Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 565
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

CS - sygnaly uspokajajace

Są to sygnały jednego psa wysyłane do innych w celu zapobiegnięciu agresji, zmniejszeniu stresu, uspokoić. Psy w taki sposób porozumiewają się ze sobą, ale również z nami.

Opisanych w literaturze przez Turid Ruugas jest ok. 30.

Posted

no to jeszcze raz ten text. Wywaliłam tatuaż, wpisałam wiek 5 lat, PT ...no i mie ma Ramirez.

Ten jeden dzień z życia Ramireza przesądził o jego dalszym losie.

Tego dnia szedł grzecznie ze swoim panem, noga przy nodze.
Nie ciągnął, nie spieszył się. To miał być spokojny spacer.
Nagle usłyszał krzyk Pana.
Nagle zawiązała się z obcą osobą kłótnia.
Nagle przyszło mu walczyć z psem obcej osoby.

Poturbowany i zakrwawiony leżał długo na chodniku. Jego pan go zostawił. Odszedł, porzucił.
Ramirez miał na głowie 27 ran szarpanych i jedną szytą na 7 cm,
zęby w tragicznym stanie i poszarpane uszy.
Ludzie omijali go, bali się.
Ale nie wszycy.
Ramirez aktualnie mieszka w hoteliku. Jest tam pielęgnowany i leczony. Szybko dochodzi do siebie.
Cierpliwie znosi każdą zmianę opatrunku. Nie płacze, nie złości się.

Ma ok.5 lat. Jest pięknym beżowo białym American Staffordshire Terrierem.
Nie wykazuje nadmiernej agresji wobec ludzi oraz innych psów.
Jest w dobrej kondycji fizycznej i posiada zrównoważony charakter.
Akltualnie jest w trakcie szkolenia PT.

Szukamy dla Niego wyjątkowego domu, gdzie będzie jedynym psem.
Zastrzegamy, że sprawdzimy ew. właściciela przed i po procesie adopcyjnym.
Szukamy dla Ramireza szczególnego domu wśród znawców i miłośników tej rasy.

Kontakt:Adrian, tel. 888-923-256
e-mail [email protected]

Ramirez przebywa obecnie w hotelu Szkoły Tresury Psów "Cywil" w Kudowie Zdroju
www.cywil.dog.pl

Posted

CS to [SIZE=-1]Calming Signals - mowa ciała psów, czyli sygnały jakie dają psy.
Abpt chodzi o to że Ramirez daje fałszywe sygnały, że niby jak macha ogonem to i nie znaczy że nie ugryzie. I tu znowu się nie zgodzę nie ma fałszywych CS'ów są tylko przewodnicy którzy ich nie rozumieją. Niektóre rasy min. Amstaff daje sygnały mniej ewidentne niż inne psy. Aczkolwiek nie jest trudne nauczyć się je rozumieć. Mieć psa (być z psem) to coś więcej niż tylko obserwacja jego ogona, jak macha - ok, jak nie to jast zły. Psy nie dają fałszywych CS'ów ponieważ przeciwieństwie do wielu ludzi nie ma w niech chęci oszustwa.

Posted

[quote name='A_Cichy']CS to [SIZE=-1]Calming Signals - mowa ciała psów, czyli sygnały jakie dają psy.
[SIZE=-1]Abpt chodzi o to że Ramirez daje fałszywe sygnały, że niby jak macha ogonem to i nie znaczy że nie ugryzie. I tu znowu się nie zgodzę nie ma fałszywych CS'ów są tylko przewodnicy którzy ich nie rozumieją. Niektóre rasy min. Amstaff daje sygnały mniej ewidentne niż inne psy. Aczkolwiek nie jest trudne nauczyć się je rozumieć. Mieć psa (być z psem) to coś więcej niż tylko obserwacja jego ogona, jak macha - ok, jak nie to jast zły. Psy nie dają fałszywych CS'ów ponieważ przeciwieństwie do wielu ludzi nie ma w niech chęci oszustwa.

dziękuję :lol:
zainteresowało mnie to , szukam włąsnie w internecie wiecej na ten temat

Posted

uxmal - super ogłoszenia Zapomniałem dodać, że pies jest odrobaczony i zaszczepiony przeciwko wściekliźnie (posiadam zaświdczenie), to standard przy przyjęciu do hotelu psiaka z niejasnym pochodzeniem. W kwestii szkolenia Ramireza pewne jest że nigdy wcześniej nie przechodził szkolenia PT. Na dzień dzisiejszy chodzi na smyczy przy nodze (również za zmianą kierunku marszu) wykonuje komendę równaj, siad. Pracujemy nad przywołaniem (do mnie) generalnie wykonuje ale ma tyle energii, że najpierw robi kółko galopem w połaczeniu z kilkoma skokami, następnie przybiega. Ale szybko to skorygujemy :lol:

Pozdrawiamy Ramirez i Adrian

Posted

Wpadłam zobaczyć co słychać u Fuksika i.. musiałam iść na pierwszą stronę wątku upewnić się czy weszłam w dobry wątek! :-o
Jednak weszłam w dobry wątek ale totalnie nie rozumiem o co chodzi :shake:
jakim cudem Fuks nagle "zgubił" tatuaż skoro od początku był on po nim zidentyfikowany? bardzo dziwna sytuacjia.

