Jump to content
Dogomania

MINI STARUSZEK-BARDZO PILNIE!!!-KRZYCZKI-ALARM O DOM!!!-mało czasu-W NOWYM DOMU!!!

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Trójka nie czyni wolnym / Cierpienie nie czyni wolnym

Niedługo Wielkanoc. Wszędzie dokoła symbole odrodzenia: baranek, bazie, jajka. Jajka oznaczają nowe życie, a liczbę "trzy" uważa się za magiczną. Dla kur chowu klatkowego jajka są symbolem cierpienia i śmierci, a liczba "trzy" przynosi tylko pecha.

3 – chów klatkowy Obcięte dzioby, podcięte ścięgna. Przestrzeń 50x50 dla ośmiu kur. Zautomatyzowany proces karmienia i oczyszczania klatki. Kury tarzają się we własnych odchodach, nie mogą się prawie poruszać. Nie widzą w życiu światła słonecznego, a sztuczne oświetlenie budzi je co 1,5 godziny, przyspieszając naturalny cykl produkcji jajka. Kury otrzymują duże dawki antybiotyków i hormonów. Żyją o połowę krócej niż normalnie hodowane kury, umierają w męczarniach.
2 - chów ściółkowy Zapomnijmy o wolnym wybiegu. Kury trzymane są w budynkach, przy zagęszczeniu 9 ptaków na metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Wolność i przestrzeń życiowa tych kur są ograniczone, ale przynajmniej mogą czasem zażywać kąpieli w piasku, drapać i korzystać z grzęd. W zależności od dobrej woli producenta warunki chowu ściółkowego mogą przypominać hotel pracowniczy lub lekki obóz pracy.
1 - chów wolnowybiegowy Kury mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu. Mogą poruszać się swobodnie, rozprostować skrzydła, więc mają silne kości. Korzystają z grzęd i zachowują się jak na kury przystało. Może nie jest to luksusowy hotel, ale na pewno solidny, trzygwiazdkowy.
0 - chów ekologiczny Ptaki są wolne, spacerują po trawie, grzebią w ziemi, dziobią. Hodowane są tradycyjnie, jak za czasów naszych babć i prababć. Innymi słowy – kurze El Dorado, drobiowy Eden.
W Polsce wciąż 90% sprzedanych jajek to te od kur z chowu klatkowego. Tymczasem w Europie - np. w Wielkiej Brytanii, Holandii i Niemczech - już ponad 40 proc. jaj pochodzi od kur wolnego chowu. Zawdzięczamy to przede wszystkim zaangażowaniu ekologów oraz gwiazd pokroju Jamie Olivera, którzy od lat podkreślają, że kury w fermach karmione są paszą genetycznie modyfikowaną i faszerowane antybiotykami.
Dzięki ich wysiłkom już w 2012 roku chów klatkowy zostanie zakazany we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Jak z nim walczyć Polsce?

Wszystko zależy od nas, konsumentów. Swoim wyborem zapewniamy zwierzętom godziwe warunki lub skazujemy kolejne rzesze kur na krótkie, bolesne życie pełne i śmierć w męczarniach.
Dopytujmy się w sklepikach osiedlowych o zerówki. Domagajmy się jedynek i dwójek. Tylko w ten sposób pokażemy sklepikarzom, że na te jajka jest popyt, że mogą nich zarobić. Tylko wtedy zrezygnują z zamawiania trójek, a to z kolei będzie sygnałem dla producentów, że opłaca się zainwestować chód ściółkowy czy ekologiczny.
Sami możemy wiele zdziałać. W Brukseli to klienci wymusili na sieci McDonald's, by używała tylko jajek z wolnego chowu. W niemieckich sklepach coraz trudniej kupić jaja z numerem 3. Nam też się uda!
Jesteś tym, co jesz

Nie chcesz karmić się cudzym cierpieniem? Nie chcesz dzielić się z najbliższymi owocem cierpienia i bólu?

