Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki pierwsze za rozdzielenie na portalach ogłoszeniowych psów i kotów z rodowodem i bez. Sama bym na to nie wpadła, ale co kilka głów to nie jedna. Psy i koty oddawane za "darmo" nie będą przeplatane tymi drogimi. Macie ode mnie duży plus.
Drugie dziękuję jest za ... . Zostawię to sobie. Ogólnie jest ok.

Posted

[quote name='Barkelona']http://tablica.pl/oferta/ratlerki-szczenieta-8-tyg-IDBZ7f.html

Zapytałam takiej jednej Pani pseudo czy pies jest faktycznie z rodowodem bo za 400zł, a ona mi odpisała,że nie ma rodowodu ,ale musiała zaznaczyć bo nie da się ominąć tej opcji na Tablica.pl. Cóż za szczerość :shake:.........
Więc wszysycy jak leci zaznaczają ,że z" rodowodem" bo inaczej ogłoszenie nie przejdzie. Coś mi się zdaje,że mimo chęci , portal Tablica.pl nie rozwiązał tej sytuacji z nową ustawą właściwie .

Posted

nie, to prawda. nie rozwiązał. Co jeszcze, wygląda to pociesznie , z jednej strony "za darmo", z drugiej już w treściach ogłoszeń co niektórzy cwani dodają cenę za psa... Ja w tym wypadku informuję takich delikwentów o karze, jaka grozi za sprzedaż nielegalną zwierząt.
Ale wiesz co? Cieszę się, że jest pospolite ruszenie. Jednak ileś ogłoszeń zniknęło/zniknie.

Posted

Barkelona napisał(a):
nie, to prawda. nie rozwiązał. Co jeszcze, wygląda to pociesznie , z jednej strony "za darmo", z drugiej już w treściach ogłoszeń co niektórzy cwani dodają cenę za psa... Ja w tym wypadku informuję takich delikwentów o karze, jaka grozi za sprzedaż nielegalną zwierząt.
Ale wiesz co? Cieszę się, że jest pospolite ruszenie. Jednak ileś ogłoszeń zniknęło/zniknie.

Pewnie :-) zawsze jakiś krok do przodu. Wydaję mi się jednak ,że większość pseudo których usunęło allegro, przybyli na tablica.pl. Mam wrażenie ,że tam jest tych ogłoszeń jeszcze więcej. Zawsze to lepiej coś pościemniać w ogłoszeniu ,ale "BYĆ" ,niż tak jak na allegro zostać usuniętym.

Posted

Wygląda na to, że tablica już robi, co może.
"Od 1 stycznia 2012 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt. Prosimy bardzo o dostosowanie treści swoich ogłoszeń do jej wymogów. Zabrania ona rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. Zakaz nie dotyczy hodowli zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. W praktyce oznacza to że handel psami i kotami może dotyczyć jedynie zarejestrowanych hodowli czyli zwierząt posiadających rodowód.

Pozostałe zwierzaki, nie pochodzące z hodowli, można jedynie przekazywać za darmo. Sprzedaż psów i kotów spoza hodowli, bez rodowodu – jest na mocy nowej ustawy zabroniona!

Oznacza to następujące zmiany w serwisie Tablica.pl:

Osoby sprzedające psy i koty i wybierające konkretną rasę muszą w treści ogłoszenia podać informacje pozwalające zidentyfikować hodowlę i organizację, do której należy (nazwa, adres strony internetowej itp.) oraz miot, z którego zwierzaki pochodzą.
Takie zwierzaki mogą być sprzedawane za konkretną cenę. Hodowca tym samym deklaruje że zwierzę posiada rodowód lub będzie uprawnione do jego odbioru.
Wszystkie psy i koty nie pochodzące z zarejestrowanej hodowli/nie posiadające rodowodu mogą być jedynie oddane za darmo, w podkategorii „Psy/Koty bez rodowodu”.
Więcej informacji dotyczących zmian znajdziesz w Pomocy Tablica.pl"

najbardziej aktualne info tutaj:
http://www.facebook.com/events/200601610032218/
i
http://www.facebook.com/events/269588273102853/

Posted

może ktos mi powiedziec czy mozna cos zrobic z ogloszeniami typu " piesek owczarek niemiecki szuka suczki w celach rozrodu " i niby za darmo ale wiadomo ze pewnie płatne lub z ogłoszeniami ze kupie psa danej rasy bez rodowodu na jakiej podstawie mozna usuwac takie ogloszenia .
Byłam w szoku ze na alegratce nadal jest masa ogłoszen o sprzedazy psow bez rodowodu !!! dlaczego portal tego nie usuwa ???

Posted

N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):
jak szukalam w google to wyskoczylo tylko Świdnicki Klub Piłki Ręcznej "Świdnica":roll::crazyeye::lol:

no,ale mimo wszystko jest niesciagniete

Jeśli jeszcze nie ma takiego stowarzyszenia to zapewne powstanie .Na allegro co godzinę jest umieszczanych po kilkanaście aukcji.Za chwile będą to aukcje legalne to kwestia kilku dni może tygodni bo stowarzyszać się w Polsce wolno.A takich aukcji zgłaszać nie będzie miało sensu.Stowarzyszenie wyda metrykę urodzenia .

Posted

ech... masakra... zgłosiłam naruszenie i napisałam do typa, żeby rozwinał mi nazwę stowarzyszenia.

EDIT: słuchajcie, czy ta nowela dotyczy tylko zwierząt urodzonych po jej wejściu w życie?

Posted

Barkelona napisał(a):
ech... masakra... zgłosiłam naruszenie i napisałam do typa, żeby rozwinał mi nazwę stowarzyszenia.

EDIT: słuchajcie, czy ta nowela dotyczy tylko zwierząt urodzonych po jej wejściu w życie?

Tego nie wie nikt należałoby iść z tym do sądu aby rozstrzygnął bo ustaw jest tak napisana,że według mnie skoro prawo nie działa wstecz to psy juz istniejące przed wejściem w życie wolno sprzedać ale tylko w miejscu chowu,hodowli.Interpretacje nawet prawników nic nie daja tym bardziej interpretacje laików takich jak tu na dogomanii.

Posted

bejasty napisał(a):
Czy ktoś może mi sensownie wyjaśnić jaka jest różnica między chowem a hodowlą ?

Tak na chłopski rozum hodowla to rozmnażanie ,a chów to po prostu posiadanie zwierzaka ale poczytaj w googlach definicję bo ja tak rozumuje może trochę błędnie pozdrawiam.