Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ewa, ja myślę, że Idolek boi się, że zwymiotuje, i to stąd ta niechęć i lęk przed piciem wody. Aha, i przypomniało mi się. Jak Wikunia miała mega silne bóle związane z zapaleniem trzustki, robiłam jej zastrzyki z poltramu. Zdaje się, że to odpowiednik ludzkiego tramalu, czy jakoś tak. A jak ją ciuteczkę mniej bolało to dawałam tolfedine, bo działa przeciwzapalniei przeciwbólowo. Poltram nie jest dożylnie, także szybko się nauczyłam robić. Zapytaj, może Idolkowi też by pomogło?

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='mala_czarna']Ewa, ja myślę, że Idolek boi się, że zwymiotuje, i to stąd ta niechęć i lęk przed piciem wody. Aha, i przypomniało mi się. Jak Wikunia miała mega silne bóle związane z zapaleniem trzustki, robiłam jej zastrzyki z poltramu. Zdaje się, że to odpowiednik ludzkiego tramalu, czy jakoś tak. A jak ją ciuteczkę mniej bolało to dawałam tolfedine, bo działa przeciwzapalniei przeciwbólowo. Poltram nie jest dożylnie, także szybko się nauczyłam robić. Zapytaj, może Idolkowi też by pomogło?[/QUOTE]

Kochana, Idolek dostaje Poltram (to tańszy odpowiednik Tramadolu, czyli Tramalu jak napisala Figa, która się na tym zna:-) co 6 godzin w zastrzyku, a toldefine dali mu i wczoraj i dzisiaj chyba do kroplówki u weta:-) Wczoraj dostał 3 rózne leki przeciwbólowe - dożylnie, domięśniowo i podskórnie...

Posted

No to bidulek jest bardzo otępiały. Nie ma się co dziwić, że nie chce chodzić, brak mu sił, apetytu i nie ma pragnienia. Głowa do góry. Małymi kroczkami i wszystko wróci do równowagi ;)

Posted

Idolinek kochany na swoim posłanku, pod kocykiem, żeby mu było ciepło, bo chłodny jest cały czas...

A to miał w woreczku. Nie wyszło to, na którym było całe to świństwo, potem dr Czajka poruszyl tacką i się rozlało.

Posted

EWa, najlepiej byłoby dla Ciebie i Idolka żebyś trochę odpoczęła, zebrała siły. Przepraszam, że tak się mądrzę, ale jak moja Wikunia miała ataki trzustkowe spowodowane chemioterapią, doszłam już do takiego momentu, że po raz pierwszy w życiu straciłam przytomność w autobusie i zemdlałam. Niewyspanie, brak jedzenia, nerwy zrobiły w końcu swoje. Przywołuję Cię więc do porządku. A Idolek się wykuruje w końcu, zobaczysz. Nie po to ratowałyście mu życie żeby teraz miało pójść coś nie tak. :)

Posted

Tyle, że ja spać nie mogę... ale w końcu padnę bo poprzednia noc tez nieprzespana:-) Mój organizm ma mechanizmy obronne i jakby co, usnę przed kompem. Ale miło, że się o mnie martwisz mała_czarna;-)

I koresponduję sobie z Panią Agnieszką, która wsparła znacząco Idolka finansowo, ale jest niezalogowana na dogo. Czyta jednak na bieżąco wszystko o jego stanie zdrowia i wspiera nas spoza dogo:-) To bardzo, ale to bardzo miłe!!!

Posted

Ewuniu , Idolek jest chłodny , ale to normalna reakcja po narkozie , dlatego trzeba go okrywać , wydaje mi się ,ze mimo wszystko jego aż tak nie boli , dostaje dużo leków p/bólowych , on teraz nie za bardzo jest sobą , jeśli dostaje co 6h lek p/bólowy , a wczoraj po operacji trzy różne , to nie bardzo kojarzy co się dzieje , Poltram może dawać takie odczucia jak po narkotyku
kiedyś moja kotka dostała po operacji taki lek p/bólowy po którym chodziła całą noc nie położywszy się ani na chwilę ,jak w malignie,a miała operacje brzuszną, cały czas miała czarne od rozszerzonych źrenic oczy , poza tym tak zareagowała na premedykację i na narkozę ,że razem dało to taki koktajl ....

