Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Zakładam wątek -malutkiemu Alfikowi na prośbę kontaktogloszenia - Wioletta.

Na razie co o psiaku wiadomo to:

Alfik trafił do dębickiego przytuliska tydzień temu. Jest pieskiem malutkim i młodym (co najwyżej 1,5). Wiadomo o nim tyle, że błakał się po okolicy ze sforą innych psów, złapano go i umieszczono w kojcu. Przykro było patrzeć na psinę, to był jeden wielki, poklejony kołtun, jak brudny mop, tyle że z nosem. Całe dnie odsypiał włóczęgę i nadrabiał braki w żywieniu. Dzięki wsparciu medycznemu otrzymanym od Centrum Weterynaryjnego Cityvets udało się pieska ostrzyc i przebadać. Teraz maluch wygląda już pięknie, ale gorzej z jego stanem fizycznym, bo okazało się, że Alfik na oba oczka już nie widzi, a do tego dochodzi jeszcze zapalenie skóry, którego nabawił się prawdopodobnie od zaniedbanej sierści. Jutro Alfik wraca do Przytuliska, z którego został zabrany na okres kilku dni w celu wykonania koniecznych badań.
Przez te kilka dni dał się poznać jako psiak przyjazny, uwielbiający psie towarzystwo. Pozostawiony sam, wyje, jest zdezorientowany. Prawdopodobnie w sforze czuł się dobrze, mając u boku psa przewodnika. Alfik wskakuje na kolanka i bardzo wtula się w człowieka całym sobą ,lubi być wtedy głaskany i przytulany. Jest niewidomy ale całkiem dobrze sobie radzi .
Poszukujemy zatem domu odpowiedzialnego i spokojnego, bez dzieci, tak żeby pies mógł nauczyć się na pamięć jak się po nim poruszać. Nie chcemy, żeby maluch trafił do kojca gdzie wszyscy o nim zapomną z powodu jego kalectwa. Życie już wystarczająco brutalnie go potraktowało, bo wzroku nie odzyska, a my błagamy tylko o to, żeby nie pozbawiać go wolności i szansy na miłość.

Kontakt: tel. 790 488 370 mail: [email protected]

Potrzebne ogłoszenia i jakieś rady aby jakoś pomóc Alfikowi.
Alfik jedzie do Hoteliku k/Krakowa u Makili za karmę i koszta weterynaryjne.

Alfik ma stwierdzoną zaćmę na obu oczkach,w związku z tym jest możliwa operacja w Klinice w Lublinie.Koszt to około 5000,00zł.
Czy damy radę taką sumę uzbierać i tym samym przywrócić Alfikowi wzrok?

Alfik będzie konsultowany w Lecznicy "Retina"
Kraków ul.Rolna 1 u dr.Pawła Stefanowicza (okulista)
Szacunkowy koszt operacji to 3800.00zł
Konsultacja w Lecznicy - 05.06.2014r.Oba oczka nadają się do zabiegu.
Alfik już po konsultacji u dr.Pawła Stefanowicza.Operacja zaplanowana jest na 16.07.2014r.

Bardzo prosimy o najmniejsze chociaż wpłaty (każda złotówka jest na wagę złota) na operację oczek Alfika oraz na utrzymanie Alfika w Hoteliku tj.karma i ewentualne koszta weterynaryjne)
Musimy uzbierać 3800,00zł - szacunkowy koszt operacji

Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt Animals
inspekt.w Dębicy

ul.Świętojańska 41/16
81-391 Gdynia

94 2030 0045 1110 0000 0245 5520

w tytule: Dla Alfika - nick

Alfik już po obcięciu:

Tekst do ogłoszeń sklecony na szybko:

Przesympatyczny-niewidomy 1,5 roczny Alfik w typie Shih-Tzu szuka domu

Alfik przebywa w Przytulisku w Dębicy. Jest pieskiem w typie Shih-Tzu, malutkim i młodym - 1,5 rocznym.Ma zaćmę na dwóch oczkach-nie widzi.
Dał się poznać jako psiak kontaktowy, przyjazny, uwielbiający ludzkie i psie towarzystwo. Pozostawiony sam w kojcu jest przygaszony, smutny, zdezorientowany,bardzo tęskni za człowiekiem. Alfik jest przemiły, wskakuje na kolanka i bardzo wtula się w człowieka całym sobą ,lubi być głaskany i przytulany. Jest niewidomy ale całkiem dobrze sobie radzi na spacerach i w kontakcie z człowiekiem.
Poszukujemy zatem domu odpowiedzialnego i spokojnego, bez dzieci, tak żeby psiak mógł nauczyć się na pamięć jak się po nim poruszać. Nie chcemy, żeby maluch przebywał w kojcu gdzie wszyscy o nim zapomną z powodu jego kalectwa. Życie już wystarczająco brutalnie go potraktowało. Błagamy tylko o to, żeby nie pozbawiać go wolności i szansy na miłość za którą Alfik odwdzięczy się swoim,całym malutkim serduszkiem.

Kontakt: tel. 790 488 370 mail: [email protected]

Edited by Anula
  • Replies 467
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

I jeszcze trzy fotki malutkiego szkraba potrzebującego pomocy.

A tak Alfik wyglądał jak trafił do Przytuliska:

Edited by Anula
Posted (edited)

Post rozliczeniowy:

WPŁATY:

13.05.2014
P.Patrycja z Warszawy - 15,00zł
P.Jagoda z Oświęcimia - 20,00zł
P.Jacek z Krakowa - 20,00zł
P.Paweł z Dębicy - 22,22zł
Anula - 50,00zł
P.Wioletta z Dębicy - 100,00zł
P.Karolina z Rabki-Zdrój - 15,00zł
paula_t - 30,00zł
Kwiaciarnia Marysieńka i Przyjaciele z Inowrocławia - 10,00zł
P.Piotr ze Szczegocic - 48,00zł
Panna Marple - 50,00zł
P.Bożena z Brzeźnicy - 10,00zł
P.Klaudia z Pilzna - 50,00zł
Poker - 50,00zł
Bogusik - 100,00zł
P.Monika z Dębicy - 20,00zł
WARANSKA - 100,00zł
P.Andrzej (UK) - 101,60zł
P.Agnieszka z Jeleniej Góry - 50,00zł
P.Anna z Żar - 50,00zł
P.Kamila z Sierakowic Prawych - 100,00zł
Anula - 50,00zł
P.Karolina z Wielunia - 8,00zł
P.Wioletta z Węgrowa - 5,00zł
P.Weronika z Inowrocławia - 6,61zł
P.Jakub z Nysy - 9,57zł
P.Wioletta z Dębicy - 100,00zł
P.Angelika z Rawy Mazowieckiej - 10,00zł
P.Karolina z Mrozów - 50,00zł
P.Magdalena z Dębicy - 15,00zł
P.Anna z Rabki Zdroju - 20,00zł
P.Magdalena z Dębicy - 13,00zł
Bazarek dla Alfika z FB - 230,00zł
P.Jadwiga z Warszawy - 500,00zł
P.Iwona z Bydgoszczy - 30,00zł
Datki do Puszki-Sklep Zoologiczny "Delfin"-Dębica - 429,80zł
P.Agnieszka z Wierzchowic(bazarek) - 16,00zł
P.Wioletta i P.Jacek z Dębicy(bazarek) - 35,00zł
P.Kinga ze Stalowej Woli - 45,00zł
Anula - 50,00zł
P.Kamila z Klucz - 5,00zł
P.Janina z Dębicy - 50,00zł
P.Paulina z Torunia - 100,00zł

Suma: 2789,80zł

Kochani,dzięki pomocy wspaniałych ludzi o wielkich sercach dla zwierząt,Alfik uzbierał pieniążki w ogólnej kwocie 3830,00zł na operację.

Wszystkim z całego serca dziękujemy!

Operacja 16.07.2014r godz.12 w Krakowie.Trzymajmy kciuki za Alfika ,za jego oczka,aby operacja powiodła się.

Wydatki:

Edited by Anula
Posted (edited)

[quote name='Bogusik']Anula,dzięki za podesłanie wątku Alfika.Cudny maluszek!Czy wiadomo,jaki jest powód jego ślepoty?Czy to wada wrodzona?
Ja nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.Alfik był przebadany raczej ogólnie przez weta.Potrzebny chyba okulista aby zbadał oczy Alfika.Sądzę,że jak pojawi się na wątku Wioletta to coś więcej napisze.Nie wiem też czy potrzebny jest DT,czy tylko ogłoszenia.Z opisu wynika,że Alfik wrócił do Przytuliska,no a tam raczej sobie nie poradzi pomimo,że jest to młodziutki piesek ale jednak niewidomy.Tak myślę sobie,może uda mu się przywrócić wzrok przez wizytę u okulisty?
Już napisałam do dochy,może ma wolny pakiet ogłoszeniowy to byśmy chociaż mogli już go ogłaszać.Biedny maluszek.
Maluszek wstawiony na Shih-Tzu w potrzebie:
http://www.dogomania.pl/forum/threads/198023-SHIH-TZU-w-potrzebie!?p=22117517#post22117517

Edited by Anula
Posted

Jestem na zaproszenie.

Takie maleństwo to mogło się zgubić komuś, do tego jeszcze niewidomy, to nie wie biedak jak wrócić do swoich....................

Czy w tej okolicy, w której znajduje się pies są jakieś ogłoszenia u miejscowych wetów czy w schronisku o tym, ze pies się zgubił i ktoś może go szuka?

Szkoda maluszka, tu domowy DT by się przydał, ale skąd takie brać ?

Posted

ja też z zaproszenia :)
czekam na więcej wieści, szczególnie dotyczących oczek, może to tylko zaniedbanie, może coś jednak widzi
a maluszek gdzie teraz przebywa? (przepraszam, jeśli napisane a ja przeoczyłam :oops:)
maluszek jest cudny :)

Posted

[quote name='caha']ja też z zaproszenia :)
czekam na więcej wieści, szczególnie dotyczących oczek, może to tylko zaniedbanie, może coś jednak widzi
a maluszek gdzie teraz przebywa? (przepraszam, jeśli napisane a ja przeoczyłam :oops:)
maluszek jest cudny :)[/QUOTE]
Maluszek jest cudny,młodziutki.Rozsyłam wątek.Potrzebny jest DS albo DT chyba.Alfik przebywa w Przytulisku w Dębicy,tak przynajmniej zrozumiałam z opisu.