P.S do obecnego opiekuna Fuksa vel Ramireza.
jestes szkoleniowcem i nikt nie podważa twojej wiedzy ani sposóbu szkolenia psów. DLatego pytam jakim prawem publicznie podważasz wiedze i doświadczenie użytkowniczki Apbt_sól która posiada duże doświadczenie z psami typu bull? A pozatym osobiście zna tego psa i wie jaki on jest?

Posted

Dzisiejsze wplaty i wczorajsza:
Magdalena Binkowska - Rejak 30zl (allegro)
Szymon Szypowski 15zl (allegro)
Maria Owczarek 30zl

RAZEM: 445zl

Dziekujemy :loveu::loveu::loveu:

Posted

Po pierwsze nikt nie zidentyfikował Ramireza po tatuażu?
Po drugie fakt posiadania psa nie świadczy o dużym doświadczeniu w pracy z psami, a psa abpt_sól zna z widzenia na ulicy.

Ludzie wy się ty znacie wirtualnie i możecie się podawać za kogo kolwiek. Możecie pisać że pies jest zły, agresywny, daje fałszywe sygnały. Możecie wydać na niego wyrok. Naoglądaliście się policji dla zwierząt w animal planet, czy co! Jakaś sól pisze że pies jest niebezpieczny, jakaś angel jej przytrakuje, a ON tam czeka w kojcu na to żeby ktoś poświęcił mu choć chwilę czasu i odwzajemnia to stokrotnie i ciągle ma smutne oczy jakby wiedział że to jeszcze nie jego prawdziwy dom, że jest tu tylko jakiś czas. Tak rzuca się na ludzi ale z radości i na tą chwile jego wzrok nabiera innego wyrazu. Ale co tam sól wie lepiej, przecież go zna ... Pozatym to Amstaff - pies marderca - nie można mu ufać. Żenada. Gdyby nie chodziło tu o dobro psa to bym jebnął tym komputerem razem z wszyskimi nawiedzonymi użytkowniczkami z WIELKIM doświadczeniam z psami typu bull.

Posted

A_Cichy ;)
nie wściekaj się :)
robisz kawal dobrej roboty
a zawsze znajdą sie głosy ze fe ze be ze nie cacy
ja juz to przerobiłam

ps . link podany daawno daawno wczesniej do szkoly dla psow nie wchodzi :razz:

Posted

A_Cichy napisał(a):
Dzięki wielkie za wpłaty i pozdrowienia od Ramireza :lol:

Całuski w kochaną mordeczkę dla Ramirezka :loveu:............i całuski dla jego wspaniałego tymczasowego opiekuna :loveu:

Posted

Po pierwsze drogi kolego spałzuj trochę, pytam kulturalnie jako osoba postronna czytająca forum- więc nie widze powodów żebyś się unosił. Masz stresa to idź na spacer a nie wyżywaj się na Bogu ducha winnych ludzi.
Po drugie, nikomu nie potakuje- tylko jak już wspomniałam jestem osobą postronną która widzi taką a nie inną sytuację i zadaje pytania co do rzeczy dla niej nie zrozumiałych.
Po trzecie nie jestem osobą tylko "wirualną" która próbuje komuś coś wmówić- jestem osobą która w miare swoich możliwości czynem próbuje pomóc ttb w potrzebie a nie rzuca pustymi słowami po necie.
Po czwarte obserwuję i biorę udział w adopcjach psów i WYDAJE MI SIĘ, że każdy sygnał, że pies w przesżłości miał CHOCIAŻBY raz takie a nie inne zachowanie powinnien zostać odnotowany i dla BEZPIECZEŃSTWA przyszych właścicieli przekazany- NAWET jeżeli była to sytuacja jednorazowa spowodowana bliżej nam nie znanymi czynami ludzi w danym momencie.
Po piąte, mam nadzieje, że osoba która widziała tatuaż wkrótce się odezwie i wyjaśni całą sprawę.
A po szóste- widać, że mało jestes zorientowany w temacie traktując nas jako "wirtualne gówniarstwo", bo co jak co ale nam wybitnie leży na sercu dobro TTB- szczególnie tym pokrzywdzonym i nie kochanym. Nie podważam twojej wiedzy więc wypraszam sobie wypisywanie aluzji pod kątem mojej.

A tak pozatym jak na mój gust użytkowniczka Apbt_sól jest założycielką wątku, od początku brała udział w całej akcji ratowniczej psa i CHYBA wie z jakim psem miała do czynienia skoro od początku utrzymywała taką a nie inną wersję.

Posted

justynavege napisał(a):
A_Cichy ;)
nie wściekaj się :)
robisz kawal dobrej roboty
a zawsze znajdą sie głosy ze fe ze be ze nie cacy
ja juz to przerobiłam

Adrian, nie przejmuj się!;)
Ja też przez to przeszłam... Też się "nasłuchałam"... I to nawet nie od obcych mi osób... (niestety)