a już na pewno Idolek nie ma do Ciebie urazy ! ( spróbował by !:cool3: )
może czuje Twoje zdenerwowanie i stres ,udziela mu się, może też stąd ta agresja , nie wie co się dzieje , pewnie ma dość , jak będziesz spokojna , to on też , zaufa Ci
nie denerwuj się tak , Ewa ! odpocznij , razem poczujecie się lepiej
kaganiec to nie jest zły pomysł , nie skrzywdzisz go tym i sama będziesz się czuć pewniej
będzie odczuwał dyskomfort jak szwy zaczną zarastać i rana będzie się goić
a wenflon pewnie przebił naczynie i kroplówka wypływała poza naczynie , ale to się wchłonie , soda to świetny pomysł:lol:
To wszystko dla jego dobra , co by się stało z tym staruszkiem , jak byś go nie wypatrzyła na dogo ? za kilka dni będzie duuuużo lepiej:lol:
Ewa nie miej mi za złe ,że tak się mądrzę tu po nocy , ale to też troszkę z własnego doświadczenia i żebyś się tak nie martwiła:glaszcze:
To przecież na Ciebie spadły największe nerwy...

no i zobacz Grafit z Konstancina ,tam gdzie był Idol, uciekł z hotelu koło Nowego Tomyśla
stary , ślepy , las , pola , ciemno
ech....:-(

Posted

Też sądzę, że Idol jest po prostu skołowany od tych leków i nie czuje się jeszcze najlepiej po operacji. On będzie dłużej to przechodził, bo nie jest już młody. Myślę, że po prostu trzeba dać mu jak najwięcej spokoju. Odeśpi sobie to wszystko to poczuje się lepiej. Przecież jest pod kontrolą dobrego lekarza. Jakby coś było nie tak to myślę, że wet by Wam powiedział.
Ewo Marto pozwól sobie na odpoczynek :)

Posted

Ewa, jakbyś potrzebowała zmiany przy kroplówkach albo opiece - powiedz tylko słówko.
Przecież ja mam do Ciebie 5 minut, mogę być w każdej chwili, zostać na noc jak trzeba - cokolwiek.

JADŁAŚ COŚ?!?!?!

Posted

Ewa! Podpisuję się pod absolutnie wszystkimi wypowiedziami dotyczącymi tego, że musisz odpocząć! Nasz Doktor za każdym razem, gdy oddaje zwierzaka po narkozie uprzedza, żeby go... nie całować, bo może ugryźć... Zwierzęta pod wpływem narkozy czy też silnych leków przeciwbólowych nie do końca kontrolują swoje zachowanie, mogą nie rozpoznawać nawet właścicieli. Idol to nie jest młodzieniaszek, na którym wszystko się goi jak...na psie :) Dziś już środa, więc dwie najgorsze doby macie za sobą. Z dnia na dzień będzie lepiej, trzeba się uzbroić w cierpliwość, a przede wszystkim nabrać sił!!! Jeśli chodzi o jedzenie i picie, też będzie dobrze. Moja kicia po sterylce "zapomniała, że trzeba jeść, żeby żyć", jak twierdził wet. Przez kilka dni musiała dostawać kroplówki, ale potem klapka odskoczyła i zaczęła jeść. Ewa do łóżka! A potem porządny obiad i dopiero wizyta u Idola! I proszę ze mną nie dyskutować, bo jestem... starsza! :)

Posted

Dziewczyny, wielkie dzięki za wszystko, co piszecie. Figa, na wątku Idolka możesz się mądrzyć non stop, bo mądrze sie mądrzysz i dużo się dowiaduję do Ciebie.
Dzisiaj w nocy Idolek zaczął chodzić po mieszkaniu, a to dobry znak! Zrobił 3 razy siusiu w róznych miejscach mieszkania, co jak się domyślacie zostało mu natychmiast wybaczone przez Panią Eulalię.
Staram sie być bardzo spokojna przy Idolku, moje nerwy wyrzucam tutaj, z nim jestem spokojna, wszystkie ruchy są opanowane, głos nie za współczujący, ale kojący (przynajmniej tak sie staram). W nocy dostal środek przeciwbólowy, nad ranem znowu.
Podjęłyśmy z Panią Eulalią decyzję, że dzisiaj zapraszamy dr Czajkę do nas, bo nie chcemy już stresować idolka wyjazadmi, kliniką i ruszaniem go. Wet musi mu włożyć nowy wenflon, podłączyć kroplówkę bo narazie Idolek napił się minimalnie raz, a kilkanaście razy Pani Eulalia moczyła mu pyszczek ręką i oblizywał się. Idolek dostanie też coś przeciwwymiotnego, żeby nie bał się jeść i pić. Chcemy zacząć mu podawać lek przeciwbólowy co 8, a nie co 6 godzin, żeby dostawal 3, a nie 4 ampułki, ale o tym, czy tak można zadecyduje lekarz.
Doktor Czajka przyjdzie do Idolka koło 12. Ustaliłyśmy z Panią Eulalią, że mnie przy tym nie będzie, bo nie ma co robić tłumu. Przyjdę po jego wyjściu, żeby przypilnować Idolka w czasie kroplówki.
Gusiu kochana moja! Bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy. Niestety 3 sunie pani Eulalii każdą nową osobę witają tak koszmarnym szczekaniem w domu, że ciężko jest wytrzymać. Dr Czajkę znają i bardzo lubią, do mnie przychodzą stale na mizianko i są cicho, więc lepiej będzie, żeby skład zostal ten sam. Poza tym w nocy jestem w domu kochana, to Pani Eulalia z nim siedzi, a potem w ciągu dnia odspia. Wczoraj Idolek był ze mną 3 godziny u weta, więc mogła chwilkę odpocząć.
Mój palec pulsuje mocno, w dwóch miejscach podszedł ropą, miałam więc w pracy mały zabieg:-) Koleżanka przyniosła środki dezynfekujące i kazała mi igła przebić te miejsca i wycisnąć. Rzeczywiście po tym czuję dużą ulgę, tylko lekkie mrowienie, więc teraz szybko się zagoi. Ależ on sie musial zdenerwować, skoro tak mnie złapał:-(
Mam jednak nadzieję, że to chodzenie nocne bez popiskiwania, częste siusianie oznacza, że najgorsze za nim:-) Dzisiaj jeszcze kroplówka, a jak dostanie coś przeciwwymiotnego, zacznie jeść!!!

Z jedzeniem jakoś się staram, na przykład dzisiaj zjadłam wielka kanapkę:-) Odespałam dzisiaj w nocy, bo jak już poszłam do łóżka, to mnie nawet wiercąca sie i śpiąca na moich nogach Barsa nie obudziła. Rano tylko poczułam ciężar grubasa i zdrętwiałe nogi:-)

A Ty Nutusiu jesteś tak niewiele starsza, że się nie liczy:-)

Ze spraw finansowych dzisiaj na górce Idolek dostał od Pani Ewy i Guru z górki 20 złotych i od pani Agnieszki i Lepka kolejne 20 zł. bardzo pięknie dziękujemy za stałe wsparcie dla idolka!!! Zaraz zapiszę wpływy na pierwszej stronie.

Posted

Ewa Idolek nawet pod ta kolderka wyglada na spokojnego i szczesliwego.
Wszystkie Dziewczyny maja racje, bedzie dobrze ale po warunkiem ,ze zadbasz rowniez o siebie.
Ciesze sie ,ze Idolek zaczal chodzic i siusiac, maluszek kochany jaki on jest dzielny:)

Posted

[quote name='Ellig']Ewa Idolek nawet pod ta kolderka wyglada na spokojnego i szczesliwego.
Wszystkie Dziewczyny maja racje, bedzie dobrze ale po warunkiem ,ze zadbasz rowniez o siebie.
Ciesze sie ,ze Idolek zaczal chodzic i siusiac, maluszek kochany jaki on jest dzielny:)[/QUOTE]

Pod tą kołderką w realu wygląda raczej na takiego, który mówi "nie podchodź i daj mi spokój":-) ale cieszę się, że jest już lepiej. Najgorsze, że obdzwoniłam kilkanaście aptek i nigdzie nia maja Poltramu 50 mg, ani nawet 100 mg, który można podzielić na 2 iniekcje. Nie ma też Tramadolu choroba jsana:-( W jednej aptece zgodzili się dać w zamian Tramal (nie Tramadol cokolwiek to znaczy).
Jak przyjdzie zaraz dr Czajka, to Pani Eulalia poprosi o zastrzyki z kliniki, żeby już nie ganiać i nie szukać. A ja w drodze do Idolka podskoczę na Polinezyjską i wezmę ampułki.
Dzwoniłam przed chwilą do Pani Eulalii. Powiedziała, że Idolek zszedł z posłania i położył się w swoim ulubionym miejscu na dywanie. Fajnie, że zaczyna sobie wybierać miejsce. Przykryła go kocykiem i tam sobie śpi Maleństwo. Moim zdaniem to znaczy, że lepiej sie czuje, że nie jest mu już wszystko jedno:-)

Posted

Ewus to jest fantastyczna wiadomosc:"Dzwoniłam przed chwilą do Pani Eulalii. Powiedziała, że Idolek zszedł z posłania i położył się w swoim ulubionym miejscu na dywanie. Fajnie, że zaczyna sobie wybierać miejsce. Przykryła go kocykiem i tam sobie śpi Maleństwo. Moim zdaniem to znaczy, że lepiej sie czuje, że nie jest mu już wszystko jedno" :):):)

Posted

fajnie ,ze Idolek lepiej pod każdym względem!
i Ewa mam nadzieję ,że troszkę się wyspałaś ...
nie wiem czy nie trzeba antybiotyku na ten Twój palec

z Poltramem czy tam z odpowiednikami jest trudno w aptekach , ponieważ biorą go narkomani ( oczywiście nie jedną amp. czy tabletkę tylko duuużo więcej ) , podrabiają recepty , itp., to jest ogólnie wiadome ( jasne ,ze tylko dla farmaceutów )
ale żeby nikt nie zaproponował zamówienia dla Ciebie...ech..:mad:
Ewa jestem do dyspozycji , jeśli chcesz dziś wieczór lek będzie czekał na Ciebie

Posted

Idol sobie wybiera miejsca do spania - super wiadomość! Teraz czekam na wiadomość, że Ciocia Ewa się wyspała w najwygodniejszym dla siebie miejscu, a potem to już tylko na to, żeby i Ciocia Ewa i Idol wrąbali porządną, wysokoenergetyczną KOLACJĘ! :)

Posted

[quote name='figa33']fajnie ,ze Idolek lepiej pod każdym względem!
i Ewa mam nadzieję ,że troszkę się wyspałaś ...
nie wiem czy nie trzeba antybiotyku na ten Twój palec

z Poltramem czy tam z odpowiednikami jest trudno w aptekach , ponieważ biorą go narkomani ( oczywiście nie jedną amp. czy tabletkę tylko duuużo więcej ) , podrabiają recepty , itp., to jest ogólnie wiadome ( jasne ,ze tylko dla farmaceutów )
ale żeby nikt nie zaproponował zamówienia dla Ciebie...ech..:mad:
Ewa jestem do dyspozycji , jeśli chcesz dziś wieczór lek będzie czekał na Ciebie[/QUOTE]

No pisałam już, że się wyspałam:-) Teraz czekam jak na szpilkach na informację po wyjściu weta i pędze do malucha:-)
Figa... być może dostaniemy dzisiaj zastrzyki od weta, a jak nie będzie mógl dac więcej, to bardzo chętnie podjadę gdzie trzeba, żeby odebrać. W jednej aptece nawet proponowali, że zamówią, ale to było na początku szukania i miało byc na drugi dzień, więc podziękowałam. A w innych może nie proponowali, bo wpadałam jak burza, zestresowana i od wejścia wołałam, czy jest Poltram, więc mogli mnie spokojnie wziąć za narkomankę na głodzie;-) Ale trzeba im przyznać, że szukali w bazie;-)

