Koperek Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 [quote name='Dark Lord']To zaraza jedna, najgorsze jest to, że ja się jej boję panicznie a ona to pewnie wyczuwa:shake:, boję się czy nie wyskoczy mi z zębami jak odsuwam krzesło od kompa (coś się rzucała trochę), albo czy jej coś nie odbije jak przejdę obok, gapi się na każdy mój ruch nie wiem z jakimi zamiarami.Jak mam w ręku chrupki to się tak nie obawiam, bo wtedy zwłaszcza jak jest głodna wykonuje polecenia grzecznie, ale co, mam chodzić z chrupkami cały czas?:mad: ha ha ha ha:lol: Ależ Dark Lord musisz coś zrozumieć! To, że Czupurka cały czas się na Ciebie patrzy to nie dlatego, że Cię chce zjeść, ale dlatego, że też się Ciebie obawia!:lol: Przecież to Ty jesteś w swoim domu, ze znajomymi ludźmi i swoimi zwierzętami, znasz rozkład mieszkania itd Pomyśl, że ona jest w obcym dla siebie miejscu, pośród nieznanych ludzi, zwierząt, obcych zapachów w pokoju. I jej obserwacja ma na celu poznanie, jak świat wokół funkcjonuje, a nie ustalanie planu na zaczajenie się i pożarcie!:lol: I nie zgodzę się z Tobą, że sunia jest nieprzewidywalna w swoim zachowaniu! Jest bardzo przewidywalna, tylko Ty sobie z tym na początku nie poradziłaś ze względu na brak doświadczenia i wszystko w tym temacie. Więc proszę mi tu psa nie oczerniać!:mad::diabloti: Quote
Dark Lord Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 A licho ją tam wie:diabloti::eviltong:, a nie mam doświadczenia z takimi dzikusami dlatego pytam o wszystko ile wlezie i proszę się tu ze mnie nie śmiać:eviltong:Przewidywalna to jest moja Norka i Traperek też był:eviltong:.Proszę zrozumieć, że ja psów, które nie mają złych zamiarów się nie boję, natomiast boję się agresorów obojętnie czy są wielkości mastifa czy ratlerka:eviltong:. Quote
Poker Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 to może dać jej na imię ZARAZA ?:evil_lol: Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Coś nikt do Diabełkowej nie zagląda, pewnie wszyscy zajęci.Jak przyjdą to obejrzą parę fotek takich na razie niespecjalnych:cool3:.Mała dzisiaj rano pokazała zębiska Norce jak ta po prostu weszła do pokoju,:shake: była całą noc w pokoju, rano poszła na korytarz i za chwilę przyszła do pokoju a diablica zębiska na nią wywala, ale jak huknęłam to na nic więcej się nie odważyła:razz:.Mnie coraz bardziej słucha i się trochę chyba boi.Jak wychodzę z pokoju zaczyna skomleć a jak przychodzę cieszy się jak głupia, nie reaguję na to na ogół, dopiero za chwilę każę jej do mnie przyjść i ją lekko pogłaskam.Dzisiaj z ręki już nie jadła tak łapczywie i w sumie mniej zjadła niż wczoraj.Jak siadam do komputera przyłazi i kładzie się obok mojego krzesła.Wygląda na to, że do pokoju nie może z ludzi wejść nikt oprócz mnie, rano weszła bratowa z bratem bo chcieli ją zobaczyć a ta hałasu narobiła jak nie wiem, na moje stanowcze:spokój przestała.Postanowiłam ją dziś sprobować wyczesać i przetrzeć trochę mokrą gąbką (łazienki brak, dzić remont:razz:),ubrałam jej w razie czego kaganiec, udało się ją trochę wyczesać i "namoczyć":cool3:.Na zdjęciach jest po spacerze i po czesaniu. http://img525.imageshack.us/img525/8819/tnhpim5535hd2.jpg http://img528.imageshack.us/img528/5240/tnhpim5537gz4.jpg http://img150.imageshack.us/img150/629/tnhpim55361qj7.jpg Quote
Poker Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 co chwilę zaglądam,ale nie było nic nowego,to nie będę ze sobą rozmawiać :eviltong: i super robisz,ona tak na nich szczekała,bo przypuszczalnie broniła swojej pańci , no i chce pokazac kto w tym domu rządzi. ładna małpa jest :evil_lol: Quote
