motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 gops napisał(a): tego oduczam wystawiając kolano by się nadział ale on nic nie czuje wtedy i tak robi to samo ... jak się trochę uspokoi (nie daje dopóki nie przestanie skakać ) szarpie sie, bawie . hehe to skoro nie działa, to po co to robić? też tak próbowałam. dużo na tym straciłam. czekanie spokojne aż pies zrozumie, że lepiej jednak siedzieć, przynosi znacznie lepsze efekty ;) Quote
Unbelievable Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 jak pies wygra to zabawa robi się fajniejsza ;) i przychodzi żeby wygrać jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz. Bo co to za zabawa jak tylko pan wygrywa :grins: Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Unbelievable napisał(a):jak pies wygra to zabawa robi się fajniejsza ;) i przychodzi żeby wygrać jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz. Bo co to za zabawa jak tylko pan wygrywa :grins: no właśnie ;) a pan nic nie traci na tym, że pozwolił pieskowi wygrać. Quote
Vectra Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Unbelievable napisał(a):jak pies wygra to zabawa robi się fajniejsza ;) i przychodzi żeby wygrać jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz. Bo co to za zabawa jak tylko pan wygrywa :grins: a co to za walka jak się ciągle wygrywa :eviltong: Quote
Unbelievable Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Vectra napisał(a):a co to za walka jak się ciągle wygrywa :eviltong: a ja nie mówię że pies ma ciągle wygrywać : P na początku dawałam wygrać częściej, teraz na prawdę sporadycznie, a i tak Bruma mi się uwiesza na szarpaku i szapie nim sama, najczęściej z warkotem, a takie uwieszenie jest mocno potrzebne przy flyballu gdzie łapie się psa na szarpak : P jeszcze co do szarpania do znudzenia będę ten filmik pokazywać http://www.youtube.com/watch?v=yzqs54qMgQA Quote
anetta Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Nie mówiłaś że masz już suczkę :diabloti: http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead 3/DSC_0142.jpg Tereny świetne, dwa haszczaki gdzieś tam w polu wyglądają jak wilki :lol: Ooo, dobry ten filmik, dobry! :cool3: Ja zazwyczaj muszę lekko poluźnić aport i wtedy Masajo puszcza. Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Unbelievable napisał(a): jeszcze co do szarpania do znudzenia będę ten filmik pokazywać http://www.youtube.com/watch?v=yzqs54qMgQA fajne ;) też tak drażnimy psa, warczy, ale nie szczeka, bo po prostu nie jest zbyt szczekliwa ;) czasem też ją odpychamy jak wpycha w ręce szarpak, wnerwia się cudownie :loveu: i ma jeszcze większy fun z zabawy Quote
Vectra Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 tylko że Jari , chyba ma problem z puszczaniem w czasie szarpania :diabloti: chciałabym tą panią , zobaczyć z ttb :cool3: Quote
Amber Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 Ja się ogólnie staram z nim nie szarpać za bardzo, bo on jest za silny i urywa mi łapy ;) Poza tym jakoś nie przepadam za tą formą rozrywki. Problem mamy z klinem przy frisbee. Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Vectra napisał(a):tylko że Jari , chyba ma problem z puszczaniem w czasie szarpania :diabloti: to trzeba go tego nauczyć. puszczanie też musi się opłacać. przyniesienie musi się opłacać. po co pies ma robić coś, co się nie opłaca? czemu pies, którego 'stresuje' to, że zabierze mu się talerzyk, ma go przynieść, zamiast się z nim walnąć w trawę i konsumować? ja też miałam takie problemy, nie chciała puszczać szarpaka, a z dyskiem kładła się do memłania. a jeszcze wcześniej to nawet nie chciała patrzeć na zabawki ;) a dziś jest mistrzem aportu i kocha wszystko, co weźmie się do ręki Quote
Amber Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 I jeszcze dla sprostowania. Osobiście się z Jarim we frisbee nie bawię, robi to TŻ. Ja czasami porzucam mu patyk i nigdy nie miałam problemów, że nie chciał mi go oddać. Gdy widzę, że trochę mi ucieka na boki, od razu rzucam drugi patyk i jest ok. Moim sposobem na spędzanie czasu z psem są długie spacerki. W lecie, owszem, aportuje z wody. Bardziej ekstremalne i nakręcające formy zabawy zostawiam innym, gdyż mnie po prostu nie bawią. Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 no więc może wystarczy, że będzie używał dwóch dysków? i oczywiście wyrzucał tylko po przyniesieniu pierwszego ;) Quote
Vectra Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Amber , ale nie masz obowiązku ćwiczyć z psem ekstremalnie aportu :evil_lol: Quote
Aleks89 Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Wyobraź sobie ,że nie każdy pies to Etna. Luc aportuje dla samego aportowania ,szarpania nie sprawia mu radochy. Quote
