Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ponieważ mija już 8 miesięcy odkąd Abi trafiła do  domku i postępy wydawały mi się niewielkie zwróciłam się do Sowy i Joli (u której Abi była latem zeszłego roku) o pomoc w ocenie sytuacji.  Wcześniej wiele razy dzwoniłam do nich prosząc o rady co do zachowania Abi i zawsze spotykałam się ze wsparciem z ich strony.

Przeprowadzony został  przez Jolę i Sowę wywiad telefoniczny z Panią. W rezultacie zdecydowano, że Sowa i Jola odwiedzą Abi i zobaczą jak mogą pomóc i Abi i Pani. Uznały, że warto jest podjąć każdy wysiłek, żeby pomóc, bo Pani pragnie jak najlepszego kontaktu  i wkłada wiele wysiłku aby przystosować Abi do życia w domu.

Ja ze swojej strony chciała serdecznie podziękować Sowie i Joli za przyjazd. Chyba nikt kogo znam zdecydowałoby się  jechać ponad 600 km (z Krakowa do Warszawy i z powrotem), być cały dzień w drodze,  żeby bezpłatnie przeprowadzić wizytę u psa. Abi miała wielkie szczęście,  że na swojej drodze spotkała takie wspaniałe, empatyczne i bezinteresowne  osoby, dzięki którym dostała szansę  na normalne życie. A mnie ta znajomość dała  wiarę w człowieka i z nowymi siłami przystępuję do ratowania bezdomniaków.

Sowa na pewno jutro pisze jak było i jakie wyciągnęła wnioski z wizyty.

Dziękuję Wam serdecznie

image.png.e383a73661d49c6a283d0d8e16c0f6eb.png
  • Upvote 1
Posted

Przed chwilą wróciłam. Abi zrobiła ogromne postępy - wchodzi sama do domu, chodzi razem z Państwem na spacery,  w ogrodzie biega z podnoszonym ogonem, zaczyna bardzo zwracać uwagę na to co Państwo robią, interesuje się tym, co mieli w rękach. Nie ma cienia agresji - Państwo mogą założyć Abi smycz, gdy siedzi w budzie, także w domu, uczą siadania przed furtką przy wyjściu na spacer, spróbują wspólnych spacerów z bardzo przyjaznym psem z sąsiedztwa - już omówione w jaki sposób. Abi jeszcze nie potrafi tak okazywać uczuć, jakby każdy z nas chciał, ale to kwestia czasu. 

Obie pokazałyśmy Państwu jak uczyć Abi rozumienia ludzkich słów, jak kierować jej zachowaniem  - codziennie, na każdym kroku.

Uważam, ze wątek Abi można z czystym sumieniem zamknąć - ona ma swój dom i swoich ludzi na zawsze.

• Like 9
  • Upvote 4
Posted
1 godzinę temu, Sowa napisał:

Przed chwilą wróciłam. Abi zrobiła ogromne postępy - wchodzi sama do domu, chodzi razem z Państwem na spacery,  w ogrodzie biega z podnoszonym ogonem, zaczyna bardzo zwracać uwagę na to co Państwo robią, interesuje się tym, co mieli w rękach. Nie ma cienia agresji - Państwo mogą założyć Abi smycz, gdy siedzi w budzie, także w domu, uczą siadania przed furtką przy wyjściu na spacer, spróbują wspólnych spacerów z bardzo przyjaznym psem z sąsiedztwa - już omówione w jaki sposób. Abi jeszcze nie potrafi tak okazywać uczuć, jakby każdy z nas chciał, ale to kwestia czasu. 

Obie pokazałyśmy Państwu jak uczyć Abi rozumienia ludzkich słów, jak kierować jej zachowaniem  - codziennie, na każdym kroku.

Uważam, ze wątek Abi można z czystym sumieniem zamknąć - ona ma swój dom i swoich ludzi na zawsze.

Wspaniale czyta się takie informacje, aż nie chce się wierzyć:)

A były przecież  takie chwile, kiedy można było wątpić, czy aby na pewno ta pomoc suczce przyniesie efekty...

Bardzo się cieszę,  że dzięki wielkiemu sercu, wytrwałości i pracy wielu osób Abi  może cieszyć się tym własnym domem i swoimi ludźmi. 

Ogromne podziękowania i słowa uznania dla wszystkich, którzy przyczynili się do tego ogromnego sukcesu!!!

Posted

Nie może być lepszej wiadomości od tych , które przekazała Sowa.

Abi miała wielkie szczęście w swoim psim życiu.

Czy wątek musi być zamknięty? Może tylko przeniesiony do działu "znalazły dom" . Na pewno wiele osób z zainteresowaniem od czasu do czasu przeczyta wiadomości o Abi.

• Like 2
Posted
25 minut temu, Sowa napisał:

Niech będzie  tak:-)))  Jak znajdę sponsora na benzynę, albo wygram w Totka, pojadę do Abi za pół roku.

Sowo, na pewno za pół roku zostaniecie zaproszone do Abi. Na dziś mogę tylko powiedzieć: dziękuję:)

32 minuty temu, Poker napisał:

Nie może być lepszej wiadomości od tych , które przekazała Sowa.

Abi miała wielkie szczęście w swoim psim życiu.

