Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moze ten watek pozostawic a zalozyc poprostu nowy z sama petycja-przekopywanie sie przez iles stron ani jest dobre dla petycji ani dla samego watku.

Np.watek-Wyslij list do burmistrza-Wegrów

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zadzwoniłem dzisiaj do P. Jadzi, żeby zapytać o szczepienia szczeniaków. Przyznam, że miałem trochę stracha, ale przypomniałem sobie, że obecnie kierowniczka nie ma neta (uff!!!) :razz:. Pogadaliśmy sobie dłuższą chwilę i okazało się, że wczoraj weterynarz zaszczepił psiaki zwykłą szczepionką profilaktyczną (parvo). Stwierdził, że nie ma wskazań do podawania surowicy, ponieważ psiaki są w dobrej formie. Surowica ma u niego zostać jako rezerwa na "czarną godzinę". Jeśli jest tak jak mówi, to O.K., ale mam pewne obawy co do słuszności tej decyzji. Nie darowałbym sobie, gdyby po tych wszystkich perypetiach jakieś psiaki zapadły na tę straszną chorobę :shake:. Co o tym sądzicie ?

P.S. Po moim "ostrym" wpisie dostałem info, że tego dnia kierowniczka miała poważny problem, który moim zdaniem w dużym stopniu może usprawiedliwiać opisane zachowanie. Niniejszym przepraszam za ton mojej wypowiedzi i dosadne sformułowania :oops:. Tak to jest, kiedy jęzor wyprzedza rozum (znaczy się...te jego resztki ;)).

Posted

No nie wiem ja to wygląda z surowicą, ale ja temu weterynarzowi nie ufam za grosz.Ciekawe kogo on szczepil na parvo??? tamte co umarly też szczepione byly.......a te co są dochodzą po chorobie do siebie.......

Posted

cześc. Dopiero teraz tu trafiłam, nie przeczytałam jeszcze wszystkiego, więc jakby co to nie krzyczcie:roll:

Po pierwsze mam budę, dla średniego psiaka, chętnie oddam.
Po 2 zróbcie jakąś listę z grubsza i dajcie ją na początek, idzie zima co potrzeba, może w wolnej chwili popukam po sąsiadach i coś się uda uzbierac dla psiurów (krótko mieszkam, ale co tam). Ludzie się budują więc może podzielą się z maluchami.

Posted

Cześć oxa :-)
Fajnie że na początek trafiłaś na wątek węgrowski :-)
Właściwie na dogo jest jeszcze jeden wątek o tym schronisku , na początku którego jest cała lista ale niestety jeszcze nie udało się ich połaczyć...
Potrzebne jest właściciwe wszystko...
Budy, materiały budowlane(deski , styropian)stare koce, ręczniki, pościel, miski, obroże i...jedzenie (najlepiej sucha karma). Z resztą najlepiej zajrzyj jeszcze na stronę Węgrowa. Ja chętnie przyjmę fanty na loterię w szkole podstawowej :-)
Najlepiej wejdź na stronę Węgrowa
http://wegrow.schronisko.net
Wkrótce będzie organizowany transport z Warszawy więc najlepiej do tego czasu wszystko zebrać. Czy mogłabyś dokłądniej napisać w której części W-wy mieszkasz?

Posted

Białołeka obok Marek, kiedy ten transport? Poważnie mogę pożebrac po sąsiadach, choc głowy na razie nie dam za efekty:oops:

Posted

Przeklajam z watku o chorych Wegrowskich szczeniakach,

Mam komplet kart potrzebnych przy prawidłowym funkcjonowaniu schroniska.
Jest karta opieki psa,szczepienia ,zabiegi ,zalecenia ,obserwacja zwierzecia,karta leczenia psa i przebieg leczenia,zabiegi chirurgiczne i profilaktyczne ,obserwacja na wscieklizne..
Karta zwierzecia -ogólna i adopcja .Łącznie 5 kartek.Sa to 2 wersje do wybrania.
Moge przefaksowac.abyscie dały ksero p.Jadwidze,
Wszystko jest czarno na białym.

Posted

oxa, transport jest w bliżej nieokreślonym terminie ale niedługo ;-)
Czekamy aż bus , który ma to przewieźć będzie wolny...
Baiłołęka to trochę nie moje rejony ale jak trzeba będzie pojadę...Tylko muszę wiedzieć ile tego będzie objętościowo bo ja dysponuję tylko golfikiem...
Gallegro ja trochę w kontekście twojej wypowiedzi ( tej emocjonalnej;-))
Mam prośbę, tak ogólnie...Zanim zinterpretujecie czyjeś zachowanie weźcie pod uwagę sytuację w jakiej znajduje się ta osoba...Zdaję sobie sprawę, że p. Jadwiga nie zawsze jest "do rany przyłóż" ale ta kobieta musi codziennie myśleć jak nakarmić ponad sto pysków i zmagać się z wieloma innymi trudnościami , nie wspominając o chorobach. Ja mogę sobie tylko wyobrazić ja frustrująca jest taka sytuacja... I te kłody rzucane pod nogi przez ...no właśnie instytucje, ludzi ...Pomaganie innym w naszym kraju nie jest łatwe...

A tak przy okazji to sama nienawidzę jak ktoś się spóźnia :-) i cenię jak ktoś przyznaję się do pomyłki.

Posted

[quote name='Ania W']A tak przy okazji to sama nienawidzę jak ktoś się spóźnia :-) i cenię jak ktoś przyznaję się do pomyłki.

He, He, He – a nie wiesz, że w Polsce punktualność to strata czasu….punktualni trącą swój bezcenny czas czekając na tych niepunktualnych ….i pomimo, że świadczy to o kulturze osobistej człowiek to z moich obserwacji wynika, że punktualni są niestety w mniejszości

Posted

Ania W napisał(a):
...Gallegro ja trochę w kontekście twojej wypowiedzi ( tej emocjonalnej;-))
Mam prośbę, tak ogólnie...Zanim zinterpretujecie czyjeś zachowanie weźcie pod uwagę sytuację w jakiej znajduje się ta osoba...

Aniu, chciałbym być dobrze zrozumiany. Wszystko co napisałem, pisałem w kontekście pilnej potrzeby podania surowicy szczeniakom. Napisałem, że okoliczności w dużym stopniu usprawiedliwiają, jednak nie do końca. Wystarczyło powiedzieć, że jest jakiś "świeży" problem, a zajechałbym ze strzykawkami i sam zrobił zastrzyki. A tak, do chwili obecnej szczeniakom nie podano surowicy. Czy dobrze, tego nie wiem. Myślę tylko jak musi się czuć Kiwi, która na cito załatwiła surowicę, leżącą teraz spokojnie w lodówce u weta :shake:.

Posted

Gallegro, ale ja nie po to pisałam , żeby robić jakieś wymówki...
Trochę tak na fali mojej ostatniej rozmowy z olgą na temat sytuacji w jakiej znajdują się osoby prowadzące schronisko...
Ja kiedyś jeździłam do Psiego Anioła i widziałam jak cała sytuacja (np. przepełnienie) wpływa na p. Agnieszkę zajmującą się schroniskiem ( kiedyś przywitała nas chodząc z ciężką anginą, ale przecież ktoś musiał się wszystkim zająć). A przecież oni mają dużo większe możliwości i wsparcie niż Węgrów...
Wiem też , że jest jeszcze dużo do "przepracowania", żeby schronisko funkcjonowało jak trzeba.Dotyczy to również obiegu informacji;-)
Ale damy radę ! :-)

Posted

Czy moge poprosic spis potrzeb w kolejnosci od najwyzej priorytetowanych w tej chwili do schroniska - tu ma byc znak zapytania ale moja klawiatura dostala szalu.
To tak na wszelki wypadek, gdyby ktos tutaj wpadl na pomysl zeby pomoc polskim psiakom.
Wiem ze budy byly najpilniejsze - ile jeszcze potrzeba - znow znak zapytania. A potem szczepionki - ile beda kosztowaly

Posted

kiwi napisał(a):
wysłałam dziewczynom wzor karty psa, czy dziewczyny dostaly?

ja już w sobotę zawiozłam- dostałam też wczoraj faksem karty. obadam je i coś z nich ściągnę.

Posted

Chciałbym przekazać prośbę P. Jadwigi dotyczącą ew. pomocy dla węgrowskiego schroniska.
P. Jadzia prosi o to, żeby wszelkie działanie były odpowiednio skoordynowane. W ostatnim okresie zgłaszały się do niej osoby, które oferowały swoją pomoc i informowały o prowadzonych zbiórkach na różne cele. Jedna z osób oferowała np. zakup 50 bud dla psów. Inna proponowała sfinansowanie studni głębinowej, a jeszcze inna wykonanie nowego ogrodzenia. W tej chwili kierowniczka nie ma z tymi osobami kontaktu i obawia się, żeby niektóre formy pomocy nie powieliły się, lub któraś z nich przestała być aktualna. Podzielam jej zdanie, że każda, nawet najmniejsza pomoc, powinna być poprzedzona odpowiednią analizą najpilniejszych potrzeb, a informacja o niej powinna się znalezć w jednym, ogólnie dostępnym miejscu (wątku?). Za względu na brak dostępu do netu, Pani Jadzia prosi o powiadamianie jej, w miarę na bieżąco, o wszystkich akcjach. Przy okazji prosiła też o przekazanie wolontariuszom gorących słów podziękowań za dotychczasową pomoc dla węgrowskiego schroniska. To tyle co miałem do przekazania w imieniu (offline)kierowniczki.

Posted

No to tak_ ja zamówiłam z pieniędzy Osiołka 5 podwójnych bud u stolarza w Wegrowie (o czym pisałam na wątku), które myslę, że lada dzień będą wykonane. Prowadziłam tez wraz z Enia korespondencje mailowa z pewna osobą, która (jak mi mówiła Pani Jadzia) zadzwoniła potem do niej o oferowała zakup bud. Nie wiem czy ta osoba, która oferowala zakup 50 bud to jest ta sama, z którą mailowałyśmy.
Mośka - może ty masz jakies info???