Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 272
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam gigant apel! ZABEZPIECZAJCIE SOWJE MALUCHY P-KO KLESZCA!

W chwili obecnej jest wielki "boom" marcowo-kwietniowy... zreszta jak co roku, choc tegoroczna zima ulatwila sznanse na przeterwanie.

Wlasnie wyciagnelam moja sunie z babeszjozy...
(mieszkam w samym centrum Warszawy)

Posted

[quote name='Chefrenek']Ja całą zimę zabezpieczałam. Teraz też. Wolę dmuchać na zimne i wydać 25 zł niż później 3000.[/quote]
Ja tez abezpieczalam, gwarancji niestety nigdy nie masz. Szczegolnie teraz nalezy wykazac sie znaczna czujnoscia!

Odnosnie pytania o szczepionke, ktore ktos zadal:
W Polsce nie ma zarejestrowanej szczepionki ani na babeszje, ani na borelioze. Za granica (m.in. Francja, Szwajcaria) dostepne sa szczepionki: PIRODOG - piroplazmoza (babeszjoza) i LYMEVAX - borelioza. Jednak zdania na temat skutecznosci tych szczepionek nadal sa podzielone.

Posted

[quote name='aga_ostaszewska']Ja tez abezpieczalam, gwarancji niestety nigdy nie masz. Szczegolnie teraz nalezy wykazac sie znaczna czujnoscia!
[/quote]

Frontline (stosuję) nie odstrasza kleszczy tylko ma je zabić gdyby ewentualnie się przyplątały.

Posted

Ja już sama nie wiem, co jest skuteczne. Moje chodziły w obrożach, do tego smarowałam je spotem, a i tak łapały.
Nawet któregoś razu ta moja mocno włosiasta w tych swoich kudełkach miała 6 i to całkiem zapasionych.:angryy: Niektóre parę cm od obroży.:angryy:
A teraz nie bardzo mogę stosować obrożę, bo zaczęła dostawać jakiegoś uczulenia tam, gdzie ją nosi.:roll:

Posted

malamutowi zakladam juz od 2 lat preventica i sobie bardzo chwale zero kleszczy i pchel pomimo ze to obroza tylo na kleszcze;)

pudelkowi zakrapiam fiprexa i beaphara ale nie zawsze skutkuje wczoraj np wuciagnelam mu intruza ;)

Posted

[quote name='Chefrenek']Frontline (stosuję) nie odstrasza kleszczy tylko ma je zabić gdyby ewentualnie się przyplątały.[/quote]
To w ramach uswiadamiania powiem, ze nie istnieje gwarancja ze kleszcz zostanie zabity.

kofee: Moze probuj z innymi preparatami tzn. skoro Frontline, który ma substancje czynna Fipronil nie dziala, to zakup przyladowo Advantix ktory mam inna substancje czynna tj. permetryne.

Posted

[quote name='aga_ostaszewska']
kofee: Moze probuj z innymi preparatami tzn. skoro Frontline, który ma substancje czynna Fipronil nie dziala, to zakup przyladowo Advantix ktory mam inna substancje czynna tj. permetryne.[/quote]

Mi wet mówił, że Frontline i Advantix mają tę samą substancję czynną :???:
Ale jakoś bardziej Wam wierzę niż jemu ;)

Posted

Przyklady preparatow (sklad-substanmcja czynna):
- Fiprex - [FONT=Verdana][SIZE=2]Fipronil
- Advantix - [/SIZE][/FONT]imidakloprid i permetryna;
- Frontline - Fipronil

Wiadmosci pochodza ze stron:
[url]http://www.zabijkleszcza.pl/spoton.php[/url]
[url]http://weterynaria.bayer.com.pl/index.php?page=psy&p=26[/url]
[url]http://www.vet-agro.pl/fiprex_spray.htm[/url]

Posted

[quote name='aga_ostaszewska']Ja nie jestem ani wetem, ani wyrocznia... ale czytac potrafie.[/quote]

Osobiście nie sprawdzałam, jaką substancję czynną mają te specyfiki, ale jak widać, "mój" wet też tego nie sprawdził :cool1:

Posted

Tylko nieśmiało zwracam uwagę, że o skuteczności leku nie decyduje tylko substancja czynna ale i nośnik.
Frontline jest wg mnie najszczęśliwiej ustawionym środkiem i stosuję wiernie (próbowałam inne ale :shake:). Jest najdroższy i to w pewnych wypadkach jest argument przeciw. (lepiej dać tańszy niż nic)
Nie każdy wet ma czas i ochotę na przekonywanie klienta - liczy na trochę zaufania i chyba ma prawo (w granicach przyzwoitości ;))

Posted

Cos jeszcze możecie powiedzieć o preventicu? Moja Sara chodzi w tej obroży, weterynarz jednak powiedział, zeby po 3 miesiacach zmienić na nową (nie jak pisze na opakowaniu, ze po 4).
Polecacie, czy warto zmienić na inną?

Posted

ja obrozom w ogole nie ufam....sprawdzilam Fiprex ale w sprayu...psikne tam gdzie chce i widac ze dziala...siersc przez 1 godzine mokra i szorstka pozniej jednak wraca do normy :) mialam kiedys obroze(do Psa czywscie;)) ale nie dziala...klescze i tak byly...u mnie kleszcze male a o babeszjozie wiem tylko z dogo ;) wole jednak zabezpieczyc Niunie bo kto wie? moze akurat trafilby sie jej ten chory? wole nie ryzykowac ;) i z czystym sumieniem polecam Fiprex :) mialam kiedys kropelki z Dr.Seidla...nie zadzialaly wcale :| trudno...na bledach sie czlowiek uczy ;)

Posted

Pytałam u weterynarza co najlepsze na kleszcze i dał mi obrożę preventica. To powiedzcie, co lepiej działa.. W tamtym roku pryskaliśmy ją, ale kleszcza złapała :angryy:

Posted

a czym ja pryskaliscie? osobiscie strosuje Fiprex(oczywiscie na psie i kotach a nie na mnie ;) ) i nie znalazalm zadnego kleszcza....na pchly tez suoeper dziala ;)

Posted

szczerze, to nie wiem :oops: , pryskaliśmy u weterynarza.. Dzięki nazwę zapamiętam, zalezy mi o dobrej ochronie, dlatego tak wypytuję :lol: