wapiszon Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 A ile może ważyć Zojka? Czy sedalin ma Gabrysia, czy mam kupić? Jak sunia może się zachowywać po sedalinie? Quote
gabrisia1 Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Myślałam że poradzimy sobie sami, a gdy zwróciłam się o pomoc do straży miejskiej, policji i schroniska została mi odmówiona Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='dusje']Fiorsteinbok chce zrobic plakacik.Jaki ma byc tekst? Czekamy na propozycje[/QUOTE] Ale nie wiem czy plakacik potrzebny, bo wiadomo gdzie Zojka jest. Ale może ktoś pomógłby w jej złapaniu. Plakat najlepiej prosty, Zdjęcie Zojki i tekst w stylu:" Zaginęła suczka" dużymi literami." Suczka reaguje na imię Zojka, jest bardzo nieufna, niedawno została zabrana ze schroniska. Jeśli ktoś zobaczy sunię, bardzo prosimy o informację pod nr. tel." I tutaj numer do Gabrysi. Nie wiem czy dobrze, może by coś jeszcze dodać? Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='wapiszon']A ile może ważyć Zojka? Czy sedalin ma Gabrysia, czy mam kupić? Jak sunia może się zachowywać po sedalinie?[/QUOTE] Zojka waży tak około 10 kg. Nie wiem czy Gabrysia już go ma. Wcześniej ktoś pisał jak się może zachowywać. Trzeba za nią iść. ale spokojnie, żeby nie uciekła za daleko. Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='wapiszon']A ile może ważyć Zojka? Czy sedalin ma Gabrysia, czy mam kupić? Jak sunia może się zachowywać po sedalinie?[/QUOTE] ' wapiszon, jesli mozesz - kup sama.Mala nie ma wiecej jak 10 kg. Kilka postow wyzej pisalam jak dziala sedalin.On nie usypia do konca,Ogranicza motoryke i nieco otumania, dlatego po podaniu trzeba za psem podazac krok w krok.sedalin zaczyna dzialac po ok 30 - 60 min. Najlepiej rozkruszyc na miazge i dodac do pasztetowki ulepionej w kulke. Opcjonalnie wziac 2 tabletki - 2-ga tab wlozyc do kawalka np kielbasy,gdyby pasztetowej nie wziela Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='handzia']Ale nie wiem czy plakacik potrzebny, bo wiadomo gdzie Zojka jest. Ale może ktoś pomógłby w jej złapaniu. Plakat najlepiej prosty, Zdjęcie Zojki i tekst w stylu:" Zaginęła suczka" dużymi literami." Suczka reaguje na imię Zojka, jest bardzo nieufna, niedawno została zabrana ze schroniska. Jeśli ktoś zobaczy sunię, bardzo prosimy o informację pod nr. tel." I tutaj numer do Gabrysi. Nie wiem czy dobrze, może by coś jeszcze dodać?[/QUOTE] Mialam raczej na mysli wzmianke o ewentualnej nagrodzie za zlapanie.Nie chce decydowac sama. Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='gabrisia1']Myślałam że poradzimy sobie sami, a gdy zwróciłam się o pomoc do straży miejskiej, policji i schroniska została mi odmówiona[/QUOTE] Gabrisiu, czy dzisiaj ja widzialas? Czy ona ma na sobie obroze czy zupelnie nic? Quote
Tola Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 [quote name='wapiszon']A ile może ważyć Zojka? Czy sedalin ma Gabrysia, czy mam kupić? Jak sunia może się zachowywać po sedalinie?[/QUOTE] Ja byłabym z tym lekiem ostrożna - nigdy nie wiadomo jak sunia zareaguje... Jutro skontaktuję sie z zadrą, poproszę zeby pogadał z TZ i zaraz napiszę. Poproszę tez Murkę - ona miała przypadek ucieczki psa, który cały zcas krecił sie wokół domu - nie pamiętam czy był podawany sedalin.. Tak bardzo żal mi Zojeczki:placz: pamietam, jak bała sie w schroniskowym boksie, jaka była zagubiona. I znowu to samo. Jakiś pech prześladuje w ostatnich dniach zamojskie psy:shake: Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='dusje']Mialam raczej na mysli wzmianke o ewentualnej nagrodzie za zlapanie.Nie chce decydowac sama.[/QUOTE] Też tak pomyślałam, może zaproponować jakieś pieniądze? Tylko, że ja już jestem goła... Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Tola, na watku Szafranka wypowiadala sie wetka Telimena w temacie sedalinu.Pozytywnie. Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='Tola']Ja byłabym z tym lekiem ostrożna - nigdy nie wiadomo jak sunia zareaguje... Jutro skontaktuję sie z zadrą, poproszę zeby pogadał z TZ i zaraz napiszę. Poproszę tez Murkę - ona miała przypadek ucieczki psa, który cały zcas krecił sie wokół domu - nie pamiętam czy był podawany sedalin.. Tak bardzo żal mi Zojeczki:placz: pamietam, jak bała sie w schroniskowym boksie, jaka była zagubiona. I znowu to samo. Jakiś pech prześladuje w ostatnich dniach zamojskie psy:shake:[/QUOTE] Ja chyba zrozumiałam, że ona dzisiaj już miała to podane ale nie wiem czy zjadła :shake: Gabrysia konsultowała się z weterynarzem... Quote
