Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 611
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pusia (dobra! przyznaję się oficjalnie - w domu wołamy na nią Pusia i już reaguje!) jest rewelacyjna. Nie chciałam wcześniej pisać, bo musiałam się upewnić, ale teraz już jestem na 100% pewna: Pusia podaje mi kapcie! Nie za każdym razem, ale zawsze kiedy wracam z Odim z wieczornego sporciku - a nie ma mnie tak ok. półtorej godziny, to wówczas Pusia chwyta moje kapcie i z nimi do mnie przybiega! Poza tym Pusia jest chyba jednak...mieszankąwestika - wybaczcie ciocie grzywaczkowe ten błąd, ale coraz więcej cech teriera w niej widzę - np. rano byłam z obydwoma psami na spacerku dłuższym , bo ciepło i nie padało, więc połazikowaliśmy.W pewnym momencie postanowiłam pobawić się z Odim,aon najbardziej kocha piłkę, więc... aporcik. Przypięłam Pusię na długiej smyczy do palika (Pusia zupełnie ignoruje zabawki, nie umie się tak bawić - na razie!) i rzucając piłkę obserwuję maliznę - a ona węszy w trawie, węszy, aż zaczęła kopać - musiała poczuć mysz czy coś takiego - wykopała dziurę giganta i calusieńka tam weszła - użyjcie wyobraźni, jaka wyszła :D W domciu wypłukałyśmy podwozie i pyszczek i poszła spać. Za to ja dziś po południu umierałam na migrenę, więc położyłam się na kwadrans - bo to u mnie środek minimalizujący - i Pusia przyszła do mnie i położyła się obok i brzuchol do głaskania! Generalnie jest przesympatyczna! Między psami nie ma konfliktów, nie bawią się, ale też nie budzą już w sobie na wzajem niepokoju, Pusia potrafi bez problemu przeskoczyć nad Odim, który leży w progu, omija go bez lęku, on na nią właściwie nie zwraca uwagi, czasem się obwąchują . Teraz muszę naisac porządny tekst do ogłoszeń, bo już mniej więcej poznałam domowe zachowania tej psinki :) i zapewniam was, że w jej przypadku wystarczyły dwie rzeczy 1. przewodnik, który zawsze ma rację, co za tym idzie daje poczucie bezpieczeństwa i 2. czas! Każdy dzień przynosi nowe i lepsze oblicze malizny :) (Jeżu kolczasty! Jak ja ją oddam!)

Posted

Mi ona też wyglądała na jakiegoś mixa z westkiem. Uszy szczególnie.
Fajnie się czyta ,że mała taka cudna.Teraz jeszcze cudniejszy DS się musi znaleźć. A oddać będzie trudno, oj trudno.Skąd ja to znam.

Posted

Basia1244 napisał(a):
(...) złośliwi powiedzą, że Lalka zagryzła Odiego i położyła się przy zwłokach :)

To ona zdolna jest! Żeby TAKIE wzory wymalować krwią Odiego na kocu :evil_lol:

Posted

Pies idealny na niepogodę :D - jak pada, wieje, zimno i ogólnie paskudnie, to Pusia szybciutko załatwia najważniejsze sprawy i wraca błyskawicznie do domu! Właściwie jestem skłonna twierdzić, że na dworze wystarczy jej smycz automatyczna 5 m , przy ładnej pogodzie ona nawet chętnie spaceruje, ale gdy szaro i buro , to siedzi w domku, teraz już zmienia sobie łóżka, to tu się położy to tam, niekłopotliwe maleństwo! Mąż się dzisiaj pyta niespodziewanie mnie - to co? Ona już u nas zostaje? Ehhh niestety nie może zostać, ale nie będziemy się spieszyć z oddawaniem :D, wyselekcjonujemy, przrentgenujemy i wyniuchamy przyszłego opiekuna :D.

Posted

a czemuż to nie może zostać? Widać ,że te "męże" maja słabość do małych suniek.
A może i lepiej niech nie zostaje, a mąż przekona się ,żetymczasowanie psów to wielka radość ( oczywiście i praca) i zostaniecie etatowym DT?

Posted

Poker! Pusia nie może zostać, bo ja mam obowiązki wobec mojej mamy i muszę też jeździć do niej i opiekować się nią, a tam nie mogę zabrać drugiego psa, a jeździmy naprawdę regularnie i często, nie tylko na weekendy, ale także na ferie, święta, wakacje, teraz podczas wyjazdu weekendowego Pusią zajemie się córka mojej sąsiadki - po prostu przyjdzie do mnie pomieszkać na weekend, ale ja nie jestem wstanie zapewnić Pusi dobrej opieki na wszystkie swoje wyjazdy w roku. Odi wszędzie podróżuje ze mną - ale sytuacja u mojej mamy jest dość skomplikowana zdrowotnie i naprawdę zabranie drugiego psa nie wchodzi w grę. Dodam jeszcze, że zazwyczaj wyjeżdżamy całą rodziną.

Posted

Zrobiłam Pusi kilka ogłoszeń z takim tekstem :
Pusia – mała suczka, mieszaniec westika, trafiła do Wrocławskiego Schroniska Dla Bezdomnych Zwierząt 5 października 2010 r. Maleńka suczka jakoś radziła sobie w schroniskowym boksie, choć z każdym dniem gorzej wyglądała, aż przyszła zima i Pusia odmroziła sobie łapki, nabawiła się egzemy, zaczęła chorować. Jej dalsze życie w boksie stało się niemożliwe i wolontariusze postanowili umieścić psinkę w domu tymczasowym, gdzie Pusia trafiła w grudniu. Psinka odżyła, jej odmrożenia zniknęły, jeszcze miejscami nie ma sierści, ale ona wkrótce odrośnie. Piesek okazał się doskonałym domownikiem – Pusia nie niszczy, nie szczeka, nie brudzi. Jeśli chce siusiu sygnalizuje podchodząc do drzwi, nie lubi długi spacerów, a przy brzydkiej pogodzie wychodzi tylko na szybkie załatwienie potrzeb fizjologicznych i zaraz chce wracać do domu. Najchętniej leżałaby na kanapie obok człowieka i była głaskana, jest spokojna. Na spacerach czasem naszczeka na innego psa lub rowerzystę. Jej nawet nie trzeba spuszczać ze smyczy, bo Pusia to piesek dla wybitnie leniwych – wystarczy jej 5 m smycz automatyczna i 4 wyjścia dziennie na dwór za potrzebą, a tylko przy ładnej pogodzie jakiś spacerek. Pusia z trudem zaprzyjaźnia się z innymi psami – boi się innych psów, a jeśli gwałtownie się przestraszy, to warczy – to jest efekt poschroniskowej traumy. Dlatego szukamy dla niej domu bez innych zwierząt. Pusia jest wysterylizowana, zaszczepiona, odrobaczona, odpchlona, ma aktualną książeczkę zdrowia i czipa. Jej wiek oceniono na 8 lat. Suczka szuka dobrego domu, spokojnego i troskliwego opiekuna, który nigdy jej nie porzuci i pokocha całym sercem. Warunkiem adopcji jest podpisanie umowy adopcyjnej i wizyta przedadopcyjna. Wszelkich informacji udzielę pod mailem [email protected] lub telefonicznie 661293967 (nie odpowiadam na smsy)
http://wroclaw.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-Pusia-W0QQAdIdZ254114816

http://www.wroclawiak.pl/102425_pusia.html

Posted

Z tymi 8-latami to jest tak, że mam tak napisane w papierach ze schronu i w książeczce zdrowia Pusi , w ogłoszeniach mogę nie podawać ile ma lat. Mnie się jednak wydaje, że ona rzeczywiście jest już damą w średnim wieku - to widać po sposobie zachowania, jest bardziej zorientowana na odpoczynek i przytulanie niż ruch i zabawę - myślę, że dawniej tak nie było.