olcha Posted April 11, 2007 Posted April 11, 2007 Eee tam od razu rozpadnie. Ja miałam milion pyszności utyłam z 10 kilo, ale aparat mi rodzice na święta zabrali :placz: Więc przepisików niet. Quote
Teklunia Posted April 11, 2007 Author Posted April 11, 2007 yoreczka napisał(a):oj Teklunia nie możesz nas zostawić :placz: w padaj chociaż na 10 - 15 min dziennie.ja czasem wpadam, ale żeby robić zdjęcia i wstawiać to nie mam czasu :shake: I zamieszczaj - nie krępuj się nic a nic!!! A babka w Twoim wykonaniu jest piękna! w mojej rodzinie panuje przekonanie, ze bez baby drożdżowej to nie mam prawdziwych świąt :) Quote
yoreczka Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Teklunia napisał(a):ja czasem wpadam, ale żeby robić zdjęcia i wstawiać to nie mam czasu :shake: I zamieszczaj - nie krępuj się nic a nic!!! A babka w Twoim wykonaniu jest piękna! w mojej rodzinie panuje przekonanie, ze bez baby drożdżowej to nie mam prawdziwych świąt :) Teklunia postaraj się raz na jakiś czas coś wstawić:mad: :mad: :mad: A babka nie tylko piękna ale i smacznnnnnnnnnnna :loveu: Quote
yoreczka Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Placek śmietankowy szklanka i kopiasta łyżka mąki tortowej 2 śmietankowe budynie 3/4szk. cukru pudru 3 jajka 1/2kostki masła śmietankowego kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder Utrzeć na puch przy pomocy robota masło z cukrem, przez cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Gdy składniki się połączą, przesiać przez sito mąkę, budynie, proszek do pieczenia i wszystkie te składniki dodać do utartej masy. Całość nadal ucierać. Utarte ciasto przelać do średniej wielkości formy, można użyć formy w różnych kształtach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160 stopni C przez 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Quote
yoreczka Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 [SIZE=4]Surówka z kwaszonych ogórków 3 ogórki kwaszone 1 średnia cebula Kawałek papryki Olej Ogórki paprykę pokroić w grubszą kostkę, Cebule pokroić w drobną kostkę wszystko wymieszać i doprawić oliwą. Quote
yoreczka Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Szarlotka z kiślem 1/2 kg maki 10 dag cukru 25 dag masła 3 jajka szczypta soli cukier waniliowy 4 łyżeczki proszku do pieczenia słoik jabłek prażonych 2 kiśle brzoskwiniowe, morelowe, żurawinowe Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier i resztę składników – zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozłożyć na spód na to masę zrobioną i na wierzch resztę ciasta. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Masa: Do garnka wkładamy zawartość słoika jak się zacznie gotować wsypujemy dwa jednakowe kiśle jakie chcecie i dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto. Quote
Teklunia Posted April 12, 2007 Author Posted April 12, 2007 [quote name='yoreczka']Szarlotka z kiślem jakie fajne :multi: a dobre? :cool3: i nie rozlatywuje sie? :cool3: Quote
yoreczka Posted April 12, 2007 Posted April 12, 2007 Teklunia napisał(a):jakie fajne :multi: a dobre? :cool3: i nie rozlatywuje sie? :cool3: noooooooooooo nie tylko szybko znika :eviltong: Quote
Teklunia Posted April 13, 2007 Author Posted April 13, 2007 yoreczka napisał(a):noooooooooooo nie tylko szybko znika :eviltong:wyobrazam sobie ;) Quote
olcha Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 [quote name='yoreczka'][SIZE=4]Surówka z kwaszonych ogórków 3 ogórki kwaszone 1 średnia cebula Kawałek papryki Olej Ogórki paprykę pokroić w grubszą kostkę, Cebule pokroić w drobną kostkę wszystko wymieszać i doprawić oliwą. Ja robie podobną tylko składniki troszkę inne: -ogórki kwaszone -kwaśne jabłko -cebulka -majonez Pychotka. Quote
Evelina Posted April 13, 2007 Posted April 13, 2007 Wy to dopiero sadystki jestescie :placz: Ja od wielu tygodni laze jak glupia do sklepu w nadziei, ze "rzuca" kwaszone ogorki w sloikach. Polskie oczywiscie :loveu: A tu kicha, nie ma i nie ma :placz: Ech.... Mam do Was moje Drogie Gospodynie mala prosbe :loveu: Stalam sie szczesliwa posiadaczka tego oto polskiego produktu otoczongo francuskim badziewiem (tak dla dekoru ;)) i prosilabym najmilej jak umiem o sugestie z czym to zjesc ? :oops: Byleby nie na slodko. :modla: Quote
Teklunia Posted April 14, 2007 Author Posted April 14, 2007 [quote name='Evelina'] Mam do Was moje Drogie Gospodynie mala prosbe :loveu: Stalam sie szczesliwa posiadaczka tego oto polskiego produktu otoczongo francuskim badziewiem (tak dla dekoru ;)) i prosilabym najmilej jak umiem o sugestie z czym to zjesc ? :oops: Byleby nie na slodko. :modla: to nie ode mnie... w życu nie jadlam kaszy jaglanej :oops: za to świeżutkie kiszone ogóreczki ma w lodówce :) prosto z bazaru ;) Quote
r_2005 Posted April 14, 2007 Posted April 14, 2007 Evelina, takie coś znalazłam, wygląda ciekawie... KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Składniki • SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ • 1 ŁYŻKA STOŁOWA OLEJU • 1 DROBNO POSIEKANA CEBULA • 2 ŁYŻECZKI MĄKI KUKURYDZIANEJ • SÓL I ULUBIONE PRZYPRAWY • OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA • OTRĘBY Etapy przygotowania 1. KASZĘ JAGLANĄ MIESZAMY Z CEBULKĄ - UDUSZONĄ NA OLEJU, DODAJEMY MĄKĘ KUKURYDZIANĄ, PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PRZYPRAWAMI DO SMAKU. FORMUJEMY MAŁE KOTLETY, PANIERUJEMY W OTRĘBACH I SMAŻYMY PO OBU STRONACH. No i domyślam się, że kasza musi być wcześniej umyta, znaczy przed ugotowaniem:lol: Quote
aga1215 Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 Wczoraj zrobiłam taka kaszkę (jaglaną :multi: ) jako dodatek do piersi z kury(obsypanych ziołami prowansalskimi) duszonych w sosie pomidorowym z bazylią. Do gotowania kaszki dodałam troszkę przyprawy "Vegeta" - tylko ostrożnie, żeby nie przesolić! Było bardzo dobre! A jako surówkę zrobiłam: Surówka z pora: drobno pokrojony por 2 jabłka 3-4 ogórki konserwowe (takie chyba macie?) śmietana wymieszana z jogurtem naturalnym całość przyprawiona do smaku (sól, cukier, pieprz ew. sok z cytryny) Smacznego! :loveu: ....... podobno kasza jaglana daje dobre efekty przy odchudzaniu....... :oops: Quote
Evelina Posted April 15, 2007 Posted April 15, 2007 [quote name='Teklunia']za to świeżutkie kiszone ogóreczki ma w lodówce :) prosto z bazaru ;)Normalnie jędza :diabloti: :eviltong: [quote name='r_2005']Evelina, takie coś znalazłam, wygląda ciekawie... KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Składniki • SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ • 1 ŁYŻKA STOŁOWA OLEJU • 1 DROBNO POSIEKANA CEBULA • 2 ŁYŻECZKI MĄKI KUKURYDZIANEJ • SÓL I ULUBIONE PRZYPRAWY • OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA • OTRĘBY Etapy przygotowania 1. KASZĘ JAGLANĄ MIESZAMY Z CEBULKĄ - UDUSZONĄ NA OLEJU, DODAJEMY MĄKĘ KUKURYDZIANĄ, PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PRZYPRAWAMI DO SMAKU. FORMUJEMY MAŁE KOTLETY, PANIERUJEMY W OTRĘBACH I SMAŻYMY PO OBU STRONACH. No i domyślam się, że kasza musi być wcześniej umyta, znaczy przed ugotowaniem:lol:Ooooooo, wyglada ciekawie, szczegolnie ze przepis jarski :multi: , bo ja mam niestety polowke bezmiesna :evil_lol: Wiesz co Roczku :hmmmm: tak czytam i czytam ten przepis i