Tola Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 [quote name='dusje']Tola, na watku Szafranka wypowiadala sie wetka Telimena w temacie sedalinu.Pozytywnie.[/QUOTE] To w takim razie ok. Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Skład Acepromazyna (w postaci maleinianu) 35 mg. Właściwości Sedalin 35 mg zawiera neuroleptyk fenotiazynowy-acepromazynę. Acepromazyna blokuje receptor dopaminowy w ośrodkowym układzie nerwowym i hamuje obrót dopaminy w neu-ronach. Prowadzi to do obniżenia ekscytacji (sedacji) i obniżenia ruchliwości (hipokinezja) z relaksacją mięśni zasadniczo bez obniżania świadomości. Ten stan względnej obojętności na środowisko prowadzi do apatyczności z obniżonym progiem odczuwaniem bólu, co ułat-wia manipulacje na zwierzęciu. Zahamowane są: agresja, niepokój, odruchy obronne, psychiczne rozdrażnienie. Efekt sedacji występuje po 30-60 minutach po podaniu tabletek. Maksymalne stężenie acepromazyny w surowicy występuje w tym czasie. Czas działania sedacyjnego po podaniu zalecanej dawki trwa średnio 4 godziny. Zwiększenie zalecanej dawki wydłuża, a nie zwiększa działania. Wskazania Sedacja: wyeliminowanie reakcji obronnych zwierząt podczas krępowania lub badania, nerwowość, sytuacje stres-owe, przy nadmiernym napięciu mięśni oraz przygotowanie do transportu. Premedykacja przed znieczuleniem ogólnym oraz terapia objawowa przy wymiotach i chorobie lokomocyjnej pod-czas długotrwałych podróży. Przeciwwskazania Szok hipowolemiczny. Znaczne podniecenie zwierząt. Skłonność do tężyczki. Stan padaczkowy. Ciąża. Interakcje Acepromazyna zwiększa działanie leków hamujących czynności ośrodkowego układu nerwowego (barbiturany, a-nestetyki, narkotyczne leki przeciwbólowe itd.). Może nastąpić zwiększenie działania środków hipotensyjnych z powodu redukowania tonusu układu sympatycz-nego przez acepromazynę. Jednoczesne podanie związków fosfoorganicznych zwiększa toksyczność acepromazyny. Dawkowanie: Sedalin 35 mg podaje się doustnie. Dawka acepromazyny dla sedacji, premedykacji i terapii objawowej wynosi 1,5-3 mg /kg m.c. Praktycznie daje się psom o masie ciała: 25 kg 1-2 tabletki, co odpowiada 35-70 mg acepromazyny; 50 kg 2-4 tabletki, co odpowiada 70-140 mg acepromazyny. Żądany efekt uzyskuje się po 30-60 minutach od jednokrotnego podania leku. W zależności od zamierzonego efektu sposób dawkowania może być zmieniony. Działanie trwa przez około 4 godziny. Opakowanie Pudełko tekturowe zawierające 4 blistry po 10 tabletek. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed dostępem osób niepowołanych. Trwałość 48 miesięcy (4 lata) od daty produkcji. Ostrzeżenia U ludzi acepromazyna może powodować uczulenie na światło. Należy unikać kontaktu z tabletkami z uszkodzoną polewą. Wytwórca VETOQUINOL S.A. Aemmenmattstrasse 2 CH-3123 Belp Bern Szwajcaria Karencja Nie obowiązuje. Uwagi WYŁĄCZNIE DLA ZWIERZĄT WYDAJE SIĘ Z PRZEPISU LEKARZA WETERYNARII Ale skonsultowac nie zaszkodzi :cool3: O,wlasnie przeczytalam ze juz miala podawany.No to pewnie nie zjadla :eviltong: Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='dusje']Gabrisiu, czy dzisiaj ja widzialas? Czy ona ma na sobie obroze czy zupelnie nic?[/QUOTE] Dzisiaj była, ma na sobie obrożę. Raz nawet weszła do klatki ale sąsiad przegonił :angryy: bo nie wiedział czyj to pies... Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='handzia']Dzisiaj była, ma na sobie obrożę. Raz nawet weszła do klatki ale sąsiad przegonił :angryy: bo nie wiedział czyj to pies...[/QUOTE] A to lobuz.Ja takim zycze jednego: zeby w drugim zyciu w reinkarnacji, zostali bezdomnym psem,bitym i przeganianym Dobrze,ze ma obrozke.Latwiej bedzie schwycic.Zaraz, a moze otworzyc na osciez drzwi do klatki i przycupnac gdzies z boku? Tak dorwalam przyblede, ktory zasadzal sie na nas ale za nic nie chcial wejsc do domu.Pozniej tylko hyc, drzwi zamknelam i OK.Moze teraz sprobowac? Wylozyc na klatce kilka dobrych przysmakow? Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Mam nadzieję, że Gabrysia czyta i skorzysta z naszych rad... Quote
wapiszon Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Mnie się wydaje ,że plakaty nie są potrzebne. Zojka kręci się wkoło bloku. To jest mała wioseczka i nie wiem, czy ludzie będą ją chcieli łapać, Zresztą i tak chyba do nikogo nie podejdzie,Jeśli będzie potrzeba, to zadziałam w gazecie lokalnej , myślę, że nie odmówią pomocy. A kasa będzie potrzebna na sterylkę. Jest jeszcze nadzieja ,że Zoja wróci po cieczce. Jutro pracuję od 8 d0 15.30 .Potem wrócę do domu i jak tylko będę miała auto to jadę do Gabrysi.W godzinach pracy można się ze mną kontaktować telefonicznie ( 691 867 918 ) ale za pomocą sms-ów. Jestem pełna podziwu dla Gabrysi za zaangażowanie. Gabrysia mieszka na wsi, ma swoje lata ( Gabrysiu, myslę, że się nie obrazisz - też jestem starszą panią ;) ) i mogła sobie wziąć psiaka bez kosztów i bez problemów,. Na wsi tacy ludzie jak Gabrysia to niestety rzadkość. Quote
gabrisia1 Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Widujemy ją kilka razy na dzień kręci się wokół bloków nie pozwala bliżej do siebie podejść zaraz ucieka.Ma obrożę.Kupiliśmy tabletki dziśiaj ale chyba ich nie zjadła bo po 22 była całkiem ruchliwa. Quote
Tola Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 A pobliskie schronisko nie ma klatki do pozyczenia? Quote
Tola Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 Najgorsze te noce..... Mam nadzieję, ze sunai nie oddali sie zbytnio:roll: Ale czeka nas noc - Korcia po operacji, Zojka na ucieczce:shake: Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='wapiszon']Mnie się wydaje ,że plakaty nie są potrzebne. Zojka kręci się wkoło bloku. To jest mała wioseczka i nie wiem, czy ludzie będą ją chcieli łapać, Zresztą i tak chyba do nikogo nie podejdzie,Jeśli będzie potrzeba, to zadziałam w gazecie lokalnej , myślę, że nie odmówią pomocy. A kasa będzie potrzebna na sterylkę. Jest jeszcze nadzieja ,że Zoja wróci po cieczce. Jutro pracuję od 8 d0 15.30 .Potem wrócę do domu i jak tylko będę miała auto to jadę do Gabrysi.W godzinach pracy można się ze mną kontaktować telefonicznie ( 691 867 918 ) ale za pomocą sms-ów. Jestem pełna podziwu dla Gabrysi za zaangażowanie. Gabrysia mieszka na wsi, ma swoje lata ( Gabrysiu, myslę, że się nie obrazisz - też jestem starszą panią ;) ) i mogła sobie wziąć psiaka bez kosztów i bez problemów,. Na wsi tacy ludzie jak Gabrysia to niestety rzadkość. I wlasnie dlatego bardzo chcemy pomoc Gabrisi,bo ma serducho i tak dlugo czekala na swoja Zojeczke :lol: Ona musi wrocic do domku do swojej Pani. Tak zaluje,ze nie moge pomoc fizycznie,gdybym byla w Pl juz bym kikowala na osiedlu Gabrisi :-( wapiszon, w Tobie cala nadzieja :cool3: Musi sie udac. A moze polknie te tabletke/skruszona/ w surowym miesie mielonym? Miesko mniam mniam Quote
Tola Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 Trzymam kciuki, musi sie udac! Kolejna noc juz we własnym domku! Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='Tola']Trzymam kciuki, musi sie udac! Kolejna noc juz we własnym domku![/QUOTE] Tak jest! Koniec gigantu :mad: Zojka jutro spi w lozeczku i bez grymasow :mad: Quote
handzia Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 To dobra wiadomość, że ona ciągle się tam kręci. Mam dobre przeczucia. Quote
dusje Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 [quote name='handzia']To dobra wiadomość, że ona ciągle się tam kręci. Mam dobre przeczucia.[/QUOTE] Ja tez i dlatego szukam tych szelek, o ktorych wspominala Sonia, ale nijak nie moge ich znalezc Quote
Recommended Posts