Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 303
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pisalam Oktawi napisze i tutaj ze poki co nowych aukcji nie bede wystawiac do czasu az ureguluje swoja sytuacje materialna ktora niestety bardzo sie zmienila w ciagu ostatniego tygodnia :-( aukcje ktore jeszcze sa sa oplacone ;)

mysle ze z koncem listopada wszystko sie zmieni i bede mogla znowu poszalec z cegielkami :grins: ale to napewno dam wam znac ;)

Posted

Tengusia napisał(a):
pisalam Oktawi napisze i tutaj ze poki co nowych aukcji nie bede wystawiac do czasu az ureguluje swoja sytuacje materialna ktora niestety bardzo sie zmienila w ciagu ostatniego tygodnia :-( aukcje ktore jeszcze sa sa oplacone ;)

mysle ze z koncem listopada wszystko sie zmieni i bede mogla znowu poszalec z cegielkami :grins: ale to napewno dam wam znac ;)

Sama prowizja od sprzedanej aukcji 200 cegiełek po 5 złotych to 40 złotych. Do tego dodać jeszcze pozostałe koszta aukcji to dobija 70 złotych (wyróżnienia, podświetlenia, miniatury, ewentualnie zdjęcia (zależy jak się je umiesci i ile ważą). Procentowo jeżeli z takiej aukcji jest 1000 złotych to 7%

Warto mieć tego świadomość.

Posted

Isadora7 napisał(a):

Sama prowizja od sprzedanej aukcji 200 cegiełek po 5 złotych to 40 złotych. Do tego dodać jeszcze pozostałe koszta aukcji to dobija 70 złotych (wyróżnienia, podświetlenia, miniatury, ewentualnie zdjęcia (zależy jak się je umiesci i ile ważą). Procentowo jeżeli z takiej aukcji jest 1000 złotych to 7%

Warto mieć tego świadomość.

o wyróżnienie prosiłam Osę i ew.\koszt z aukcją zwiazane-mam tego świadomośc.

Posted

Muszę się dowiedzieć jakie są zasady wystawiania aukcji charytatywnych na Allegro z ramienia organizacji charytatywnych....
Wiem, że za takie aukcje Allegro nie pobiera prowizji i w tedy to ma dopiero sens...
Bo rzeczywiście od osoby prywatnej Allegro pobiera prowizję od sprzedaży(ta jest najkosztowniejsza) pobiera również opłaty za wystawienie aukcji - za zdjęcia jeśli są dodawane jako miniaturki...Za wklejone zdjęcia w tekst aukcji nie ma opłat. Jest jeszcze kilka innych dodatków np. pogrubień - bez których można się obejść....Z wyróżnieniem wiążą się również dodatkowe koszty...
Jeśli uda mi się dotrzeć do tych info. powiadomię o tym Kasię...
Wtedy będzie mogła wystawić taką aukcję z pominięciem opłat Allegro.

Posted

[quote name='Osa']Muszę się dowiedzieć jakie są zasady wystawiania aukcji charytatywnych na Allegro z ramienia organizacji charytatywnych....
Wiem, że za takie aukcje Allegro nie pobiera prowizji i w tedy to ma dopiero sens...
Bo rzeczywiście od osoby prywatnej Allegro pobiera prowizję od sprzedaży(ta jest najkosztowniejsza) pobiera również opłaty za wystawienie aukcji - za zdjęcia jeśli są dodawane jako miniaturki... Za wklejone zdjęcia w tekst aukcji nie ma opłat. Jest jeszcze kilka innych dodatków np. pogrubień - bez których można się obejść....Z wyróżnieniem wiążą się również dodatkowe koszty...
Jeśli uda mi się dotrzeć do tych info. powiadomię o tym Kasię...
Wtedy będzie mogła wystawić taką aukcję z pominięciem opłat Allegro.