Oczywiście receptę mam i mogę Ci dać bo jeśli to taki lek dla narkomanów, to lepiej, żebyś miala podkładkę na każdą wydana ampułkę.
kochana, odezwę się potem i dam znać, czy lek będzie potrzebny i bardzo dziękuję za kolejną gotowość pomocy:-)

Posted

nie , nie , to nie jest lek dla narkomanów
to silniejszy lek /bólowy
trochę to za dramatycznie opisałam , no po prostu ludzie szukają "różnych mozliwości" niestety ,
dużo jest takich substancji , np. z pozoru "niewinne" tabletki na katar ...ech..temat rzeka , nie ma co zaśmiecać Idolkowego wątku;)

Posted

Rozmawialam z Ewa . Idolek czuje sie lepiej, caly czas jest pod troskliwa opieka , wiadomo kogo:)Pan dr.Czajka dal Idolkowi leki przeciwbolowe i praktycznie caly czas w czasie podawania kroplowki, psinka spala.
Ewa zrobi wieczorem dla staruszka pyszne jedzonko,zeby zachecic Idolka do jedzenia.
Dobrej nocy:)

Posted

Jestem..... no i tak. Idolek właściwie cały dzień przespał, co pozwoliło dać mu ponad jedną butelkę kroplówki. Przy braku ruchu nie bardzo można było puścić kroplówkę szybciej. Pierwsze 300 ml dostał w miarę szybko, pozostałe 300 dużo, dużo wolniej. Okazało się że ten lek przeciwwymiotny podziałal na niego nasennie, ale w sumie to nienajgorzej, bo nic go nie bolało i po zastrzyku przeciwbólowym danym o 13:00, kolejny dostał dopiero o 22:00.
Niestety odmówił wstania i po raz pierwszy zrobił siusiu pod siebie, co nas martwi. Wczoraj w nocy wstawal i 3 razy siusiał na podłogę, dzisiaj zrobił na leżąco, ale jest mocno rozespany, więc może to dlatego. Wystartował z zębami do pani Eulalii, kiedy chciała mu zakręcić kroplówkę. Na szczęście nałożyla mu kaganiec i jakoś sie udało. Teraz wychodzi z psami, a potem spróbuje mu jeszcze podłączyć pozostałą kroplówkę.
Nie gotowałam mu nic, bo ustaliłyśy, że nie powinnyśmy eksperymentować z nowym jedzeniem. Maleńkie kuleczki zrobione z jego ulubionej Puriny EN w puszce brał do pyszczka i wypluwał. Jednak w sumie z łyżeczkę tego zjadł, a to już coś! O gotowanego chudego kurczaczka zapytam jutro weta.
Nie ma odruchów wymiotnych, więc lek zadziałał, ale chyba jednak za mocno zadziałał, bo Idolek cały dzień w zasadzie przespał. Umówiłyśmy się z Panią Eulalią na telefon, gdyby coś się działo i na rano na wyniesienie Idolka na trawkę, żeby załatwiał się w milszych warunkach, a potem na podłączenie nowej kroplówki. Choroba... niefajnie wygląda taki półprzytomny:-( Wydawało się po południu, że jest lepiej, ale nie wiedziałyśy, że tak mocno jest śnięty. Wet mówi, że tak mógł zareagowac na ten lek przeciwwymiotny:-( Jutro kolejna próba karmienia, może w końcu się uda.

Posted

jeśli to jest ten lek o którym ja myślę to mój jeden pies wygląda po nim jak na ostrym odlocie , a drugi nie reaguje wcale , tylko śpi w najlepsze

Posted

[quote name='figa33']jeśli to jest ten lek o którym ja myślę to mój jeden pies wygląda po nim jak na ostrym odlocie , a drugi nie reaguje wcale , tylko śpi w najlepsze[/QUOTE]

Ten przeciwwymiotny? Muszę zapytać jutro weta o nazwę. Pocieszasz mnie trochę Figa...

Jeszcze się nie rozliczyłam za wizytę i za leki, które przyniósł. Dal nam opakowanie Poltramu, 2 butle kroplówki, dał zastrzyki, ale nie policzył wszystkiego i może jutro się rozliczymy.