Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Filonek o niebo lepiej do niego pasuje! Jest sliczny! I rzeczywiscie bardzo by mu byla ta socjalizacja potrzebna. Sciskam kciuki za zwolniene sie miejsca w jakims cudownym DT :)

Posted

Nutusia napisał(a):
Śliczny jest! Cholerka, żeby się tak zechciał zdarzyć się cud i objawił się domowy tymczas... Skoro z p. Martą tak się zaprzyjaźnił, to oznacza, że on się boi obcych. Tak strasznie trudno szukać domu psiakowi, który przebywa w takim miejscu. Nie potrafimy odpowiedzieć na całą masę standardowych pytań zadawanych przez ludzi dzwoniących z ogłoszeń :shake:
A może się okazać, że po kilku godzinach w normalnym domu, byłby to całkiem normalny pies... I coś mi mówi, że w tym konkretnym przypadku tak właśnie by było.

Natusiu mylisz się my sporo wiemy o naszych podopiecznych bo przebywają w pokojach-pomieszczeniach no większość , my jesteśmy tam często , tez będziemy pracować z Filonkiem a raczej będziemy próbować pozyskać jego zaufanie . Zważcie, ze jest teraz w klatce kennelowej po kastracji , jak do nas przyjechał był bardziej radosny . Jutro zdjęcie szwów , wraca do grupy i już będzie inaczej .Myślimy ,ze ta izolacja ale była niezbędna . Ewa

Posted

Ewa, ja nie miałam nic złego na myśli przecież... Ale sama wiem jaka jest różnica, gdy mam w domu 4 psiaki, a jaka, gdy miałam w grudniu 8. A Wy przecież macie ich kilkadziesiąt razy więcej. Nie każdy psiak dobrze znosi pobyt w dużej grupie - szczególnie te nieco nieśmiałe mają z tym problem. Ostatnio do domu poszła od nas maciupeńka Duszka i po tym, co słyszę od jej obecnej opiekunki widzę, że jako jedynaczka to jest całkiem inny psiak.
Tak więc chwała Wam za to, co robicie. Za to, że pomimo tak wielu psich rozbitków przygarnęłyście również Filonka. Teraz żeby tylko szybko znalazł swoją docelową, bezpieczna przystań, a okaże się, że jest wesołym, ufnym, po prostu... normalnym psem :)

Posted

"Ostatnia Szansa" dla Filonka była jedyną szansą w tamtym momencie.
Gdyby nie to, nie śmiałabym prosić o przyjęcie kolejnego psa w sytuacji, gdy ciągle jest tam tak duże stado.
Pewnie, że dom tymczasowy byłby lepszy dla nieśmiałka-Filusia, ale go nie było na horyzoncie ani wtedy ani teraz.
Szczęśliwie dla Duszki, towarzyszki Filonka, przyjęła ją do siebie Nutusia, która nie wiem gdzie ukrywa anielskie skrzydła i aureolę, i w ten sposób był jeden psiak do zaopiekowania zamiast dwóch.

A w Ostatniej Szansie dzieje się tyle dobrego, że wierzę, że i Filonek na to dobro się załapie.

Nutusiu, jak sądzisz, warto skorygować trochę tekst ogłoszenia?

Posted

Pewnie, że warto. Tekst musi odpowiadać prawdzie - to jest podstawa. Jej ukrywanie to prosta droga do powrotu z adopcji, jak wiemy...

Wiem, że Ostatnia Szansa w tamtym momencie rzeczywiście była ostatnią szansą dla Filusia i bardzo Ci dziękuję Jolu, że i Twoje anielskie skrzydła się objawiły (że o aureoli nie wspomnę) i anielskie skrzydła (nie zapominając o aureoli) Ostatniej Szansy też.

Filuś na dobro na pewno się załapie - trzeba w to wierzyć i do tego dążyć, nie poddając się zwątpieniu!

ps. Jolu, sama skorygujesz o Twoje obserwacje?...

Posted

Może coś takiego:

Przystojniak Filonek-tricolorek pozna dobrych Ludzi

Piesek jest młodziutki, ma nie więcej niż 2 lata, a przeżył już wiele złego. Wyrzucony, błąkał się po wsi. Przygarnęła go do siebie dobra dusza, ale i jej życie nie oszczędziło i zmusiło do rozstania z jedynym wiernym przyjacielem. I tak Filonek w jednej chwili stracił dach nad głową i miłość swojego życia.

Filonek-Bezogonek (brak ogonka jest cechą wrodzoną) jest zdrowy, zaszczepiony i wykastrowany. Uczy się chodzić na smyczy. W stosunku do nowych ludzi jest jeszcze bardzo nieśmiały – wracają dawne bolesne wspomnienia; nie jest pewien, czy może po raz kolejny zaufać – ale chwila bliskości i odrobina serca sprawia, że Filuś zakochuje się po uszy. Dobrze czuje się w towarzystwie innych psiaków, nie jest konfliktowy. Toleruje również koty. Jest smukły, ma ok. 48 cm w kłębie, waży ok. 13 kg.

Jest w psach dziecinna ufność w lepsze jutro. Liczą na nie nawet w najgorszych opresjach. Gdy tracą nadzieję – umierają. Filonek nie chce umierać. Chce kochać, być kochanym i znowu poczuć, że do kogoś należy. Na zawsze.

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Posted

Pisałyśmy jednocześnie :)

Nieśmiały Filonek chętnie pozna dobrych Ludzi

Piesek ma ok. 2 lat, a przeżył już wiele złego. Wyrzucony, błąkał się po wsi. Przygarnęła go do siebie dobra dusza, ale i jej życie nie oszczędziło i zmusiło do rozstania z jedynym wiernym przyjacielem. I tak Filon w jednej chwili stracił i swoją Laurę i dach nad głową.

Filonek bez ogonka ;) jest zdrowy, zaszczepiony i wykastrowany. W stosunku do nowopoznanych ludzi jest nieśmiały - nie jest pewien, czy warto po raz kolejny zaufać, czy wyciągnięta ręka go nie skrzywdzi. Natomiast opiekuna, którego zna, wita serdecznie i wylewnie. Dobrze się czuje w towarzystwie innych psiaków, nie jest konfliktowy. Toleruje również koty. Jest nieduży - waży ok. 13 kg, sięga przed kolano.

Jest w psach taka dziecinna ufność w lepsze jutro. Liczą na nie nawet w najgorszych opresjach. Gdy ją tracą - umierają. Filon nie chce umierać... Chce zaufać i kochać całym sercem, na zabój. Tylko potrzebny jest ktoś, kto tę jego wielką miłość odwzajemni i pomoże uwierzyć w to lepsze jutro...

Warunkiem adopcji jest wyrażenie zgody na wizytę wolontariusza oraz podpisanie umowy adopcyjnej.

Posted

Skompilowałam obie wersje i wyszło mi tak:

Nieśmiały Filonek chętnie pozna dobrych Ludzi

Piesek jest młodziutki, ma nie więcej niż 2 lata, a przeżył już wiele złego. Wyrzucony, błąkał się po wsi. Przygarnęła go do siebie dobra dusza, ale i jej życie nie oszczędziło i zmusiło do rozstania z jedynym wiernym przyjacielem. I tak Filon w jednej chwili stracił i swoją Laurę i dach nad głową.

Filonek-Bezogonek (brak ogonka jest cechą wrodzoną) jest zdrowy, zaszczepiony i wykastrowany. Pilnie się uczy chodzić na smyczy. W stosunku do nowopoznanych ludzi jest nieśmiały - nie jest pewien, czy warto po raz kolejny zaufać, czy wyciągnięta ręka go nie skrzywdzi. Ale wystarczy mu poświęcić chwilę uwagi i okazać sympatię, by wszelkie lody puściły i Filon stał się serdecznym i radosnym pieskiem.

Filon dobrze się czuje w towarzystwie innych psiaków, nie jest konfliktowy. Toleruje również koty. Jest nieduży - waży ok. 13 kg, sięga przed kolano.

Jest w psach taka dziecinna ufność w lepsze jutro. Liczą na nie nawet w najgorszych opresjach. Gdy ją tracą - umierają. Filon nie chce umierać! Chce zaufać i kochać całym sercem, na zabój. Tylko potrzebny jest ktoś, kto tę jego wielką miłość odwzajemni i pomoże uwierzyć w owo lepsze jutro, dzięki komu poczuje, że znowu do kogoś należy – już na zawsze.

Posted

Dzięki wielkie, Nutusiu :)!
Wyrzuciłabym tylko "chętnie" z tytułu.
Napisałam o wzroście 48 cm, bo "do kolana" nie u wszystkich się sprawdza ;). Ale może nie należy się tym rzeczywiście zbytnio przejmować; nie nasza wina, jeśli ktoś jest kurdupel ;).

I jeszcze - może gdzieś wstawić informację, że jest to tricolor; niby widać na zdjęciu, ale tak dla podkreślenia :).

Posted

Dzisiaj Filonek okrutnie mnie obszczekiwał , niestety zabrakło czasu na indywidualne spotkanie , przywieziono nam 6 nowych podopiecznych ... Zapadła decyzja , że będziemy wespół z Agnieszka wynajmować jakieś malutkie mieszkanie w Rawie Mazowieckiej , dojazdy z Warszawy nas dobijają , a tak częściej będziemy w schronisku i będziemy miały większy kontakt z naszymi podopiecznymi w tym i z taki jak Filonek nie jest jedynym psiakiem nieśmiałym . No dał mi się dzisiaj ale z rezerwą pogłaskać przy swojej opiekunce :) |Ewa

Posted

odwiedzam Filonka i cieszę się z dobrych wieści
tekst naprawdę bardzo mi się podoba :)
pomysł z określeniem "tricolor" bardzo dobry - to tak "zachęcająco brzmi" ;)

Posted (edited)

Pani, która dzwoniła z ogłoszenia poszukuje bardziej otwartego psiaka (i z ogonkiem) - ma być niewielki i gładkowłosy.

Jak wiecie o takim psiaku, to dajcie znać (Ewa, może u Was jest taki?), może akurat się spodoba. Pani mieszka z mamą na Ursynowie i brzmi bardzo kulturalnie i obiecująco.

Edited by jola_li
Posted

Wieczorkiem zmienię tekst do ogłoszeń jakie już mu porobilam - nowe foty wczoraj już dodałam :)
Nie wiem czy wiecie że jest nowy przyjklejony temat - gdzie osoby chcące otrzymywać zaproszenia na bazarki się wpisują - i wysyłam zaproszonka na Filonkowy bazareniek który mam w podpisie - mamy juz około 200 zł :) zaglądajcie i podbijajcie proszę - dla Filonka :)

Posted

kejciu napisał(a):
Wieczorkiem zmienię tekst do ogłoszeń jakie już mu porobilam - nowe foty wczoraj już dodałam :)
Nie wiem czy wiecie że jest nowy przyjklejony temat - gdzie osoby chcące otrzymywać zaproszenia na bazarki się wpisują - i wysyłam zaproszonka na Filonkowy bazareniek który mam w podpisie - mamy juz około 200 zł :) zaglądajcie i podbijajcie proszę - dla Filonka :)
:Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose::Rose:

Posted

[quote name='jola_li']Pani, która dzwoniła z ogłoszenia poszukuje bardziej otwartego psiaka (i z ogonkiem) - ma być niewielki i gładkowłosy.

Jak wiecie o takim psiaku, to dajcie znać (Ewa, może u Was jest taki?), może akurat się spodoba. Pani mieszka z mamą na Ursynowie i brzmi bardzo kulturalnie i obiecująco.

A moze pani podsunac Fionke od Mazowszanki?

Ogloszenia dla Filonka tricolorka super

Posted

Mattilu napisał(a):
A moze pani podsunac Fionke od Mazowszanki?

Chętnie, mam mętlik w głowie, gdzie można ją znaleźć?

Podesłałam jej Mambę - wprawdzie nie podobna do Filonka, ale przynajmniej spróbowałam...