Przede wszystkim organizacja musi mieś tzw "stronę o sobie" w allegro. To podstawowy warunek wystawiania aukcji charytatywnych za free. I nie tylko organizacja. Prywatna osoba tez to moze zrobić, przerabiałam temat.

Jest i druga strona medalu. Organizacja wystawia aukcje powiedzmy 200 cegiełek po 5 zeta. Sprzeda sie 10-20-30. Ta sam organizacja oddaje allegro osobie prywatnej i ono schodzi w ilości 150-200 sztuk. Ja nie namawiam po prostu piszę z mojego doświadczenia.

Sama nie pcham się prowadzę równolegle 2 w wyjątkowych przypadkach 3 aukcje cegiełkowe. Ale jestem proszona o aukcje przez organizacje majace konta na allegro bo rachunek jest prosty. A rachunek dal wystawiajaćego aukcje mozna pokryć w rózny sposób: sponsor, bazarek, a bywalo że np doładowano mi telefon. Proste jak budowa cepa.

Aukcja cegiełkowa to nie tylko wystawienie aukcji, ale cały PR wokół. To po swoisty rodzaj reklamy i należy zastosować również narzedzia, działania jakie się stosuje w akcjach reklamowych.

Posted

[quote name='oktawia6']o wyróżnienie prosiłam Osę i ew.\koszt z aukcją zwiazane-mam tego świadomośc.

Gwoli jasności
To prawda, że po otrzymaniu PW od Oktawii zobowiązałam się do pokrycia kosztów wyróżnienia aukcji cegiełkowych dla trzech psów Pikusia, Szczerbatki i Nuki.
Wysyłałam również PW do Tengusi odnośnie tych wyróżnień, bo o nie zostałam poproszona- o kosztach aukcji w PW do Tengusi nawet nie wspominałam, ponieważ nie wiedziałam jak się kto z kim umawiał....Tengusia koszty aukcji wzięła na siebie-była to jej dobra wola i chwała jej za to.
Ale....
Ale chcę tu powiedzieć jasno i wyrażnie -
Nigdy, nikomu ani Oktawii ani Tengusi nie zobowiązywałam się do pokrywania tychże kosztów aukcji cegiełkowych, bo mnie po prostu na to nie stać.
Jeżeli mam jakieś fundusze przeznaczone na filantropię na Dogo, to mogę z własnego wyboru przeznaczyć je na konkretny cel np. bazarek czy dla wybranego psa.
Nie lubię niedomówień i proszę bardzo Oktawię, żeby nie stawiała mnie w dwuznacznej sytuacji...Bo na temat pokrycia przeze mnie tych ew. kosztów nawet nie rozmawiałyśmy.
Ja mam naprawdę dość swoich kłopotów.
Jestem wirtualnym opiekunem Miodka z "Kociego Świata" i na niego co miesiąc mam obowiązek wpłacać, ponieważ się to tego zobowiązałam a swoich zobowiązań dotrzymuję - co do innych psów, to jest tylko i wyłącznie moja dobra wola i moje możliwości finansowe.

Posted

Często rozmawiam z Osą poza dogo i wiem, że ma sporo kłopotów ze swoimi psami i co za tym idzie, duzo wydatków. Nie obciążajmy jej wszystkimi kosztami, moze jakoś da się je pokryć z innej puli, z bazarkow czy jak? Osa i tak wiele robi dla plaskatych, także finasowo....

Posted

ja ze swojej strony powiem tylko ze to pierwsza aukcja ktora sprzedala sie w takiej ilosci, poprzednia moja aukcja cegielkowa byla tylko jedna na Rocko i tam sprzedalo sie tylko kilka cegielek stad pewnie nawet nie odczulam prowizji jaka pobrano za ta aukcje ... Pikus poszedl w calosci i dopiero jak dostalam rozliczenie i nieco sie zdziwilam jego wielkoscia zajrzalam na rachunek allegro i przeczytalam o pobranej prowizji ... nie mam tu do nikogo zalu ze pieniedzy mi za prowizje nie zwrocil bo o to nie prosilam, poprostu nie wiedzialam. teraz wiem i jestem o kolejne doswiadczenie madrzejsza ;)

dlatego zaznaczam ze do nikogo o to nie mam pretensji ;)

choc nie ukrywam ze koleje aukcje jesli bede je wystawiac to za zwrotem dodatkowych kosztow np wyroznienie (Osa zaplacila za wszystkie trzy wyroznienia aukcji za co wielkie dzieki) czy prowizja.

poki co z powodu problemow finansowych aukcji nowych nie bede wystawiac, musze najpierw ogarnac swoje zycie ... jak tylko stane na nogi to sluze pomoca ale tym razem ze zwrotem kosztow za kazda dodatkowa opcje (zdjecia dodaje w ogloszeniu unikajac kosztow wiec chodzi o wyroznienie chyba ze ktos bedzie chcial cos wiecej) oraz prowizje ;)

Pozdrawiam

Posted

Tengusia.
Jeśli problemem są tylko pieniądze na aukcje to ja chętnie pokryję wszelakie koszta. Nie mam pojęcia dlaczego biedna Osa która i tak ciągle angażuje się w kolejne biedy KŚ miałaby jeszcze płacić za Allegro :crazyeye:.
U mnie głównym problemem w robieniu aukcji, bazarków itp, jest chroniczny brak czasu.
Jeśli zwierzaki mogą zarobić na leczenie, karmę itd. to szkoda jest pozbawiać ich tej szansy.
Ja też w miarę możliwości staram się robić aukcje cegiełkowe:
Pomóż nam uratować te oczy... (461926286) - Aukcje internetowe Allegro
ale przeważnie nie mam po prostu kiedy...

Posted

ale kaszana-ale kwas-myślałam że opłaty z aukcję cegiełkową-dot.wyróżnienie jest 12 zł-nic więcej.
wycofuje w takim razie auckje od Folen-gdyż poprosiłam ją o aukcję dla kalekiego Dudusia-nikogo więcej o nic nie poproszę bo potem jest tylko kwach i smród.

Posted

Trzeba raz sie sparzyć, by potem wiedzięc co i za ile, po prostu tak wyszło, nie ma smrodu i kwasu.
Kasia ma rację, szkoda zaprzestać aukcji cegiełkowych, bo dochód jest wysoki, tylko z tego trzeba by pokryć te dodatkowe koszty właśnie z uzbieranych pieniedzy. Ja tak sądzę.

Posted

koci-świat napisał(a):
Tengusia.
Jeśli problemem są tylko pieniądze na aukcje to ja chętnie pokryję wszelakie koszta.

z mojej strony tylko (albo aż) pieniadze sa przeszkoda by dalej wam pomagac, wiec jesli pokryjesz koszty aukcji w calosci od zalozenia do pozniejszej prowizji od sprzedazy to z checia dalej bede dzialac w tym kierunku ;)

Posted

[quote name='Tengusia'][...ciach...]dopiero jak dostalam rozliczenie i nieco sie zdziwilam jego wielkoscia zajrzalam na rachunek allegro i przeczytalam o pobranej prowizji ... [...ciach...]
choc nie ukrywam ze koleje aukcje jesli bede je wystawiac to za zwrotem dodatkowych kosztow np wyroznienie (Osa zaplacila za wszystkie trzy wyroznienia aukcji za co wielkie dzieki) czy prowizja.

poki co z powodu problemow finansowych aukcji nowych nie bede wystawiac, musze najpierw ogarnac swoje zycie ... jak tylko stane na nogi to sluze pomoca ale tym razem ze zwrotem kosztow za kazda dodatkowa opcje (zdjecia dodaje w ogloszeniu unikajac kosztow wiec chodzi o wyroznienie chyba ze ktos bedzie chcial cos wiecej) oraz prowizje ;)

Pozdrawiam

[quote name='koci-świat']Tengusia.
Jeśli problemem są tylko pieniądze na aukcje to ja chętnie pokryję wszelakie koszta. [...ciach...]
Jeśli zwierzaki mogą zarobić na leczenie, karmę itd. to szkoda jest pozbawiać ich tej szansy.
[...ciach...]