• 1 month later...
Posted

co do filipkowego robaka- dzis rozmawialam z weterynarzem- niestety nikt nie potrafil okreslic jego pochodzenia:niewiem:. Pytaja tylko czy Filip byl w Afryce....

co do "robakowego penisa i żeber" nie spytalam, bo mi wstyd:oops:
Jestem pewna, ze to wtedy uslyszalam:oops:- nie wiem co mi zagralo w uszach, nie wiem o czym myslalam..i do tego jeszcze to tutaj napisalam:evil_lol::oops::evil_lol:

ale może kiedys sie przezwycięże i zapytam bo teraz filipkowy wet. jest naszym schroniskowym wetem:)

Posted

kurcze a to się okaże, że faktycznie mu o to chodziło :eviltong:

powie "no penis! pani Olu, penis! robakowy. pani mysli, że taki nicień nie ma siusiaka?"

Posted

hihihi...z żebrami pani Olu z żebrami:shiny::evil_lol: ( na gadu jest taki stworek co się bije mlotkiem po glowie- szkoda ze na dogo nie ma- wstawilabym:evil_lol:)

Posted

no- moglam zrobic jak byl we fiolce, ale z wrazenia nie pomyslalam. Robak jest w Olsztynie w lab- chyba, ze wysłali go gdzieś dalej, bo wiem, że sporo tęgich umysłów myslalo nad nim i nic nie wymyslili.

a szkoda wielka, że nie ma zdjęcia, bo mysle ze wspolnymi siłami na dogo byśmy doszly do senda sprawy..a tak juz "po ptokach":placz:

Posted

robak jest w laboratorium w Olsztynie!
trzeba jechać i wykraść
jak nic!

zaraz Ci na maila wyśle plany labolatroium, Tobie brazowa tez i jeszcze strój ninja pocztą (poleconym!)

napiszę do dogomaniaków z okolicy, może coś wiedzą!

Posted

hmm Charly myślałam o tym modelu dla Ciebie:

dla brazowej cos w tym stylu:

no a ja się zadowolę modelem z jesieni (fajna czapka)

Posted

Filip je ślimaki:evillaug:. Chodzę sobie czasem wokół wody tam gdzie wędkują rybacy i wrzucam ślimaki z powrotem do wody, które oni wylawiają razem z rybami i zostawiają na słońcu. to takie ślimaki o trójkątnej budowie skorupki..Jeśli zdąże przed Filipem, lądują w wodzie. Jeśli nie- w jego mordzie, chrupie je, a potem wypluwa skorupki:-?

ps. w ogóle rybacy mówią do niego pieszczotliwie: "hej mały piraciku jak tam?":evil_lol:

• 4 weeks later...
Posted

dziś Filutek był nad morzem po raz pierwszy. Zaaferowany jak dzieciak, biegał, trząsł się z wrażenia, chodził na zgietych nogach i strasznie bał ryczącego pootfora. W końcu biorąc przykład z Saby - suni Kordoni- postanowil zbliżyć się do wody. Zblizyl się i w nagrodę przyszła większa fala i zakryła Flipka:evil_lol:.

uciekł i już więcej nie zblizyl się do potfora, ale za to jadł suchy piasek z wielką chęcią:-o
Saba Kordoni nie byla lepsza, gdyż popijala sobie morskiej wody od czasu do czasu:errrr:. pieski troszkę:stupid:

Posted

piekna para.Sabunie prosze pozdrowic-mialam okazje ja osobiscie poznac 3 czy 4 lata temu.Teraz ma 33 lata,prawda?:cool3: niezwykłej urody suczka.
A Filipek slicznie porosł,spojrzalam na pierwsza strone,zeby sobie przypomniec jak wygladal,ale szybko uciekłam.

Posted

brazowa1 napisał(a):
Teraz ma 33 lata,prawda?:cool3: niezwykłej urody suczka.

oh, dorasta! ;)

no w końcu, kurde, można podziwiać Filipka!
bo te foty co daje Charly to do d.... są :eviltong: tyle wam powiem, nic na nich nie widać!

jestem ciekawa jak moje by zareagowały na potfooooooora :diabloti:
hmm Gacek pewnie obszczekałby, Diego od razu by spierniczył a Skrzek... nie zauważyłby? :eviltong:

Filipek boski i Saba też, fajną ma sierść :)
Charly też niezła ;););)