Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hodowla – zespół zabiegów i procesów w wytwarzanych sztucznie optymalnych warunkach dla rozwoju hodowanego zwierzęcia bądź rośliny, mający na celu otrzymanie w warunkach stworzonych przez człowieka organizmów żywych (np. doświadczalnych w nauce).
Hodowla uszlachetniająca ma na celu otrzymanie bardziej wartościowych pod względem genetycznym i komercyjnym odmian albo ras.
Inaczej można hodowlę uszlachetniającą określić jako świadome działanie człowieka mające na celu poprawę populacji genetycznej zwierząt, aby pokolenie potomne było lepsze od pokolenia rodzicielskiego.

A na jakiej podstawie chcecie zdobyć prawo hodowlane dla Waszych suk skoro nie możecie udokumentować ich pochodzenia??

Posted

ewunian napisał(a):
zapodasz linka? bo coś mi się nie chce wierzyć, że nasze kochane urzędy działałyby tak szybko...

Jasne.... I z FCI sie już te wyimaginowane stowarzyszenia złych ludzi dogadały.... jasne, Kopernik była kobietą....

Posted

Ja nie mam takowych problemów ale odpowiem na tej samej co ZK wprowadzając KW.Zresztą na początku Bóg stworzył wilka a nie mopsa.A organizacje to jedynie zbiorowisko ludzi które dziś jest wczoraj go nie było ,a jutro kto wie.

Posted

[quote name='Issa']Hodowla – zespół zabiegów i procesów w wytwarzanych sztucznie optymalnych warunkach dla rozwoju hodowanego zwierzęcia bądź rośliny, mający na celu otrzymanie w warunkach stworzonych przez człowieka organizmów żywych (np. doświadczalnych w nauce).
Hodowla uszlachetniająca ma na celu otrzymanie bardziej wartościowych pod względem genetycznym i komercyjnym odmian albo ras.
Inaczej można hodowlę uszlachetniającą określić jako świadome działanie człowieka mające na celu poprawę populacji genetycznej zwierząt, aby pokolenie potomne było lepsze od pokolenia rodzicielskiego.

A na jakiej podstawie chcecie zdobyć prawo hodowlane dla Waszych suk skoro nie możecie udokumentować ich pochodzenia??

to pytanie nie jest do mnie aczkolwiek postaram sie,by okreslic raz jeszcze "zarejestrowane w ogolnopolskich organizacjach majacych w statucie "hodowle rasowych psow i kotow"
i tu UWAGA! -NIESTETY slowo RASOWY nigdzie nie jest okreslone jako RODOWODOWY-nie ma takich zapisow.

A zapisac sie do Zwiazku =dobrowolne-to tak jakby ktos nie mogl palic cygaro nie bedac zrzeszony w klubie "milosnikow palenia cygaro".

Posted

N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):
to pytanie nie jest do mnie aczkolwiek postaram sie,by okreslic raz jeszcze "zarejestrowane w ogolnopolskich organizacjach majacych w statucie "hodowle rasowych psow i kotow"
i tu UWAGA! -NIESTETY slowo RASOWY nigdzie nie jest okreslone jako RODOWODOWY-nie ma takich zapisow.

A zapisac sie do Zwiazku =dobrowolne-to tak jakby ktos nie mogl palic cygaro nie bedac zrzeszony w klubie "milosnikow palenia cygaro".

Niestety ale żeby udowodnić rasę trzeba posiadać rodowód 4 pokolenia w tył :) nadal bez rodowodu to kundel albo ładniej pisząc w typie rasy tylko

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']No i sa juz stowarzyszenia,w ktorych zarejestrowani moga zgodnie z ustawa sprzedawac psy bez rodowodu.I ich ogloszenia dzialaja legalnie.
Faktycznie,cos to dalo.Tych najgorszych sie wyeliminuje.A madrzejsi sie zarejestruja.
jakie KONKRETNIE to stowarzyszenia? jak się nazywają?

Posted

1)

ann1
Napisał keksik
pod ogłoszeniem jest opcja "zgłoś uwagę" z małym czarnym wykrzyknikiem

Dzięki, zabieram się za robotę;-).

na gratka.pl ? czy ktoś może zaznaczyć ją na print screenie - jestem chyba ślepa :shake:

2) pseudohodowca formułuje swoje nowe ogłoszenia tak, że nie wynika z nich bezpośrednio, że psy są bez papierów (chodzi o "porodowodowe" szczeniaki) - jak to zgłaszać?

