Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chwila, chwila. Jeśli członkowie Fundacji zajmują się tylko i wyłącznie pracą w Fundacji, czyli nie mają żadnego innego źródła utrzymania, to o co chodzi?
I tak z ciekawości zapytam: dlaczego Agata zainteresowała się tak nagle Ostatnią Szansą, i dlaczego wpisała ją na Czarne Kwiatki? Bo zdaje się, też jakieś pretensje miała do Vivy i Korabiewic. Sory, ale ten wątek niedługo w ogóle będzie bez sensu.

Posted

[quote name='mala_czarna']Chwila, chwila. Jeśli członkowie Fundacji zajmują się tylko i wyłącznie pracą w Fundacji, czyli nie mają żadnego innego źródła utrzymania, to o co chodzi?
I tak z ciekawości zapytam: dlaczego Agata zainteresowała się tak nagle Ostatnią Szansą, i dlaczego wpisała ją na Czarne Kwiatki? Bo zdaje się, też jakieś pretensje miała do Vivy i Korabiewic. Sory, ale ten wątek niedługo w ogóle będzie bez sensu.[/QUOTE]

Ostatnia szansa udostepnila swoje konto Psygarnij do zbierania 1%, [B]ale nie znaczy to ze ma znalezc sie na czarnych kwiatkach. [/B]Wiele fundacji, w tym nasza, dalo sie nabrac na ich "tyle z zycia prywatnego poswiecamy dla bezdomnych psow".

Zaloze osobny watek dla tych... bo nieswiadomie ktos moze namieszac fundacjom ktore znalezc sie tu nie powinny.

Posted

[quote name='Agata Balu']Napisałam ponieważ PSYgarnij to filia Ostatniej Szansy[/QUOTE]
Agata, wiesz cos wiecej na ten temat? Zalozylam watek, na razie na szybko i roboczo. [URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/248044-Co-wiecie-o-Psygarnij?p=21437981#post21437981[/URL]

Posted

[quote name='Agata Balu']Napisałam ponieważ PSYgarnij to filia Ostatniej Szansy[/QUOTE]
[B]Zaczym napiszesz głupotę zastanów się 100 razy. Jeżeli Ostatnia Szansa byłaby filią to znalazłby się wpis w KRS. Według FB to portal społecznościowy
[/B]

Posted

Zasady na psygarnij są opisane - każdy ma prawo je ustalać - nie promują fotografów i ja to rozumiem - ogłaszam tam wszystkie psiaki którym szukamy domów - ogłaszam psiaki z Fundacji która ma fotografa - i co było logo ale fotograf zgodził się na wycięcie loga i umieszczenie zdjęć psiaka bo psiak jest tu najważniejszy - więc czemu obwiniać psygarnij a nie fotografa który na wycięcie logo się nie godzi?czy fotograf też ma to gdzieś czy pies znajdzie dom czy nie?pewnie większość tak bo biorą kasę i tyle...a i tak wiele osób zdjęcia z reklamą umieszczają na innych ogłoszeniowych portalach więc reklamę za free mają....

Psygarnij dostają dziennie kilkaset maili i próśb ze zdjęciami psiaków do ogłoszeń - gdybym miała sama tyle maili ogarniać też pewnie na inne zapytania nie miałabym czasu odpisywać - zawsze psy zgłaszam wg. ich jasno określonej instrukcji i nigdy nie zdarzyło mi się aby ogłoszenie nie zostało umieszczone - sprawą adopcji i wizyt PA i POA zajmujemy się same i nie było żadnych problemów

Posted

[quote name='kejciu']Zasady na psygarnij są opisane - każdy ma prawo je ustalać - nie promują fotografów i ja to rozumiem - ogłaszam tam wszystkie psiaki którym szukamy domów - ogłaszam psiaki z Fundacji która ma fotografa - i co było logo ale fotograf zgodził się na wycięcie loga i umieszczenie zdjęć psiaka bo psiak jest tu najważniejszy - więc czemu obwiniać psygarnij a nie fotografa który na wycięcie logo się nie godzi?czy fotograf też ma to gdzieś czy pies znajdzie dom czy nie?pewnie większość tak bo biorą kasę i tyle...a i tak wiele osób zdjęcia z reklamą umieszczają na innych ogłoszeniowych portalach więc reklamę za free mają....

Psygarnij dostają dziennie kilkaset maili i próśb ze zdjęciami psiaków do ogłoszeń - gdybym miała sama tyle maili ogarniać też pewnie na inne zapytania nie miałabym czasu odpisywać - zawsze psy zgłaszam wg. ich jasno określonej instrukcji i nigdy nie zdarzyło mi się aby ogłoszenie nie zostało umieszczone - sprawą adopcji i wizyt PA i POA zajmujemy się same i nie było żadnych problemów[/QUOTE]

kejciu nie przeczytałaś tego co napisałam :)
info o fotogrfach pojawiło się po tej "aferze", a nawet jakby, to spoko, nikt nie powiedział, że bez tego zdjęcia ogłoszenie psa wisieć nie może. Było 8 zdjęć z czego jedno z logo fotografa. Usunęli zdjęcie fotografa ale i wszelkie dane o psie i dane kontaktowe... ogłoszenie wisi jako "przykład" - kto ucierpiał na tym? Pies, bo nie fotograf. Więc ukarali psa, nikogo innego.
A zasady nie do końca są jasne, oczywiście zgadzam się, że zasady muszą być i nigdzie temu nie zaprzeczyłam.
Ale określenie "kilkaset" to kilkaset, a nie max 500 :roll:

