Jump to content
Dogomania

Likwidacja przytuliska w Sandomierzu - DT, DS na cito! BARDZO PROSIMY O POMOC!

Recommended Posts

Posted

[quote name='brazowa1']Proszę,jeżeli kompletnie nic sie nie uda,uspijcie je,ale nie wysyłajcie do Białogardu.

Zaktualizujcie prowsze pierwszy post,wraz z radami,jak zwykły szary Dogomaniak może wspomóc walkę o psy.[/QUOTE]

INFORMACJE OD POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII Z BIALOGARDU - twor p.Harlacza w lutym 2012 mial cofnieta zgode na prowadzenie schroniska i do tej pory jej nie otrzymal spowrotem. Prawdopodobnie Harlacz pokazuje stare papiery ... Link do Powiatowego: [url]http://bip.wiw.szczecin.pl/WIWSzczecin/chapter_70018.asp[/url] - pierwszy tel na gorze, jak ktos chce go o cos dopytac itp. Gmina nie moze oddac psow do miejsca, ktore nie ma statusu schroniska, bo te psy beda w takim "nielegalnym przytulisku" jak teraz - moze na cos sie te info przydadza ... /Agnieszka

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Za chwilę mam autobus do Sandomierza, zaktualizuję pierwszy post jak tylko wrócę. Dziękujemy wszystkim za przybycie :loveu: [/B]

Posted (edited)

Dzwoniłam do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Białogardzie , oficjalne informacje nt Harłacza otrzymał właśnie UW w Kielcach, tam należy dzwonić.

Edited by grzenka
Posted

Mariamc udostępniła swoje papiery, od lat walczy z Białogardem i ma ogromną wiedzę i doświadczenie.
Żaden pies nie zostanie uśpiony, ani wywieziony. Nikt na to nie pozwoli. A UM strzela sobie w stopę bo wysyła psy do schroniska, które formalnie nie istnieje.

Posted

Ja jestem kiepska w pisaniu, ale może ktoś stworzy jakeis pismo, bedziemy wysyłać. Co ze skur....

Kto to wymyslił zeby psy przez cała Polske wieźć do mordowni? ciekawe ile kasy na to przeznaczyli?

Czy jest gdzies aktualny album ze zdjeciami psów i ich opisem?

Posted

Wpisujcie sie tutaj, popsujmy opinie 'krolewskiemu' miastu. [URL="http://www.facebook.com/events/427015167318000/?ref=notif&notif_t=plan_user_invited#!/pages/Sandomierz-Kr%C3%B3lewskie-Miasto/128555693855159"]
http://www.facebook.com/events/427015167318000/?ref=notif&notif_t=plan_user_invited#!/pages/Sandomierz-Kr%C3%B3lewskie-Miasto/128555693855159[/URL]

Posted (edited)

Ja juz czuje sie ogłupiona....kiedys kilka lat temu /chyba 4/schronisko J.Harłacza uchodziło za wzorcowe.
Pomagał w Mielcu walczyć o inny teren pod schronisko.,chodził i pisał do władz..Az tak sie pogorszyło?
Absolutnie to nie znaczy ,ze popieram wywóz psów od osób dbających o nich,oraz całkowitą ignorancje władz Waszego miasta.Licze na media,potrafią byc skuteczne.Z całego serca trzymam kciuki ,by udało sie wywalczyć
URZĘDOWOjest czas na ODWOŁANIE sie od tej decyzji.TAk stanowi prawo administracyjne.Zyskałybyście czas.ZAniscie urzednikom odwołanie,najlepiej jakby prawnik WAm pomógł to ułozyć.
A moze dowiedziec sie u WEta POw.o mozliwośc rejestracji Przytuliska-Schroniska?

Edited by halcia
Posted

Nasze psy ze schronu zlikwidowanego w swarzędzu też miały być wywiezione. Nie dajcie się!!!!! Nam sie udało powstrzymać. Rozmowy i szeroko zakrojona akcja adopcyjna - to może pomóc. Zorganizujcie festyn np. Majówkę i reklamujcie Wasze psiaki. Telewizja, gazety, ogłoszenia. Jak miasto zobaczy że adopcje idą to może zaczną rozmawiać ludzkim głosem. Trzymam kciuki.

Jezeli dobrze zrozumiałam wywózka - 14 maja!!!!Mało czasu. Dużo nie zrobicie. :(:( Ale może przy udziale mediów i planowi działania przekonacie Miasta,by tego nie robili!!!!
Ja bym w mediach powiedziała gdzie chcą wywieźć psy i jakie są to koszty dla miasta!!!!!!!!!!!
Za każdego psa trzeba słono zapłacić, wiec gdzie idą publiczne pieniądze. Czy nie lepiej wyadoptować psiaki na miejscu! Przecież tu nie chodzi o setkę psów a o 30 bidaków. Argument kt według mnie może zadziałć to wywalanie pieniędzy w błoto!!! To że wywoża psy na śmieć pewnie żaden urzędas się nie przejmie.

