naprawdę drogę pomocy katowanym zwierzętom. Idąc tym tropem - zamknijmy wszystkie kościoły, bo w niektórych pracują pedofile. 2 5 Quote
Ewa Marta Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 11:04, Mazowszanka13 napisał: Popieram słowa agat21:) Ja też popieram słowa agat21. Przyznam, że poza forum zdarza mi się dużo mniej elegancko wypowiadać na temat obecnej ekipy rządzącej, nie tylko przy okazji "piątki dla zwierząt". 1 2 Quote
Tyśka) Posted January 5, 2023 Author Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 11:12, agat21 napisał: To trzeba się zabrać za organizacje, które działają ponad prawem i wyciągać w stosunku do nich konsekwencje, a nie wylewać dziecko z kąpielą i likwidować jedyną tak naprawdę drogę pomocy katowanym zwierzętom. Idąc tym tropem - zamknijmy wszystkie kościoły, bo w niektórych pracują pedofile. Ja w ogóle nie wypowiedziałam się odnośnie tego pomysłu, o którym piszesz. Napisałam tylko sprostowanie do Twojego jednego zdania, w którym naoisałas ze NIKT nie wchodzi bez asysty policji, że nie jest to prawda, że nikt, bo jest trochę tych organizacji, które myślą, że są ponad prawem. Quote
agat21 Posted January 5, 2023 Posted January 5, 2023 Dnia 5.01.2023 o 11:35, Tyśka) napisał: Ja w ogóle nie wypowiedziałam się odnośnie tego pomysłu, o którym piszesz. Napisałam tylko sprostowanie do Twojego jednego zdania, w którym naoisałas ze NIKT nie wchodzi bez asysty policji, że nie jest to prawda, że nikt, bo jest trochę tych organizacji, które myślą, że są ponad prawem. Ok, pewnie powinnam napisać, że nikt nie powinien wchodzić bez asysty policji. Organizacje, które znam i wspieram, zawsze wchodzą z policją. Sama uczestniczyłam w interwencji i też czekałyśmy na policję. Quote
Recommended Posts