Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 345
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

W Poznaniu szaleństwo. Ponad 22 osoby na miejsce, próg to chyba 86 pkt na 100 możliwych.
Z tego, co wiem, gdy parę miesięcy temu ogłaszano konkursy na wykładowców (pracownicy samodzielni), zainteresowanie było duże, więc może jednak - wbrew "czarnym" przewidywaniom - będzie tam komu uczyć, a bojkot "środowiska" wcale nie jest taki oczywisty? ;-)

Posted

Ja z biologii 83, a z chemii 60 (wynik co najmniej tragiczny). Nie dostałam się na weterynarię (czekam jeszcze na wyniki z Olsztyna, ale szanse mierne, bo języki zdawałam na podstawie: angielski 100%). Ręka w nocniku, ale jakoś ogarnę za rok, mam nadzieję.
Ściskam radośnie tych, którzy się dostali, bo na pewno cieszą się bardzo, bardzo. :)

Posted

ja złożyłam na niestacjo we Wro, mam nadzieję, że wskoczę na stacjo jednak tam. 99 osób na liście przed moimi 147 pkt. [pierwszy próg 157]
Lublinowi wykrzaczył się system, wszyscy spadli w rankingu. Czekam na kolejne listy, ale na L. już nie liczę :(((.

Fajny próg jest na SGGW, 155... o.O

Posted

[quote name='nathaniel']
Fajny próg jest na SGGW, 155... o.O[/QUOTE]

Wydaje mi się że zawsze był coś około 160 więc chyba nieźle?

A w wiadomościach mówili, że w tym roku oblężenie weterynarii :mdleje:

Posted

Może jest oblężenie, ale ogólnie maturzystom źle poszło? ;)

Kto się gdzie dostał? Może jacyś przyszli studenci z Lublina? :)

Posted

[quote name='Justa']A to nie była dopiero pierwsza rekrutacja? Już rezygnujecie?[/QUOTE]
Pierwsza rekrutacja, ale osób przede mną na rezerwie we Wrocławiu: 154, a w Warszawie 130. Jakoś ciężko mi przy tym pałać optymizmem i nadzieją na weterynarię. : o ) Chociaż słabawo jestem zorientowana, czy ta pozycja jest współmierna do kolejnego etapu?

Miałam nadzieję, że przez chemię próg się obniży jeszcze choć o odrobinkę. ;]

Posted

[quote name='nathaniel']
Lublinowi wykrzaczył się system, wszyscy spadli w rankingu. Czekam na kolejne listy, ale na L. już nie liczę :(((. [/QUOTE]

[B]nathaniel[/B], co masz na mysli, że "system się wykrzaczył" ;)? Sprawdź konto na Lublinie, bo mnie właśnie przysłlai info, że jestem zakwalifikowana, ale nie wiem, czy wierzyć, a ty masz więcej punktów ode mnie, więc powinnaś być tez zakwalifikowana ;)

(sic! post pod postem, przepraszam : ) )

Edit:
Zakwalifikowałam się do Lublina i do Olsztyna! :] Zastanawiam się teraz, gdzie lepiej studiować. ;-) (może ktoś może coś podpowiedzieć, opowiedzieć o tych uczelniach i miastach?)

Posted

[quote name='shila1404']ja Olsztyn tam chcialam i tam ide , mam nadzieje ze moze sie uda pozniej jakos dostac na wete :P
nie to sobie maturke poprawie[/QUOTE]

Jak już złożysz papiery na zootechnikę, to chyba Cię nie biorą już pod uwagę w rekrytuacji na wetę?

Posted

[quote name='shila1404']tego nie wiem , ale wydaje mi sie ze jednak biora tak jest na innych uczelniach[/QUOTE]

Na SGGW można było składać tylko na jeden kierunek (3 lata temu, ale wydaje mi się, że nic się nie zmieniło) więc pewnie stąd moje wątpliwości ;)

Posted

[quote name='Pinesk@']Ja też zootechnika Olsztyn. Weterynario widzimy się za rok w ponownej rekrutacji! ;) Chyba że mi się zoo spodoba..[/QUOTE]

czyli rozumiem ze kolezanka z jednego kierunku :D
trzeba sie lepiej poznac
moze jakis numer gg :)

Posted

[quote name='aleola']
Zakwalifikowałam się do Lublina i do Olsztyna! :] Zastanawiam się teraz, gdzie lepiej studiować. ;-) (może ktoś może coś podpowiedzieć, opowiedzieć o tych uczelniach i miastach?)[/QUOTE]
Ja mogę poopowiadać o Olsztynie, bo tu studiuję. O Lublinie nie wiem nic (tzn. słyszałam wiele złego, ale ile w tym prawdy to nie wiem, więc siedzę cicho :P )

W Olsztynie jest.... ciężko ;-) Ogólnie - jeśli chodzi o samo miasto - to zadupie, że tak powiem :P Sklepy są, mieszkania są, jest gdzie się ubrać, jakieś imprezy niby też są, bo mamy chyba 3 kluby akademickie i kilka w centrum, ale bez szału. Uczelnia jest spoko, wykładowcy w większości też spoko. Niektórzy mają dziwne teorie (bakterie to rośliny, no bo się mówi "FLORA bakteryjna"), ale na szczęście są stopniowo eliminowani z Uczelni. Na pierwszym roku jest dosyć łatwo (w porównaniu z innymi latami). Jest dużo nauki, ale przeciętny licealista sobie poradzi. Gorzej jest na drugim roku (nasza sławna biochemia <3 ) i 6 egzaminów w sesji ;D Jazda konna - dno. (Pensjonat dla koni bodajże 650 zł miesięcznie, zaraz koło uczelni, jest hala i dwie ujeżdżalnie, jakby kto pytał :P) Wymagają od nas dużej i bardzo szczegółowej wiedzy, ale jest to do ogarnięcia. Przy Uczelni mamy poliklinikę po której lata beznogi kot, który jest strasznym słodziakiem i lubi się przytulać :loveu:

Ludzie się martwią biofizyką, ale spoko - serio. Na każde zajęcia trzeba się nauczyć z 3-4 stron A4 i z tego są 'sprawdziany' - raczej nie ma większego problemu, tylko trzeba się na każde zajęcia przygotowywać (teoria, żadnego myślenia, wyprowadzania i wymyślania wzorów), bo zaległości ciężko nadrobić. Egzamin - banał.

Weterynarze po Olsztynie są rozchwytywani, nie tylko w PL ale i za granicą, prowadzimy wymiany międzynarodowe, IVSA i inne takie tam. Ostatnio (hyhy - z rok temu) widziałam kilka ogłoszeń o pracę, gdzie na wstępie dziękowali ludziom po Lublinie.

Posted

[quote name='asymetria']Weterynarze po Olsztynie są rozchwytywani[/QUOTE]

Oj z tym bym nie przesadzała.. Generalnie z roku na rok coraz więcej się nas robi, a miejsc pracy wcale nie przybywa :shake:

Posted

[quote name='Justa']Oj z tym bym nie przesadzała.. Generalnie z roku na rok coraz więcej się nas robi, a miejsc pracy wcale nie przybywa :shake:[/QUOTE]
W Olsztynie co roku wetę kończy ok. 50-60 osób (to niezbyt dużo, biorąc pod uwagę, że początkowo jest nas 220) i nikt nie ma problemu ze znalezieniem pracy (jak nie w Polsce, to Finlandia jest bardzo chętna - sami wysyłają na UWM oferty pracy dla świeżo upieczonych weterynarzy, Anglia, Szkocja). Jeśli ktoś poszedł na wetę z zamiłowania a nie dla świętego spokoju rodziców, to uważam, że znalezienie pracy po studiach jest kwestią kilku miesięcy. Nie wiem jak tam na innych uczelniach, ale w Olsztynie na prawdę łatwo jest się wkręcić w jakieś programy, czy wymiany przez co poznawanie potencjalnych pracodawców jest proste. Jeśli nie od razu praca, to staż a naprawdę dobrych klinik w Europie jest sporo.

Posted

[quote name='asymetria']W Olsztynie co roku wetę kończy ok. 50-60 osób (to niezbyt dużo, biorąc pod uwagę, że początkowo jest nas 220) i nikt nie ma problemu ze znalezieniem pracy (jak nie w Polsce, to Finlandia jest bardzo chętna - sami wysyłają na UWM oferty pracy dla świeżo upieczonych weterynarzy, Anglia, Szkocja). Jeśli ktoś poszedł na wetę z zamiłowania a nie dla świętego spokoju rodziców, to uważam, że znalezienie pracy po studiach jest kwestią kilku miesięcy. Nie wiem jak tam na innych uczelniach, ale w Olsztynie na prawdę łatwo jest się wkręcić w jakieś programy, czy wymiany przez co poznawanie potencjalnych pracodawców jest proste. Jeśli nie od razu praca, to staż a naprawdę dobrych klinik w Europie jest sporo.[/QUOTE]

Rozchwytywanie chyba kojarzę z czymś innym jak znalezienie pracy w ciągu kilku miesięcy ;)
W programy jest i w Warszawie łatwo się wkręcić, ze znalezieniem praktyk czy stażu też nie ma problemu.. Ale obawiam się, że ze znalezieniem satysfakcjonujacej pracy w jakiejś większej klinice w której robi się coś ponad odrobaczania, szczepień czy wyciskania gruczołów okołoodbytowych może już nie być tak pięknie. Bo wiadomo każdy by chciał, a jednak te około 100 osób kończy * 4 uczelnie w Polsce * 3 lata (w moim przypadku) to mnóstwo zajętych miejsc pracy.
Ale fakt faktem - można już teraz chodzić i się wykazywać masą chęci, to tu to tak, to ktoś nas zapamięta i bedzie wolał kogoś sprawdzonego od tego 'z ulicy' ;)