Jump to content
Dogomania

Saba, Kreska, Mejk i inni -STRACH PRZED I ULGA PO STERYLCE

Recommended Posts

Posted

1,5 miesiaca temu to hm chyba duuuuzo jak na "znikanie" blizn? sama nie wiem :roll: Z Aza o tyle jest plus, ze ona naprawde jak nie biega nawet miesiac czasu to jest do przezycia - podczas cieczki nie biegala w ogole i byla bardzo grzeczna jak na ten typ psa ;)

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Agnes']1,5 miesiaca temu to hm chyba duuuuzo jak na "znikanie" blizn?
Ale przecież asherowa Sabina miała powazniejszą operację, nie tylko sterylkę. Blizny po sterylce prawie nie widać nawet zaraz po zdjęciu szwów :fadein:

Z Aza o tyle jest plus, ze ona naprawde jak nie biega nawet miesiac czasu

To Ci nie grozi, najdalej dwa tyodnie po zabiegu sucz będzie jak nowa ;)

Agnes, już się boję tej Waszej sterylki, żebyś Ty zawału nie dostała! ;)

Posted

Dwa tygodnie po zabiegu

Polecam - weterynarke M.Taube z Osowej w Gdansku, zrobila swietna
robote :D .

Zabieg odbyl sie rano, okolo 13 odebralam obudzonego psa. Do wieczora suczka byla jeszcze spiaca, ale nie "pijana", normalnie wychodzilysmy na spacerek. Noc byla normalna. Przez kolejne dwa dni suczka byla ostrozna (leki przeciwbolowe dostala po zabiegu i drugiego dnia), trzeciego szalala, jakby nic jej nie bylo. Na normalne (godzinne) spacerki wychodzilysmy nastepnego dnia po zabiegu, tyle ze na smyczce typu flexi - i tak do konca tygodnia. Zdjecie szwow po tygodniu, trzeciego dnia nie bylo sladu po zabiegu, a teraz (dwa tygodnie po) nie widac wcale blizny. Didi nie interesowala sie szwami, ale caly czas mialam ja na oku.

Z perspektywy powiem tak, wcale nie bylo zle, suczka szybko doszla do siebie, szybko sie zagoila, nic zlego sie nie dzialo.

• 1 month later...
Posted

o rany :roll: wstepnie sroda rano - sterylka Azy :errrr: Bedziemy sie ciachac na Warszawskim SGGW...wybralam operacje z anestezjologiem i narkoza wziewna, mam nadzieje, ze slusznie - szyw wchlanialne...
teraz juz wiem - 8 rano w srode - kciukiiiiiiii

Posted

dziekujem bardzo - PIKA napewno sie przypomne, pewnie bede tu jeczec przez wtorek ;) ciesze sie strasznie, ze wreszcie bedzie ta sreylka, ale boje sie niesamowicie

asher napisał(a):
BTW ile taka full opcja kosztuje?

duzio :( 500 - 600 zl ech ale chce zeby bylo jak najlepiej zeby bylo wszystko co moge jej i klinika zapewnic i zeby nie bylo powiklan

aaaa jeszcze zapomnialam - po jakims mniej wiecej czasie od wybudzenia sie psa sucz bedzie w miare normalnie chodzic i kontaktowac? Niestety od piatku po poludniu ide na uczelnie i cale 3 dni bede poza domem - mam nadzieje, ze rodzice sobie z Aza poradza i do piatku jako tako dojdzie do siebie?

Posted

asher dla mnie to teraz bardzo duzo :( zaplata za studia, remonty w domu - tragedia...ale musze teraz zrobic sterylke bo pozniej to juz po ptokach - 3 cieczka by byla i w ogole bleh
Badan nie robie, nie wiem czy zle czy dobrze - wet twierdzi, ze skoro sucz jest zdrowa mloda to nie trzeba robic badan...

Posted

Nie no, za sterylkę to oczywiście stosunkowo duzo, ale ja ostatnio jakoś jestem przyzwyczajona do sum tego rzędu... :( Więc nie robia na mnie wrażenia :-?