Czy wątek musi być zamknięty? Może tylko przeniesiony do działu "znalazły dom" . Na pewno wiele osób z zainteresowaniem od czasu do czasu przeczyta wiadomości o Abi.

Jak przenieść wątek? Na pewno będę próżniej miała wiadomości od Abi, Teraz czekam jeszcze na zdjęcia i filmy z wizyty Sowy i Joli u Abi.  Umieszczę je jak tylko dostanę.

Posted
10 minut temu, hop! napisał:

A co z adopcją drugiego pieska?

Nie wiem czy teraz to dobry pomysł z drugim pieskiem. Abi bez konkurencji chyba szybciej nawiąże relacje z opiekunami...,

Posted
Przed chwilą, Moli@ napisał:

Nie wiem czy teraz to dobry pomysł z drugim pieskiem. Abi bez konkurencji chyba szybciej nawiąże relacje z opiekunami...,

Pytam, bo taki zamiar mieli opiekunowie Abi. Według mnie lepiej, żeby wstrzymali się z adopcją drugiego psa lub z niej zrezygnowali. 

Posted
16 godzin temu, Zagrodowy pies polski napisał:

Jak przenieść wątek?

Z tym jest problem. Admin nie może otrzymywać PW, do Margo jakiś czas temu pisałam - wiadomość nieprzeczytana. Zapytałam dziś Piankę, co zrobić żeby przenieść, może odpowie.

Ale możesz zmienić tytuł na "Abi ma dom na zawsze", czy coś w tym rodzaju  :)

Posted

W imieniu Abi i swoim chciałabym serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy wspierali nas przez te  trudne miesiące. Tylko dzięki waszym mądrym radom i słowom otuchy w chwilach załamania przetrwaliśmy z Opiekunami najgorszy okres.  

Dziś Abi ma swój domek na zawsze. Państwo ją kochają a ona ich.

Dziękuję!!! serce-ruchomy-obrazek-0863.gif

Abi portret 2.jpg

• Like 6
  • Upvote 4
Posted
22 godziny temu, Poker napisał:

Wzruszyłam się bardzo patrząc na spokojną Abi i jej wspaniałych właścicieli.

Mnie też popłynęły łzy; wspaniały widok i piękne zakończenie pewnego etapu adopcji suni.

Brawo Abi, brawo jej opiekunowie!

Posted

Liczyłam na więcej zdjęć i filmików, a tu jedno, małe zdjęcie "twarzy" Abi i jeden rekordowo krótki filmik, na którym niewiele widać... :-(

• 2 months later...
Posted

U Abi coraz lepiej. Chodzi z Panią na spacery,  choć niechętnie opuszcza teren działki. Dużo bawi się zabawkami i już niewiele niszczy. Zawołana do domku  wraca galopem. Śpi dużo dłużej, bo wstaje dopiero o 7.00. Przedtem budziła Panią o 3-ciej, później o 5-tej rano.

Pozwala się głaskać i liże Panią po palcach (oczywiście posmarowanych masłem:):):) W odwiedziny chodzą do zaprzyjaźnionej suczki sąsiadów, ale Abi nie zaprasza do zabawy i raczej się dystansuje.

Pani się cieszy, bo Abi już zaczyna szczekać na psy za płotem. Ostatnio wystawiła jeża na działce, była bardzo zainteresowana, a jeż się zwinął w kłębek i sobie poszedł, jak Pani zabrała Abi do domu.

Kochane ciocie Jola, Sowa i Wiosna nadal czuwają nad Abi i wspierają Panią radami. Serdecznie im dziękuję.

Niestety Abi nie lubi skierowanego w siebie aparatu i zdjęcie nie oddaje, że ma bardzo ładnie wyczesaną sierść i została podcięta.

15324495_Abipadziernik2019.jpeg

• Like 4
  • Upvote 6
Posted

Nie ma to jak masło :)

No lękliwa jest, lepiej pstrykać telefonem, Kuli nie dałam rady zrobić (przez kilka lat) ani jednego ładnego zdjęcia aparatem, a telefonem owszem.

• 1 month later...
Posted

Nowa informacja o Abi, wzięła smaczka z ręki Pani i jak Pani jest w kuchni, to wychodzi ze swojego azylu z pod schodów i patrzy czy coś jej się dostanie. Maleńkie to są kroczki, ale Pani się cieszy. Jednak wyjście z domu w dalszym ciągu stanowi problem. Pan radzi sobie o wiele lepiej, może dlatego, że Abi z nim spędza całe dnie, bo przeszedł na emeryturę. Na spacery chodzą i Abi  wyrażnie ciągnie do domu, jak tylko wchodzą w ich ulicę. Pani ze spacerów jest zadowolona, bo poznają nowe osoby i inne psy.

Abi zaczęła dawać znać, jak chce wyjść na sii.. Kręci się i piszczy.

Wydaje mi się, że żeby nastąpił większy postęp potrzebna jest ponowna wizyta Sowy i Joli. Zaplanujcie kochane wizytę.  Wasza poprzednia wizyta spowodowała przełom w zachowaniu Abi i Pani. Czuję, że teraz też jest potrzebna, żeby socjalizację Abi popchnąć na przód.

• Upvote 1