Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czyli Miecio jedzie do Szwecji na 100%:lol:

Ogłoszeń już nie trzeba:p?

Bardzo się cieszę z takiego obrotu sprawy:p:p:p.

Oby Mieciowi się spodobała nowa rodzina.:evil_lol:

Posted

po prostu super!! i jego nową panią będzie moja imienniczka ;) Aleksandra, pozdrawiam serdecznie! i wiem że nie trzeba pieniędzy ale jak coś.... to dla Miecia cały czas je trzymam..

Posted

Właśnie jestem w trakcie ustalania szczepienia Mietka. Potrzebuję nr schroniskowego, to dostane zaswiadczenie. Potem tylko dane Szwedzkich rodziców ;) bo w chipie muszą być ich dane paszport (biore na siebie jako osoba której fundacja przekazała psa ;) ) i łzy szczęścia. Mordziaty bedzie miał DS!

Posted

Przyjada po niego "JEGO CZŁOWIEKI" i to jest dobra wiadomość. Ale jest też mniej dobra, czyli, że formalności potrwaja ponad dwa tygodnie. Wszystko rozbiło sie o laboratorium, które robi badania serologiczne ważne w UNII takie jak potrza na Szwecję. Prawdopodobnie oprócz Puław i Berlina robi to też Warszawa- ale czas oczekiwania to ok dwóch tygodni. Dobrze, że schron ma jego szczepienie-jutro wyciagnę, to przynajmniej oszczędzi czasu.

Przyznaję, że zrobiło mi się smutno...

Posted

Trzymam kciuki za Miecia i nowy domek :kciuki: :kciuki:

Szkoda, że musi tyle czekać. Mam nadzieję, że jakoś z nim wytrzymacie...
W jakim mieście będzie mieszkał?

Posted

kurcze no nie wiem jak by to można przyspieszyc. jestem zielona- ale co by dokładnie trzeba by zrobic? czasami mam szczęście w odnajdowaniu różnych dziwnych znajomości potrzebnych do załatwienia różnych spraw. a to że JEGO CZŁOWIEKI po Miecia przyjada to bardzo dobry znak- naprawdę musi im zależeć na losie Miecia. tak się cieszę. oby wszystko dobrze poszło!! lisico nie bądź smutna - tam w szwetlandii- ten ostry klimat tylko na zdrówko Mieciowi wyjdzie ;) a Ci Państwo obiecali że będą na bieżąco informować o Mieciu. czuję pod skórą że to naprawdę dobry domek

Posted

czesc wszystkim Mietkowym przyjaciolom! troche sie zmartwilismy, ze to zajmie wiecej czasu ale co robic....Mietek bedzie mieszkal w Örebro, ktore lezy centralnie w Szwecji. zajmie miejsce naszego kochanego Areska(*) i na pewno bedzie mu u nas dobrze. jesli mozecie to znajdzcie kontakty zeby wszystko przyspieszyc....dzieki z gory i do uslyszenia
renata

Posted

Czekamy 30 dni, idziemy do veta, który pobiera krew, wypełniamy specjalny papier. Vet wysyła tę próbkę do Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach. Z próbką musi powędrować też dowód wpłaty 271 zł na konto Instytutu. Można też badanie wykonać w laboratorium uprawnionym w Berlinie (to dla tych co mieszkają przy zachodniej granicy), bo jest taniej. Badanie niekoniecznie musi być w Polsce, ważne żeby był w uprawnionym laboratorium. I to wiem, ze veci np ze Szczecina wykorzystują. Czekamy na wynik około 3 tygodnie. Musi być powyżej 0,5 jednostek na ml. Wtedy idziemy do veta, który potwierdza w paszporcie fakt badania. Żeby było śmieszniej wyniku się nie wpisuje.
5. Czekamy 6 miesięcy od daty pobrania krwi.
6. Pierwszego dnia po upływie 6 miesięcy mozemy ruszać w drogę.
czy tu jest jakieś przekłamanie? jakie 6 miesięcy????

Posted

o matko przecież tam mieszka moja psiapsióła!!! wyprowadziła się jakieś hmmm 2 lata temu?! Polak-Szwedzior ją porwał ;) i jeszcze wyjdzie na to,że taki świat mały i się znacie ;)

Posted

było 6m-cy, teraz się zliberalizowało. Jutro pójdę do mojej Pani doktor Kazimierczak- super Kobitka i się jej podpytam. W razie co wezmę Mieciora do niej.
Co do badania aktualnie musi byc co najmniej miesiąc po szczepieniu, a Mordziaty był szczepiony w schronie.

Posted

to świetnie. już się przestraszyłam. w Skandynawii to oni ogólnie ze wszystkim mają problem (parę lat pomieszkiwałam w Norwegii) i przestraszyłam się, że jednak może nie być tak kolorowo

Posted

wlasnie sprawdzilem, w polsce tyko laboratorium w pulawach moze wydac takie zaswiadczenie ... dla zainteresowanych link do strony z laboratoriami z autoryzacja

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm

probka krwi moze byc pobrana najwczesniej po 120 dniach

a tutaj link do uznawanych preparatow przeciwko wsciekliznie, dobrze by bylo jakby weterynarz na to spojrzal
http://www.jordbruksverket.se/download/18.76ca33bb127af0b508c80003390/godkanda+vacciner.pdf

Posted

2 tygodnie trzeba liczyć, koszt 280zł badanie i 50 zł paszport. Płatne z góry :( Umówiłam sie na poniedziałek w lecznicy na pobranie krwi, o 14.00 kurier zawiezie próbke do berlina. Jak tylko przyjdzie badanie można wpisać do paszportu i...jechać do DS do swoich CZŁOWIEKÓW ;)

Posted

Założę pieniadze, jedno co bym teraz chciała to numer schroniskowy Miecia. Będzie mi szybciej wyciągnąć zaswiadczenie o wściekliźnie. Oni tam zdaje sie mają taki "porzadek', że bez tego to noc mnie zastanie i nie zdąże na badanie krwi. miecia biorę ze sobą do kancelarii...Oj będzie się działo
Poza tym Koszty paszportu biorę na siebie, a koszty badań pewnie AresekSE, bo oni sie oferowali. Na razie najważniejsze jest uzyskanie paszportu, tak by pies mógł wreszcie mieć SWOICH UKOCHANYCH CZŁOWIEKÓW!!!