za diabla nie moge sobie wyobrazic jak te kotlety trzymaja sie kupy ? :oops: Oczami wyobrazni widze kasze na sypko reszta skladnikow tez (poza maka kukurydziana) raczej nieklejaca :roll: [quote name='aga1215']Wczoraj zrobiłam taka kaszkę (jaglaną :multi: ) jako dodatek do piersi z kury(obsypanych ziołami prowansalskimi) duszonych w sosie pomidorowym z bazylią. Do gotowania kaszki dodałam troszkę przyprawy "Vegeta" - tylko ostrożnie, żeby nie przesolić! Było bardzo dobre! Fajny pomysl :multi: tylko powiedz jak Ty te kasze gotujesz ? :oops: I jaka ona ma po ugotowaniu konsystencje ? [quote name='aga1215']Surówka z pora: drobno pokrojony por 2 jabłka 3-4 ogórki konserwowe (takie chyba macie?) śmietana wymieszana z jogurtem naturalnym całość przyprawiona do smaku (sól, cukier, pieprz ew. sok z cytryny) Ogorki konserwowe mamy, nawet "Malosol" (pisownia autentyczna) tez sa. Małosolne w occie :shake: Podobna salatke tez robie, z jajem na twardo, majonezem, ale bez ogorkow. Musze sprobowac Twojego przepisu, ale z jogurtem nie pojdzie, jak znam moich domowych klientow :shake: [quote name='aga1215']....... podobno kasza jaglana daje dobre efekty przy odchudzaniu....... :oops:Przekaze mezusiowi, bo to on jest jedynym osobnikiem w domu, ktory codzien krazy kolo wagi :lol: Pokaze Wam moj chlebek powszedni ;) W sumie to gruba bagietka dajaca sie jeszcze jako tako jesc :roll: Moze dlatego, ze ma taka ladna nazwe :evil_lol: A tutaj po wyciagnieciu z opakowania. Sluchajcie, czy w Polsce tez tak sie sypie make na chleb, ewentualnie bagietki ? :shake: Musialam sie wyposazyc w twarda szczotke do czyszczenia z maki chleba i bagietek :diabloti: [SIZE="1"]Te zdjatka robilam o 19.30, w piatek trzynastego ;) przy naturalnym swietle padajacym przez okno w kuchni. Pisze o tym bo mam wrazenie, ze o tej porze w Polsce to juz noc chyba :hmmmm: Quote
yoreczka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Sernik domowy 5 jajek 1 łyżeczka cukru pudru 75 dag sera białego 15 dag cukru pudru 15 – 20 kropli aromatu cytrynowego cukier waniliowy sernix dr. Oetkera szklanka mleka Z 5 jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru pudru. Do żółtek dodać zmielony ser, cukier puder, aromat cytrynowy, cukier waniliowy, sernix dr. Oetkera i mleko. Całość wymieszać mikserem. Do masy można dodać rodzynki. A potem delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy piec 60 min w temp.170 stopni C. Upieczony sernik pozostawić na około 10 min. w piekarniku. Quote
yoreczka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Surówka marchew z chrzanem 3 marchewki spore śmietana 1 łyżka czubata chrzanu cukier soki z cytryny Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce. Śmietanę wymieszać z chrzanem, cukrem i sokiem z cytryny. Zaleć marchew i wymieszać. Odstawić na 10 min aż się przegryzie i puści sok. Quote
yoreczka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Zupa barszcz ukraiński marchewka pietruszka seler kawałek cebulki kawałek kapusty włoskiej 2 -3 ząbki czosnku 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie buraczki śmietana natka sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szk. fasoli ziemniaki ziele listek laurowy 3-4 suszone grzybki Ugotować fasole z kurczakiem. Potem dodać startą marchew, pietruszkę, seler, buraki. Pokroić kapustę i czosnek. Przypiec cebulkę. dodać ziele, listek, i grzybki. Wszystko razem gotujemy. Po ugotowaniu warzyw dodać pokrojone w kostkę ziemniaki gotować aż będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, cytryną, koncentratem i śmietaną posypać natką. Quote