Posted

super wiadomość. Zorganizujcie jakiś festyn - teraz czas na majówki z kontekstem że psy sa zagrożone wywózką. Teraz jest sezon adopcyjny więc na pewno psiaki pójdą. Tylko nie wydawajcie na imprezie tylko po sprawdzeniu domów. Im wiecej dobrego będziecie dla tych psów robić - szeroko zakrojona akcja adopcyjna przy udziale mediów tym mniejsza szansa ze wpadną na taki pomysł. Wyjdą na tych złych i bezdusznych

Posted

zmroziła mnie ta cała sytuacja:( no oby wszystko sie udało:( rany kochany, trzymam kciuki bo co mi innego pozostaje, jak inaczje pomóc nie mogę, trzymajcie sie będe z Wami cały czas

Posted

może jeszcze uderzyc do partnerkich miast Sandomierza-Newark i [COLOR=#414143][FONT=Tahoma]Emmendingen -zawsze można opisac sytuacje i poprosić o pomoc....a jaka to plama dla wizerunku miasta...[/FONT][/COLOR]

Posted

ktoś pytał o kasę...tu można poczytać:

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/34738-%C5%9Aciana-psiego-p%C5%82aczu-Bia%C5%82ogard-reaktywacja/page15[/url]

i zacytuję:

"
[CENTER][B]Białogard: Nowa propozycja opłat w schronisku dla psów[/B][/CENTER]

[CENTER]Dodano: 14 marca 2012, 7:00 Autor: (qba)
[B]Już nie schronisko, ale każda gmina będzie właścicielem psa, który trafi do przytuliska. - Tak mówi ustawa i niestety, musimy zmienić zasady naszej współpracy - powiedział przedstawicielom 18 gmin z województwa zachodniopomorskiego Jerzy Harłacz, szef Stowarzyszenia Animals.[/B] [URL="http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120314/BIALOGARD/120319851&template=artpicture&sectioncat=artpicture"][IMG]http://www.gk24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GG&Date=20120314&Category=BIALOGARD&ArtNo=120319851&Ref=AR&border=0&MaxW=176[/IMG][/URL] (fot. archiwum)[/CENTER]

[CENTER]Podziel się[/CENTER]

[CENTER]Stowarzyszenie prowadzi w Białogardzie jedno z największych w województwie schronisk dla psów. Harłacz zaproponował, że za każdego psa gminy będą musiały zapłacić 1.000 zł oraz 10.000 złotych opłaty rocznej, niezależnej już od ilości psów. [/CENTER]

[CENTER]- Znam bolączki gmin, bo sam jestem radnym. Dlatego te opłaty są chyba najniższymi w regionie. Bo nie o to chodzi, by zabierać pieniądze ludziom i przekazywać je na psy. Ale niestety, ustawa mówi jednak jasno, że to samorządy muszą wziąć na swoje barki te bezdomne zwierzęta - mówił dalej Harłacz. [/CENTER]

Przedstawiciele gmin przyjęli informację ze zrozumieniem. Samorządy Tychowa i Karlina już nawet zdecydowały, że będą dalej współpracowały z białogardzkim schroniskiem na nowych zasadach."

zaciskam kciuki, aby urzędasom mózgi wróciły na swoje miejsce...:(

Posted

Ja też zaciskam kciuki aby co poniektórym otworzyły się oczy.
Takie duże piękne miasto Sandomierz żeby nie miało swojego Schroniska dla swoich zwierząt to wstyd!!!!

Posted

[URL="http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120510%2FPOWIAT0109%2F120519865"]http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120510%2FPOWIAT0109%2F120519865[/URL]

Posted

[quote name='Bushido']My dostawaliśmy od miasta 10 tys. rocznie na przytulisko. W tym roku mieliśmy nawet nie brać udziału w przetargu. Za nasze psy zapłacą 30 tys. + 10 tys. Skandal. Nie doprowadzimy do tego. Jeśli powstanie przytulisko czy schronisko to nie w gminie Sandomierz.[/QUOTE]
Dobrze rozumiem- do tej pory Was dofinansowywali a teraz chcą zamknąć?:-o
To jakaś parodia...

Posted

[I]"W czwartek po południu, po interwencji Kariny Schwerzler, decyzja o likwidacji przytuliska została wstrzymana, jak zaznaczył burmistrz Jerzy Borowski, do wyjaśnienia sytuacji schroniska w Białogardzie." [/I]- a co do jasnej cholery to znaczy? Co oni chca wyjasniac? Juz pan H. zalatwia sobie znowu status schroniska? Powiatowy w Bialogardzie mowil, ze juz dwa razy podtrzymano jego decyzje o zabraniu statusu, a tu nagle sie bedzie wyjasniac ... uwazajcie, zeby nagle sie nie okazalo, ze pan H cudem znowu jest schroniskiem i psiaki maja jechac - monitorujcie u powiatowego w Bialogardzie, zeby byc na biezaco... /Agnieszka

Posted

Walczcie o danie terenu i wybudowanie Schroniska!
Takie duże miasto jak Sandomierz ma pieniądze i musi dać schronienie dla swoich zwierząt.Te pieniądze co mają zapłacić za Białogard to już w jakimś stopniu by pokryły koszt wybudowania Schroniska.Teraz 40 psów by było wywiezionych a co będzie z następnymi,przecież problem bezdomności zwierząt nie zniknie nawet jak pozbędą się tych 40-tu.
Decyzja wstrzymana ale to nie oznacza,że psy gdzieś nie będą wywiezione,na bank działają i szukają dla nich miejsca tylko i tak to nie rozwiąże problemu bezdomności zwierząt w Sandomierzu.Są krótkowzroczni,nie patrzą na przyszłość tylko żyją dniem dzisiejszym,działają w danej chwili.
SKANDAL!!!!

Posted (edited)

[quote name='ostatniaszansa']Niestety sa podobne miejsca, ktore status schroniska (nadziwic sie nie moge jakim cudem i prawem) maja i na pewno chetnie za jednorazowa oplata wezma psy ... :( /Agnieszka[/QUOTE]

Poczekamy, zobaczymy co dalej..

Edited by Bushido
Posted

Dziewczyny,super by było utrzymać kontakt z ekipa "Ojca Mateusza"Mysle,ze Was wespra i moga nagłosnic.Serial na topie,duma miasta gdyby wsparli,to moga dużo pomóc!Moze spróbujcie nawiązac kontakt,to nie zaszkodzi nawet jak odmówią.Ale to by była mocna sprawa,wsparcie od nich!