Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pantolini napisał(a):
Tego nie wie nikt należałoby iść z tym do sądu aby rozstrzygnął bo ustaw jest tak napisana,że według mnie skoro prawo nie działa wstecz to psy juz istniejące przed wejściem w życie wolno sprzedać ale tylko w miejscu chowu,hodowli.Interpretacje nawet prawników nic nie daja tym bardziej interpretacje laików takich jak tu na dogomanii.

Taką informację otrzymałam z Tablica. pl. Pewnie ich prawnicy stanęli na takim stanowisku. Poszukam w orzecznictwie, bo moim zdaniem może to co najwyżej dotyczyć ogłoszeń które zostały zamieszczone przed wejściem w życie nowelizacji, chyba że sądy poszły w innym kierunku. Myślę jednak, że takie rozwiąznie jest mylne, bowiem ktoś może chcieć sprzedać 3 letniego psa i wówczas należałoby traktować, że dotyczą go przepisy sprzed trzech lat? Przy tym wszystkim warto zauweażyć, że wiek w stosunku do ludzi nie ma znaczenia, liczy się data popełnienia czynu a zarazem i stan prawny z tego meomentu. Nie sądzę, aby w tej ustawie było inaczej.

Posted

bejasty napisał(a):
Czy ktoś może mi sensownie wyjaśnić jaka jest różnica między chowem a hodowlą ?

ja (mieszkanka "tradycyjnej" polskiej wsi) to rozumiem tak (przykład na świniach - sorry, biorę to co mam pod ręką - a raczej w chlewiku :) )
hodowla=rozmnażanie (np. hodowla świń to ich rozmnażanie celem wyodrębnienia pewnych cech: wyglądu, wielkości, masy mięśniowej itp.
chów=utrzymywanie jednego lub kilku osobników bez ich rozmnażania (np. chów trzody chlewnej - utrzymywanie jednej lub kilku sztuk w celu odpowiedniego wzrostu [i przyrostu - wagi] aż do osobnika nadającego się na "położenie na talerz").

Posted

wklejam z facebooka :
HIT dnia :| zapoznajcie się z całym, kwiecistym opisem... przytoczę fragment ''(...)Cena pieska - 1000 zł - jest to zwrot kosztów(...)Nie prowadzimy hodowli, nie rozmnażamy naszych piesków w celach zarobkowyc - nie naruszamy znowelizowanej ustawy o ochronie zwierząt - pieski MUSISZ odebrać OSOBIŚCIE, w miejscu ich chowu - w naszym domu, widząc warunki , w jakich żyją i rodzice, i dzieci.
NIEPRAWD...Ą jest, że istnieje zakaz sprzedaży piesków bez rodowodu - nie można ich sprzedawać na targach, targowiskach, bazarach i innych takich miejscach poza miejscem chowu, czyli ich urodzenia i zamieszkania. Mówiąc krótko - pieska bez rodowodu też można sprzedać i kupić i nie narusza to żadnej ustawy''. http://tablica.pl/oferta/jack-russel-terrier-sliczne-szczeniaki-bialo-czarne-szczecin-mierzyn-IDyNzN.htmlZobacz więcej

Posted

[quote name='agnisia100'] wklejam z facebooka :
HIT dnia :| zapoznajcie się z całym, kwiecistym opisem... przytoczę fragment ''(...)Cena pieska - 1000 zł - jest to zwrot kosztów(...)Nie prowadzimy hodowli, nie rozmnażamy naszych piesków w celach zarobkowyc - nie naruszamy znowelizowanej ustawy o ochronie zwierząt - pieski MUSISZ odebrać OSOBIŚCIE, w miejscu ich chowu - w naszym domu, widząc warunki , w jakich żyją i rodzice, i dzieci.
NIEPRAWD...Ą jest, że istnieje zakaz sprzedaży piesków bez rodowodu - nie można ich sprzedawać na targach, targowiskach, bazarach i innych takich miejscach poza miejscem chowu, czyli ich urodzenia i zamieszkania. Mówiąc krótko - pieska bez rodowodu też można sprzedać i kupić i nie narusza to żadnej ustawy''. http://tablica.pl/oferta/jack-russel-terrier-sliczne-szczeniaki-bialo-czarne-szczecin-mierzyn-IDyNzN.htmlZobacz więcej

Prawo prawem ..ogłoszenia już nie ma :)

Posted

Hodowla- miejsce,adres pod którym zarejestrowana jest hodowla w stowarzyszeniu lub związku kynologicznym.
Chów- miejsce przebywania, opieki, socjalizacji psa lub kota.

Posted

[quote name='Barkelona']Taką informację otrzymałam z Tablica. pl. Pewnie ich prawnicy stanęli na takim stanowisku. Poszukam w orzecznictwie, bo moim zdaniem może to co najwyżej dotyczyć ogłoszeń które zostały zamieszczone przed wejściem w życie nowelizacji, chyba że sądy poszły w innym kierunku. Myślę jednak, że takie rozwiąznie jest mylne, bowiem ktoś może chcieć sprzedać 3 letniego psa i wówczas należałoby traktować, że dotyczą go przepisy sprzed trzech lat? Przy tym wszystkim warto zauweażyć, że wiek w stosunku do ludzi nie ma znaczenia, liczy się data popełnienia czynu a zarazem i stan prawny z tego meomentu. Nie sądzę, aby w tej ustawie było inaczej.
Odpowiem Ci cytatem KOMUNIKAT ZG ZKwP
W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:
1. Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.
Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach.
2. Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012. Czemu tak wspaniała instytucja jak ZK też uważa ,że prawo nie dział wstecz?

Posted

[quote name='pantolini']Odpowiem Ci cytatem KOMUNIKAT ZG ZKwP
W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:
1. Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.
Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach.
2. Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012. Czemu tak wspaniała instytucja jak ZK też uważa ,że prawo nie dział wstecz?

tego nie wiem. Wiem natomiast, że niestety przepis dot. pseudohodowli jest niefortunnie sformułowany, dotyczy bowiem zakazu ROZMNAŻANIA do celów handlowych. Więc tym samym to "rozmnazanie" może być też zinterpretowane jako data urodzin :( No i tutaj potrzebne jest jakieś jednolite stanowisko.

Posted

Barkelona napisał(a):

EDIT: słuchajcie, czy ta nowela dotyczy tylko zwierząt urodzonych po jej wejściu w życie?

Nowela dotyczy handlu i rozmnażania w celach handlowych. Za rozmnażanie karę poniosą ci, którzy rozmnożyli po wejściu Ustawy, za handel ci, którzy sprzedają po wejściu Ustawy, obojętne kiedy urodzone. To są dwa oddzielne procedery, oba karalne.

Posted

Barkelona napisał(a):
tego nie wiem. Wiem natomiast, że niestety przepis dot. pseudohodowli jest niefortunnie sformułowany, dotyczy bowiem zakazu ROZMNAŻANIA do celów handlowych. Więc tym samym to "rozmnazanie" może być też zinterpretowane jako data urodzin :( No i tutaj potrzebne jest jakieś jednolite stanowisko.

Najbardziej przykre jest to,że tym którym ustawa zrobiła dobrze sami ją łamią i mają zamiar wystawiać kopiowane psy nadal z tym,że np urodzone w innym kraju .Ustawa jest tak ,a nie inaczej sformułowana .Ja od początku uważam ją za bubel bo sa w niej jawnie brane pod uwagę interesy pewnej grupy producentów ,a nie dobro zwierzat.

Posted

rozi napisał(a):
Nowela dotyczy handlu i rozmnażania w celach handlowych. Za rozmnażanie karę poniosą ci, którzy rozmnożyli po wejściu Ustawy, za handel ci, którzy sprzedają po wejściu Ustawy, obojętne kiedy urodzone. To są dwa oddzielne procedery, oba karalne.

Naprawdę skończ interpretowaćjak sąd wyda postanowienie to je tu z sygnaturą przytocz i.Dla mnie z ustawy wynika ,że sprzedawać będzie wolno w miejscu chowu i hodowli.Tak jak członkowie ZK maja zamiar wystawiać psy z importu tak i ludzie będą sprzedawać kundle z za granicy.Dlaczego jednym wolno interpretować prawo tak ,a innym nie?Od tego jest sąd by to ustalił.

Posted

pantolini napisał(a):
Naprawdę skończ interpretowaćjak sąd wyda postanowienie to je tu z sygnaturą przytocz

Dziękuję za sugestie, ale jestem dorosła i robię to, co uważam za stosowne.

Posted

[QUOTE=pantolini;18324181jak sąd wyda postanowienie to je tu z sygnaturą przytocz i.Dla mnie z ustawy wynika ,że sprzedawać będzie wolno w miejscu chowu i hodowli.Tak jak członkowie ZK maja zamiar wystawiać psy z importu tak i ludzie będą sprzedawać kundle z za granicy.Dlaczego jednym wolno interpretować prawo tak ,a innym nie?Od tego jest sąd by to ustalił.

no tu się zgodzę, niestety to tak brzmi... ale nie tylko sąd może wydać interpretacje.. w końcu sama ustawa mówi o inspektoracie weterynarii, jako sprawującym nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy... Nie wiem czy Inspektorat został upoważniony uistawowo do wydawania interpretacji, ale jeśli tak, to warto byłoby zwrócić się właśnie tam.
no i ... taka moja prywatna opinia... mimo braku wiążącej interpretacji, i tak trzeba działać i nie zaprzestawać zgłaszania naruszeń na portalach :)

Posted

Barkelona napisał(a):
no tu się zgodzę, niestety to tak brzmi... ale nie tylko sąd może wydać interpretacje.. w końcu sama ustawa mówi o inspektoracie weterynarii, jako sprawującym nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy... Nie wiem czy Inspektorat został upoważniony uistawowo do wydawania interpretacji, ale jeśli tak, to warto byłoby zwrócić się właśnie tam.
no i ... taka moja prywatna opinia... mimo braku wiążącej interpretacji, i tak trzeba działać i nie zaprzestawać zgłaszania naruszeń na portalach :)

O interpretację należy prosić Sąd lub ustawodawcę, czyli piszcie i pytajcie.

Posted

Barkelona napisał(a):
Issa... ja jestem w szoku... a wszystko dla kasy :(

No dla kasy bo przecież, jak oddać teraz ten kudłaty worek pieniędzy za darmo.. trzeba próbować wymyślać, podważać ustawę i może się uda jeszcze kase odzyskać- tak własnie myślą teraz pseudo.
A najśmieszniejsze jest to że oskarżani są o chęć wprowadzenia tej ustawy hodowcy. Niby konkurencja :)..ale niech im tak będzie, nie rozumieją, że to dla dobra zwierząt.

Posted

boksereczkaa napisał(a):
Taa i ten tekst, że pieski mają takie smutne oczka, bo nie będą mogły się już rozmnażać :/

to mnie rozwaliło dosłownie... ale to dowód na to, ze ci ludzie kompletnie nie rozumieją o co chodzi:(

bez jaj... właśnie patrzę i na pocztę dostałam petycję w tej sprawie...