Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witajcie!
Odzyskałam połączenie z siecią,ale awaryjne,więc moge znów zaraz zniknąć.

W Kędzierzynie NIE PADA! Ale w niektórych miejscach poziom wody sie podnosi. Przytulisko bez zmian. Schronisko nadal samotnie czeka na kolejna zmianę pracowników. Za jakieś 40 minut powinni się tam zjawić. Czekamy też na zdjęcia.

Karma dla przytuliska dziś do mnie dotrze. Kurier dawał znać,że będzie przed południem.

Posted

monikapf napisał(a):
No to czekamy w takim razie na info ze schroniska, mam nadzieje że będzie ok. Słyszałam w TV że woda w K-K opada

tak opada, ale prognozy nie są zadowalające, znów ma padać - kiedy to się skończy. MOnika jak w Namysłowie - to miasto to moja odskocznia na weekendy

Posted

Woda ogólnie się cofa, ale są miejsca gdzie przybiera. Jednak są to małe,kilkucentymetrowe skoki.
Jakby nie było dziś jest piątek, a woda wdarła się do domów już we wtorek. To,co odkryje będzie dramatem ludzkim i zwierzęcym. Aż boję się pomysleć ile psów na łańcuchach przegrało dramatyczną walkę o życie. Ile świń i krów pozostawionych w oborach utonęło w mękach. Ile gołębi utopiło się, ponieważ nikt ich nie wypuscił z klatek...

Posted

feliksik napisał(a):
tak opada, ale prognozy nie są zadowalające, znów ma padać - kiedy to się skończy. MOnika jak w Namysłowie - to miasto to moja odskocznia na weekendy

W Namysłowie wszystko ok, nasza Widawa nie wylała, nie ma też specjalnego zagrożenia - info z biura zarządzania kryzowego. Problemy są tylko na trasie Opole - namysłów bo są zalane Czarnowąsy i z Opola do Namysłowa trzeba jeździć objazdem - info z Radia

Posted

NatiiMar napisał(a):
Woda ogólnie się cofa, ale są miejsca gdzie przybiera. Jednak są to małe,kilkucentymetrowe skoki.
Jakby nie było dziś jest piątek, a woda wdarła się do domów już we wtorek. To,co odkryje będzie dramatem ludzkim i zwierzęcym. Aż boję się pomysleć ile psów na łańcuchach przegrało dramatyczną walkę o życie. Ile świń i krów pozostawionych w oborach utonęło w mękach. Ile gołębi utopiło się, ponieważ nikt ich nie wypuscił z klatek...

Tak to prawda. Wczoraj dopiero po raz pierwszy usłyszałam w mediach informacje o zwierzętach, ktoś w końcu dostrzegł problem. Mówili aby ludzie puszczali wolno zwierzęta bo w tedy mają szanse się uratować. Może coś dzięki temu coś dotrze do ludzi

Posted

[quote name='Anusian']Ponawiam prośbę o pisanie maili do redakcji rozgłośni radiowych żeby apelowali do ludzi o wypuszczanie psów z kojców i odczepianie z łańcuchów w sytuacjach awaryjnych. To jest jedyna droga, zeby informacja dotarła do jak największej liczby ludzi. Proście też o informację zwrotną.

Maile kontaktowe:

[email protected] to jest mail do newsroomu czterech rozgłośni

[email protected]

[email protected]

[FONT=Verdana][email protected][/FONT]

[email protected]

Formularze kontaktowe

http://www.rdc.pl/index.php?/pol/kontakt

http://www.tok.fm/TOKFM/0,89190.html

http://www.antyradio.pl/Kontakt/Warszawa

Jak na razie odpowiedziało mi tylko RMF MAXXX, które przekazało informację

no ja powysyłałam maile na podane wyżej adresy - myslę, że inni też to może wreszcie to coś dało, zachęcam jednak do wysyłania jeszcze, zeby nie zaprzestali apelować.

A jak sytuacja w ZOO w Warszawie i Wrocławiu?

Posted

feliksik napisał(a):

A jak sytuacja w ZOO w Warszawie i Wrocławiu?

W Warszawie w porządku. Oglądałam wywiad rano na TVN24 z dyrektorem. Wszystko opanowane, do tej pory woda nie wdarła się na teren ZOO. Wzmocniono wały na wszelki wypadek. Przewidywana fala powinna być mniejsza niż w ubiegłych latach. Dyrektor zdementował plotki jakoby mieli odstrzeliwać zwierzaki, oczywiście są na to przygotowani ale to tylko ewentualnie jeżeli zwierząta miałyby się topić etc. Puki co wszystko pod kontrolą, zwierząta są spokojne, tylko jakiemuś jednemu gatunkowi podano środki uspokajające bo z natury są bardzo nerwowe.

Posted

bebcik napisał(a):
i o to trzeba się teraz martwić bo skąd niby straż będzie wiedział że czas pomoc? psy wyszczekają sos?

jak toskąd? wysłały mi kilka smsków w nocy a jak ;) kiero czyni cuda to i psy

a tak na poważnie - nic nie wiem od rana. nie umiem doładowąc komórki bo chyba siec przeciażona znowu, ze stacjonarnego tez nie mogę się dodzwonić. dorota pewnie tez ma problem z wysłaniem smsa? nie wiem. w nocy troche padało ale niewiele. myslę, że jest ok w związku z tym

nati - prowokacja nic nie da. kiero przeciez twierdzi, że pies spod baraka jest w kojcu - on potrafi nawet wskrzeszać!

Posted

Feliksik na prawdę o warszawskie ZOO nie musisz się martwić. Dyrektor mówił jeszcze że ciągle dzwonią telefony, przychodzą maile, ludzie chcą nieść pomoc!! Zwierzęta nie są zestresowane, są przyzwyczajone do obecności wody w pobliżu i nie odczuwają że poziom wody się podnosi. Opiekunowie nocują na terenie ZOO, chodzą i obserwują wszystko co się dzieje.

Posted

Cieszę się bardzo, że Warszawskie ZOO bezpieczne. Mam nadzieje, że i w innych miastach straty nie będą ogromne. Mówię o ofiarach wśród ludzi i zwierząt, bo materialne na pewno będą olbrzymie.

Posted

Cieszę się, że psiaki w K-K przetrwały bez szwanku .. bo wizje były naprawdę czarne ..
fajnie będzie zobaczyć fotki, może jednak uda się je komuś zrobić i wkleić ..

U nas w toruńskim schronie właśnie akcja przygotowań do mega-fali na Wiśle .. (nie było takiej od czasów kiedy ludzkość pomiary poziomów rzeki zapisuje tu na murach miasta!!) .. jutro najpóźniej dotrze .. a schronisko tuż nad Wisłą :S .. zbieramy deklaracje od ludzi na tymczasy, również prosimy o pomoc w formie suchej karmy dla psów i kotów na wypadek utraty prądu, jak też obroży i smyczek .. proszę rozsyłajcie wątek ..

http://www.dogomania.pl/threads/185986-TORU%C5%83-przygotowania-do-ewakuacji-schroniska-miejskiego-POTRZEBA-OK.-70-TYMCZAS%C3%93W

Posted

Dobrze, że zwierzaki z K-K w miarę bezpieczne.

Od samego początku tej powodzi miałam przed oczami obrazki z '97 roku - potopione zwierzęta. Ich ciała poniewierały się po rowach jeszcze długo, praktyczmoe jeszcze do następnego roku :( Od '97 pierwszy raz poszłam do lasu na grzyby dwa lata temu. Bałam się zobaczyć to co wtedy.

Część osób, które straciło swoje psy pewnie będzie chciało zaadoptować, więc teoretycznie psy ze schronów mogą na tym skorzystać, ale ... Trzeba będzie się zastanowić czy ludziom, którzy porzucili swoje zwierząta nalaży dać następne. Z drugiej strony .. niektórzy nie mieli czasu, nie mieli możliwości ratunku zwierząt.
Będą też tacy, którzy puścili wolno psy i teraz będą ich szukać. Schroniska zapełnią się odłowionymi, bezdomnymi z konieczności psami i kotami. Trzeba będzie zdwoić siły by maksymalnie rozreklamować adopcje i psy w schronach, by nie uprzedzili nas pseudohodowcy, którzy już pewnie zacierają ręce.

Posted

Nati, umieściłam informację o zbiórce kasy i karmy na 2 innych forach. Podałam mój adres domowy i Twoje konto jakby ktoś chciał coś wpłacić.
Jeśli wpłynęło coś na konto od dogomaniaków albo kogoś innego, to zrób proszę rozliczenie. Będzie trzeba je umieścić również na tamtych dwóch forach.

Posted

Na pierwszej stronie sa informacje kto i ile wpłacił. Zaraz ide do banku,ale nie wiem czy juz jest czynny. W końcu nas też troszke podtopiło...
Postaram sie dzisiaj te sprawy finansowe uporządkowac. Jedzie tez do mnie karma z dwóch miejsc.