Posted

[quote name='owca']1) na gratka.pl ? czy ktoś może zaznaczyć ją na print screenie - jestem chyba ślepa :shake:

2) pseudohodowca formułuje swoje nowe ogłoszenia tak, że nie wynika z nich bezpośrednio, że psy są bez papierów (chodzi o "porodowodowe" szczeniaki) - jak to zgłaszać?

wyznacznikiem "legalności" jest hodowla zarejestrowana w ZKwP, ze swoja unikalną nazwa - jesli tego nie ma - nie wolno sprzedawać

a tak można to rozwiązać: http://www.psy.pl/aktualnosci-psy/art6723,stop-niezarejestrowanym-hodowlom.html

Posted

ok, ale czy serwis przyjmie zgłoszenie (w sumie powinni mieć wersje archiwalne ogłoszeń) czy musi to iść gdzieś indziej, żeby je zdjąć?

edit: psy.pl rozwiązał sprawę - szybko i prosto! :) ...mam nadzieję, że reszta serwisów weźmie z nich przykład. W mojej rasie są tylko 2 ogłoszenia "do zdjęcia". Zostały edytowane i na razie wiszą :/

Posted

o, czyżbyśmy mówiły o innych gratkach? :) ja jakoś przeszłam do ale.gratka, faktycznie w gratka.pl nie można zgłaszać niezgodności ogłoszenia z prawem

Posted

Allegro twierdzi, że potrzebuje czasu, żeby przejrzeć 4000 ogłoszeń. A wystarczyłoby w regulaminie dopisac zwierzeta domowe do towarów zakazanych. Taki mały punkcik.

Posted

O wyjaśnienie pojęcia "rasowy" wystosowałam zapytanie do TOZ-u . Rasowy to wskazanie rasy zwierząt, która jest szeroko opisana w terminologii związków kynologicznych.

Posted

vivica napisał(a):
O wyjaśnienie pojęcia "rasowy" wystosowałam zapytanie do TOZ-u . Rasowy to wskazanie rasy zwierząt, która jest szeroko opisana w terminologii związków kynologicznych.

Przepraszam, ale co TOZ ma z tym wspólnego, to jedna z ponad tysiąca organizacji, nie najlepsza zreszta. Wyznacznikiem "rasowości" jest rejestracja w ZKwP i FCI. Koniec kropka. To miedzynarodowy i krajowy związek kynologiczny nadaje uprawnienia hodowlane. Wszystko, co poza nim to psy nierasowe.

Posted

kahoona napisał(a):
Przepraszam, ale co TOZ ma z tym wspólnego, to jedna z ponad tysiąca organizacji, nie najlepsza zreszta. Wyznacznikiem "rasowości" jest rejestracja w ZKwP i FCI. Koniec kropka. To miedzynarodowy i krajowy związek kynologiczny nadaje uprawnienia hodowlane. Wszystko, co poza nim to psy nierasowe.

No chyba z tego co napisali wynika, ze związek kynologiczny określa czy pies jest rasowy.

Posted

Zwierzę rasowe, to takie, które należy do danej rasy, na poświadczenie czego posiada rodowód, czyli dokument, w którym wymienieni są jego przodkowie, którzy również należeli do tej rasy (na poświadczenie czego mieli własne rodowody :) ).

Posted

vivica napisał(a):
No chyba z tego co napisali wynika, ze związek kynologiczny określa czy pies jest rasowy.

W rzeczy samej, więc choćby nie wiem ile razy użyto w ogłoszeniu słowa "rasowy" - bez nazwy hodowli to dalej kundle (nie w złym znaczeniu, w znaczeniu nowelizacji, czyli takie, którymi nie wolno handlować).

Posted

kahoona napisał(a):
W rzeczy samej, więc choćby nie wiem ile razy użyto w ogłoszeniu słowa "rasowy" - bez nazwy hodowli to dalej kundle (nie w złym znaczeniu, w znaczeniu nowelizacji, czyli takie, którymi nie wolno handlować).

Dokładnie :)