[quote name='malagos']Trzeba raz sie sparzyć, by potem wiedzięc co i za ile, po prostu tak wyszło, nie ma smrodu i kwasu.
Kasia ma rację, szkoda zaprzestać aukcji cegiełkowych, bo dochód jest wysoki, tylko z tego trzeba by pokryć te dodatkowe koszty właśnie z uzbieranych pieniedzy. Ja tak sądzę.

[quote name='Tengusia']z mojej strony tylko (albo aż) pieniadze sa przeszkoda by dalej wam pomagac, wiec jesli pokryjesz koszty aukcji w calosci od zalozenia do pozniejszej prowizji od sprzedazy to z checia dalej bede dzialac w tym kierunku ;)

Dla mnie proste jak rogal - Normalna rozmowa cywilizowanych osób o sprawach o których 95% w tym kraju ludzi nie umie rozmawiać. Nie umie czy raczej czuje fałszywy wstyd. No bo nie wypada. No bo jak to "zastaw się a postaw się, nie ważne czym potem się sfajdasz". I te 95% zapewne chętnie używa określenia "asertywność" w swoich CV. Pisząc wcześniej przykładowe koszty aukcji napisałam, że trzeba mieć tego świadomość. Jak widać dobrze że napisałam bo poza mną i Tengusią nikt tych sum nie znał. Fajnie, że padły słuszne wnioski:

I o to biegało. Nikt nikomu nie bluzga, padło pare zdań wyjaśnienia i bingo. Nie ma pitolenia po kątach, jasno kawa na ławę . To są koszta, ale zysk z dobrze zrobionej aukcji jest wart tego żeby 5-7% tego co się zebrało przekazać dla w tym przypadku Tengusi. To tak samo jak płacenie za przesyłkę tym co robią bazarki.

Posted

[quote name='Isadora7']
I o to biegało. Nikt nikomu nie bluzga, padło pare zdań wyjaśnienia i bingo. Nie ma pitolenia po kątach, jasno kawa na ławę . To są koszta, ale zysk z dobrze zrobionej aukcji jest wart tego żeby 5-7% tego co się zebrało przekazać dla w tym przypadku Tengusi. To tak samo jak płacenie za przesyłkę tym co robią bazarki.

zgadza się-tylko Osa dostała pw i to nieprzyjemne-.....ale nieważne-nie jestem upoważniona . ma teraz ciężko chorą suczkę i jest nieobecna na dogo do piątku włącznie- nieważne zostawmy to.
(zawsze będą jakieś larwy które jak czatownicy siedzą by komuś dokopac:angryy:)

Kasia/Koci Świat jutro wyjeżdża i będzie w najbliższy piątek-na pewno po powrocie się odezwie.

Posted

[quote name='oktawia6']zgadza się-tylko Osa dostała pw i to nieprzyjemne-.....ale nieważne-nie jestem upoważniona . ma teraz ciężko chorą suczkę i jest nieobecna na dogo do piątku włącznie- nieważne zostawmy to.
(zawsze będą jakieś larwy które jak czatownicy siedzą by komuś dokopac:angryy:)

Kasia/Koci Świat jutro wyjeżdża i będzie w najbliższy piątek-na pewno po powrocie się odezwie.

OK zostawmy bo sądzę, że wyjaśnione, a tym bardziej, że mnie to pw do Osy nie dotyczy.

[SIZE=2]Ja nic pisałam i nic o tym nie wiem, nie znam tematu i... nie muszę.

:cool1: