Poświata Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Gosiek napisał(a)::evil_lol: otóż to... u mnie jest tak: jak jest zapiekanka w lodówce to co jakiś czas łyszę tylko uchylane drzwiczki a potem....... hmm domownicy przemykają chyłkiem z kawałkiem zimnej zapiekanki :evil_lol: w trakcie przełykania :lol: Rozumiem, że w niej , tej zapiekance, nie lodówce ;) , wariacje warzywne sa dopuszczalne ? No dobra, my tu gadu, gadu a gdzie sałatka śledziowa??? Quote
Gosiek Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Poświata napisał(a):Rozumiem, że w niej , tej zapiekance, nie lodówce ;) , wariacje warzywne sa dopuszczalne ? No dobra, my tu gadu, gadu a gdzie sałatka śledziowa???no teraz to mnie rozwaliłaś :crazyeye: hihi najpierw napisałam sałatkę śledziową a w nast poście zapiekankę :eviltong: oj Beatka Quote
Poświata Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 [quote name='Gosiek']no teraz to mnie rozwaliłaś :crazyeye: hihi najpierw napisałam sałatkę śledziową a w nast poście zapiekankę :eviltong: oj Beatka Winę powinnam zwalić na DGM !!!! Nie przychodzą mi powiadomienia, sama latam i szukam topiców i jak już wejdę to wywala mnie na koniec, czyli niby tak jakbym poprzednie posty przeczytała . Choć i ja dzisiaj całe popołudnie w biegu . Quote
olcha Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Sałatka śledziowa made by olcha :lol: wstawiałam wcześniej. Post 786. Szkoda, że jej nie lubię bo wygląda smakowicie :lol: Quote
Alicja Posted October 8, 2006 Posted October 8, 2006 Salatka z kalafiorka Kalafior papryka pomidorki czosnek przyprawy śmietana wszystko oczywiscie ilościowo wg potrzeb Kalafior ugotować na niezbyt miekko, pomidorki obrać ze skórki i razem z papryczkami pokroić w kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę , dodać ostudzone cząsteczki kalafiora , doprawić przyprawami i śmietanką . Fotek nie ma bo już jestem po obiedzie:p Quote
madzia20sosnowiec Posted October 9, 2006 Posted October 9, 2006 booooze ale sie człowiek głodny robi jak takie pysznosci ogląda :evil_lol: Quote
Teklunia Posted October 10, 2006 Author Posted October 10, 2006 [quote name='madzia18sosnowiec']booooze ale sie człowiek głodny robi jak takie pysznosci ogląda :evil_lol:Magda, Ty mi tu nie boooozaj, tylko wstaw przepis na to smakowite, brązowe, lepkie coś, czym częstowałaś Jolę i Kasię :cool3: A ja dziś wyprodukowałam (po raz pierwszy w życiu) muffinki :) I wiecie co? Wyszły pyszne :multi: Naprawdę serdecznie polecam, bo robi się jej błyskawicznie, a są bardzo smaczne i efektownie wyglądają :) MUFFINKI Piekarnik nastawić na 190 stopni.Foremkę wysmarować rozpuszczonym masłem. 125 g masła, 1 szklanka mleka, 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia I dodatki: 1/2 tabliczki czekolady (ja dałam pół na pół białą i gorzką) kilka śliwek 3 łyżeczki kakao Masło rozpuścić w rondelku, po czym dodać do niego 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko. Dodatki (czekoladę, śliwki, czy kto co chce) pokroić w kosteczkę. Wszystkie suche składniki (mąka, cukry, proszek, sól) wymieszać ze sobą w dużej misce. Zrobić w tej mieszance dołek i wlać "mokre" składniki oraz dodatki. Ja chciałam wypróbować różne warianty, dlatego podzieliłam ciasto na 3 części i do jenej dodałam czekoladę, do drugiej - śliwki, a do trzeciej kakao i troszkę czekolady. Wymieszać krótko łyżką, tylko do względnego połączenia się składników; ma być grudkowate. (Pod żadnym pozorem nie używać miksera i w ogóle nie mieszać zbyt długo i zbyt dokładnie, bo podobno wyjdą twarde.nie mieszać.) Wkładać łyżką ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do lekko zbrązowienia. Sprawdzamy czy są dobre wbijając w nie patyczek - jeśli jest suchy, to wyciągamy muffinki. Po lekkim wystudzeniu wyjąć z foremki i przełożyć na jakieś kratkowane naczynie, żeby wystygły do końca. Można posypać cukrem pudrem. A oto one! Przed upieczeniem: Po: I po wyjęciu z formy: Quote
madzia20sosnowiec Posted October 11, 2006 Posted October 11, 2006 [quote name='Teklunia']Magda, Ty mi tu nie boooozaj, tylko wstaw przepis na to smakowite, brązowe, lepkie coś, czym częstowałaś Jolę i Kasię :cool3: A ja dziś wyprodukowałam (po raz pierwszy w życiu) muffinki :) I wiecie co? Wyszły pyszne :multi: Naprawdę serdecznie polecam, bo robi się jej błyskawicznie, a są bardzo smaczne i efektownie wyglądają :) MUFFINKI Piekarnik nastawić na 190 stopni.Foremkę wysmarować rozpuszczonym masłem. 125 g masła, 1 szklanka mleka, 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia I dodatki: 1/2 tabliczki czekolady (ja dałam pół na pół białą i gorzką) kilka śliwek 3 łyżeczki kakao Masło rozpuścić w rondelku, po czym dodać do niego 1 szklankę mleka i rozkłócone jajko. Dodatki (czekoladę, śliwki, czy kto co chce) pokroić w kosteczkę. Wszystkie suche składniki (mąka, cukry, proszek, sól) wymieszać ze sobą w dużej misce. Zrobić w tej mieszance dołek i wlać "mokre" składniki oraz dodatki. Ja chciałam wypróbować różne warianty, dlatego podzieliłam ciasto na 3 części i do jenej dodałam czekoladę, do drugiej - śliwki, a do trzeciej kakao i troszkę czekolady. Wymieszać krótko łyżką, tylko do względnego połączenia się składników; ma być grudkowate. (Pod żadnym pozorem nie używać miksera i w ogóle nie mieszać zbyt długo i zbyt dokładnie, bo podobno wyjdą twarde.nie mieszać.) Wkładać łyżką ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do lekko zbrązowienia. Sprawdzamy czy są dobre wbijając w nie patyczek - jeśli jest suchy, to wyciągamy muffinki. Po lekkim wystudzeniu wyjąć z foremki i przełożyć na jakieś kratkowane naczynie, żeby wystygły do końca. Można posypać cukrem pudrem. A oto one! Przed upieczeniem: Po: I po wyjęciu z formy: głodna głodna głodnaaaaaa!:eating: :eating: :eating: zaraz wstawie przepis :cool3: Quote
Teklunia Posted October 18, 2006 Author Posted October 18, 2006 Ciasto marchewkowe upiekłam troszkę inne niż Gosia, bo na oleju... Ale tak jak Gosia mówiła było pycha :p CIASTO MARCHEWKOWE - 1 i 1/4 szkl. oleju - 4 jajKa - 2 szkl. startej marchewki - 2 szkl. mąki - 2 szkl. brązowego cukru (może być zwykły - to w zasadzie bez różnicy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki sody - szczypta soli - polewa czekoladowa do polania Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i olej, a po wymieszaniu startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Porządnie wymieszać i...to już konic :) Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu polać polewą. I zjeść! :p Zrobiłam też sałatkę owocową, ale przepisu nie wstawim, bo każdy może dodać to, co lubi... Zdradzę tylko przepis na mój sosik do takich sałatek: - 1/2 szkl. soku pomarańczowego - odrobina cynamonu - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka cukru - kilka kropli rumu (ale niekoniecznie) Sok podgrzać z cukrem, dodać pozostałe składniki, wystudzić i polać sałatkę. Quote
olcha Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 Czemu mi to robisz? Czemu? :placz: Super ta forma do muffinek! Quote
madzia20sosnowiec Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 nie nie nie człowiek normalnie swira dostaje :cool3: w domu pusta lodówka, lenistwo nie pozwala wstac sprzed kompa a tutaj takie pysznosci, ze zeby człowiek w monitor wbija :placz: :placz: :placz: Quote
olcha Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 madzia18sosnowiec napisał(a):nie nie nie człowiek normalnie swira dostaje :cool3: w domu pusta lodówka, lenistwo nie pozwala wstac sprzed kompa a tutaj takie pysznosci, ze zeby człowiek w monitor wbija :placz: :placz: :placz: dzięki madzia! Dzięki! Dzięki Tobie znów dostałam powiadomienie do tej strasznej galerii :lol: jak mogłaś! Same sadystki na tej dgm! ;) Quote