Unbelievable Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Vectra napisał(a):tylko że Jari , chyba ma problem z puszczaniem w czasie szarpania :diabloti: chciałabym tą panią , zobaczyć z ttb :cool3: ta pani ma doświadczenie z różnymi psami i generalnie trzeba słono sobie płacić za szkoleniowe dvd z jej udziałem :diabloti: ale warto, bo metody ma genialne właśnie o to chodzi z puszczaniem! znam parsona, który nie chce puszczać zabawki, puszcza tylko jak może dostać drugą zabawkę natychmiastowo lub smakołyk, sama komenda nie działa. A czemu nie działa? bo jak puści to zabawka jest mu natychmiast zabierana. On się na niej uwiesza, czasem łapie dwie na raz, psa można podnosić z zabawką do góry ale nie puści, i szczerze mówiąc na jego miejscu też bym nie puściła :diabloti: Bruma też miała problem z oddawaniem, głównie kładła się i memłała, czasem nawet przy drugim dysku. Więcej szarpania, więcej pracy blisko, więcej oddawania dysku i generalnie zabawy z nim a nie samego rzucania, i już właściwie nie mam problemu odkąd pozwalam jej coś pomemłać między pracą. No i ostatnio dawałam jej za rzadko wygrywać i przestała puszczać na pierwszą komendę :grins: Quote
Amber Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 Oczywiście, że nie mam... Dlatego jak TŻ chce sobie siłowo rozwiązywać te problemy to niech to robi ;) Mi tam loto czy on puszcza czy nie puszcza ten dysk, bo problem tkwi w przewodniku. Jari nie ma takiego respektu do TŻ jak do mnie, co w sumie nie jest dziwne, bo to ja spędzam 90% czasu z psem, a nie on. Obawiam się, niestety, że on nie przyniesie tego dysku z trawy, tylko go porzuci i będzie chciał nowy od razu. Skończy się to lataniem wokół TŻ i darciem ryja ;) Ja to oczywiście przekażę TŻ, ale pewnie i tak nic z tym nie zrobi :eviltong: Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Aleks89 napisał(a):Wyobraź sobie ,że nie każdy pies to Etna. Luc aportuje dla samego aportowania ,szarpania nie sprawia mu radochy. i...? co z tego? skoro Jari jak widać nie aportuje dla samego aportowania? Unbelievable napisał(a): właśnie o to chodzi z puszczaniem! znam parsona, który nie chce puszczać zabawki, puszcza tylko jak może dostać drugą zabawkę natychmiastowo lub smakołyk, sama komenda nie działa. A czemu nie działa? bo jak puści to zabawka jest mu natychmiast zabierana. On się na niej uwiesza, czasem łapie dwie na raz, psa można podnosić z zabawką do góry ale nie puści, i szczerze mówiąc na jego miejscu też bym nie puściła :diabloti: Bruma też miała problem z oddawaniem, głównie kładła się i memłała, czasem nawet przy drugim dysku. Więcej szarpania, więcej pracy blisko, więcej oddawania dysku i generalnie zabawy z nim a nie samego rzucania, i już właściwie nie mam problemu odkąd pozwalam jej coś pomemłać między pracą. No i ostatnio dawałam jej za rzadko wygrywać i przestała puszczać na pierwszą komendę :grins: bardzo ładnie napisałaś :loveu: Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Amber napisał(a): Ja to oczywiście przekażę TŻ, ale pewnie i tak nic z tym nie zrobi :eviltong: to w sumie nie ma chyba o czym rozmawiać ;) skoro jemu to chyba obojętne, czy pies przyniesie, czy nie, to z całą pewnością zachowanie psa się nie zmieni Quote
Amber Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 A z innej beczki. Jak w zimę ziemia zamarza to raczej nie można rzucać dysku, bo pies sobie może krzywdę zrobić? Quote
Unbelievable Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Amber napisał(a):A z innej beczki. Jak w zimę ziemia zamarza to raczej nie można rzucać dysku, bo pies sobie może krzywdę zrobić? jak jest śnieg to można rzucać ;) Quote
motyleqq Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 tylko ponoć dyski pękają. tzn taki jak Twój to chyba nie, tylko te plastikowe. w sumie mi popękały, ale to były Hero Air i raczej po prostu nie dały rady z zębami Etny :evil_lol: dziś też nam popękał fastback :-( Quote
Vectra Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 Amber napisał(a):A z innej beczki. Jak w zimę ziemia zamarza to raczej nie można rzucać dysku, bo pies sobie może krzywdę zrobić? Jak robi to ekstremalnie , to chyba jednak należy uważać ... ok bo jest śnieg , no ale pod śniegiem to jest lód. Ja uważam jak jest śnieg z aportami. Lalka , Bogusław , mogą szaleć i na lodzie .. bo robią to rozważnie. Pies jak ma tendencje do lotów , rzucania się na ofiarę za wszelką cenę , wyskoków , chorych lądowań ... Z tego co pisałaś , pokazywałaś foty , to ja bym uważała ;) Quote
Rinuś Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 pffff poszłam kilka stron wcześniej z nudów popatrzeć na Jariego bo ktoś się obija :diabloti: Quote
Recommended Posts