Posted

[quote name='docha']Aniu, sprawa ogłoszeń na pw.[/QUOTE]
Bardzo dziękuję.Już przyszła pomoc w formie ogłoszeń(jeden pakiet).Teraz tylko brakuje nr.tel.do ogłoszeń.

Posted

[quote name='Anula']Bardzo dziękuję.Już przyszła pomoc w formie ogłoszeń(jeden pakiet).Teraz tylko brakuje nr.tel.do ogłoszeń.[/QUOTE]

Aniu weź więcej, puść jeden na Warszawskie.

Posted

Ja również przebywam z zaproszenia.
Mały jest śliczny:loveu: Mam nadzieję, że szybko znajdzie dom - młody, ładny tylko faktycznie te oczka mogą utrudnić sprawę :-( Mimo wszystko wierzę, że uda mu się znaleźć wspaniały domek.

Posted

I ja jestem na zaproszenie. Cóż można powiedzieć, oprócz tego, że maluszek jest śliczny i że biedactwo z tymi oczkami powinien jak najszybciej znaleźć się w kochającym domku.

Posted

[quote name='Anula']Maluszek jest cudny,młodziutki.Rozsyłam wątek.Potrzebny jest DS albo DT chyba.Alfik przebywa w Przytulisku w Dębicy,tak przynajmniej zrozumiałam z opisu.[/QUOTE]

Witam serdecznie ...Na początku serdecznie dziękuję Ani za założenie wątku naszemu Alfisiowi!!! Alfik ma zaćmę i jest całkowicie niewidomy, jest dla niego szansa na zoperowanie oczek (Lublin,Warszawa lub Kraków) ale to koszt ponad 5tyś... Na pewno piesek nie jest przez nikogo szukany, stan jaki trafił do naszego azylu wskazywał że ktoś zwyczajnie już dawno pozbył się ślepego psa! Wyślę Ani zdjęcia Alfika przed tym jak zawiozłam go do strzyżenia i kąpieli...to była MASAKRA!!! teraz jest już śliczny i pachnący :). Bardzo przyjazny, uwielbia ludzi i inne zwierzątka,kotki i pieski :). Najbardziej lubi być brany na kolana , wtedy wtula się jak kocio i pomrukuje. Chciałam wziąć Alfika do siebie,miałam go dwa dni, niestety jeden z moich psiaków też schroniskowy nie zaakceptował maluszka... Uwierzcie próbowaliśmy wszystkiego ale się nie udało :( mój Feluś to duży psiak i dosłownie chciał zjeść Alfika..Szukamy domku tymczasowego lub stałego,ale to musi być dobry spokojny dom i ludzie którzy pokochają maluszka...
Wiola

Posted

no to widzę tu dwa cele - pilne
- szukanie na cito dt/ds
- zbiórka na operację oczek
można by zrobić wydarzenie na fb, może tam udałoby się uzbierać trochę grosza, tylko wtedy to jest potrzebne specjalne konto i osoba odpowiedzialna za Alfika i kasę

Posted

ja niestety mogę tylko zaglądać :( dobrze, że piesek ma szanse na odzyskanie wzroku. Ja mam niewidomego psiaka, który nie jest tak przyjacielsko nastawiony do otoczenia ;) ja jedynie mogłabym pomóc komuś kto zdecyduje się na adopcję psiaka niewidomego, gdyby miał jakieś pytania/wątpliwości.

Posted

[quote name='kontaktogloszenia']Witam serdecznie ...Na początku serdecznie dziękuję Ani za założenie wątku naszemu Alfisiowi!!! Alfik ma zaćmę i jest całkowicie niewidomy, jest dla niego szansa na zoperowanie oczek (Lublin,Warszawa lub Kraków) ale to koszt ponad 5tyś... Na pewno piesek nie jest przez nikogo szukany, stan jaki trafił do naszego azylu wskazywał że ktoś zwyczajnie już dawno pozbył się ślepego psa! Wyślę Ani zdjęcia Alfika przed tym jak zawiozłam go do strzyżenia i kąpieli...to była MASAKRA!!! teraz jest już śliczny i pachnący :). Bardzo przyjazny, uwielbia ludzi i inne zwierzątka,kotki i pieski :). Najbardziej lubi być brany na kolana , wtedy wtula się jak kocio i pomrukuje. Chciałam wziąć Alfika do siebie,miałam go dwa dni, niestety jeden z moich psiaków też schroniskowy nie zaakceptował maluszka... Uwierzcie próbowaliśmy wszystkiego ale się nie udało :( mój Feluś to duży psiak i dosłownie chciał zjeść Alfika..Szukamy domku tymczasowego lub stałego,ale to musi być dobry spokojny dom i ludzie którzy pokochają maluszka...
Wiola[/QUOTE]
Ogroma kwota!A gdzie był diagnozowany maluszek ?