Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Karmy nie podawałam przez długi czas w ogóle, nawet na nagrody mięsne się przerzuciłam...
Chyba do makro po kaczkę i gęś trzeba się wybrać zamiast kurczaka, zamiast cielęciny wołowinę i wieprzowinę i zobaczymy. Tylko kurze łapki nie wiem czym zastąpić. Po kolei będę odrzucać jak mi zacznie kurdupel śmierdzieć. Teraz jest prawie tak bezzapachowa jak Hexolina ;)

Posted

[quote name='filodendron']To jest chyba jakiś mit, że sucha karma ma sprzyjać usuwaniu osadu z zębów. Mój ma zawsze najgorsze zęby na suchej. Nawet na zwykłym gotowanym osad nie odkłada się tak, jak na suchych bobkach.
Martens, jakbyś znalazła coś ciekawszego niż Can-vit (w sprawie suplementacji wapnia) to napisz na wątku, please. Nam by się przydało coś bez witamin - boję się przedobrzyć, bo niektóre witaminy pies ma w preparacie na stawy i w oleju z łososia.[/QUOTE]

tak jak najbardziej mnie irytuje karma dla kotów "na zęby".

-poprosze troche tej suchej na zęby żeby kotek mógł sobie je poczyścić.
-moim zdaniem i z tego co czytałam sucha nie czysci zebow bo kot nie zuje tylko pionowo gryzie-jest przystosowany do rozrywania kawałków miesa...
-ale weterynarz powiedzial ze to najlepsze na zęby.

i weź tu z takimi klientami gadaj ;)

[B]Monia[/B] czekamy na efekty :)

Posted

tak mi sie przypomnialam kilka tygodni temu ,przyszedl akurat do nas wujek kiedy moja suka jadla szyjke indycza , wujek widzac to powiedzial " przeciez ona sobie zeby polamie na surowych kosciach " i powiedzial to bardzo powaznie, nic nie daly moje tlumaczenia nadal upieral sie ze pies nie moze jesc surowych kosci bo sa twarde i napewno wkoncu sobie polamie zeby :lol:
suka zeby ma cale :evil_lol:

Posted

Ja się trochę bałam dać psu goleń jagnięcy - to jednak dość twarda kość, a i gdy jadł to dźwięk był też poważny. Ale on rozgryza kości bardzo uważnie i delikatnie, myślę, że prędzej złamie sobie ząb pies, który chce kość pogryźć szybko i byle jak.

Posted

moja tez je dosc wolno i nie zachlannie dokladnie gryzie , najwiekszy problem miala z koscia od schabu i najdluzej ja meczyla
nie wiem jak twarda musialaby byc kosc zeby az zeby polamac , chyba ze miejszy pies ktory nie ma sily zeby poradzic sobie z czyms twardszym ale to kazdy wie co moze psu dac

Posted

[quote name='betty_labrador'][B]Monia[/B] czekamy na efekty :smile:[/QUOTE]
Mamy już gęsie szyje i skrzydła, kaczy korpus i będziemy testować. Podroby też z gęsi ;).

Co do zębów i karmy to mnie zdziwiło ostatnio nagłe wybielenie się i oczyszczenie zębów Hexoliny w ostatnim czasie. Ma prawie 7 lat, większość czasu na karmie, sporadycznie surowe czy gotowane i na tylnych zębach zero kamienia czy nawet osadu. Może po prostu nie ma tendencji do osadzania się kamienia albo sporadyczne podawanie kości (raz na tydzień/dwa) tak pomaga zębiska wyczyścić. W zimę patyków nie gryzie, więc to nie ich zasługa :lol:.
Patrząc na to jak Hexolina je kości nie raz drżałam o jej zęby, ale na szczęście wszystkie całe :lol:

Posted

czy moglabym prosic o wyjasnienie jak to jest z miesem wolowym a zelazem w organizmie? Bo wczesniej byl post ktory jak zrozumialam mowi ze duza ilosc czerwonego miesa powoduje ( chyba) spadek ilosci zelaza w krwi. Czy tak wlasnie jest? Bo u mnie podstawa to wolowina i cielecina - glowki cielece- i czasem ryby a teraz zastanawiam sie czy powinnam dac dodatkowo zelazo? I chyba musze zrobic morfologie- w sumie dawno nie robilam badan- chybas ze 2 lata juz- czyli czas na badania profilaktyczne.

Posted

[quote name='ma']czy moglabym prosic o wyjasnienie jak to jest z miesem wolowym a zelazem w organizmie? Bo wczesniej byl post ktory jak zrozumialam mowi ze duza ilosc czerwonego miesa powoduje ( chyba) spadek ilosci zelaza w krwi. Czy tak wlasnie jest? Bo u mnie podstawa to wolowina i cielecina - glowki cielece- i czasem ryby a teraz zastanawiam sie czy powinnam dac dodatkowo zelazo? I chyba musze zrobic morfologie- w sumie dawno nie robilam badan- chybas ze 2 lata juz- czyli czas na badania profilaktyczne.[/QUOTE]
Chyba chodziło raczej o nadmiar żelaza.

Posted

a czy nadmiar zelaza jest szkodliwy? Czy organizm sobie tego sam nie regluluje? Nie slyszalam nigdy zeby ktos mial nadmiar zalaza... Czy to daje jakies objawy?

Posted

U ludzi nadmiar żelaza występuje, ale najczęściej, gdy ktoś bierze preparaty z dużą dawką żelaza przez długi czas, bądź w ogóle przyjmuje żelazo bez kontroli lekarskiej - czyli badań na zawartość pierwiastków. Objawy to m.in. wymioty, problemy z wątrobą, uszkodzenie jelit. Może też wystąpić jako wada wrodzona, ale jest leczone. No i występuje u alkoholików i ludzi po częstych transfuzjach.

Posted

[quote name='betty_labrador']no to np. lwy miałyby by nadmiar żelaza kiedy zjadaja ciagle kopytne z rodziny Bovidae ;)[/QUOTE]

Napisałam o człowieku. Poza tym, lwy a psy mogą mieć raczej różne dopuszczalne normy zawartości żelaza.

Posted

[quote name='ladySwallow']Napisałam o człowieku. Poza tym, lwy a psy mogą mieć raczej różne dopuszczalne normy zawartości żelaza.[/QUOTE]
Dokładnie, lwa, czy kota z psem raczej nie powinno się porównywać, mają inny układ pokarmowy. Poza tym Martens na pewno pisała, że zbyt częste podawanie mięsa/podrobów wołowych może skutkować nadmiarem żelaza.
Nadmiar żelaza może prowadzić do utraty apetytu, spadku masy ciała i powoduje zaburzenia w wchłanianiu fosforu.

Posted

Czy ten ich układ pokarmowy taki inny... Raczej nie - kwestia raczej taka, że różne gatunki zwierząt są przystosowane fizjologicznie nawet na bardzo już biochemicznym poziomie do tego, na co polują, i ich organizm sam reguluje wchłanianie pewnych pierwiastków z przewodu pokarmowego. Zwierzęta polujące na duże kopytne, czyli jedzące czerwone mięso, są fizjologicznie przystosowane do radzenia sobie z tak dużą ilością niektórych składników w diecie.
Psowate nigdy chyba nie żywiły się przede wszystkim tak dużymi zwierzętami - nawet wilki jedzą wszystko co popadnie - czyli myszy, ptactwo, jagody, króliki/zające, a większe zwierzęta to tylko jakiś ułamek ich diety, trochę zresztą sezonowy - a co mówić o pierwszych psach domowych, które zwykle jadły po prostu resztki, tego co jadł człowiek.

Posted

Czy ktoś niewielkiemu psu podawał jakieś elementy z kaczki czy gęsi? Jeśli tak, to jakie? Bo my ostatnio jedziemy na szyjach indyczych (kura zdecydowanie powoduje rewolucje) i zastanawiam się, co by można było wypróbować dalej. Elementy wieprzowe jakoś średnio suce idą, może akurat "sort" był jakiś wadliwy? :niewiem:

A tak w ogóle to psy powinny jeść sałatę, a nie dajecie im [B]części ciała martwych zwierząt[/B], psychopatki jedne :evil_lol:

Posted

evel, to może spróbuj podać jej kurę "zagrodową" z wolnego wybiegu? One zupełnie różnią się w smaku od tych klatkowych. Myślę, że zje i jej posmakuje, a i tak taka zagrodowa kura jest tańsza od gęsi i kaczki. A można ją kupić np. w Macro.

Posted

Jak suk daje radę z szyjami z indyka, to próbuj grzbietów z gęsi i kaczki ;)

Tak, wiem, my potwory, trupy trzymamy w zamrażarce i uczty krwiożerczym bestiom urządzamy :p Niektórym od weganizmu naprawdę się gorzej w łeb robi.

Posted

Szyje z gęsi są cieńsze od indyczych, w kości w nich się nie zagłębiałam ale powinny być takie jak w indyku (zaraz kolacja to je obadam :evil_lol:). Skrzydła pewnie też porównywalne do indyczych, moim zdaniem nawet trochę cieńsze. Ale postaram się przyjrzeć im bliżej ;). Kacze skrzydła mi się nawet podobały :lol:.

Szyje indycze u Hexy też powodują rewolucje, po gęsich chyba spokój bo rano nie pędzi szybko na podwórko ani nie marudzi w nocy ;). Tylko mój tata nie zna umiaru w dawaniu jedzenia i na śniadanie dzisiaj psy dostały na dwie prawie kilogram szyj, dziwię się że kundle nie popękały :mdleje:. Jedzą 2 razy dziennie.