Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hmm... Murko a jak to w końcu jest z tym nowotworem? bo teraz zgłupiałam... Deścio już go "pokonał", czy oprócz gronkowca, martwicy i grzybicy nadal mamy problem pt. nowotwór? :shake:
Deścio błagam Cię- zdrowiej psiaku... :(

Posted

sara, w tym momencie przerzutów nie widać, ale nie ma pewności czy ich nie ma lub czy się nie pojawią. Starszym psom, tak jak ludziom, ciężko jest pokonać chorobę całkowicie. Jak coś się pojawi to nigdy się nie ma pewności czy się nie pojawi znów. Miejmy nadzieję, że łapa była jedynym gniazdem nowotworu :razz:
Pisząc "pies z nowotworem kości" miałam na myśli to, że Dest ma organizm osłabiony.

Bardzo bym chciała, żeby Deścik już do nas wrócił :-(

Posted

Murka napisał(a):
sara, w tym momencie przerzutów nie widać, ale nie ma pewności czy ich nie ma lub czy się nie pojawią. Starszym psom, tak jak ludziom, ciężko jest pokonać chorobę całkowicie. Jak coś się pojawi to nigdy się nie ma pewności czy się nie pojawi znów. Miejmy nadzieję, że łapa była jedynym gniazdem nowotworu :razz:
Pisząc "pies z nowotworem kości" miałam na myśli to, że Dest ma organizm osłabiony.

Bardzo bym chciała, żeby Deścik już do nas wrócił :-(

dzięki Murko już rozumiem ;) ostatnio jakaś niekumata jestem- wybacz ;) no oby już ten nowotwór nie wrócił bo to by już była całkowita masakra...
Deścio pewnie też już się nie może doczekać powrotu... zdrowiej kochany...

Posted

Dzisiaj Deścik się przeprowadza do drugiej kliniki w Lublinie, bo w tej obecnej obecne koszty utrzymania to 80zł/doba :mdleje:
Przy okazji zostanie odwiedzony, bo "przeprowadzał" go będzie TZ. Podobno go ogolili :razz:

Posted

Dest jest właśnie w drodze z TZem z jednej kliniki do drugiej.
Jesteśmy trochę skołowani, bo w klinice w której był Dest nie stwierdzili gronkowca złocistego, Dest ma podobno zakażenie gronkowcem białym, który normalnie występuje u prawie każdego psa i tylko czasem się objawia kiedy coś się dzieje (tutaj grzybica).
Stwierdzili też inny rodzaj grzybicy niż u Normana..

Także w sumie to już nie wiemy czy zawinił tu Norman, czy Dest był nosicielem "swojego" grzybka od początku.
W klinice na AR mój znajomy ma jeszcze raz zdiagnozować co jest Destowi i może w końcu będziemy wiedzieć na czym stoimy :huh:

Posted

Żeby było jeszcze śmieszniej... w klinice AR dermatolog oglądnął Desta i stwierdził, że on nie ma grzybicy, że to jakieś zmiany martwiczne, że trzeba poprawić ukrwienie Desta i tyle. A gronkowca złocistego owszem może mieć, ale że nie jest to zagrożeniem dla innych zwierząt, bo zarazić się może tylko bardzo podatny na to pies... I nie ma potrzeby aby pies zostawał w klinice...
(w poprzedniej klinice był w izolatce na odziale zakaźnym :razz: ).

Nie można zgłupieć? :roll:

O gronkowcu złocistym też słyszymy już parę wersji...
Ze jest zaraźliwy baardzo, że nie jest zaraźliwy.. że jest chorobotwórczy, że jest naturalną florą bakteryjną psów...
Głowa mnie już od tego boli.

Na razie Dest wrócił do poprzedniej kliniki, bo z racji że mamy już trzy diagnozy i nie wiemy co mu w końcu jest nie możemy ryzykować wzięcia go do hoteliku. Czekamy na wyniki pobranych dzisiaj zeskrobin od dermatologa z AR i będziemy kombinować, aby obejrzał go i pobrał próbki do badań mój znajomy specjalista od chorób zakaźnych, któremu ufam całkowicie.

Deścik na szczęście jest w dobrym humorze, TZa oczywiście poznał, wypiszczał się z radości... Tak bym chciała, aby się już w końcu skończył ten cyrk i żeby wiadomo było co jest Destowi.. a najlepiej, żeby mógł do nas wrócić :razz:

Posted

Ale natłok wiadomości...
a co do gronkowca złocistego... 10 do 50% populacji ludzkiej stale lub okresowo jest nosicielami tych bakterii bez wystąpienia objawów chorobowych. Pewnie to samo dotyczy psiaków.

Posted

[quote name='Mysia_']Mureczko jak tam Deścik? :roll:

Na razie nic nowego. Dest przebywa nadal w klinice na Stefczyka. Czekamy na miejsce w klinice na Głębokiej (podobno dziś-jutro miało się zwolnić).
W Lublinie jest jeszcze jedna klinika, ale nie chcę już mieszać... Musimy w końcu dowiedzieć się co jest Deścikowi, aby wiedzieć co dalej.

Przyszła wpłata 20 zł od Kam :loveu: