Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Właśnie dziś podpytałam o to Biafrę.
Borys to duży pies i będzie przebywał w kojcu przez cały czas, bez wypuszczania i bez spacerów. Trzeba mu zapewnić wystarczającą przestrzeń czyli wymiary kojca to min. 5x5 m.
I niestety nie może to być siatka, bo dla kaukaza siatka to żadne zabezpieczenie. Czyli ogrodzenie z prętów. W marketach są gotowe elementy ogrodzenia o wymiarach 2,5 m (wysokość 1,5 lub 1,7 m) w kwocie ok. 100 zł/element. Do tego słupki i podmurówka. Czyli całość powyżej 1000 zł. :cool1:
Wiem, że dużo... może ktoś wpadnie na pomysł jak zrobić to taniej?

No i jeszcze jedna uwaga.... Borys dożył by tam swojej godziny... a kojec zostanie. I na pewno będzie miał kolejnego lokatora - nigdzie nie chcianego kaukaza

• Replies 680
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Camara napisał(a):
Właśnie dziś podpytałam o to Biafrę.
Borys to duży pies i będzie przebywał w kojcu przez cały czas, bez wypuszczania i bez spacerów. Trzeba mu zapewnić wystarczającą przestrzeń czyli wymiary kojca to min. 5x5 m.
I niestety nie może to być siatka, bo dla kaukaza siatka to żadne zabezpieczenie. Czyli ogrodzenie z prętów. W marketach są gotowe elementy ogrodzenia o wymiarach 2,5 m (wysokość 1,5 lub 1,7 m) w kwocie ok. 100 zł/element. Do tego słupki i podmurówka. Czyli całość powyżej 1000 zł. :cool1:
Wiem, że dużo... może ktoś wpadnie na pomysł jak zrobić to taniej?

No i jeszcze jedna uwaga.... Borys dożył by tam swojej godziny... a kojec zostanie. I na pewno będzie miał kolejnego lokatora - nigdzie nie chcianego kaukaza

Camara
spokojnie, będziemy zbierać aż do skutku :) Dobrze, że napisałaś ile mniej więcej to może kosztować, podam tą cenę na bazarku. Myślę, że znajdę w domu jeszcze inne rzeczy na kolejne bazarki :p

A allegro cegiełkowe ma Borys?

W ogóle może zaczniemy akcję zapraszania na ten wątek ludzi żeby zbierać kasę?

Posted

Borysek dziękuje Wam za bazarki i wsparcie finansowe na jego uluuuubiony twaróg :evil_lol:
Dla niego świat mógłby się składać z jego nowej ulubionej budy i twarogu najlepiej z mlekiem :loveu:

Wpłynęło
66-Kropa
30-Amicus
30-ab-Agnieszka
100-Dobra Duszyczka ;)
100-Markofix
102-za Bazarek od Aska7
30-Amicus
36-__Lara
30-dorota1
:Rose::Rose::Rose::Rose::Rose:
Czyli wszelkie długi spłacone i rachunek za 5 CaloPetów też :loveu:

A efekty przyjmowania pasty widać gołym okiem i słychać :p
Borys wypełzł z budy i zaczął wydawać z siebie dźwięki.
Calo Pet stawia na nogi :loveu:
Borysek już nie je na leżąco w budzie, tylko wychodzi do jedzenia dzięki czemu nie porywa mi ostatnich psich naczyń .

Koło mojego domu sąsiadka chodzi do pracy-codziennie tam i z powrotem...ALE dzisiaj JA bylam akurat przed domem i sąsiadka zaczęła do mnie mówić . Borys szczekał na nią aż zadyszki dostał :evil_lol:
Chyba w końcu docenił doręczyciela pełnych misek :p i postanowił mnie pilnować, pomiędzy napadami głębokiego snu.

Niestety opuszcza budę na krótko, bo dalej jest słaby i bolą go stawy.
Cały zad ma ledwo sprawny.
Po dłuższej naradzie z wetami ustaliliśmy,że Borys musi dostawać Rimadyl.
Do końca. Niestety. Może bedzie przez to żył miesiąc krócej bo wątroba w końcu wysiądzie ale przynajmniej nie bedzie go bolało i bedzie mógł zrobić kilka kroków. Z dwojga złego trzeba było wypośrodkować :roll:.
Będzie dostawał jeszcze jedną tabletkę więcej osłonowo na wątrobę i dwie tabletki Rimadylu rano, żeby w dzień mógł stać na nogach a w nocy bedzie spał. Taki jest plan , ewentualnie zostanie poddany modyfikacji w razie potrzeby.

Wszelkie bazarki na Rimadyl będą baaaardzo potrzebne :modla:
Byle do wiosny- bedzie można wygrzewać stare gnaty na słońcu ;)

Tak Borysek ogląda świat-jego ulubiona pozycja

A tutaj przy jedzeniu, widać jaki on jest chudy :shake: i te tylne łapy ledwo go niosą . Na zadzie na górze ma takie długie nastroszone pióra a pod spodem sam kregosłup :-(.
Jak przestanie kraść miski i odda te co już ma w budzie to trzeba mu bedzie kupić stojak zeby jadł z podwyższenia :roll:. Igor ma dobry, bo miski stabilnie na nim stoją, ale boję się , że jak go Borys wciągnie do budy to sie zaklinuje wewnątrz albo zawinie tym nieszczęsnym łańcuchem :shake:

Posted

nawet na fotkach widać, że Borys się zmienił
marniutko wygląda, ale...
to już nie jest pies, który chce umrzeć...

