Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='gryf80']ostatnio ciepło było i w sumie nie ma sie co dziwić:temp.ok5-7 stopni i kleszcze pojawiają się[/QUOTE]

kleszcze nie mialy jeszcze kiedy zniknac w tym roku ;) i zapewne przerwy nie bedzie, czeka nas caloroczne zakraplanie

• 2 months later...
Posted

Kleszcze atakują gdy temperatura przekroczy zero stopni (w kierunku plusa) i zniknie śnieg.Moje zabezpieczone już w piątek.Myślę,że to już jest czas.

Posted

ja zakraplam regularnie co 2 m-ce(zimne okresy)bo koty łażą wszędzie(wychodzące),więc boję sie że coś przywloką-myślę o pchłach,a w cieplych miesiącach staram się co miesiąc zakraplać,myslę,że już czas zakraplac co mieisiąc bo nie wiadomo kiedy nagle zrobi sie bardzo ciepło.pogoda jest dośc nieprzewidywalna

• 2 weeks later...
Posted

właśnie myślę, co tu używać w tym roku na kleszcze :)
Advantix odpada, bo produkują go tylko do 40kg, musiałabym kupować 2, a to wiąże się ze sporym kosztem. Oglądałam obroże Kiltixa i Preventic, ale ceny dla olbrzymich psów też są niezłe.
w zeszłym roku stosowałam z powodzeniem pipety Frontline. W tym roku potrzebuję naprawdę solidnej ochrony, bo pies jest ze mną codziennie na parę godzin w lesie. Myślałam nad połączeniem pipety Fiprexu z obrożą Kiltixa, kilka dziewczyn z forum pisało, że używa takiego połączenia. Obroże mam zakładać tylko na spacery czy cały czas ma być na psie?

Posted

Może spot on + dodatkowo na spacer w lesie jakiś spray. Żeby nie było zbyt toksycznie na raz np. taki? [url]http://www.zooplus.pl/shop/gady/prepataty_dla_gadow/preparaty_przeciwpasozytnicze/30764[/url]

Posted

U nas (świętokrzyskie) już *&^%$#@ się pobudziło. Efekt spaceru w wysokich suchych badylach - 7 całkiem dobrze się mających kleszczy na 2 psach, na szczęście luzem.

Posted

wczorajszy efekt spaceru po polach , 2 kleszcze na mojej ręce odkryte po 2 godz od spaceru ! albo wlazły na mnie z psa albo ciągle po mnie łaziły, pies nie miał ani jednego .

Posted

[quote name='eliza_sk']U nas (świętokrzyskie) już *&^%$#@ się pobudziło. Efekt spaceru w wysokich suchych badylach - 7 całkiem dobrze się mających kleszczy na 2 psach, na szczęście luzem.[/QUOTE]

A jak się Exner sprawdza? U mnie niezmiennie dobrze, cały zeszły sezon jechałam na kroplach /przeważnie Ektopar/ i opryskach z Exneru na wyjazdy na działkę. Efekt - na dwa psy zero kleszczy. Tyle, że to od miejsca dużo zależy...

Posted

[quote name='Agniesia666']właśnie myślę, co tu używać w tym roku na kleszcze :)
Advantix odpada, bo produkują go tylko do 40kg, musiałabym kupować 2, a to wiąże się ze sporym kosztem. Oglądałam obroże Kiltixa i Preventic, ale ceny dla olbrzymich psów też są niezłe.
w zeszłym roku stosowałam z powodzeniem pipety Frontline. W tym roku potrzebuję naprawdę solidnej ochrony, bo pies jest ze mną codziennie na parę godzin w lesie. Myślałam nad połączeniem pipety Fiprexu z obrożą Kiltixa, kilka dziewczyn z forum pisało, że używa takiego połączenia. Obroże mam zakładać tylko na spacery czy cały czas ma być na psie?[/QUOTE]
Laczyc chyba mozna.Ja w tym roku tez kupuje Kiltixa.Oplaca sie,dziala 6 mies na kleszcze,na pchly do 9 ponoc.Obroza powinna byc caly czas na psie:)Dosc ciasno zalozona zeby ten proszek z niej dobrze sie rozporwadzal.
Krople sa malo oplacalne niestety;/ Dla olbrzyma Kiltix kosztuje 49 zl,dla sredniego 47 co najlepsze...Ale i tak lepsze to niz co miesiac wydawanie po 30 zl na krople ktore u mnie jakos nie chca dzialac...
Tyle ze z kiltixem trzeba uwazac zeby go nie zamoczyc:)

Posted

[quote name='murakami']A jak się Exner sprawdza? U mnie niezmiennie dobrze, cały zeszły sezon jechałam na kroplach /przeważnie Ektopar/ i opryskach z Exneru na wyjazdy na działkę. Efekt - na dwa psy zero kleszczy. Tyle, że to od miejsca dużo zależy...[/QUOTE]

W tym roku jestem totalnie spóźniona - dopiero dziś je zakropiłam, bo nie spodziewałam się, że już się mendy pobudziły. Na kolejne wyjście na pewno odkopię exnera, choć Majtka teraz ma długie kłaki i ją poskleja :(

Posted

[quote name='Agniesia666']
Myślałam nad połączeniem pipety Fiprexu z obrożą Kiltixa, kilka dziewczyn z forum pisało, że używa takiego połączenia. Obroże mam zakładać tylko na spacery czy cały czas ma być na psie?[/QUOTE]
Ma być cały czas na psie,dokładnie przeczytaj ulotkę, nie wiem czy jest napisane też to,że co miesiąc należy udrażniać otwory z których uwalnia się puder poprzez przecieranie obroży spirytusem,są psy które produkują duże ilości wydzielin łojowych wtedy obrożę trzeba czyścić częściej, naciągać ją,żeby rozluźnić ewentualnie zbrylony puder , można też przed nałożeniem przeciągnąć obrożę (już po oderwaniu wyrostków z wewnętrznej strony) po grzbiecie psa. Ja stosuję skutecznie obrożę od lat , po 6 miesiącu dopiero dodaję jakieś spoty. Oczywiście zdejmuję na czas kąpieli w jeziorze i wannie. Rozpisałam się bo wiele osób nie do końca postępuje prawidłowo z obrożą i twierdzi,że jest nieskuteczna. Na pewno jest to duży wydatek jednorazowy ale podzielony na 7 miesięcy to już do przyjęcia.

Posted

My rok temu używaliśmy Frontlina i obroży Klitixa jednocześnie, bo tak nam właśnie polecił wet ze względu na częste wyprawy do lasu. Efekty super, ani jednego kleszcza, nawet chodzącego przez całe lato.. ;)

Posted

Z Duffla zdjęłam już 2 kleszcze, jednego w piątek po spacerze na łące, a drugiego w niedzielę po spacerze w lesie. Zabezpieczyłam go Fyprystem, bo musiałam coś na szybko kupić u wetki, zobaczymy, jak się sprawdzi. Żałuję, że w jego przypadku nie mogę łączyć kropli z obrożą, ale raczej nie będę ryzykować :roll: