Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='sacred PIRANHA']tak najlpiej niech wet określi jakama byc ta klatka...czy ma po prosty ograniczac jej ruch w sensie nie moze biegac latac tylko siedzi ciagle w klatce ...czy calkiem ma nie łazic tylko lezec w klatce...
nie miałam do czynienia nigdy osobiscie z taka sytuacja i trudno mi tu cos podpowiedziec, tzreba sie weta zapytac[/QUOTE]
Totalna porażka.Z tego wynika,że chirurdzy w klinikach nie maja pojecia o swoim fachu.Strach tam cokolwiek robić.Złamanie miednicy bez zdjęcia stwierdził wet u nas i zalecił całkowite unieruchomienie na cztery tygodnie.Niepokoiła nas przednia łapa.Tu było przypuszczenie złamania i interwencji chirurgicznej.
Klatka powinna być takiej wielkości,żeby Nelka swobobnie wstała i mogła zmienic pozycję a nie przemieszczała się.Podłoże musi byc odpowiednio miekkie,żeby nie powstały odleżyny.Podkłady jednorazowe stosuje sie takie jak u ludzi,moga być większe(tu mozna dzielić na dwie części) lub mniejsze.sztuka kosztuje ok 1,60pln.

• Replies 556
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zdjęcia to podstawa. Nawet debil wie, że przy podejrzeniu złamania - a tym bardziej tak skomplikowanego jak złamanie miednicy niezbędne jest RTG i koniec!
Jeśli zalecił całkowite unieruchomienie dlaczego ani Energy, ani Tola o tym nie wiedziały? Dostałam jedynie zalecenie ograniczania ruchu, zakazu chodzenia po schodach i biegania, ale spacerki na siku jak najbardziej. Co więcej Energy mówiła, że w lecznicy wyprowadzano ją na krótkie spacerki na siku - jak to możliwe przy takim urazie ?!
Wet nie może opierać się na przypuszczeniach - musi je potwierdzać! Dla mnie to hańba, że ktoś tak nieodpowiedzialny zajmuje się tak ważną rzeczą jak ratowanie zwierząt.
I nie mam tu pretensji do Ciebie - poprostu mnie to wszystko oburzyło. Czuję się bezradna wobec tego w jakim stanie jest suczka.

Ten przypadek będzie trudniejszy niż sobie to wyobrażałam, ale damy radę z całuskami i chęcią do życia Nelki, oraz pomocą dogomaniackich/emirowych ciotek (i tych spoza Dogo też [dziękuję Aniu ;) ].

Posted

jeśli chodzi o kompetencje wetów to ja mam najgorsze wspomnienia...jesli ktoś kto ukończył studia, ma dyplom i wieloletnią praktykę przekarmia suke po resekcji jelita to wiecie..skończyło sie jak widać w moim podpiscie. A tutaj w przypadku Neli jeden wet zaleca unieruchomienie i konsultacje ze specjalistą...specjalista mowi ze unieruchomienie niepotrzebne, pies idzie do kolejnego weta który znowu mowi o bezwględnym ograniczeniu ruchu...bądz tu człowieku mądry...cholera wie co robic o:-(

Posted

Ale zauważ, że pierwszy 'specjalista' - ten lubelski - orzekł to bez prześwietlenia, więc jest to za przeproszeniem gówno warte... Nasz warszawski, naprawdę dobry - na podstawie prześwietlenia nakazał to co nakazał. I to jest dla mnie wiarygodne - zresztą prześwietlenia widziałaś.

Posted

nooo to niewiarygodne wręcz...tak jak mówisz każdy debil wie ze przy złamaniach podstawa to zdjecie rtg...tak jak w moim przypadku każdy debil wie że po operacji (tymbardziej operacji gdzie wycinano kawałek jelita) jedzenie trzeba włączac powoli bardzo małymi porcjami stopniowo nie? każdy to wie przeciez, my laicy to wiemy...a pani z dyplomem nie wiedziała!

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/members/86282-Energy"]Energy[/URL] tak jak prosiłaś jestem na wątku ale nie jestem specjalnym znawcą połamańców.
Jeśli komuś pomoże to wklejam wątek Ciapulki która była bardzo połamana i rokowania na jej postawienie na łapkach były bardzo ostrożne a teraz biega jak szalona i jedyna przeszkoda nie do pokonania dla niej to schody[B]

[url]http://www.dogomania.pl/threads/135923-*FPR-ZwP*-Ciapulka-zostaje-na-sta%C5%82e-w-DT[/url]

Co do wielkości klatki to Ciapulka miała 55x65cm a jest chyba podobnej wielkoąści
[/B] [URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f56d0af5b32a99e5.html"][IMG]http://images38.fotosik.pl/438/f56d0af5b32a99e5.jpg[/IMG][/URL]

Posted

Marlena zalecenie niechodzenia po schodach i ograniczenie do minimum ruchów nie było weta, było moje:oops:po prostu pamiętałam, że tak było u Ciapulki.
Wet na Głębokiej powiedział, że to się samo zrośnie i że może chodzić ale mało,
a powiedział to dopytywany...

Edit:
Bardzo Ci dziękuję Ciapuś:lol:
To własnie Ciapulka:loveu:

Posted

Ja pisałam już wcześniej o tym ,ale napiszę jeszcze raz bo to ważne

Poproście o jakiś środek ułatwiający wypróżnianie bo przy złamanej miednicy jest to pewien problem i trzeba bardzo uważać na zatwardzenia.

Posted

Narazie sunia daje radę, ale cały czas mam się na baczności i pilnuję. Suche odrzuciliśmy, bo to może dodatkowo utrudniać wypróżnianie. Do jedzonka na wszelki wypadek dodajemy trochę oleju, żeby mała sobie lepiej radziła.

Posted

Miałam z Energy nosa, że coś jest źle i potrzebne jest zdjęcie. Był pod opieką psiak z podobnym urazem spędził w klatce 6 tygodni, było jednak warto czekać aby wrócił do zdrowia nadal jednak troszkę kuśtyka.
Nie możecie mieć pretensji do wszystkich tamtejszych lekarzy, wielu z nich ratuje bezinteresownie różne zwierzęta, Nelka nie miała szczęścia i trafiła na partacza...
Kolejna nauczka aby korzystać tylko ze sprawdzonych specjalistów. Mam nadzieję,że zadzwonicie do jej lekarza i powiecie mu o stanie zdrowia. Ciekawa jestem co powie, uważam że trzeba poinformować jego przełożonego o zaistniałej sytuacji.

Posted

[quote name='Marlena:)']Dziękuję, że jesteście :)
Czyli szukamy kennela 55x65 +/-[/QUOTE]

Takiego rozmiaru się nie robi, zobaczcie jakie są:

[URL]http://allegro.pl/listing.php/search?string=klatka+dla+psa&category=0&sg=0[/URL]

Posted

[quote name='Energy']Marlena zalecenie niechodzenia po schodach i ograniczenie do minimum ruchów nie było weta, było moje:oops:po prostu pamiętałam, że tak było u Ciapulki.
Wet na Głębokiej powiedział, że to się samo zrośnie i że może chodzić ale mało,
a powiedział to dopytywany...

Edit:
Bardzo Ci dziękuję Ciapuś:lol:
To własnie Ciapulka:loveu:[/QUOTE]
Tego weta trzeba unikac jak ognia.

Posted

[quote name='zadra']Tego weta trzeba unikac jak ognia.[/QUOTE]

Małej nie wydawał prowadzący, ten wet co wydawał Nelkę miał napisane na kartce żeby dać fakturę i...oddać resztę suchej karmy, którą zawiozłam małej a przyjąć puszki:shake:

A ja uważam tak jak MaDi! Proszę nie zostawcie tak tego:shake:
[quote name='MaDi']Mam nadzieję,że zadzwonicie do jej lekarza i powiecie mu o stanie zdrowia. Ciekawa jestem co powie, uważam że trzeba poinformować jego przełożonego o zaistniałej sytuacji.[/QUOTE]

Posted

Isadoro są takie klatki (mniej więcej takich rozmiarow) wiem bo uzywa sie ich dla yorkow między innymi (do nauki zostawania samemu w domu)

tutaj 61/46
[url]http://allegro.pl/klatka-dla-psa-czarna-61x46x48cm-gratis-i1339464473.html[/url]

a tutaj 60/43
[url]http://allegro.pl/klatka-dla-zwierzat-i1354336382.html[/url]

są tez mniejsze ale akurat teraz nie widze na aukcjach (ja miałam kiedys 50/40)

Posted

Sacred PIRANHA ale na 43 to na pewno będzie za mała:shake:
Myślę, że taka by mogła być, na końcu będą przecież miski...
[URL]http://allegro.pl/klatka-dla-psa-76cm-x-54-cm-x-64-cm-tanio-i1337186085.html[/URL]

[quote name='Jo37']Dowiem się czy mój znajomy nie ma takiej klathi do pożyczenia.[/QUOTE]

Dzieki wiekie:lol:

Posted

no ja nie wiem jakiej wielkosci jest Nela...
no i nie jestem pewna czy klatka jest po to zeby ona nie biegala czy ma po prostu wogole nie ruszac sie, nie miec takiej mozliwosci...mowie nie bylam w takiej sytuacji. nie miałalm z nią stycznosci i nie mam pojęcia o jakie unieruchomienie tu chodzi...

Posted

[quote name='Marlena:)']Gagata pożyczy nam Goniową klatkę. Znajdziemy tylko transport i kennel może przyjeżdżać do nas :)
Dziękuję kochana :)[/QUOTE]
To juz coś....

Posted

No wiec tak - dotychczasowe koszty leczenia to 120 zł za trzy zdjęcia RTG (dwa kończyn i jedno miednicy) - w klinice 'provet' dr.Stokłosy.
Udało nam się również umówić z dr.Sterną w Klinice Bemowo na czwartek - godz.17.30 - akurat zwolniło się jedno miejsce.
Koszt tej konsultacji to 200zł.

czyli razem: 320 zł - do tej pory ...