Też nie wiem, czy źle robisz nie robiąc badań, ale wiem na pewno, że dobrze byś zrobiła, gdybys je zrobiła... :wink:

Posted

Agnes napisał(a):
po jakims mniej wiecej czasie od wybudzenia sie psa sucz bedzie w miare normalnie chodzic i kontaktowac?

Nigdy nie miałam psa po narkozie wziewnej, ale z tego co wiem, to sucz wyjdzie z kliniki o własnych siłach 8)
Niestety od piatku po poludniu ide na uczelnie i cale 3 dni bede poza domem - mam nadzieje, ze rodzice sobie z Aza poradza i do piatku jako tako dojdzie do siebie?

Ja bym się raczej obawiała, że w piątek sucz już będzie przesadnie ożywiona i będziecie się martwić, żeby za bardzo nie szalała ;)

Co do badań, tak jak wet powiedział, młodych, zdrowych psów większość wetów nie bada. Moja sucz miała badanie krwi (bo chorowita), a serducho było słuchane przed zabiegiem.

Posted

Nie no, za sterylkę to oczywiście stosunkowo duzo, ale ja ostatnio jakoś jestem przyzwyczajona do sum tego rzędu... Więc nie robia na mnie wrażenia

no tak...domyslam sie:(
chociaz w lecznicy natolinskiej dokladnie tyle samo bym zaplacila, a jakos warunki na SGGW lepiej do mnie przemawiaja :roll:

ja ciagle dumam czy bezpiecznie bedzie sucz rodzicom zostawiac - rany goscia teraz bede o tym rozmyslac...echhhh

Posted

Agnes napisał(a):

aaaa jeszcze zapomnialam - po jakims mniej wiecej czasie od wybudzenia sie psa sucz bedzie w miare normalnie chodzic i kontaktowac? Niestety od piatku po poludniu ide na uczelnie i cale 3 dni bede poza domem - mam nadzieje, ze rodzice sobie z Aza poradza i do piatku jako tako dojdzie do siebie?

a zaraz po wybudzeniu :lol: Co najwyżej w dniu sterylki pójdzie zaraz spac :lol: ale od następnego dnia bedzie jak nowa i jakby nic na brzyszku nie miala :wink: Może co nawyżej miec objawy bólowe, ale to zapytaj lekarza co ewentualnie podawać, bo zapewne ją pod tym względem zabezpieczą :wink:
A jak trzeba bedzie dać to nie przesadzać, bo jak nie boli to się chce brykac, co ze szwami nie jest wskazane, a jak troszke boli to się raczej brykac nie chce co wskazane jest :wink:
Nie wiem, czy czytalas cały topik , jak nie to na wszelki wypadek przeklejam relacje z zachowania mojej Saby juz "Po"

Relacja Flaire po wyjściu Saby z gabinetu

Moja relacja z domu z dnia sterylki
Agnes ja z Saba pojechalam na wieś na Wigilię ze szwami na brzuchu, szwy zdjęte były dopiero po świętach :wink:

Posted

Agnes, spokojnie! Założysz Azie kołnierz, kubraczek pooperacyjny, kaganiec, przywiążesz ją do kaloryfera i będzie ok 8) :lol:

A serio BĘDZIE DOBRZE!!!
A teraz to ty się martw samą operacją, tym co bedzie po operacji będziesz się martwiła jak już będzie po :wink:

Czy wy też macie wrażenie, że mnie jakas dziwna składnia ostatnio wychodzi? :roll: :lol: :drinking:

Posted

asher napisał(a):
Agnes, spokojnie! Założysz Azie kołnierz, kubraczek pooperacyjny, kaganiec, przywiążesz ją do kaloryfera i będzie ok 8) :lol:

a pozniej to ja domu nie poznam :roll: :wink:

...

Posted

NJamniczka też już dawno po sterylce, tyle że ma takie bule na rance, gdyby nie one już by ranki nie było widać, mają się wchłonąć i już w zasadzie są klapnięte. A powiedzcie mi czyw asze psy też miala takie dziwne twarde kulki ale pod skórą ? Takie jakby zrosty ?

Posted

souris napisał(a):
A powiedzcie mi czyw asze psy też miala takie dziwne twarde kulki ale pod skórą ? Takie jakby zrosty ?

