Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 457
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pinkmoon napisał(a):
Aga, nie chwaliłaś się że macie stowarzyszenie! :razz: powiedz coś więcej :razz:

Na razie stowarzyszenie jest nieformalne, ale czynimy już pewne kroki, by je zarejestrować i działać :cool3:

Posted

Wlasnie przed chwila zadzwonil do mnie ex wlasciciel lalunia.
Sadzac po jego akcencie gosc nie jest rodowitym Holendrem, raczej Turek ewentualnie inna nacja zblizona do krajow muzulmanskich. W tle slyszalam kilku chlopa szprechajacych w jezyku podobnym do tureckiego. Dziwne - oni nie toleruja psow :roll:

Wersja goscia - sprzedalem Bandyte w Polsce, bylem tam niedawno. Paszport oddalem nowemu wlascicielowi i dostalem za psa pieniadze.

Pies jest urodzony w NL i podobno ma wszystkie szczepienia, czyli wscieklizna i wirusowki. Gosc nie byl w stanie podac daty szczepien, ale dal mi namiary do kliniki w ktorej Bandyta mial je robione. Sprawdze :razz:
Jesli to rzeczywiscieTuras - nie bede robic kuku bo moze mi sie trafic nieszczesliwy wypadek np. Ci ludzie sa nieobliczalni i dzialaja z reguly w grupie.
Mam nr jego komorki.

Posted

dusje napisał(a):
Wlasnie przed chwila zadzwonil do mnie ex wlasciciel lalunia.
Sadzac po jego akcencie gosc nie jest rodowitym Holendrem, raczej Turek ewentualnie inna nacja zblizona do krajow muzulmanskich. W tle slyszalam kilku chlopa szprechajacych w jezyku podobnym do tureckiego. Dziwne - oni nie toleruja psow :roll:

Wersja goscia - sprzedalem Bandyte w Polsce, bylem tam niedawno. Paszport oddalem nowemu wlascicielowi i dostalem za psa pieniadze.

Pies jest urodzony w NL i podobno ma wszystkie szczepienia, czyli wscieklizna i wirusowki. Gosc nie byl w stanie podac daty szczepien, ale dal mi namiary do kliniki w ktorej Bandyta mial je robione. Sprawdze :razz:
Jesli to rzeczywiscieTuras - nie bede robic kuku bo moze mi sie trafic nieszczesliwy wypadek np. Ci ludzie sa nieobliczalni i dzialaja z reguly w grupie.
Mam nr jego komorki.

A nie dał Ci danych osoby której psa sprzedał?

Posted

dusje dziekuje, niezly z Ciebie Sherlock Holmes ;) Pytalam dziewczyn z TOZu i ten Holender, co byl u nich kompletnie nie byl podobny do Turka... ciekawe co powie weterynarz o szczepieniach i paszporcie...

Posted

Rybka_39 napisał(a):
A nie dał Ci danych osoby której psa sprzedał?

Hehe, nawet nie pytalam znajac polska wersje zdarzen.

Teraz kolejne informacje: Pies byl szczepiony w klinice Oost Groningen w miejscowosci Winschoten / tel. 0597 414 227; z Pl 0031 597 414 227/. Lalus urodzil sie w Lutym 2007 czyli ma 3 lata.

Szczepienia:

wscieklizna 18 Lipiec 2007 . Szczepienie jest wazne do 18 Lipca 2010!!!!! To slowa wetki. Chyba ze z wrazenia zle zrozumialam i powinno byc 2009 bo przeciez to sie szczepi co roku, nieprawda? Chyba ze byl to NOBIVAC RABIES - to wszystko sie zgadza. Co 3 lata powtorka.

We wrzesniu 2009 uplynal termin waznosci szczepien na wirusowki i szczepienia na kaszel kenelowy / sa to 2 od siebie niezalezne szczepionki/.

Wetka potwierdzila, ze facet jest obcokrajowcem i spikal po angielsku, ale nie dopytywalam o szczegoly, jako ze ochrona danych ja tez obowiazuje.

