ElzaMilicz Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='Camara']... dziś odbyły się negocjacje w sprawie ważnej i stanowiącej o dalszym bycie Borysa... ;) przebiegły w pełnym porozumieniu i zakończyły się sukcesem Borys oddał Biafrze psiową zastawę z budy :evil_lol: Najwyższy czas. :) Mija prawie miesiąc odkąd gagatek poznał Biafrę. :) Szkoda, że nie mogłam tego widzieć. :evil_lol: Quote
mtf zalesie Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 a gdzie ten kojec mialby stanac i czyja bedzie wlsnoscia jak borys nie bedzie go juz potrzebowal Quote
_ogonek_ Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 A może Borys znalazłby jednak dobry dom jako np. stróż jakiejś firmy czy zakładu?? U mnie w schronisku był taki przypadek... Quote
Camara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='mtf zalesie']a gdzie ten kojec mialby stanac i czyja bedzie wlsnoscia jak borys nie bedzie go juz potrzebowal[/quote] gdzieś na samym początku już to wyjaśniałam - kojec stanie na posesji Biafry. Będzie służył Borysowi tak długo jak będzie trzeba... mam nadzieję, że długo... a potem zamieszka w nim kolejny olbrzym - stary, chory i bez szans na normalną adopcję - czyli kolejny kaukaz (?) Przypominam, że u Biafry już mieszka nieadopcyjna para kaukazów - Igor i Ganda. A jeszcze dwa mieszańce - też zupełnie nieadopcyjne - Lucy i Akra. Wszystkie mają wątki na Dogo. Jest miejsce dla jeszcze jednego olbrzyma-weterana. Tylko trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki lokalowe - bezpieczne dla otoczenia i wygodne dla psa. Quote
__Lara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Camara, ostatnio troszkę ruszyły się cegiełki na allegro dla Borysa ;) w ogóle, to jest dodany link do cegiełek na pierwszej stronie wątku? No i ElzaMilicz, która kupiła na bazarku Borysowym sweterek, przeleje łącznie 100zł :loveu: A może by tak nastepne allegro wystawić wyróznione? więcej by się uzbierało. Tylko nie wiem też czy te pieniądze z cegiełek są przez Biafrę pożytkowane na leki/ jedzonko - czyli utrzymanie Borysa, czy odkładane na kojec, czy część jest odkładana? Quote
_ogonek_ Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 chyba raczej na to wszystko... wiemy, że Borys ma wątrobę beznadziejną... Quote
zuzlikowa Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='__Lara']Camara, ostatnio troszkę ruszyły się cegiełki na allegro dla Borysa ;) w ogóle, to jest dodany link do cegiełek na pierwszej stronie wątku? No i ElzaMilicz, która kupiła na bazarku Borysowym sweterek, przeleje łącznie 100zł :loveu: A może by tak nastepne allegro wystawić wyróznione? więcej by się uzbierało. Tylko nie wiem też czy te pieniądze z cegiełek są przez Biafrę pożytkowane na leki/ jedzonko - czyli utrzymanie Borysa, czy odkładane na kojec, czy część jest odkładana? Jeśli macie taką możliwość, absolutnie na wyróżnione i pogrubione! Mam porównanie kilku aukcji,z których nie uzbierało się tyle co z jednej...dokładnie tej samej!, wyróżnionej i pogrubionej! Wystawiajcie też na 14 dni! Quote
_ogonek_ Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Tak fajnie fajnie, ale kto sfinansuje takie wyróżnienie??? Quote
__Lara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 No własnie...chyba, że z tych 100zł, które przeleje mi z bazarku borysowego ElzaMilicz, a resztę przeleję Biafrze? Quote
_ogonek_ Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 No w najgorszym wypadku tak... (Kurde gdybym to głupie stypendium dostała:roll:) Chyba że jest osoba chętne na sfinansowanie allegro Borysa??? Prosimy do nas taką osóbkę!!! Quote
zuzlikowa Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='Aska7']A jakiego rzędu jest to kwota ? Wyróżnienie 12zł, pogrubienie 2zł ! A warto! Quote
__Lara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Właśnie zakończyła się aukcja cegiełkowa allegro, niewyróżniona, uzbierane 100zł :) dziękujemy wszystkim :loveu: dobre i tyle ;) Quote
gosikf & dogs Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 BORYS trzymam za ciebie kciuki! Odwalacie kawał dobrej roboty ciotki. Quote