Moja nic nie miała. Nic nie było widać, ani na macanie nic nie miała...

ja ciagle dumam czy bezpiecznie bedzie sucz rodzicom zostawiac

Na razie martw się operacją, jak już asher wspominała ;)

Sama zobaczysz w piątek jak sucz sie będzie czuła i będziesz wiedziała, czy możesz ją rodzicom zostawić bezpiecznie. ;) Ja moją zostawiałam pod opieką mojej matki i krzywdy sobie nie zrobiła (oczywiście zakładam, ze Twoi rodzice są rozsądnymi i odpowiedzialnymi ludźmi? :) )

Posted

coztego napisał(a):
Sama zobaczysz w piątek jak sucz sie będzie czuła i będziesz wiedziała, czy możesz ją rodzicom zostawić bezpiecznie. ;)

"planow" weekendowych nie zmienie co najwyzej moglabym zmienic date operacji ale nie bardzo bym tego chciala...i tak jest juz pozno

coztego napisał(a):
Ja moją zostawiałam pod opieką mojej matki i krzywdy sobie nie zrobiła (oczywiście zakładam, ze Twoi rodzice są rozsądnymi i odpowiedzialnymi ludźmi? :) )

jasne :) z ojcem to roznie bywa wiec jego wyeliminuje ze spacerow ;)

Posted

Agnes napisał(a):
"planow" weekendowych nie zmienie :)

Więc tym bardziej nie ma co kombinować i się martwić weekendem, wszystko będzie dobrze.
A ojciec pewnie okaże się najbardziej troskliwym opiekunem, bo faceci wymiękają przy "biednej sunieczce po operacji"... ;)

Posted

coztego napisał(a):
A ojciec pewnie okaże się najbardziej troskliwym opiekunem, bo faceci wymiękają przy "biednej sunieczce po operacji"... ;)

tiaaa :evil: i wlasnie dlatego nie bedzie chodzic z sucz na spacery bo pomysli "biedna Azulka to niech sie chociaz pobawi na smyczy z pieskiem" :evil: nie ma...

Posted

souris napisał(a):
NJamniczka też już dawno po sterylce, tyle że ma takie bule na rance, gdyby nie one już by ranki nie było widać, mają się wchłonąć i już w zasadzie są klapnięte. A powiedzcie mi czyw asze psy też miala takie dziwne twarde kulki ale pod skórą ? Takie jakby zrosty ?

Luna miała jedno takie coś i szybko zniknęło - to było coś jakby skurcz mięśnia czy jakoś tak :roll:

Agnes :kciuki: i będzie dobrze a cena sterylki :o :o :o

Posted

Powoli przychodzi czas na moją sucz :-? Dlatego czytam sobie ten wątek.Bałam się bardzo narkozy,ale odkąd Pepsi była usypiana do szycia łapy i czyszczenia zakażonego ogona,to strach mi przeszedł.Dostała zastrzyk w pupsko a 5 minut później zasnęła jak zabita :wink: Od razu po zabiegu ,nie wybudzoną wzięliśmy ją na rękach do samochodu,a potem ułożyliśmy w łóżeczku i tak sobie spała ze 2 godzinki pod kołderką.Ja w tym czasie zamykałam jej oczka i zwilżałam wodą języczek.W międzyczasie wpadł mi świetny pomysł :evilbat: Obcięłam suczy i opiłowałam pazurska w przednich łapach i wyczyściłam uszka,była grzeczna jak nigdy :lol: :wink: hehehe.
A wracając do sterylki zastanawiam się czy nie zaczekać z nią do pierwszej cieczki,zobaczyć czy będzie to bardzo uciążliwe dla mnie na spacerach,czy rzeczywiście będzie za nami łazić tłum adoratorów Pepsi :evilbat: jak suczyca będzie się zachowywała itp...
Nie doczytałam też na forum jednej rzeczy albo źle zrozumiałam.Czy po sterylce problem ewentualnego ropomacicza znika zupełnie? Jakie jeszcze oprócz oczywiście niechcianych kundelków problemy zdrowotne miałybyśmy za sobą? Jakie są minusy sterylizacji suki?
Z góry dziękuję za odpowiedź.