Sabina1 Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 [quote name='dbsst']łączysz wszytko odcedzasz męty i nastrzykujesz szyneczke :D ja na święta robie schab ze śliwą maczana w mleku pyyyyyyyyyyyyyyszota Oromnie dziękuję Dbsst Mam nadzieję, że schabik na leku wyjdzie Ci przepyszny :loveu: Quote
dbsst Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 [quote name='Sabina1']Oromnie dziękuję Dbsst Mam nadzieję, że schabik na leku wyjdzie Ci przepyszny :loveu: zrobie foty ;) Quote
dbsst Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 ja bardzo bardzo bardzo prosze o przepis na bigos świateczny :oops: Quote
Sabina1 Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 BIGOS 1,5 k kapusty kiszonej 1,5 k kapusty słodkiej 1 k wiepraowiny od łopatki 0,5 kwołowiny 0,5 boczku chudeo 0,5 k drobiu 3/4 k kiełbasy rzyby suszone do woli(10dk) Całe mięso pokroić na kawałki i obsmażyć na tłuszczu. Potem dusić w kapuście kiszonej, dodając przyprawy tak jak do słodkiej.. Kapuste słodka poszatkować, zalać wrzaca woda, jak sie zaotuje, zlać wodę. Znowu zalać + rzyby + masło(łyżka) + listek bobkowy + ziele an. Jak sie wszystko udusi, połączyć kapusty i dodać : cebulę zrumienioną + kiełbasę w plasterkach krojonych na 4 części(podsmażoną po cebuli). Mięso wyjąć, po to, aby pokroić na drobniejsze kawałki. Na końcu dodać śliwki suszone bez pestek i ok. 1.5 szklanki wytrawneo wina. Zasada jest taka, ze tyle mięsa ile w sumie kapusty. Im więcej atunków mięsa, tym lepszy bios. Quote
Poświata Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Wersja nieco oszczędnościowa jest taka, że ja używam miecha z gotowanego rosołu. Do gotowania rosołu używam i wołowego, i cielęciny i drobiu, potem obieram mieso z kości i podsmażam w kawałkach. I za jednym zamachem mam i zupkę i bigos :lol: . Kapusty słodkiej daje mniej niż kiszonej, bo lubię kwaśny bigosik, ale kiszoną odciskam ile sie da :roll: . Acha i jak uda mi się kupić żeberka wędzone, to bigos jest na takiej wędzonce, jak nie to na wędzonym boczku. Reszta mniej więcej jak u Sabiny :cool3: . Niektórzy dodają śliwki suszone, inni czerwonego wina. Quote
bigos Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 [quote name='dbsst']ja bardzo bardzo bardzo prosze o przepis na bigos świateczny :oops: Proszę bardzo:evil_lol::evil_lol::evil_lol: http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2586309&postcount=2146 Quote
bigos Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 Ma ktoś może przepis na farsz grzybowy z kapustą do pierogów??? Quote
Teklunia Posted December 20, 2006 Author Posted December 20, 2006 Ktoś ma ;) FARSZ Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów duża cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju Grzyby należy ugotować już poprzedniego dnia ( gotować ok.20-30 minut). Następnego dnia: kapustę kiszoną płucze się dokładnie w wodzie, żeby nie była kwaśna. Nastęnie zalewa się wodą i gotuje do miekkości (ja raz odlewam tę pierwszą wodę z gotowania, zalewam następną z dodatkiem wywaru z gotowania grzybów i znowu gotuję). W tym czasie pokroić cebulę na drobno i usmażyć na oleju. Następnie dodać do niej posiekane grzyby, dobrze odparowaną kapustę i przyprawy. Wszystko dusić ok. 10 min. Zmielić to wszystko, jak troche wystygnie i ładować do pierogów. Quote
bigos Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 Dziękuję:loveu: Ja jeszcze słyszałam, że niektórzy na końcu dodają jako surowe co by farsz był bardziej zwięzły Quote
dbsst Posted December 20, 2006 Posted December 20, 2006 to jeszcze ja poprosze przepis na ciasto pierogowe :roll: :oops: TAK nie umiem gotowac :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Bigos Twój Bigos Świąteczny do pozazdroszczenia :lol: Quote
aga1215 Posted December 21, 2006 Posted December 21, 2006 dbsst napisał(a):to jeszcze ja poprosze przepis na ciasto pierogowe :roll: :oops: TAK nie umiem gotowac :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Bigos Twój Bigos Świąteczny do pozazdroszczenia :lol: mąka (:hmmmm: ok. 50 dag) trochę margaryny (:hmmmm: łyżka) posiekać, zalać dobrze gorąca wodą, oczywiście posolić jak przestygnie dodać jajko, zagnieść, ewentualnie dosypać mąki jak się nalało za dużo wody i jusz:multi: :multi: :multi: - ciasto jest miękkie, świetnie sie lepi, nie rozgotowuje (chyba, że zapomnisz wyjąć ;) ) i nieźle smakuje :eating: (uszka z tego samego robię) Quote
Teklunia Posted December 22, 2006 Author Posted December 22, 2006 chciałm ogłosić, że właśnie mi makowiec nie wyszedł :placz::placz::placz::placz: wziął i się na pół złamał:placz::placz::placz: smaczny niby jest ale gościom go nie pokażę :shake: Quote
r_2005 Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Teklunia napisał(a):wziął i się na pół złamał:placz::placz::placz: smaczny niby jest ale gościom go nie pokażę :shake: Nie ma tego złego... teraz możesz ze spokojnym sumieniem sama go opędzlować:lol: Quote
aga1215 Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Teklunia napisał(a):chciałm ogłosić, że właśnie mi makowiec nie wyszedł :placz::placz::placz::placz: wziął i się na pół złamał:placz::placz::placz: smaczny niby jest ale gościom go nie pokażę :shake: Tekluniu - a po co masz całego gościom pokazywać - pokrój przed podaniem ;) :evil_lol: :buzi: Quote
dbsst Posted December 23, 2006 Posted December 23, 2006 uwaga uwaga premiery dwie :D proszę można się zachwycać ;) SĄ DO ZJEDZENIA co więcej MNIE SMAKUJE :roll: :eviltong: Quote
Teklunia Posted December 26, 2006 Author Posted December 26, 2006 aga1215 napisał(a):Tekluniu - a po co masz całego gościom pokazywać - pokrój przed podaniem ;) :evil_lol: :buzi:tak też zrobiłam i zjedli wszystko :lol: dbsst napisał(a):uwaga uwaga premiery dwie :D proszę można się zachwycać ;) SĄ DO ZJEDZENIA co więcej MNIE SMAKUJE :roll: :eviltong:piękne!!! serio!!! a zakalcami się nie przejmuj - ja na przykład uwielbiam zakalca w cieście :oops: :lol: Quote
olcha Posted December 26, 2006 Posted December 26, 2006 Teklunia napisał(a):tak też zrobiłam i zjedli wszystko :lol: piękne!!! serio!!! a zakalcami się nie przejmuj - ja na przykład uwielbiam zakalca w cieście :oops: :lol: Ja też uwielbiam zakalce :lol: moja mama się smieje, że jak byłam mała to prosiłam ją, żeby mi zrobiła znów mokre ciasto :eviltong: Quote
bigos Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 dbsst napisał(a):uwaga uwaga premiery dwie :D proszę można się zachwycać ;) SĄ DO ZJEDZENIA co więcej MNIE SMAKUJE :roll: :eviltong: AAAAAAAAAAA, tutaj jest bigosik:cool3::cool3::cool3: Wygląda smakowicie:lol::lol::lol: Quote
dbsst Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 bigos jest smakowity pierogi tyż a co do zaklalca to nawet już zakalec nie jest to jest super płynny marcepan i makowiec w pływajacym maku :evil_lol: :evil_lol: Quote
KaRa_ Posted December 27, 2006 Posted December 27, 2006 Jak dla mnie ta galeria nie powinna istniec:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: za bardzo kuuusi:lol: A ja tez bigosik,pierozki i barszczyk w domu robilam:lol: Quote
