as_ko Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 teresz10 napisał(a):Nie wiem z którym schroniskiem gmina Rachów ma podpisaną umowę ? Nie mogę znaleźc strony z aktualnymi informacjami...Pani O.nie miała podpisanej umowy z gminą na przytulisko - to miejsce było jej prywatną posesją a psy jej psami... ale teraz gdy umarła one są bezdomne - nie wiem czy dobrze myślę, ale wasze działania to dobra wola, również córki działania to dobra wola - sytuacja sie zmieniła prawnie i może warto pogadac z burmistrzem aby wspomógł finansowo skoro tyle dobrej woli w was i kłopot mu zabieracie z głowy ? Odłów 190 bezdomnych psów pewnie by kosztował swoje ... LSOZ już rozmawiał z burmistrzem, on doskonale wie co się dzieje, dużo obietnic, ale co z tego wyjdzie nie wiadomo... EDIT: Teresz ty też o 5 rano Adamka oglądałaś jak mój Tż? :evil_lol: Quote
sacred PIRANHA Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 a może skoro miejsce było jej prywatną posesją a psy prawnie jej, to po jej smierci zarówno działka jak i psy należą do jej córki... Quote
matrioszka2 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Pani Renata została przyjęta na staż (z Up ?) na 3 miesiące i ramach tej pracy ma się opiekować zwierzętami i za to dostanie jakieś tam pieniądze.Burmistrz powiedział, że p.Renata jest osobą prywatną, a on - z urzędu - nie może finansować jej psów. Tylko, że jakoś tak dziwnie się trafiało, że Straż Miejska przywoziła p.Renacie psy i nikt nie pamiętał, że to osoba prywatna. Quote
MaDi Posted April 10, 2011 Author Posted April 10, 2011 teresz10 napisał(a):Nie wiem z którym schroniskiem gmina Rachów ma podpisaną umowę ? Nie mogę znaleźc strony z aktualnymi informacjami...Pani O.nie miała podpisanej umowy z gminą na przytulisko - to miejsce było jej prywatną posesją a psy jej psami... ale teraz gdy umarła one są bezdomne - nie wiem czy dobrze myślę, ale wasze działania to dobra wola, również córki działania to dobra wola - sytuacja sie zmieniła prawnie i może warto pogadac z burmistrzem aby wspomógł finansowo skoro tyle dobrej woli w was i kłopot mu zabieracie z głowy ? Odłów 190 bezdomnych psów pewnie by kosztował swoje ... Też mam takie zdanie... Annopol podlega Nowodworowi.Ostatnie psy z gminy trafiły tam jakieś 5 lat temu za czasów starego burmistrza. Nasza ekipa jest dzisiaj na miejscu, juz posprzatali;) Quote
matrioszka2 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 ...bo, na przykład z sąsiadującego Gościeradowa - w Nowodworze psa spotkałam .... MaDi, wstaw albumy do pierwszego postu, bo nikt się do psów za chwilę nie dokopie. Quote
MaDi Posted April 10, 2011 Author Posted April 10, 2011 matrioszka2 napisał(a):...bo, na przykład z sąsiadującego Gościeradowa - w Nowodworze psa spotkałam .... MaDi, wstaw albumy do pierwszego postu, bo nikt się do psów za chwilę nie dokopie. Siedzę w górach i mam kiepski internet w dodatku tylko na chwilę, dzisiaj wracam więc postaram się nadrobić zaległości. Quote
jogi Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 A ja przypominam i prosze ludzi z organizacji lubelskiej o kontakt z fundacją dar serca, bo oni nadal zbierają kase na psy z Rachowa i zapytanie Renaty czy otrzymuje od nich pomoc. Quote
paulinken Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 evel napisał(a):Dziewczyny, w Lidlu jest dobra (w porównaniu do pedigree, chappi i innych szajsów) karma w bardzo atrakcyjnej cenie... Nie pamiętam niestety jak się nazywa :( Orlando chyba? Quote