madzia20sosnowiec Posted October 18, 2006 Posted October 18, 2006 olcha napisał(a):dzięki madzia! Dzięki! Dzięki Tobie znów dostałam powiadomienie do tej strasznej galerii :lol: jak mogłaś! Same sadystki na tej dgm! ;) wybaaaaacz, teraz ty napisałas i ja dostałam powiadomienie, juz nie wiem za co sie chwycic, bo wafelki waniliowe i tunczyka juz pochłonęłam :oops: :eviltong: Quote
olcha Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 madzia18sosnowiec napisał(a):wybaaaaacz, teraz ty napisałas i ja dostałam powiadomienie, juz nie wiem za co sie chwycic, bo wafelki waniliowe i tunczyka juz pochłonęłam :oops: :eviltong: Aaaaa dobrze, że jestem po śniadanku sadystko :mad: :lol: Quote
bigos Posted October 19, 2006 Posted October 19, 2006 Muffinki wyglądają bardzo apetycznie:sabber::sabber::sabber: A to ciasto marchewkowe jest ogólnie smaczne???????????????????? Quote
Teklunia Posted October 20, 2006 Author Posted October 20, 2006 bigos napisał(a): A to ciasto marchewkowe jest ogólnie smaczne???????????????????? bigosiku, ciasto jest przepyszne! lubisz smak piernika? bo ono właśnie tak smakuje, z tym ze jest mięciutkie i wilgotne :p ślinka mi cieknie na samo wspomnienie...:evil_lol: Quote
nathaniel Posted October 20, 2006 Posted October 20, 2006 Teklunia napisał(a):bigosiku, ciasto jest przepyszne! lubisz smak piernika? bo ono właśnie tak smakuje, z tym ze jest mięciutkie i wilgotne :p ślinka mi cieknie na samo wspomnienie...:evil_lol: ciasto marchewkowe jest suuuper :loveu::loveu: Cynamonek marechewka i prawie jak piernik. Miodzio ;) :loveu::loveu: Quote
panienkabubu Posted October 20, 2006 Posted October 20, 2006 madzia18sosnowiec napisał(a):wybaaaaacz, teraz ty napisałas i ja dostałam powiadomienie, juz nie wiem za co sie chwycic, bo wafelki waniliowe i tunczyka juz pochłonęłam :oops: :eviltong: o te moje? familijne?:evil_lol: Quote
Gosiek Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 PIERNIKOWE MUFFINKI 1. półtorej szklanki mąki razowej z pełnego przemiału (ewentualnie mozna zrobić i ze zwykłej) 2 łyzeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka sody łyżeczka pryprawy piernikowej łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli WYMIESZAć 2. w miseczce wymieszać: 1 szklankę maślanki, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 3 łyzki cukru, 3. [SIZE=2]połączyć skłądniki z punktu 1 i 2 - dodać do tego 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko i 1/3 szklanki posiekanych orzechów (ziemnych lub włoskich) 4. przełożyć masę równomiernie do 12 miffinek - piec 12-15 minut w 200oC Quote
bigos Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Teklunia napisał(a):bigosiku, ciasto jest przepyszne! lubisz smak piernika? bo ono właśnie tak smakuje, z tym ze jest mięciutkie i wilgotne :p ślinka mi cieknie na samo wspomnienie...:evil_lol: Piernik uwielbiam:loveu::loveu::loveu: Przepis już wydrukowany:p:p:p Quote
Daga_i_Oskar Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 jak ja lubię marchewkowe ciasto :multi: a jeszcze z taką dekoracją to sama ślinka cieknie :lol: Quote
Gosiek Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 bigos napisał(a):Rozumiem, że trzemy marchewkę surową????Kasia :crazyeye: :evil_lol::evil_lol: oczywiście ze surową - najlepiej na jak najdrobniejszej tarce ;) Quote
olcha Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Gosia? Nie mogę znaleźc Twojego marchewkowego ciasta :placz: chcę porównać z Tekluniowym :placz: W spisie nie widze, a przedzierając się przez topik wylałam z siebie hektolitry śliny :placz: Odpływam i czekam na info. Quote
olcha Posted October 23, 2006 Posted October 23, 2006 Ok, znalazłam. Odpływam teraz je robić. Sadystki! Quote
Recommended Posts