e.v.a Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 to i ja cos od siebie dodam :) sernik tygrysi 0,45kg mąki pszennej 0,50kg cukru 0,04kg kakao (naturalne) Cukier wanilinowy (do smaku zależy kto ile woli ;) ) Mała łyżeczka Proszku do pieczenia 8 jaj 0,40kg margaryny 1,5kg twarogu ( ja daje już taki zmielony w wiadereczku ) 0,20 nutelli 1 czekolada z orzechami 1 puszka brzoskwiń 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1) mąkę zagnieść z 0,3kg margaryny , kakao, 0,2 cukru , proszkiem do pieczenia, dwoma jajami. Jak już dobrze zagnieciemy dodajemy nutelle i poszatkowana czekolade. Wstawić do lodówki na jakaś godzinę półtorej 2) ser utrzeć z resztą cukru ,jajami, cukrem wanilinowym, budyniem i reszta masła( które roztapiamy) 3) cześć ciasta wyłożyć na spód blachy wyłożyć na nie brzoskwinie , wylewamy mase serową i na górę kładziemy resztę ciasta. 4) Pieczemy około 50min w temp. 175 st. Quote
Bonsai Posted January 1, 2007 Posted January 1, 2007 Świetna "galeria" , ja lubię od czasu do czasu coś upiec, w chwili wolnej nie omieszkam dać przepisu na kilka moich ulubionych ciach. :) Quote
Teklunia Posted January 1, 2007 Author Posted January 1, 2007 a my wczoraj wspólnymi siłami (z TZem) zrobiliśmy nasze pierwsze, wykonane własnoręcznie sushi! i o dziwo wyszło !!! nie mam niestety zbliżeń, ale z grubsza wyglądało to tak: przepis na [SIZE=6]sushi maki: 150 dag ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowego cukier, sól 3 arkusze glonów nori odrobina chrzanu wasabi miseczka imbiru marynowanego (gari) sos sojowy i dodatki do wyboru do koloru, ja wybrałam: 2 paluszki krabowe (surowe rzecz jasna) 2 cienkie plasterki surowego łososia kawałeczek surowej ośmiornicy kawałeczek awokada kilka grzybków mun kilka łyżeczek serka philadelfia Ryż: Ryż bardzo dokładnie umyć (aż woda, w której się go płucze zrobi się przejrzysta). Zalać zimną wodą na 30min. Odsączyć, włżyć do garnka, zalać wodą (w stosunku mniej więcej 1 szkl. ryżu do 1,2 szkl. wody), przykryć szczelnie, zagotować, po czym gotować ok. 3 min. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 min. Nastęnie wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na 15 min. Przygotować zaprawę: ocet ryżowy, wymieszać z 2,5 łyż cukru i 1 łyżeczką soli. Przełożyć ryż do miski i zalać zaprawą. Dokładnie wymieszać i przykryć wilgotną sciereczką aż do ostygnięcia. Rozłożyć arkusze nori na matce bambusowej. Na każdy nałożyć bardzo cieniutką warstwę ryżu (na 2/3 szerokości nori). Na ryż, w jednym rządku, ułżyć pokrojone w paseczki dodatki, a na to troszke pasty wasabi. No i zabrać się za zwijanie. Robi sie to przy pomocy bambusowej maty i wbrew pozorom jest bardzo łatwe :) Jak już będziemy mieć gotowe ruloniki, to kroimy je na sześć równych części (potrzebyny jest bardzo ostry nóż!). Układamy na talerzu, obok układamy "kupkę" imbiru, do miseczkiwlewamy sos sojowy do maczania do przegryzania i jemy... Mniam :p Quote
yoreczka Posted January 12, 2007 Posted January 12, 2007 Ale dawno mnie tu nie było L Piernik 100g margaryny 1/2 szk. cukru 2 jajka 100g miodu 1 łyżka wody 1/2 szk. kwaśnej śmietany 1,5 szk. mąki 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej morele Margarynę ucieramy z cukrem dodając żółtka, miód, łyżkę zimnej wody, kwaśnej śmietany, mąkę, sodę, kakao, opakowanie przyprawy korzennej. Ucierając, doprowadzić do gładkiej masy. Można dodać bakalie (ja dałam pokrojone morele). Z ubite białka dodać i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec wv170 stopniach 60min. Wierzch można polać polewą czekoladową. Smacznego!!! Quote
Recommended Posts