Margolka Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Dark Lord, już się melduję:multi: Trochę mnie nie było, ale się poprawię:evil_lol: Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Wiadomo jeszcze więcej, niedawno rzuciła się na Norkę, wygląda na to, że jest zazdrosna o inne zwierzęta, nie może być w domu, gdzie są inne zwierzaki i musi mieć jednego,stanowczego właściciela.Ją ogólnie dużo rzeczy wkurza, dzisiaj rano na spacerze nawarczała na jakiegoś faceta stojącego przy bramie nieopodal,do pokoju mogę wejść tylko ja, na Norę zaczęła się rzucać a wyglądało, że się zaakceptowały.Poker, ja nie wyobrażam sobie jak ty masz zamiar ją trzymać na tymczasie wspólnie z ilomaś tam psami i kotem:razz:, ona potrzebuje ostrego prowadzenia a nie niuniuś ty moja, psina kochana:lol:, w dodatku nie toleruje w domu innych zwierząt, zwłaszcza jak się przyzwyczai do człowieka.No i to żarcie, na razie ją karmię z ręki tyle, ile chce, z miską nie wiem kiedy i jak cokolwiek zacząć kombinować, musi się Koperek wypowiedzieć w tej sprawie.I jeszcze jedno,odnośnie skomlenia i atakowania Norki;czy dobrze robię gdy przychodząc do pokoju nie reaguję od razu gdy się cieszy i czy mam wtedy ją za chwilę zawołać i pogłaskać, czy skarcić i kazać iść na miejsce?No i jak atakuje Norę to mówię ostro spokój a potem zakładam kaganiec i wychodzę z pokoju.Nie wiem czy to dobre metody:roll:Koperek, sama więc widzisz, nie mogę jej luzem puścić po pokoju nawet ze smyczą przypiętą. Quote
Poker Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 ja mam na stałe 2 psy i kota.Będzie pewnie polka,zobaczy się.Ja potrafię być stanowcza. Koperek jest tu ekspertem,ale myślę,że jak drze dziób, to trzeba ją pogonić na miejsce.Dopiero po dłuższej chwili zawołać i pogłaskać.Ona musi wyraźnie czuć kto rządzi. Ona rzuca się tylko ze szczekaniem czy z zębami? do Norki czy obcego człowieka ? Quote
iwa77 Posted December 2, 2008 Author Posted December 2, 2008 I jak to dalej cioteczki widzicie ? Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Poker napisał(a): Ona rzuca się tylko ze szczekaniem czy z zębami? do Norki czy obcego człowieka ? Na Norę np. rzuca się od razu z zębami nie ze szczekaniem, bądź najpierw obnaża kły i jak się nie zdąży zareagować to atak.Na ludzi, których przypuszczam nie zna i są za blisko niej rzuca się od razu z zębami, tak było pierwszego dnia jak xmartix mi ją przywiozła, nie szczekała na mnie tylko od razu atak i zębiska.Dzisiaj jak już mówiłam do pokoju weszli brat z bratową, stali tylko w drzwiach i ich obszczekała.Na mojego ojca póki co nie warczała, ale nie ma za wiele z nim do czynienia więc trudno stwierdzić.Dzisiaj rano jeszcze spotkałam znajomą ze wsi kobietę i chwilę gadałyśmy ale na nią nie reagowała, także jest nieprzewidywalna do obcych zupełnie.Co ciekawe kompletnie nie reaguje na rozwścieczone kundle moich sąsiadów(może na foksterierkę trochę:roll:). Quote
xmartix Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 ok, jutro nie przyjeżdżam, Koperek o której jedziesz do Węgier? i gdzie mieszkasz zebym Ci podala co mam podac Quote
Koperek Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Po lekturze postów mam jedno pytanie i zaraz się rozwinę:evil_lol:: ZARAZA atakuje Norkę w Twojej obecności Dark Lord?? xmartix nie jestem teraz we Wrocku, więc najlepiej podaj mi swoj adres na pw to ktoś od Ciebie jutro to odbirze. Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Tak, w mojej obecności, jak Nora jest w pokoju sama z nią to nic się nie dzieje jak na razie. Quote
Koperek Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Dark Lord napisał(a):Tak, w mojej obecności, jak Nora jest w pokoju sama z nią to nic się nie dzieje jak na razie. Czyli ewidentnie nie traktuje Cię, jak przewodnika i kompletnie się Ciebie nie boi, ani Cię nie szanuje...:shake: Spróbuj (za przeproszeniem) wydrzeć japę niskim, potężnym glosem, kiedy tylko zauważysz, że choćby wargę podniesie na Norkę. I niestety, ale w tym przypadku KAŻDE jej burknięcie, czy pokazanie zęba musisz natychmiast strofować taką samą komendą (już sobie jakąś wymyśl) i takim samym, niskim, głośnym, stanowczym tonem. Coś jeszcze za chwilkę... Quote
Lionees Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Na początku Cię nie znała,to leciała z zębami do Ciebie.Teraz uważa Cię za "pana i władcę" i NIKOMU nie da podejść do Ciebie.Gdy Cię nie będzie w pokoju,to będzie z kotem jadła z jednej miski,a gdy tylko znajdziesz się w pobliżu,to przegoni wszystkich.Jesteś jej i koniec.To taki typ psa.Oczywiście można nad nią "popracować",ale łagodnej,milusiej suni,kochającej wszystko i wszystkich(w Twojej obecności)nie zrobi się z niej:shake: Takie jest moje zdanie...:roll: Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Też tak myślę, doszło jeszcze do tego, że wyjdę na chwilę z pokoju ta już skomle, przyjdę cieszy się jak głupia:shake:, teraz niedawno przyszła znowu bratowa się coś spytać do mojego pokoju i wariatka hałasu narobiła szczekając na cały regulator. Quote
ecci Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 POMOCY!!! http://www.dogomania.pl/forum/f28/wroclaw-mam-na-imie-norka-juz-sie-znudzilam-wyrzuca-mnie-z-domu-126278/#post11357308 Quote
Koperek Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 hola, hola Renata- to, że ZARAZA jest zazdrosna o inne zwierzęta nie daje jej prawa do rzucania się na nie w obecności Dark! I wchodzi jeszcze kwestia pilnowania pokoju, jako swojego lokum- przynajmniej z opisu wynika, że oprócz Dark nikt i żadne zwierzę tam nie wchodzi- pojęła, że pokój to jej na własność...:roll: Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Koperek napisał(a):Czyli ewidentnie nie traktuje Cię, jak przewodnika i kompletnie się Ciebie nie boi, ani Cię nie szanuje...:shake: Spróbuj (za przeproszeniem) wydrzeć japę niskim, potężnym glosem, kiedy tylko zauważysz, że choćby wargę podniesie na Norkę. I niestety, ale w tym przypadku KAŻDE jej burknięcie, czy pokazanie zęba musisz natychmiast strofować taką samą komendą (już sobie jakąś wymyśl) i takim samym, niskim, głośnym, stanowczym tonem. Właśnie dokładnie tak robię, na mnie jak na razie nie próbuje warczeć i słucha jak każę jej iść na miejsce, myślę, że to nie tylko chodzi o to, że mnie nie szanuje(jeszcze:diabloti:)ale jest zazdrosna o Norkę, bo jak na kanapie siedzę i mówię do Nory czy ją głaskam ta skomle i leci do mnie. Quote
Koperek Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='Dark Lord']Właśnie dokładnie tak robię, na mnie jak na razie nie próbuje warczeć i słucha jak każę jej iść na miejsce, myślę, że to nie tylko chodzi o to, że mnie nie szanuje(jeszcze:diabloti:)ale jest zazdrosna o Norkę, bo jak na kanapie siedzę i mówię do Nory czy ją głaskam ta skomle i leci do mnie. Tylko widzisz- tutaj jest delikatny błąd. Kiedy zwierzaki od razu się nie zaakceptowały to nie powinnaś faworyzować ani jednego, ani drugiego na oczach innego! Głaskaniem Norki w obecności ZARAZY tylko pogarszasz sytuację!:shake: Wrzuć na luz i staraj się robić tak, żeby kojarzyły się WYŁĄCZNIE z dobrymi rzeczami- czyli na siad mają obie posadzić tyłki i brać od Ciebie na zmianę chrupki- raz jednej dajesz, raz drugiej. Lub wychodź z nimi razem na spacery- oczywiście smycze dwie i jeśli trzeba to kaganiec na paszczę ZARAZKI ;) Quote
Lionees Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='Koperek']hola, hola Renata- to, że ZARAZA jest zazdrosna o inne zwierzęta nie daje jej prawa do rzucania się na nie w obecności Dark! No tak,zgadzam się,ale ona jeszcze nie wie jakie panują tam prawa i narazie ustala swoje zasady.Dopóki ktoś jej nie pokaże gdzie jest jej miejsce w stadzie i jaka panuje hierarchia dopóty sunia będzie zachowywać się tak jak do tej pory Quote
Koperek Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='Dark Lord']To znaczy Norka wchodzi i siedzi na kanapie bo to jest JEJ miejsce od siedmiu lat i nie wygonię jej stamtąd na rzecz Zarazy, nie pozwalam jej też wchodzić na kanapę obok psa bo to jest MOJE miejsce i kota gdy mnie na kanapie nie ma( z tym ,że kot teraz wogóle do pokoju nie wchodzi teraz:roll:).Kilka razy wlazła na kanapę ale stanowczo i ostro jej kazałam zejść w przyjść na swoje legowisko i posłuchała, ale zadowolona zaraza nie była. Tzn. nigdzie nie pisałam, żeby Norkę z kanapy zwalać!:roll: Oczywiście, że nie! Czyli mam rozumieć, że do tego pokoju, gdzie jes ZARAZEK wchodzi też Norka?? Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='Koperek']hola, hola Renata- to, że ZARAZA jest zazdrosna o inne zwierzęta nie daje jej prawa do rzucania się na nie w obecności Dark! I wchodzi jeszcze kwestia pilnowania pokoju, jako swojego lokum- przynajmniej z opisu wynika, że oprócz Dark nikt i żadne zwierzę tam nie wchodzi- pojęła, że pokój to jej na własność...:roll: To znaczy Norka wchodzi i siedzi na kanapie bo to jest JEJ miejsce od siedmiu lat i nie wygonię jej stamtąd na rzecz Zarazy, nie pozwalam jej też wchodzić na kanapę obok psa bo to jest MOJE miejsce i kota gdy mnie na kanapie nie ma( z tym ,że kot teraz wogóle do pokoju nie wchodzi teraz:roll:).Kilka razy wlazła na kanapę ale stanowczo i ostro jej kazałam zejść w przyjść na swoje legowisko i posłuchała, ale zadowolona zaraza nie była. Quote
Dark Lord Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='Koperek']Tylko widzisz- tutaj jest delikatny błąd. Kiedy zwierzaki od razu się nie zaakceptowały to nie powinnaś faworyzować ani jednego, ani drugiego na oczach innego! Głaskaniem Norki w obecności ZARAZY tylko pogarszasz sytuację!:shake: Wrzuć na luz i staraj się robić tak, żeby kojarzyły się WYŁĄCZNIE z dobrymi rzeczami- czyli na siad mają obie posadzić tyłki i brać od Ciebie na zmianę chrupki- raz jednej dajesz, raz drugiej. Lub wychodź z nimi razem na spacery- oczywiście smycze dwie i jeśli trzeba to kaganiec na paszczę ZARAZKI ;) To może spróbuję ze spacerami bo z chrupkami to może być różnie biorąc pod uwagę podejście Zarazy do żarcia.Muszę dodać, że faworyzowanie jak już działa tylko w jedną stronę, bo Nora ma głęboko gdzieś czy ją głaskam czy nie, wogóle ma ją gdzieś jeśli ta ją nie atakuje taki typ psa;). Quote
Koperek Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 [quote name='Renata5']No tak,zgadzam się,ale ona jeszcze nie wie jakie panują tam prawa i narazie ustala swoje zasady.Dopóki ktoś jej nie pokaże gdzie jest jej miejsce w stadzie i jaka panuje hierarchia dopóty sunia będzie zachowywać się tak jak do tej pory Więc dlaczego napisałaś Renata, że ZARAZEK traktuje Dark jak przywódce i pana, skoro teraz uważasz, że jeszcze nie wie gówno małe, kto rządzi i jakie zasady tam panują??? Coś mi się tu nie zgadza...:eviltong:;) Quote
Recommended Posts