Jump to content
Dogomania

Ekipa z zielonego dżipa, czyli Avril, Iwan, Tekila i Kali :D

Recommended Posts

Posted

O co Wy się tutaj kłócicie... Zupełnie bez sensu.
Jeśli ktoś nie chce iść na studia to niech nie idzie - jego sprawa. Nie znaczy to w żadnym wypadku, że jest głupszy - tylko że do niczego to nie jest mu potrzebne.

A jeśli ktoś chce się uczyć całe życie, jego sprawa. Później są takie zdziadziałe i wredne, nienawidzące wszystkiego i wszystkich profesorki habilitowane itp... tytułów na trzy linijki, którym pozostało co? Uczyć studentów.

Posted

[quote name='FredziaFredzia']

A jeśli ktoś chce się uczyć całe życie, jego sprawa. Później są takie zdziadziałe i wredne, nienawidzące wszystkiego i wszystkich profesorki habilitowane itp... tytułów na trzy linijki, którym pozostało co? Uczyć studentów.[/QUOTE]

i sra dalej niż widzi, jak co poniektórzy tutaj.

Posted

[quote name='Aleks89']piczbullekpudelek:lol:[/QUOTE]

pudle to bardzo inteligentne psy, także dziękuję za komplement :) wiem, że Ci smutno, że nie jestem w Twoim haremie, ale cóż... Twoje żenujące docinki i zdjęcia kotletów mam gdzieś ;)

Posted

[quote name='FredziaFredzia']O co Wy się tutaj kłócicie... Zupełnie bez sensu.
Jeśli ktoś nie chce iść na studia to niech nie idzie - jego sprawa. Nie znaczy to w żadnym wypadku, że jest głupszy - tylko że do niczego to nie jest mu potrzebne.

A jeśli ktoś chce się uczyć całe życie, jego sprawa. Później są takie zdziadziałe i wredne, nienawidzące wszystkiego i wszystkich profesorki habilitowane itp... tytułów na trzy linijki, którym pozostało co? Uczyć studentów.[/QUOTE]

troche nie chce mi sie odnosic do pudelkow czy tam innych ratlerow, co kozacza zza plota "z humorem i przymruzeniem oka":)))

wiec odpisze tylko na ten post.

wczesniej wiele razy pisaliscie o tym jak wazna jest rola nauczyciela, o pedagogach i innych takich sprawkach.
a tu nagle pojazd po ludziach, ktorzy tych wspanialych pedagogow maja ksztalcic.
serio sadzisz, ze uczenie studentow to rola dla zdziadzialych i wrednych profesorek habilitowanych?

i serio tak postrzegasz dzisiejszy swiat nauki?

mam troche znajomych na doktoratach: i na uniwersytecie i w panie. pisza grant za grantem, robia zajebiscie fajne i ciekawe badania, wyjezdzaja na staze po swiecie, konferencje itd, publikuja.
a ty sprowadzasz nauke do czegos takiego...

jasne, nie opyla sie uczyc. najlepiej skonczyc liceum ogolnoksztalcace i w wieku 19 lat "otworzyc wlasna dzialalnosc" albo jechac do uk na zmywak-tam jest lepsze zycie lub tez zbierac porzeczki w holandii:))))) bo po studiach nie ma pracy:)))

Posted

Nie, nie uważam że to rola tylko dla takich osób, zdarzają się profesorowie super, którzy potrafią studenta zarazić pasją do przedmiotu i zainteresować go na serio. Podałam przykład wiecznie uczącego się człowieka, który sens widzi tylko w studiowaniu - co później z tego ma.
Bo zdarzyła się u nas i taka jedna po prostu z założenia wredna i niemiła babka, nienawidząca studentów, a tylko to robi w życiu - i na co jej były te wszystkie tytuły?

Napisałam, że jeśli ktoś chce się uczyć całe życie i widzi w tym sens, do tego ma jakiś plan, co dalej będzie robił to jego sprawa, tak samo jak decyzja, że tej nauki dalej ciągnąć nie chce. Ani jeden, ani drugi przykład w żadnym wypadku nie jest gorszy. Nie można kogoś skreślać i mówić że jest taki i siaki tylko dlatego, że nie chce się dalej uczyć.

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Nie, nie uważam że to rola tylko dla takich osób, zdarzają się profesorowie super, którzy potrafią studenta zarazić pasją do przedmiotu i zainteresować go na serio. Podałam przykład wiecznie uczącego się człowieka, który sens widzi tylko w studiowaniu - co później z tego ma.
Bo zdarzyła się u nas i taka jedna po prostu z założenia wredna i niemiła babka, nienawidząca studentów, a tylko to robi w życiu - i na co jej były te wszystkie tytuły?

Napisałam, że jeśli ktoś chce się uczyć całe życie i widzi w tym sens, do tego ma jakiś plan, co dalej będzie robił to jego sprawa, tak samo jak decyzja, że tej nauki dalej ciągnąć nie chce. Ani jeden, ani drugi przykład w żadnym wypadku nie jest gorszy. Nie można kogoś skreślać i mówić że jest taki i siaki tylko dlatego, że nie chce się dalej uczyć.[/QUOTE]

sa takie zawody, w ktorych musisz sie ciagle uczyc i doksztalcac, bo inaczej jestes w tyle...

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Nie chodzi mi o dokształcanie się, chodzi mi o naukę dla samej nauki, studiowania.[/QUOTE]

w pewnym momencie nauka staje sie praca.
o czyms takim mowisz?

Posted

[quote name='a_niusia']sa takie zawody, w ktorych musisz sie ciagle uczyc i doksztalcac, bo inaczej jestes w tyle...[/QUOTE]

Nawet wiekszosc zawodow na tym polega.
Malo tego- zarowno bez studiow jak i po nich dobrze platna prace znajdzie sie tylko wtedy gdy sie dobrze czlowiek zakreci. Studia sila rzeczy daja wieksze szanse chocby na porobienie sobie znajomosci ;)

Co do kwestii matury- dla mnie to abstrakcja nie zdac podstawy, moze dlatego ze jestem po mat fizie :D

Posted

[quote name='a_niusia']w pewnym momencie nauka staje sie praca.
o czyms takim mowisz?[/QUOTE]

Mówię o osobach, które po zrobieniu iluśtam kierunków studiów nagle się ockną i zauważą, że połowa ich znajomych ma już rodzinę, dobrze płatną pracę, rozwijają się - a oni tylko kilka skończonych kierunków i parę razy sezonową wakacyjną pracę.

Posted

Poza tym- trzeba szybko szukac pracy. Wezmy chociaz takie prawo- jak ktos idzie liczac na to ze zdobedzie dobra prace po 5 latach zdawania egzaminow i odbyciu tych kilku tygodni praktyk to sie zdziwi.
Trzeba zrobic aplikacje (kolejne 2-3 lata nauki) i juz od 2-3 roku sie podczepic pod jakas kancelarie

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Mówię o osobach, które po zrobieniu iluśtam kierunków studiów nagle się ockną i zauważą, że połowa ich znajomych ma już rodzinę, dobrze płatną pracę, rozwijają się - a oni tylko kilka skończonych kierunków i parę razy sezonową wakacyjną pracę.[/QUOTE]

ale takie osoby nie zostaja profesorami:))))

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Mówię o osobach, które po zrobieniu iluśtam kierunków studiów nagle się ockną i zauważą, że połowa ich znajomych ma już rodzinę, dobrze płatną pracę, rozwijają się - a oni tylko kilka skończonych kierunków i parę razy sezonową wakacyjną pracę.[/QUOTE]

Takie studiowanie nie ma sensu, przeciez to oczywiste

Posted

Właśnie chyba ma, skoro tacy ludzie są. Zostają, oj zostają. ;)
Osoby które mają pracę i dodatkowo się do tej pracy dokształcają - to co innego i już nie schodźmy na ten tor bo odbiegamy od głównego tematu, czyli "głupi ten co nie studiuje". Wielu studiów nie skończyło, ba nawet nie zaczęło. A wcale gorsi/głupsi nie są, nawet pewnie zarabiają sporo więcej niż przeciętny Polak.
Dodam, ja studia skończyłam, idę teraz na stopień drugi - dlaczego? Bo chcę, dla siebie. Dodatkowo praca.

Tyle na ten temat ode mnie, takie moje zdanie.

Posted

[quote name='Aleks89']A co traci niby?
Nie studiuje ,nie studiowałem i nie zamierzam.Nie uważam ,żebym był przez to uboższy ;)[/QUOTE]

Zalezy kto jakie ma ambicje. Ja na przyklad mysle ze wiele bym stracila nie idac na studia, nie wyjezdzajac na erasmusa i nie zdobywajac swietnej pracy (dzieki studiom po czesci) w wieku 22 lat.

Posted

[quote name='Aleks89']Wystarczająca :cool3:[/QUOTE]

domyslam sie, ze nie jestes wlascicielem tego biura, ale po prostu robisz w obsludze klienta.

i czy to jest praca twoich marzen? pasjonuje cie to? widzisz w tym swoja przyszlosc?

ja przez dwa lata po studiach pracowalam w wielkiej, znanej korporacji. na payrollu. to tez byla obsluga klienta tyle ze zagranicznego. outsourcing. byla to dla mnie typowa "praca na przeczekanie". spoko pensja, umowa o prace, dobry socjal itd. zwykla korporacja. ale po prostu wszystko robilam, zeby zaczepic sie w zawodzie.

i serio...wspolczuje wszystkim, ktorzy koncza na cale zycie w takiej "pracy na przeczekanie".

Posted

Nie mogę... a_niusiu ucz nas jak żyć! :evil_lol: W końcu tylko ścieżka, którą nam pokazujesz jest jedyną, prawidłową :diabloti: