Teklunia Posted August 16, 2006 Author Posted August 16, 2006 [quote name='Evelina'] rany, Evelina, ona jest przepiękna :-o w sobotę mam urodziny i zrobię ją na bank! mogłabyś dać dokładny przepis przepis? :cool3: bo przekrzałam wątek i raczej jestem pewna, że to nie stąd go masz... Quote
Evelina Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 [SIZE="1"]Skoro Szefowa topiku twierdzi, ze mam skleroze :evil_lol: wstawiam wiec przepis na : [SIZE="4"]Szarlotka z kruchego ciasta z pyszną cukrową skorupką na wierzchu Składniki ciasta 300 g mąki 150 g cukru 100 g masła 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli oraz : 4 duże jabłka 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki grubego cukru kryształu (do posypania) Przewidziane na blaszkę 17x24 cm Składniki ciasta wrzucić do robotka i szybko wyrobić. Można, jak się komu chce, wyrobic na stolnicy. ;) Włożyć do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Jabłka puszczają pyszny sok, który można cichcem przed rodzina wypić. :oops: Nadmiaru soku lepiej się pozbyć=wypić aby ciasto nie wyszło zbyt wilgotne. Nagrzać piekarnik do 180 °C. Blaszkę wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem i posypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować tak aby przykryła powierzchnię blaszki. Ja osobiście wałkuję ciasto położywszy je pomiędzy przezroczysta folią. Gdy blaszka jest już wyłożona ciastem kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Jabłka można przykryć zwykłym plackiem, tradycyjnymi paseczkami albo wyciąć foremką do ciastek fikuśne kształty i poukładać. Gdy przykrywamy jabłka jedną powierzchnią ciasta trzeba ją ponakłuwać patyczkiem aby nie zrobił się zakalec na spodzie. Posypać grubym cukrem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40-50 min. Nieprzyzwoicie lubie to ciasto :oops: :loveu: [SIZE="1"]Maly komentarz. Cukier na ciescie nie wyglada tak jak powinien, bo przez goopi telefon zapomnialam na czas (czyli przed wlozeniem do pieca) posypac nim ciasto. Zrobilam to gdy skonczylam gadac :oops:, czyli w polowie pieczenia :shake: Quote
Teklunia Posted August 17, 2006 Author Posted August 17, 2006 dziękuję ślicznie za przepis :buzi: ogromnie mi się podoba (z wyglądu na razie;)) to ciacho... zrobię na pewno :) a to które Ty robilaś (to na zdjęciu) jest w takie blasze tortowej czy tartowej bardziej? i daję słowo, że nie znalazlam tu tego przepisu :oops: Quote
Evelina Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 Teklunia napisał(a):dziękuję ślicznie za przepis :buzi: ogromnie mi się podoba (z wyglądu na razie;)) to ciacho... zrobię na pewno :) a to które Ty robilaś (to na zdjęciu) jest w takie blasze tortowej czy tartowej bardziej?W mojej najulubienszej :loveu: , szklanej, przezroczystej z pyrexu formie do tarty o srednicy 30 cm. Wszystkie ciacha niskopoziomowe w niej robie. :lol: Mialam kiedys foremki z bialej kamionki, emaliowane, japonskie toto bylo. Bielutkie i sliczne. Ale jak od spodu naciagnelo (tam nie bylo emalii) zapaszkow to mi sie przestaly podobac :cool3: Teklunia napisał(a):i daję słowo, że nie znalazlam tu tego przepisu :oops:Ciekawe skad ja go wzielam ? :hmmmm: :lol: Quote
Teklunia Posted August 18, 2006 Author Posted August 18, 2006 Evelinko, zrobiłam i ja :multi: Żerżnęłam Twój pomysł co do joty, bo nawet wzorki na wierzchu porobiłam identyczne :oops::oops::oops: Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, a może nawet Ci to schlebi :lol: Quote
Evelina Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 [quote name='Teklunia']Evelinko, zrobiłam i ja :multi: Żerżnęłam Twój pomysł co do joty, bo nawet wzorki na wierzchu porobiłam identyczne :oops::oops::oops: Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, a może nawet Ci to schlebi :lol: Teklunia :lol: :klacz: :lol: :klacz: Jakbym wlasna widziala :crazyeye: Jakze mialabym sie gniewac za powielanie moich genialnych pomyslow :evil_lol: :lol: :buzi: Cieszem sie przeogromnie i tyla, ze taka piekna tarta Ci wyszla :multi: Nastepnym razem pokombinuj nad wlasnym wzorkiem i sprzedaj go dalej :lol: Quote
Teklunia Posted August 18, 2006 Author Posted August 18, 2006 [quote name='Evelina']Teklunia :lol: :klacz: :lol: :klacz: Jakbym wlasna widziala :crazyeye: Jakze mialabym sie gniewac za powielanie moich genialnych pomyslow :evil_lol: :lol: :buzi: Cieszem sie przeogromnie i tyla, ze taka piekna tarta Ci wyszla :multi: Nastepnym razem pokombinuj nad wlasnym wzorkiem i sprzedaj go dalej :lol: :D :D :D na pewno pokombinuje, ale na jutro chciałam taki ładny jak ten, bo goscie beda go ogladac :lol: a oprocz tego, ze ładna jest tez smaczniutka :p lecę dostawić Ci gwiazdeczką w spisie tresci :) Quote
Poświata Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 Teklunia napisał(a):.... bo goscie beda go ogladac :lol:... A spróbować im dasz, czy tylko pooglądać mają :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . Ciasto cudne, mnie TYLKO pozostaje pogapienie się :placz: . Quote
Teklunia Posted August 18, 2006 Author Posted August 18, 2006 Poświata napisał(a):A spróbować im dasz, czy tylko pooglądać mają :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . Ciasto cudne, mnie TYLKO pozostaje pogapienie się :placz: .no może dam... w końcu to najbliższa rodzina, to mogę sie podzielić ;) chociaż będzie już lekko wysczerbiona, bo rzezc jasna musiałam kawałeczek spróbowac... przecież nie podam byle czego ;) Quote
aga1215 Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 Oto efekt małej przeróbki przepisu Tekluni (przepraszam :modla: Tekluniu - wybacz :modla:) na leniwe dodałam zamiast zwykłej mąki mąkę żytnią razową PYCHA!!! Chciałabym dostawić do przepisu Tekluni gwiazdkę, tylko GDZIE?????????? Quote
Teklunia Posted August 18, 2006 Author Posted August 18, 2006 [quote name='aga1215']Oto efekt małej przeróbki przepisu Tebeściaczka na leniwe dodałam zamiast zwykłej mąki mąkę żytnią razową PYCHA!!! Chciałabym dostawić do przepisu Tekluni gwiastkę, tylko GDZIE??????????o kurcze, jak fajnie wygladaja :-o :) zupełnie inaczej, a ja baaardzo lubie takie "udziwnienia" jedzeniowe :p czy dobrze zrozumialam ze mam dostawic gwiazdke do mojego przepisu na leniwe? Quote
aga1215 Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 [quote name='Teklunia']o kurcze, jak fajnie wygladaja :-o :) zupełnie inaczej, a ja baaardzo lubie takie "udziwnienia" jedzeniowe :p czy dobrze zrozumialam ze mam dostawic gwiazdke do mojego przepisu na leniwe? Oczywiście - :multi: - został przeze mnie wypróbowany :multi: :loveu: poprawiłam błędy - Tekluniu przepraszam :oops: Quote
Gosiek Posted August 21, 2006 Posted August 21, 2006 [quote name='Poświata']A spróbować im dasz, czy tylko pooglądać mają :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: . Ciasto cudne, mnie TYLKO pozostaje pogapienie się :placz: .hahaha no właśnie - ciekawa jestem czy Kasia gości poczęstowała ciachem :evil_lol: Beatko... co tam ciasto... wystarczy przecież popatrzeć i najeść się oczami ;) słuchajcie - mam świetny przepis na śniadanie: NALEśNIK Z PłATKóW OWSIANYCH pół szkalnki płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) 1/4 szkl serka ziarnistego albo innego twarożku 2 jajka kropla olejku waniliowego szczypta cynamonuwszystkie składniki wymieszać, masę wylać na rozgrzana patelnię i smażyć na średnim ogniu do złotgo kolorku z obu stron wspaniale smakuje z syropem klonowym albo posypany malinkami :loveu: ps. zdjecie wstawię niebawem tzn w najbliższych dniach Quote
Evelina Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: Ludzie ! Pierogi zrobilam :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: Zgadnijcie z czym sa ? :lol: Na zdjeciu jeszcze przed gotowaniem. Gosieczku, musze przepis na nalesniczki sprobowac. Tylko co to jest serek ziarnisty ? Quote
aga1215 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='Evelina']:sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: Ludzie ! Pierogi zrobilam :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: Zgadnijcie z czym sa ? :lol: Na zdjeciu jeszcze przed gotowaniem. Gosieczku, musze przepis na nalesniczki sprobowac. Tylko co to jest serek ziarnisty ? :oops: Zrobiłaś:crazyeye: takie równe:crazyeye: z fabryki one som:shake: http://www.resmlecz.pl/produkty.php Quote
r_2005 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Evelina ma kwadratowe palce:crazyeye: :lol: A tak poważnie, to zawsze mi się wydawało, że pierogów nie da się lepić przyrządem, bo potem się rozwalają w gotowaniu. Z czym są te pierogi... czy ja wiem...? Ruskie? Serek ziarnisty to chyba takie jakby kozie bobki:evil_lol: Quote
Gosiek Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='r_2005']Evelina ma kwadratowe palce:crazyeye: :lol: A tak poważnie, to zawsze mi się wydawało, że pierogów nie da się lepić przyrządem, bo potem się rozwalają w gotowaniu. Z czym są te pierogi... czy ja wiem...? Ruskie? Serek ziarnisty to chyba takie jakby kozie bobki:evil_lol: hahahaha oj Roczku jak ja lubię te Twoje teksty i tekściki :lol::lol::lol: Evelinko... ufocę Ci jutro wieczorkiem ten serek ziarnisty to zobaczysz... rzecz w tym że nie jest on gładki jak np serek homogenizowany czy waniliowy ale nie jest też "suchy" i zbity jak sery białe. wygląda jak ryż preparowany w delikatnej smietance :loveu: ps.. nie wiem z czym pierożki.. pewnie nie z jagodami bo jasne są ;) ale za to perfekcyjnie dopracowany wygląd :) Quote
olcha Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Mi też się zawsze w gotowaniu rozpadały jak robiłam maszynką :watpliwy: To może poprostu z mięskiem? Quote
r_2005 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='Gosiek']hahahaha oj Roczku jak ja lubię te Twoje teksty i tekściki :lol::lol::lol: Taaa... a przysposobić mnie nie chciałaś:placz: rzecz w tym że nie jest on gładki jak np serek homogenizowany czy waniliowy ale nie jest też "suchy" i zbity jak sery białe. wygląda jak ryż preparowany w delikatnej smietance Zgadłam, kozie bobki!:lol: Quote
Gosiek Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 r_2005 napisał(a):Taaa... a przysposobić mnie nie chciałaś:placz: Zgadłam, kozie bobki!:lol:hahaha bo za Teklunią się zaczęłaś ogladać :eviltong: hahaha proszę nie mówić o bobkach bo ja ten serek uwielbiam :cool3: Quote
r_2005 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='Gosiek']hahaha bo za Teklunią się zaczęłaś ogladać :eviltong: To było po tym jak przysposobiłaś Poświatę:eviltong: Nie wiedziałam wcześniej, że Teklunia nie jest niesamowita:lol: hahaha proszę nie mówić o bobkach bo ja ten serek uwielbiam :cool3: Ja też lubię. Ale jak pojawił się pierwszy raz, ileś tam lat temu, to tak mi się skojarzyło i już tak mi zostało:p Quote
aga1215 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 znalazłam :multi: :multi: :multi: Ewa popatrz: to było na TEJ stronie te "kozie bobki" rzeczywiście są pyszne:loveu: Quote
Gosiek Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Roczku... bo ja lubię kombinować z tym co mam i podsyłam Poświatce różne przepisy :cool1: Aga - jesteś niesamowita z tym wyszukiwaniem wszystkiego :multi: hihihi jeszcze trochę i założymy klub miłośników serków ziarnistych :evil_lol: mmmniam - uwielbiam np taki wymieszany z pomidorkiem ale też i sam mi bardzo smakuje... nieraz dosypuję kakao i dodaje olejek migdałowy + płatki migdałów.. mniamniuśny deser :loveu: oj wariacji na temat serka jest cała masa, prawda dziewczyny? Quote
Evelina Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 [quote name='aga1215']Zrobiłaś takie równe:crazyeye: z fabryki one som:shake: http://www.resmlecz.pl/produkty.phpMojej prywatnej, domowej :eviltong: Dzieki za linka. Strona przesliczna :loveu: , ale nie wiem ktory serek wybrac aby trafic na wlasciwy :hmmmm: Ja juz chyba kojarze o jaki serek chodzi. U nas byl taki kilka lat temu zajadalismy sie nim nieprzyzwoicie, bo bardzo przypominal smakiem poczciwy polski ser. :evil_lol: Komus zaczal przeszkadzac i zniknal z polek :angryy: [quote name='r_2005']Evelina ma kwadratowe palce:crazyeye: :lol: A tak poważnie, to zawsze mi się wydawało, że pierogów nie da się lepić przyrządem, bo potem się rozwalają w gotowaniu. Z czym są te pierogi... czy ja wiem...? Ruskie? Serek ziarnisty to chyba takie jakby kozie bobki Roczniczko, boś kobietą :evil_lol: :evil_lol: Palcami to chyba tylko u Mamusi lepilam i marzylam o czyms co mnie wyreczy. :lol: Ciekawostka, ze bedac w Chorzowie z moim jeszcze pachnacym oltarzem mezusiem trafilismy na takie "cus" do pierogow. To nie to co jest na zdjeciu, tylko troche inne, mam je do tej pory i z sentymentem go uzywam. :lol: Zawsze nam sie przypomina nasze poslubne podrozowanie po Polsce i gromadzenia dziwnych przedmiotow :lol: Na wybrzezu skarpetki nawet udalo nam sie kupic :evil_lol: Moje pierogi robione maszynka nie rozpadaja sie nawet jesli sa z jagodami ANI jeden pierog sie nie rozpadl :crazyeye: Ale je tez trzeba umiec gotowac na patelni :cool1: Jesli sie walkuje ciasto "maglem" to jest ono rowniotkie na calej dlugosci i nie ma prawa peknac :multi: Wiedzialam, ze nie zgadniecie, ze sa to pierogi z jagodami :eviltong: To miala byc frajda dla mezusia, dziwy dla moich dzieciakow, a w sumie to z mysla o Was je lepilam :lol: , zeby troszku Was zaskoczyc :oops: Jagody znalazlam - mrozone :p Tak opisane na opakowaniu jakby byly nie wiem jakim rarytas :shake: Wyobrazcie sobie szwedzkie, lesnie jagody. W dodatku recznie zbierane :eek: Smiac sie, czy plakac ? :shake: Jak juz je ugotowalam to wypadalo zdjatko zrobic. Piekne nie wyszlo, bo mi spieszno bylo jesc :evil_lol: Quote
Evelina Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Musze juz leciec, serwer wolno chodzi, nie sposob cokolwiek w rozsadnym czasie napisac. Jutro sie zjawie :calus: Dobrej Nocy Dziewuszki :lol: Quote
Recommended Posts