Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

What May NN napisał(a):
wcześniej odłowione przez Was psiaki pojechały do schronu, one nie mogą??
schron nie przyjedzie ich odstrzelić??

nie wymądrzam się, wiem co to znaczy.. my w Poznaniu nie zdązylismy i Moria zniknęła na kilka dni, po czym odłowiliśmy ją dopiero z DZIESIĄTKĄ szczyli... było jeszcze trudniej znaleźć miejsce dla mamy z dziećmi niż dla samej suni..

schron może je wyłapać na chwytak, ewentualnie siatkę, ale kiedy sunie to widzą, od razu uciekają

2 psiaki pojechały do schronu (labek i terier), 2 na tymczas awaryjny, każdy z tych psów bardzo kocha człowieka i 3 z nich przyszły bez większego problemu, terier musiał nabrać zaufania, ale też dał się złapać

sunie, które są na dworcu, podchodzą max na 2 m do człowieka, dzisiaj były głodne, wiec przyszły troszkę bliżej
nie dają się dotknąć znów, a kiedy widzą chwytak czy siatkę, dają w długą

• Replies 798
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Słuchajcie to nie jest takie proste. Zapominacie o tym, że sunie są dzikie po pierwsze, a po drugie to jest dworzec PKP i bieganie po torach jest zabronione.
jedni przymykają na to oko, ale większość nas z tych torów wygania grożąc mandatami i strasząc sokistami.

Posted

a macie jakąs większą ekipę łapiącą??
czasami nie ma opcji - trzeba zapędzić psa w bezpieczne miejsce i na siłę złapać go na chwytak.. gdyby było to blizej na pewno bym pomogła i nasza stała ekipa poszukiwawcza także, a tak.. trzymam mocno kciuki na pewno się jednorazowo dołożę w razie potrzeby! supergoga obiecała oplacić jedną sterylkę i jeśli uda Wam się zlapać sunię weźcie fakturę i fundacja na pewno pokryje koszty..

edit. naprawdę zdaje sobie sprawę, że nie jest to proste!

Posted

What May NN napisał(a):
a macie jakąs większą ekipę łapiącą??
czasami nie ma opcji - trzeba zapędzić psa w bezpieczne miejsce i na siłę złapać go na chwytak.. gdyby było to blizej na pewno bym pomogła i nasza stała ekipa poszukiwawcza także, a tak.. trzymam mocno kciuki na pewno się jednorazowo dołożę w razie potrzeby! supergoga obiecała oplacić jedną sterylkę i jeśli uda Wam się zlapać sunię weźcie fakturę i fundacja na pewno pokryje koszty..

edit. naprawdę zdaje sobie sprawę, że nie jest to proste!

Niestety to jest ogromny nieogrodzony teren, one biegają po dworcu i terenach wokół, po starych ruinach i takim małym lasku, nie ma ich gdzie zapędzić. A zazwyczaj łapiemy je w 3 lub 2 osoby. Nigdy nie było więcej jak 5 osób.

Posted

Dworzec PKP....
Brudny, smutny, opuszczony....
Lata świetności już za nim, już nie ma bufetu, kasjerek, tłumu podróżnych i gwiżdżących pociągów....
Jest pusto i smutno, na torach wagony... a pod wagonami one...
dwa młodziutkie psiaki, które od kilkunastu tygodni muszą sobie radzić same.

Wygrzebują resztki jedzenia ze śmieci, ale nie ma tego dużo, mało osób podróżuje pociągami...
czasami ktoś coś rzuci, ale to rzadkość. Są głodne, ciągle głodne.
A jednak... cudownie się razem bawią, turlają, podgryzają...
Nieco dzikawe, takie psie dzieci zostawione same sobie.
Czarna sunia jest troszkę śmielsza, ale znów obie nie dają się dotknąć
I te pociągi..., jest ich mało, ale jeżdżą, niech ruszy takie kiedy maluchy będą pod wagonami spały i mamy tragedię.

Nie mam pomysłu, najlepszy byłby DT dla obydwu malców, ale gdzie go znaleźć?
Problem jest też taki, że to drugi koniec miasta i nie mam jak do nich jeździć.

Obecnie na dworcu już mamy stado. Do dwóch suniek dołączył terier walijski, zapchlony kundelek, porzucona sunia i parę innych psów.
Informacja z 25.07.2011 r. mamy już dzikie stado:

1. Czarna sunia z cieczką,
2. Biała sunia w ciąży,
3. Dworek - Terrier Walijski,
złapany (23.07.11) - schronisko,
http://www.dogomania.pl/threads/211651-Pies-w-typie-teriera-walijskiego-wyrzucony-z-poci%C4%85gu-!!!!!!-Tomasz%C3%B3w-Maz.
4. Magik - czarny psiak, pogryziony ze zmianami nużycowymi - złapany (22.07.11) - hotel - 450 zł,
http://www.dogomania.pl/threads/2115...1#post17298501
5. Karusia - czarna, sznupkowata - wywalona z pociągu i złapana (22.07.11) - awaryjny tymczas,
6. Biszkoptowy labrador, złapany (23.07.11) - schronisko.

Bywały:

7. Jamnikowaty szkielecik,
8. Czarny, mały piesek z przetrąconą łapką,
9. Kilkumiesięczny, duży, biały szczeniak,
10. Kaukaz,
11. Czarny, mały piesek.

Ma dom:

12. Bary - owczarek niemiecki - kocha ucieczki, mieszka obok dworca.

Biała sunia i czarna sunia

Dworek

Kaukaz, Magik, czarna sunia,

Labek

Posted

Aniu, podałam do Ciebie telefon pani, która dzwoniła z Warszawy o Roksi. Powiedziałam o kudłatej suni z dworca na DT u Twoich rodziców i sznaucerkach ze schronu. Jak jeszcze ktos zadzwoni, to bede dalej podawać namiary na Ciebie.

Posted

emilia2280 napisał(a):
64zl ze sprzedazy 2 ampulek surowicy powinno wplynác od dziewczyn z Gdanska w moim imieniu.

Dzięki.
Ja chyba w pierwszym poście podam konto na które zbieramy.

Posted

Jak coś, dziewczyny, to czekam na telefon (jak będe na urlopie i nie wejdę do netu) tak blizej 10 sierpnia, czy moja pomoc potrzebna i czy trzymać to miejsce dla suni (czy obu), bo nie ma dnia, zebym nie miała pytania o dt dla jakiejś biedy........

Posted

emilia2280 napisał(a):
64zl ze sprzedazy 2 ampulek surowicy powinno wplynác od dziewczyn z Gdanska w moim imieniu.

To ode mnie poproszę konto do wpłaty

Posted

Secia dziękujemy bardzo:loveu:

Na początku było takie poruszenie, a teraz cisza.
My nie wiemy, co mamy robić czy łapać suki, czy czekać.
W schronisku takie przepełnienie, że pies, którego wczoraj przywieźliśmy do schronu, wylądował na smyczy w garażu (stał na środku najbardziej ruchliwego skrzyżowania w jednej z dzielnic Tomaszowa, to praktycznie wyjazdówka, jeździ tam mnóstwo tirów i dresów w rozpadających się kadettach i bmkach).

[SIZE=4]Schron nam suk nie przyjmie, bo nie ma miejsca, a my nie mamy ich gdzie ulokować.

Mamy na głowie szczenną sukę z rowu, która jutro albo dzisiaj będzie rodzić. Najgorsze jest to, że sunia znajduje się na terenie gminy, a z gminy w schronisku może być max 20 psów i tyle ich jest. Nie ma, ani jednego wolnego miejsca.
Wątek suni
http://www.dogomania.pl/threads/2118...9#post17333089

Prosimy wszystkich o konkretną pomoc, pomysł, co z psami zrobić i gdzie je ulokować, zanim trafią do Malagos oraz o pomoc w podjęciu decyzji.

Posted

Czytam wątek od początku i drogie Dziewczyny , szczerze mówiąc nie chciałabym być w Waszej sytuacji. Patowo, czas goni a specjalnie sposobu na złapanie nieufnych psów nie ma. Można, owszem oswajać smaczkami, jedzonkiem, ciumkaniem ale to cholerka trwa :( A do tego pewnie aż tak Wiele osób w tym nie uczestniczy. Niemniej mocno kibicuję, życzę duuuuużo szczęścia i sposobu na szybkie złapanie "krnąbrnych" psiaków. Ewa

Posted

Jezu,szczena mi opadla..Jak ta banda imbecyli na gorze nic nie zrobi to nie wiem co bedzie dalej.Ja pierdziu srodek Europy. Wiecznie na nic nie ma pieniedzy:shake:To schroniska nie otrzymuja dofinansowania?