mtf zalesie Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 ja bym chciala wplacic na kojec-jaki koszt przewidujecie Quote
Camara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='Camara']Właśnie dziś podpytałam o to Biafrę. Borys to duży pies i będzie przebywał w kojcu przez cały czas, bez wypuszczania i bez spacerów. Trzeba mu zapewnić wystarczającą przestrzeń czyli wymiary kojca to min. 5x5 m. I niestety nie może to być siatka, bo dla kaukaza siatka to żadne zabezpieczenie. Czyli ogrodzenie z prętów. W marketach są gotowe elementy ogrodzenia o wymiarach 2,5 m (wysokość 1,5 lub 1,7 m) w kwocie ok. 100 zł/element. Do tego słupki i podmurówka. Czyli całość powyżej 1000 zł. :cool1: Wiem, że dużo... może ktoś wpadnie na pomysł jak zrobić to taniej? No i jeszcze jedna uwaga.... Borys dożył by tam swojej godziny... a kojec zostanie. I na pewno będzie miał kolejnego lokatora - nigdzie nie chcianego kaukaza[/quote] Pozwoliłam sobie zacytować mój post odnośnie kojca. Quote
__Lara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='mtf zalesie']ja bym chciala wplacic na kojec-jaki koszt przewidujecie[/quote] 1000zł..... Quote
Camara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='AdaK']A może Borys znalazłby jednak dobry dom jako np. stróż jakiejś firmy czy zakładu?? U mnie w schronisku był taki przypadek...[/quote] AdaK - Borys ma 12 lat. Na zdrowego kaukaza to sędziwy wiek... a Borys to... wrak psa. Fizyczny i psychiczny. Ten pies całe życie niedojadał. Przebywał w skandalicznych warunkach. Nie ostatnie miesiące - CAŁE 12-letnie życie. Popatrz na jego zdjęcia - nawet laikowi rzuci się w oczy fatalny stan jego stawów, powyginany kręgosłup - przecież on ledwo chodzi. O stanie jego psychiki nawet nie będę przypominać... I ten weteran miałby jeszcze pracować? Pomijając to, że nikt takiego stróża nie przyjmie do pracy to pozostaje jeszcze etyczna strona tej sprawy... i koszta. Wyobrażasz sobie, że ktoś chciałby zatrudnić psa, z którego nie ma pożytu a koszt jego utrzymania to bajońskie sumy? Policz kwotę samych leków - essentiale 1 op. ponad 40 zł, rimadyl 4 zł tabletka, ceny leków nasercowych nie znam ale też kilka złotych dziennie. czyli masz już na "dzień dobry" 2 x 40 (bo 2 op.) + 30*8 (bo 2 tabletki) + witaminy = ok. 400 zł + a jedzenie? a opieka wetowska? odpchlanie, odrobaczanie? Borys to pies dla koneserów - czytaj - nikt przy zdrowych zmysłach nie zafunduje sobie takiego psa. Tylko czy to jest powód, dla którego mamy postawić krzyżyk na Borysie? To pytanie jest czysto retoryczne... mam nadzieję, że odpowiedź na nie jest dla wszystkich tu - na tym wątku oczywista. Quote
Camara Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Oczywiście płacę za allegro cegiełkowe, albo sama je wystawię tylko prosze o instrukcje, bo nigdy tego nie robiłam - tzn ogłoszenia tak, ale nie charytatywne cegiełki :cool1: nie wiem co pisać, żeby nie zdjęli aukcji. Quote
Asior Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 ja niestety nie pomogę w płatnościach bo od tego miesiąca jestem bez pieniędzy ( przeszłam na wychowawczy) a mój tz zwoniony z pracy od m-ca... więc same rozumiecie, ze mimo najszczerszych chęci cegiełkowym nie wesprę, ale mogę zrobić normalne z prośbą o pomoc... a tak dla rozrywki i do pośmiania :evil_lol: ten pies naprawde chciał te ciastka Quote
karina1002 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Camara, a co Borys dostaje na serce - płuca? Quote
Biafra Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='karina1002']Camara, a co Borys dostaje na serce - płuca? Diprophyllinum 2x200mg Quote
Camara Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='karina1002']Camara, a co Borys dostaje na serce - płuca?[/quote] Diprophyllinę, ale nie wiem w jakich ilościach. Teraz skończył serię wzmacniającą Calo-pet i naprawdę widać poprawę. Dziękujemy sponsorom :loveu: Quote
karina1002 Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Biafra']Diprophyllinum 2x200mg A to tego nie mam :) Mam za to duuużo enarenalu. Choć już do końca nie wiem od czego to jest. Już dawno temu przestałam przyswajać co, komu, od czego daję. Jedna półka w kuchni, to psie leki :p Quote
Recommended Posts