__Lara, na zbieranie na kojec mamy trochę czasu. Ziemia musi odmarżnąć a to trochę potrwa, siedziba Biafry to już (prawie) góry :lol: Ale faktycznie dobrze by było zapraszać ludzi do pomocy bo kwota do uzbierania jest duża.
Borys nie ma allegra - do tej pory nie byłyśmy pewne, czy on przeżyje... ale chyba się chłopak zbiera (tfu tfu na psa urok!!! żeby nie zapeszyć :evil_lol:)

Posted

ab-agnieszka napisał(a):
Trzymam kciuki za Borysa

Dzięki :loveu:

Dzisiaj wstaliśmy prawą nogą :p
Humorek jakby lepszy...postanowiliśmy się umyć.
Śnieg pomału znika, a futro jakby to powiedzieć dalej cuchnie :roll:
Ostatnia szansa na toaletę...

Posted

Piękne kaukazy!
Czy Borys jest w hotelu u Biafry razem z tymi innymi kaukazami?
Podziwiam w takim razie Biafrę bo kaukazy mają opinię trudnych psów (zwłaszcza po takich tragicznych przejściach).

Ale dobrze że Borys znalazł tam swoje miejsce, bo każdy zasługuje na szansę.:roll:
Szkoda tylko, że ktoś inny mu ją odebrał, odebrał szansę bycia kochanym i kochającym psem.:-(

Czy hotel u Biafry jest daleko od Krakowa?

Posted

Biafra, nie mam chyba twojego konta. Przyślij. Mam nadzieję, że z wypłaty zostanie mi jakis grosz, to przyślę na trochę białego sera ( twarogu), ewentualnie podziele się swoją porcją. Ale sądząc po wielkości wiadra z fotek, to potrzeba chyba z wagon tego twarogu. :evil_lol: A nie lepiej Biafra, żebyś kupiła krowę na mleko i ser? :diabloti:

Posted

Ojejciu, Biafra, jakie cudowne zdjęcia :D kochany psiaczek, zaczyna mu się lepiej żyć, wreszcie :D dzięki takim wspaniałym ludziom jak WY! :loveu:
To ja mu postaram się zrobić allegro cegiełkowe w weekend, bo jak nie na kojec, to na leki i na jedzonko - twarożek trzeba kasy :p no i będą jeszcze bazarki, przynajmniej moje :p

Właśnie można rozsyłać do ludzi zaproszenia na wątek żeby sfinansowali choć troszkę Boryska, może się jakoś podzielimy literkami? kto chętny?

Posted

Bambino - nr konta Fundacji jest na pierwszej stronie :p

__Lara - ja na razie zajmuje się marketingiem zewnętrznym :evil_lol: czyli wklejam Borysa na inne fora i wysyłam maile do bliższych i dalszych znajomych :cool3: jak skończą mi się pomysły to włączę się tutaj.

Na razie proszę o banerek :loveu:

Posted

:calus:Borysku jakis ty jest piekny ! cioteczka Biafra:Rose::cool2: to dzieki tobie! Odzyl , kochaniutki , normalnie ziutek odzyl i chce mu sie dalej zyc! Cioteczki - cuda zrobilyscie , cuuuda:multi::multi::loveu:

Posted

Camara napisał(a):

__Lara - ja na razie zajmuje się marketingiem zewnętrznym :evil_lol: czyli wklejam Borysa na inne fora i wysyłam maile do bliższych i dalszych znajomych :cool3: jak skończą mi się pomysły to włączę się tutaj.

Camara, dzięki. Ale ze mnie matoł! :oops: Z pierwszego postu wynika nawet,że cos wpłaciłam, więc konto musiałam miec, nie ?

Posted

Bambino napisał(a):
Camara, dzięki. Ale ze mnie matoł! :oops: Z pierwszego postu wynika nawet,że cos wpłaciłam, więc konto musiałam miec, nie ?

gołębiem pocztowym przysłałaś :evil_lol:

Posted

Camara napisał(a):

Camara ok, to dobrze :) to ja będę robić bazarki póki co, no i to allegro cegiełkowe postaram się zrobić w weekend, ok?

Posted

Teraz trafiłam na wątek Borysa:-(
Zmaltretowany gigancik!

Ileż on musiał przeżyć...?
Dużo nie mogę pomóc,ale co miesiąc wpłacę 10zł!Już pierwsze przelewam.
A jak się uda to zrobię bazarek!

Borysku...trzymaj się!:loveu:

Posted

To ja :p Borys :user:
Coraz pewniej stoję na łapach.
Wcinam jedzonko aż się cały trzęsę.
I mam ulubioną budę ze STAŁYM meldunkiem :loveu:na podany adres dostałem paczkę :sweetCyb:
Nadawca anonimowy :lilangel: ale bardzo mu dziękuję :loveu:
Dostałem Flawitol Artro dr Seidla i witaminy Beaphar Senior Cal
Teraz będę nie tylko zdrowy ale i piekny