Najwazniejsze, ze wiemy juz cos o szczepieniach. Gdyby ktos z Was chcial sie skontaktowac z klinika z ramienia TOZ i uzyskac np. nazwe szczepionki przeciw wsciekliznie to podam maila do kliniki.

Posted

[quote name='andzia69']a co to znaczy w "poczekalni"?

Czyli na liście psów oczekujących na adopcję.

cyt ze strony TOZu

Poczekalnia jest miejscem, w którym zwierzęta domowe mogą znaleźć swoich nowych właścicieli. Z różnych powodów (zgon, choroba, wyjazd właściciela) nie mogą już cieszyć się swoim dotychczasowym właścicielem. Chcąc uchronić je przed pobytem w schronisku, pośredniczymy w adopcji zwierząt, które obecnie znajdują się u dotychczasowych właścicieli, lub pod nasza opieką. Adopcja zwierząt z wykorzystaniem POCZEKALNI jest bezpłatna.

Posted

[quote name='Alicja']Czyli w ,,poczekalni ,, jest bezpieczny ??

Nie, Alicja - po prostu więcej ludzi o tych psach usłyszy i mają o wiele większą szansę na adopcję - większość ludzi szukając psa pierwsze swoje kroki (przynajmniej w Szczecinie) kieruje do TOZu.
Bardzo TOZowi dziękujemy za pomoc.

Posted

dusje napisał(a):
Najwazniejsze, ze wiemy juz cos o szczepieniach. Gdyby ktos z Was chcial sie skontaktowac z klinika z ramienia TOZ i uzyskac np. nazwe szczepionki przeciw wsciekliznie to podam maila do kliniki.

W schronisku nikt nie bezie i tak sluchal, tylko go na wyjscie zaszczepia na wscieklizne. Nawet Fluka/Bena zaszczepili pomimo, ze wyraznie mowilysmy, ze zabieramy go prosto na stol operacyjny...:shake:

Czyli nasz lobuziak urodzil sie 3 lata temu :cool3: Jesli wlasciciel z czipa jest obcokrajowcem, to znaczy, ze faktycznie psa sprzedal, bo u nas byl z nim Holender z rodzinka :-(

Posted

ageralion napisał(a):
W schronisku nikt nie bezie i tak sluchal, tylko go na wyjscie zaszczepia na wscieklizne. Nawet Fluka/Bena zaszczepili pomimo, ze wyraznie mowilysmy, ze zabieramy go prosto na stol operacyjny...:shake:

Czyli nasz lobuziak urodzil sie 3 lata temu :cool3: Jesli wlasciciel z czipa jest obcokrajowcem, to znaczy, ze faktycznie psa sprzedal, bo u nas byl z nim Holender z rodzinka :-(

No nie bardzo. Ten facet z ktorym rozmawialam powiedzial mi, ze to on byl w Polsce i ze sprzedal tam psa. Skad wiadomo ze facet w schronie to byl Holender? Malo wazne wlasciwie, ale czy komus pokazywal swoj paszport? Poza tym ten gosc mieszka w NL wiec moze juz z rozbiegu okresla samego siebie Holendrem, hehe.

Posted

dusje napisał(a):
Skad wiadomo ze facet w schronie to byl Holender? Malo wazne wlasciwie, ale czy komus pokazywal swoj paszport? Poza tym ten gosc mieszka w NL wiec moze juz z rozbiegu okresla samego siebie Holendrem, hehe.

Nie w schronisku, tylko w TOZie. Nie wiem skad ta pewnosc, ze byl Holendrem, moze gadali miedzy soba w tym jezyku... sadze ze faktycznie to juz nie istotne w tym momencie ;)

A jak sie miewa Bandit dowiemy sie jutro...

Posted

bebcik napisał(a):
Jutro, jutro, a ja tu czekam i się martwię ;)

Ostatnie dni kazda z nas miala zabiegane. Enigma ma problemy z psem, ja z synem i psem, Aga nie lepiej... jutro postaram sie umowic z Magda do schroniska, a jesli nie wypali to obiecuje zadzwonic i zapytac co u chlopaka...