teresz10 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 matrioszka2 napisał(a):Pani Renata została przyjęta na staż (z Up ?) na 3 miesiące i ramach tej pracy ma się opiekować zwierzętami i za to dostanie jakieś tam pieniądze.Burmistrz powiedział, że p.Renata jest osobą prywatną, a on - z urzędu - nie może finansować jej psów. Tylko, że jakoś tak dziwnie się trafiało, że Straż Miejska przywoziła p.Renacie psy i nikt nie pamiętał, że to osoba prywatna. Psy były mamy Pani Renaty, nie są jej - wg mnie dzisiaj to one są ... gminy, a dobrą wolą pani Renaty jest to ze nadal sie nimi opiekuje. Czesto sie zdarza ze rodzina po smierci kogos oddaje psa do schroniska , prawda? Mieszkanie zostaje sprzedane, a pies idzie do schronu. Nikt nie ma obowiązku go zabrac...to tylko dobra wola. Tylko tu nie chodzi o 1 pieska tylko o 190. Warto to wiedziec rozmawiając z burmistrzem. Bo on to wie napewno. Quote
matrioszka2 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Jeżeli umrę, to moje psy nadal są moje,; zostają przy moich dzieciach, mężu.Nie przechodzą na własność gminy.Jeśli zmarła mama p.Ranaty, a psy były jej własnością, to nadal są to prywatne, osobiste, rodzinne (niepotrzebne skreślić).Psa mogą lub nie przyjąć do schroniska.Jeśli nawet, to mogą pobrać jakieś pieniądze. Czy jest gdzieś napisane, że jak ja mam 20 psów, to po mojej śmierci ma się nimi zaopiekować gmina ? A jeśli już mówimy o burmistrzu, to należy pominąć fakt, czyje są psy - burmistrz ma problem w postaci 190 psów (które z mocy ustawy podlegają ochronie ) i powinien go w najlepszy dla wszystkich sposób rozwiązać. Quote
jogi Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Nie jestem prawnikiem, ale z tego co się orientuję to po zmarłym jeśli rodzina przejmuje spadek, to z tzw dobrodziejstwem inwentarza. Można odmówić przyjęcia spadku, ale nie można wybrac to chcę np działkę, ale psów już nie. Jesli działka stanie się własnością Renaty to psy również, jeśli odmówi to zrezygnuje zarówno z działki jak i psów. To samo tyczy się np zaciągniętych przez zmarłego długów. Przyjmujesz spadek, przyjmujesz pieniądze, mieszkanie itp ale równocześnie przyjmujesz długi po zmarłym. Quote
2411magdalenka Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 witam Ciotki o suni będę pisała na wątku mojego zwierzyńca - zapraszam... mamy imię - SONI :) bardzo proszę o wszelkie sugestie dotyczące oswajania dziewczynki.. http://www.dogomania.pl/threads/196835-Foka-Zeus-Shisha..-Kropeczka-*/page4 Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Poproszę informacje na temat tego pieska: Quote
MaDi Posted April 10, 2011 Author Posted April 10, 2011 jogi napisał(a):A ja przypominam i prosze ludzi z organizacji lubelskiej o kontakt z fundacją dar serca, bo oni nadal zbierają kase na psy z Rachowa i zapytanie Renaty czy otrzymuje od nich pomoc. Dzwoniłam już dawno o czym nawet chyba pisałam już na wątku, niestety nikt nie odbierał... Quote
MaDi Posted April 10, 2011 Author Posted April 10, 2011 jogi napisał(a):Nie jestem prawnikiem, ale z tego co się orientuję to po zmarłym jeśli rodzina przejmuje spadek, to z tzw dobrodziejstwem inwentarza. Można odmówić przyjęcia spadku, ale nie można wybrac to chcę np działkę, ale psów już nie. Jesli działka stanie się własnością Renaty to psy również, jeśli odmówi to zrezygnuje zarówno z działki jak i psów. To samo tyczy się np zaciągniętych przez zmarłego długów. Przyjmujesz spadek, przyjmujesz pieniądze, mieszkanie itp ale równocześnie przyjmujesz długi po zmarłym. Nie ma sensu gdybać,nie znając przepisów ani sytuacji prawnych nic to nie zmieni. Działka jest już od dawna P. Renaty przynajmniej tak mi sama powiedziała. Obiecuję,że postaramy się zrobić wszystko aby te zwierzęta miały prawidłową opiekę. Quote
MaDi Posted April 10, 2011 Author Posted April 10, 2011 Ania+Milva i Ulver napisał(a):Poproszę informacje na temat tego pieska: Średnia sunia, raczej młoda odchowała na jesieni miot. Jeśli zastanawiasz się czy jest owczarkowa to z przykrością stwierdzam,że nie:( Quote
Cleo2008 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 madi napisał(a):32. Plac emerytów;)tylko,że są tam też kilkulatki. dlaczego one sa na lancuchach????????????????????????????????????????????????????? :(:(:(:(:(:(:(:(:( Quote
Cleo2008 Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 cleo2008 napisał(a):dlaczego one sa na lancuchach????????????????????????????????????????????????????? :(:(:(:(:(:(:(:(:( czy nie trzeba jakiegos pospolitego ruszenia?????????? Ile tam jest psow? Bo ja nie moge tak siedziec czytac to i nic nie robic... Quote
Selenga Posted April 10, 2011 Posted April 10, 2011 Wybaczcie że dopiero teraz, ale wykończyłam swoje oczy i okulista mnie sprowadził ostro na ziemię :( Allegro dla przytuliska - wyróżnione na maksa http://allegro.pl/show_item.php?item=1557460123 Quote
muzzy Posted April 11, 2011 Posted April 11, 2011 Selenga napisał(a):Allegro dla przytuliska - wyróżnione na maksa http://allegro.pl/show_item.php?item=1557460123 Świetne. Dzięki! Jeśli jeszcze możesz edytować treść, to mam prośbę: zmień na dole "http://psifotograf.hostcenter.pl" na "www.PsiFotograf.com". Z góry dzięki! I zdrowia dla oczu :) Quote
Merys Posted April 11, 2011 Posted April 11, 2011 jogi napisał(a):A ja przypominam i prosze ludzi z organizacji lubelskiej o kontakt z fundacją dar serca, bo oni nadal zbierają kase na psy z Rachowa i zapytanie Renaty czy otrzymuje od nich pomoc. Tak wspomagaja P. Renatę. Kupują jedzenie dla psiaków. Ania+Milva i Ulver napisał(a):Poproszę informacje na temat tego pieska: Sunia jest dosyc niesmiala. Strasznie sie cieszy jak sie do niej mowi. Jest urocza, grzecznie i spokojnie je. Pozniej wrzuce zdjecia i filmiki z Rachowa, bo dopiero co wstalam. Wczoraj 18 godzin na nogach, te psiaki sa wszystkie rozkoszne. Kazdy ma cos oryginalnego w sobie. Niesety jest tez kilka niewidomych/zle widzacych pieskow, no i kilka z problemami skornymi, robalami :-( Teraz potrzeba bardziej kasy na leki (odrobaczanie, odpchlenie, na grzybice, antybiotyki). No i przydaloby sie wiecej wolontariuszy, aby z pieskami popracowac i je wybiegac. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 11, 2011 Posted April 11, 2011 Madi- nie musi być owczarkowata- wystarczy , ze jest biała hehe:) Ale na serio, to zauroczyła mnie i widze , że charakter ma tez taki jak lubię. Mam nadzieję , że uda mi się ją zabrać do mnie na bdt - jeszcze nie w tej chwili, bo brak mi miejsca, ale staram się coś kombinować. Będę więc w kontakcie i jeżeli sunia nie znajdzie domu , to postaram się jej pomóc. Dzięki za wieści o niej! - powidzcie mi tylko jakiej ona jest wielkości- wygląda na taką do kolana, ale czy dobrze myślę? Quote
MaDi Posted April 11, 2011 Author Posted April 11, 2011 Cleo2008 napisał(a):czy nie trzeba jakiegos pospolitego ruszenia?????????? Ile tam jest psow? Bo ja nie moge tak siedziec czytac to i nic nie robic... Zawsze możesz dać chociaż DT bo one są teraz najbardziej potrzebne. Quote
Recommended Posts