paniMysza Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 strasznie sie ciesze:) to moze pokaże jeszcze trzy psiaki z izolatki (mam nadzieje, że sie nie obrazicie): młoda bokserka. z tego co sie dowiedziałam ma alergie, albo atopowe zapalenie skóry, zapalenie ucha, słabo je (jest chuda jak patyczek), ma jakiegos guzka (ale z przejecia zapomniałam zapytać gdzie; wet powiedział tylko, że to nie jest jakaś pilna sprawa). na pewno jest pieskiem specjalnej troski. ale jest wesoła i kontaktowa. potrzebuje bardzo szybkiej pomocy. trzeba ja wyciagnąć ze schroniska! dwa psiaki z boksu (chyba) 18. ten mniejsze bardzo podobny do basenji. niestety nie dowiedziałam sie na ich temat niczego, ale wczoraj wysłałam maila do schroniska i czekam na odpowiedź: Quote
bros Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 no to ja zapraszam na bazarek dla Laluni http://www.dogomania.pl/threads/198598-Duuuże-firany-na-Lalunie-do-28.12-ZAPRASZAM?p=15959267#post15959267 Quote
wieso Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Lalunia caly czas o tobie mysle.....dyskutuje.... Quote
Basia1244 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 Wszystko wiem! Bdt w Piekarach Śląskich oczekuje na Lalunię 27 lub 28 grudnia. Ja jutro będę jeszcze w schronisku, to papierologię załatwię i postaram się wyłudzić od weta jakieś szampony dla alergików i jakieś próbki karmy - żeby na dzień dobry coś było. jeśli mi się nie uda wyżebrać tych rzeczy w schronie, to pójdę po prośbie do okolicznych wetów - jakieś próbki powinni mieć i może coś uzyskam. Slay (bo do niego jedzie Lalunia pojawi się na wątku i sam wszystko napisze. Naszym zadaniem będzie ogłaszać Lalunię i szukać jej domku stałego. Zadeklarowane pieniążki będę zbierać dopiero, jak sunia dojedzie i jak zaczną się wydatki - czyli karma i leki (jeśli takich nie wyżebrzę od wetów). I konto podam na pw osobom deklarującym. Jeśli okaże się, że nie ma kosztów weterynaryjnych , to chciałabym za jakiś miesiąc niunię wysterylizować i właśnie na ten cel przeznaczyć pieniądze. Czy tak może być? Co na to deklarujący? Myślę, że to bardzo dobry dom dla Laluni, bo będzie miała do towarzystwa pieska westika i sunię (która nie poszła od lata jeszcze do adopcji, mała i lękliwa kundeleczka) oraz w domu non stop jest pani - która nie pracuje i przypilnuje suni. Jestem ogromnie wdzięczna dziewczynom od grzywek, a zwłaszcza magdoli za pomoc i namówienie sley'a na przyjęcie małej, zwłaszcza, że jeszcze ma sunię z lata, która czeka na domek. Bardzo bardzo wszystkim dziękuję. Teraz jeszcze zastanawiam się - czy nie wyodrębnić Laluni wątku i jak to zrobić? Bo w całym zamieszaniu zniknęła nam Mika - a ona też bardzo potrzebuje domku, zwłaszcza, że jest taka przeciętna - choć charakter ma bardzo fajny! Quote
slay Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Sunia która w lato nie znalazła domu, zostaje już u mnie. Zadomowiła się i nie mam serca jej już oddać. West nie mieszka ze mną na stałe (na szczęście) ale za to jest jeszcze Dzedaj 10 letni pies z schroniska w bytomiu. Moja mama jest po kilku operacjach i niestety po nich już nie chodzi, więc jest cały czas ktoś w domu. [FONT=Verdana]W Tym roku wychowałem 10 szczeniaków znam większość wetów w okolicy więc jakieś doświadczenie mam. [/FONT] [FONT=Verdana]Postaram się w miarę szybo ustalić jej dietę optymalną.[/FONT] [FONT=Verdana]Co do leczenia ewentualnego to ja jedynie mogę proponować. Na pewno na początku roku będę w Brynowie w Klinice z swoim psiakiem gdyż czeka go operacja usunięcia guzów. Więc i wtedy mogę zabrać Lalunie z sobą na konsultacje.[/FONT] [FONT=Verdana]Aha moje pieski maja pare złych nawyków np. spanie na łóżku więc mam nadzieję ze to wam nie będzie przeszkazdać ze lalunia tez tego będzie nauczona. A znając życie moje psiaki szybko jej pokażą jak tu być cwaniakiem.[/FONT] Quote
paniMysza Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 fajnie. to dajcie znać, jak trzeba bedzie coś wpłacic na lalunię:) fajnie, ze ktos zajmie sie to małą. w domu na pewno wypieknieje!:) Quote
Poker Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 ale fajny DT się szykuje. Miejmy nadzieję,że jednak się nie zapsi ,a DS dla Laluni znajdziemy. A może poprosić o pomoc w opłacie sterylki w skarpecie sterylkowej ? Quote
Basia1244 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 Sley! Cieszę się, że pojawiłeś się na watku :) - absolutnie nie przeszkadza mi osobiście spanie z psem w łóżku - mój psiur też uważa, że łóżko to taka platforma do spania dla wszystkich razem :) (czytaj :pani, pan i pies). W poniedziałek napiszę, co zdziałałam w schronisku i co wydębiłam dla Laluni na nową drogę życia :). Quote
Basia1244 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 Sterylki w tym grudniowym terminie nie udało mi się załatwić, za to kilka innych drobiazgów - tak :) Lalunia odkąd siedzi w ciepełku i ma sucho... pięknieje - te czerwone miejsca przestały być zaognione - jest z każdą minutą lepiej - jej potrzebne teraz spa ,dobre fotki i tysiąc ogłoszeń i niunia znajdzie domek - liczę na to, że u slay'a szybko odzyska urodę , a sam slay zrobi Laluni cudne zdjęcia :) Do czasu wyjazdu sunia będzie siedziała w izolatce. :) Quote
Basia1244 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 A czy ktoś jeszcze pamięta o Mice? Mika została sama na boksie i jest jej smutno :( Dziś przybiegła taka rozżalona, robi się smutna, czas i jej pomóc - to bardzo sympatyczna psinka. Nie za dużo szczeka, nie za dużo generuje ruchu, jest sympatyczna, przytulaśna i taka zwyczajna absolutnie zwyczajna - ale też i nie ma wad! Behawioralnie bez zarzutu! Quote
paniMysza Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 no właśnie tez widziała, ze te łyse placuszki alergiczne sa rózowe i mało widoczne. a to naprawde piekny psiak! trzeba jej bedzie z pysia wyciąc dredy (ma takie małe na brodzie), wyczesać i wykąpać i będzie piekna jak księżniczka. żaden grzywacz nie sięgnie jej do pięt :P Quote
Basia1244 Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 Łalunia grzecznie czeka na wyjazd i ma dobry nastrój. Mika - samotna, opuszczona, niechciana...czeka. Quote
Basia1244 Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 No ja dziś jestem po wykładzie u mojego pana weterynarza (nie będę tego pisać - brak sił)-jestem mądrzejsza o wiedzę na temat psiej alergii :) Dostałam parę próbek karmy - dla sprawdzenia, czy Lalunia będzie chciała generalnie to jeść. Poza tym ustaliłam , że kupię małą paczkę acany pacyfic i szampon (nazwę zapisałam) i przekażę razem z Lalunią slay'owi. Quote
slay Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 No to fajnie. Ze udało się dostać próbki. Szampon na pewno się przyda. Nawet jak by Lalunia nie chciała jeść to moja Luna zje sobie na śniadanie. Od 6 miesięcy nie umiem jej oduczyć że na dworze się nie je. Mała na razie będzie spała u mnie na posłaniu potem zobaczymy gdzie będzie chciała. Zdjęcia na pewno zrobię zaraz jak tylko się trochę oporządzimy. Więc czekam na Lalunie. Quote
Basia1244 Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 Ogromnie dziękuję! Życzę spokojnych Świąt i już teraz życzę szałowego sylwestra z Lalunią! Quote
Basia1244 Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 LALUNIA MA ZAPAS ŻAREŁKA RC HYPOALLERGENIC 3,5 kg od mariusza pp i jego żony!!! OGROMNIE DZIĘKUJĘ W IMIENIU LALUNI !!! Quote
mariusz pp Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Oj tam nie będzie 3,5 kg, bo worek jest napoczęty. Quote
Korenia Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Jej może wystarczy dobrze zaplanowana zwykła karma ;) Np. odpowiednie gotowane. Może ona nie jest uczulona na jedzenie, a ten odczyn miała od wilgoci + nieczesania itp ;) Quote
Basia1244 Posted December 26, 2010 Author Posted December 26, 2010 Ja generalnie podejrzewam, że Lalunia źle reaguje na makaron (innymi słowy na zboża, a może przede wszystkim pszenicę), bo to główny składnik jedzenia na boksach - a na izolatce psy dostają puszki i suchą karmę - więc Lalunia pięknieje. Ma też sucho i ciepło - więc te zmiany zaczynają blednąć. Powiem wam, że dziwię się, że ona ciągle siedzi w schronisku. Te zmiany jesienią były minimalne. teraz po kilku dniach w ciepełku też jest znacznie lepiej - a ta psinka jest bardzo ładna! Mieszkaniowa, ozdobna, reprezentacyjna - absolutnie modna, absolutnie na czasie. Może ja ją za słabo promuję. I pewnie zdjęcia nie oddają jej uroku. Sama nie wiem - taka fajna psinka i bezdomna. No nic to, wg wszelkich danych we wtorek Lalka będzie już w dt :) . Quote
paniMysza Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 nie ona jedna niestety - fajna, sliczna, młoda - a i tak bezdomna. ktos taką uroczą psinkę wyrzucił. nam sie to nie miesci w głowach, jak można, ale ludzie wyrzucaja nawet rodowodowe, rasowe psiaki, które kosztowały ich majątek. taki z nas gatunek :( Quote
magdola Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 paniMysza napisał(a): nawet rodowodowe, rasowe psiaki, które kosztowały ich majątek. taki z nas gatunek :( wlasnie jeden taki okaz nadal szuka domu..... Quote
Basia1244 Posted December 28, 2010 Author Posted December 28, 2010 Zacznę relację z dzisiaj od Laluni - o 9.35 Lalunia grzecznie wsiadła do auta z BUDRYSEK i pojechała po nowe lepsze życie :) Dzięki nadzwyczajnej uprzejmości schroniskowego weta Lalunia została wczoraj wysterylizowana - wszystko pięknie się goi, ranka mała, ale mamy następujące zalecenia - 2 tygodnie lalunia musi się oszczędzać, żadnego skakania, biegania, spacerów i zabaw z psami. Szwy są rozpuszczalne i nic tam nie trzeba ściągać. Następna sprawa - kąpiel dopiero za dwa tygodnie i inna pielęgnacja. Odnośnie alergii - na najbliższe 4 tygodnie ma karmę i na niej powinna być. Ma mieć ciepło i sucho i minimalne wyjścia na mróz - tzn. siusiu i do domu. I na razie nie chodzić do weta, tylko trzymać w cieple i w suchym. (No chyba, żeby coś się działo, ale nie powinno) Po 4 tygodniach można zacząć wprowadzać inne jedzenie - stopniowo i pod kontrolą, chyba, że Lalka tak wypięknieje na tym RCH, i będzie z apetytem wsuwać, że nie będzie potrzeby zmieniać czy urozmaicać karmę. Pielęgnacja - wiadomo za dwa tygodnie kąpiel i czesanie - poza tym można kupić (ja już nie zdążyłam) omegan lub gammolenn lub inny suplement kwasów omega 3, 6, 9. Jak resztę sobie przypomnę, to napiszę - czekam na wieści od slaya i BUDRYSEK. Quote
Recommended Posts