Posted

najlepsze jest to, że najpierw zamazali podpis fotografa, a potem mu pisali, że ja to zrobiłam :> tutaj chodzi bardziej o ich kłamstwa, a nie o zasady

Posted

[quote name='kejciu']Zasady na psygarnij są opisane - każdy ma prawo je ustalać - nie promują fotografów i ja to rozumiem - ogłaszam tam wszystkie psiaki którym szukamy domów - ogłaszam psiaki z Fundacji która ma fotografa - i co było logo ale fotograf zgodził się na wycięcie loga i umieszczenie zdjęć psiaka bo psiak jest tu najważniejszy - więc czemu obwiniać psygarnij a nie fotografa który na wycięcie logo się nie godzi?czy fotograf też ma to gdzieś czy pies znajdzie dom czy nie?pewnie większość tak bo biorą kasę i tyle...a i tak wiele osób zdjęcia z reklamą umieszczają na innych ogłoszeniowych portalach więc reklamę za free mają....

Psygarnij dostają dziennie kilkaset maili i próśb ze zdjęciami psiaków do ogłoszeń - gdybym miała sama tyle maili ogarniać też pewnie na inne zapytania nie miałabym czasu odpisywać - zawsze psy zgłaszam wg. ich jasno określonej instrukcji i nigdy nie zdarzyło mi się aby ogłoszenie nie zostało umieszczone - sprawą adopcji i wizyt PA i POA zajmujemy się same i nie było żadnych problemów[/QUOTE]

A ja się nie zgadzam. Logo na zdjęciu nie służy tylko do promocji, a przede wszystkim - do ochrony praw autora. Ja robię zdjęcia psom do adopcji, to moje hobby i przy okazji pomoc psom - czy dlatego, że ktoś sobie ubzdurał, że ja na tym zarabiam, mam ograniczać swoje prawa?

[quote name='Bonsai']Wow, nie chce mi się wierzyć w to, co piszesz. :) Sama robię zdjęcia psom do adopcji i zawsze je podpisuję i nie po to, by promować swoją działalność (z której z resztą żadnych dochodów, to bardziej hobby + pomoc psom). Nie chcę jednak, by były łamane moje prawa, tj. ktoś skopiuje moje zdjęcie i wykorzysta np. na swojej stronie, a niekoniecznie mogę mieć na to ochotę, bo np. strona dotyczy szkolenia psów, którego nie chciałabym promować i nie chciałabym mieć nic wspólnego. Wrzucając niepodpisane zdjęcia na jakąkolwiek stronę, ktoś mógłby powiedzieć, że nie mógł dotrzeć do źródła, do autora i zapytać go o zgodę na wykorzystanie. W ten sposób zdjęcie mogłoby się rozpowszechnić kompletnie bez kontroli.
Mimo, że robię zdjęcia psom do adopcji, to gdyby ktoś mnie poprosił o usunięcie podpisu - nie zgodziłabym się.[/QUOTE]

Posted

Fotograf raczej wie w jakim celu robi zdjęcie psu = w celu znalezienia domu - za chwilę okaże się że większość osób robiąca zdjęcia psiakom i umieszczająca logo na fotach nie zgodzi się na wykorzystywanie ich w ogłoszeniach bo niektóre portale tego nie akceptują jeśli na zdjęciu takie logo jest - i co wtedy?ja nie mam problemu z udostepnieniem wszystkich zdjęć jakie robię psiakom i kociakom - byle tylko pomogły w znalezieniu domu - ale fakt moje zdjęcia nie są tak ładne bo robię zwyczajnym aparatem i nie mam wiedzy w dziedzinie fotografii, nie spędzam nad nimi godzin na obrabianiu bo najzwyczajniej obrabiać nie umiem - dlatego nigdy nie zrobiłabym nikomu żadnej akcji w stylu praw autorskich bo to zwykłe cyfrowe strzały z mojej strony.

Posted

[quote name='kejciu']Fotograf raczej wie w jakim celu robi zdjęcie psu = w celu znalezienia domu - za chwilę okaże się że większość osób robiąca zdjęcia psiakom i umieszczająca logo na fotach nie zgodzi się na wykorzystywanie ich w ogłoszeniach bo niektóre portale tego nie akceptują jeśli na zdjęciu takie logo jest - i co wtedy?[/QUOTE]

Nie sądzę, by poważne portale ogłoszeniowe wprowadziły takie obostrzenie, bo po co? No chyba, że wymyślą lepszy pomysł na zabezpieczenie praw autorskich fotografa, to w porządku (np. zdjęcie będzie absolutnie niekopiowalne, ale takiego sposobu jeszcze nie wymyślili raczej). Robię zdjęcia psom do ogłoszeń, dziś poświęciłam na to cały dzień i bardzo chciałabym, żeby zaowocowało to nowymi domami dla tych psów, w tym celu udostępniam zdjęcia, pozwalam je wklejać w celu ogłoszeniowym bądź ogólnie - pomocy psom. :) Jednak wkurzyłabym się, gdyby moje zdjęcie, bez mojej zgody pojawiło się np. na stronie tresury psów wykorzystującej do tego kolczatki, czy karcenie zwierząt. W każdym razie EOT, nie zaśmiecajmy już wątku. ;)

Posted

[quote name='LILUtosi']Z tego co ja wyczytałam to prawie wszystko wypłacili na pensję dla członków zarządu. Średnia zarobku dla kazdej osoby to 3 tyś zł[/QUOTE]

A to coś złego że średnia zarobku to 3 tyś zł? Kokosy?

Posted

Prawda jest taka że fundację powstają jak grzyby po deszczu, zbierają kasę po to żeby osoby miały z czego żyć. Pensja 3tys to dla mnie kokos.
Chyba założę fundację.
Fundację z którymi ja współpracuję nie wypłacają sobie wynagrodzeń.
Ale żeby było jasne - nie jestem w stroną w sporze, nie znam, nie współpracuję z nimi więc nie będę oceniać. Po prostu to akurat mnie zdziwiło.

Posted

[quote name='LILUtosi']Prawda jest taka że fundację powstają jak grzyby po deszczu, zbierają kasę po to żeby osoby miały z czego żyć. Pensja 3tys to dla mnie kokos.
Chyba założę fundację.
Fundację z którymi ja współpracuję nie wypłacają sobie wynagrodzeń.
Ale żeby było jasne - nie jestem w stroną w sporze, nie znam, nie współpracuję z nimi więc nie będę oceniać. Po prostu to akurat mnie zdziwiło.[/QUOTE]

Ale podana kwota 3300 zł to kwota brutto - w 2011 na rękę dostali średnio 2366,29 zł, a w 2012 - 1599,53 zł.

Posted

[quote name='Bonsai']Ale podana kwota 3300 zł to kwota brutto - w 2011 na rękę dostali średnio 2366,29 zł, a w 2012 - 1599,53 zł.[/QUOTE] Może i tak ale średnio oznacza że prezesi dostali więcej a inni może i po 500zł. Ale to nie moja sprawa, już nie będę zabierać głosu w tej sprawie bo były to tylko luźne dygresję.

Posted

Ja też mam takie zdanie, ze fundację często zakłada się dla zysku prezesa, a nie dla pomagania zwierzętom (znam jedną - prezes kupuje sobie auto i remontuje mieszkanie!). Bardziej wiarygodne są stowarzyszenia, jest wieksza kontrola.

Posted

To my jesteśmy dziwną fundacją, bo u nas wszystkie pieniądze przeznaczamy na psy, a wszyscy w fundacji pracują za darmo, niejednokrotnie dokładając kasę ze swoich prywatnych pieniędzy.Więc dla nas pensja 3tys to astronomia.

Posted

Psygarnij napisali do mnie w sprawie mojego postu.
Oficjalnie prostuje swojego posta, bo najwidoczniej źle coś odczytałam

Informacja o tym, że PSYGARNIJ [B]nie umieszcza[/B] podpisu fotografa było wcześniej od 2012r. i przepraszam, co nie zmienia faktu, że usunięto całe ogłoszenie psa.

Posted (edited)

[quote name='Agata Balu']Na podstawie strony Internetowej [URL]http://www.psygarnij.pl/[/URL][/QUOTE]

ale to, że OS udostępnila nr konta nie oznacza przecież, że Psygarnij to jakaś filia OS!!! Wiele organizacji nie mających statusu OPP korzysta z nr ko innych organizacji posiadających OPP w celu zbierania pieniędzy.

Edited by andzia69
Posted

[quote name='LILUtosi']Może i tak ale średnio oznacza że prezesi dostali więcej a inni może i po 500zł. Ale to nie moja sprawa, już nie będę zabierać głosu w tej sprawie bo były to tylko luźne dygresję.[/QUOTE]

Mnie zas poza w/w szczegolnie zauroczyly przyznane premie /za co?....... za wyjatkowy wklad nagrodzonych dzialaczy fundacji w dzialalnosc na rzecz psow? :cool3:
Teraz tylko patrzec, jak do wydatkow dojda trzynastki i mundurowki :evil_lol:, a na koniec wplynie wniosek do wladz panstwowych o przyznanie Krzyza Zalugi :multi:

Posted

[quote name='magda_38']To my jesteśmy dziwną fundacją, bo u nas wszystkie pieniądze przeznaczamy na psy, a wszyscy w fundacji pracują za darmo, niejednokrotnie dokładając kasę ze swoich prywatnych pieniędzy.Więc dla nas pensja 3tys to astronomia.[/QUOTE]

niejednokrotnie? a pamietasz Grysa? 7tys z mojej kieszeni.....