yoreczka Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Zupa z pekińskiej kapusty włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka) kapusta pekińska ziemniaki sól pieprz natka ziele łyżka masła Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce, kapustę kroimy. Gotujemy do miękkości dodajemy ziele i pokrojone w kostkę ziemniaki i solimy. Po ugotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, śmietaną, dodajemy masło i natkę. Uwaga Jeżeli jest rzadka to zaprawiamy: 2 łyżki mąki rozrobić z wodą, wlać i zagotować. Quote
Teklunia Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 [quote name='Evelina']Te zdjatka robilam o 19.30, w piatek trzynastego ;) przy naturalnym swietle padajacym przez okno w kuchni. Pisze o tym bo mam wrazenie, ze o tej porze w Polsce to juz noc chyba :hmmmm: ha! masz złe wrażenie :) u nas od klku dni też już jest długi dzień i ciemno robi się tuż przed 20 :p uwielbiam tę porę roku :p a co do chleba i mąki - tradycyjnie nie sypią, ale ostatnio czasem się to zdarza... widać moda przyszła z zachodu ;) Quote
olcha Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Też nie jadłam chyba nigdy kaszy jaglanej? Jaką ona ma konsystncję i smak? :oops: I jak się ją gotuje? I w ogóle do czego się ją je?? Jak byłam młodsza to zawsze na dole chleba były otręby, teraz nie ma nic albo troszkę mąki, a w hipermarketach jest mnóstwo bulek/chlebów całych w mące aż trzeba strzepywać :cool1: Quote
aga1215 Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 Mnie mąka pojawia się na chlebie, kiedy maszyna nie dokładnie wymiesza a ja zapomnę zrobić to ręcznie :oops: Kaszę jaglaną gotuję w wodzie z Vegetą i z łyżeczką masła, proporcje :hmmmm: 1:3 (?)(kasza:wody oczywiście ;) ) - tak na oko... Jak długo? :hmmmm: po 10 minutach próbuję i jak jest na wpół miękka wyłączam gaz, kaszę przykrywam aby "doszła" - jest na pół sypka - ale myślę, że to kwestia smaku... Ewa -jak dobrze wymieszasz śmietanę z jogurtem to nie poznają, a jak jeszcze przy jedzeniu bedziesz zachwalać jaka to dobra ta śmietana - zdobyta przez Ciebie w ekskluzywnych delikatesach ..... ;) sprawdzone:evil_lol: Quote
Evelina Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Yoreczko, oto moje wykonanie Twojej surowki z marchewki z chrzanem :loveu: Pychotka :loveu: [quote name='olcha']Też nie jadłam chyba nigdy kaszy jaglanej? Jaką ona ma konsystncję i smak? :oops: I jak się ją gotuje? I w ogóle do czego się ją je??Odwazylam sie ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, bo genialnie sobie przypomnialam, ze takowy powinien byc :evil_lol: Hmmmm, podsumowujac wyszedl klajster :oops: a sadzilam, ze kasza jaglana po ugotowaniu przypomina couscous. :lol: Jak juz ugotowalam i poprobowalam to siegnelam po couscous i sie nim poratowalam :evil_lol: [quote name='olcha']Jak byłam młodsza to zawsze na dole chleba były otręby, teraz nie ma nic albo troszkę mąki, a w hipermarketach jest mnóstwo bulek/chlebów całych w mące aż trzeba strzepywać :cool1:Ja tez pamietam smak otreb i wypluwanie czasem plew, ktore sie zakradly ;) Tutaj otreby sa takie przesiane, ze patrzec na nie nie moge :shake: Dosypuja je do ciasta chlebowego, cos okropnego :diabloti: Widze, ze zaraza maczna juz do Was dotarla :shake: [quote name='aga1215']Mnie mąka pojawia się na chlebie, kiedy maszyna nie dokładnie wymiesza a ja zapomnę zrobić to ręcznie :oops: To akurat jest blad w sztuce a nie maka z zalozenia ;) [quote name='aga1215']Kaszę jaglaną gotuję w wodzie z Vegetą i z łyżeczką masła, proporcje :hmmmm: 1:3 (?)(kasza:wody oczywiście ;) ) - tak na oko... Jak długo? :hmmmm: po 10 minutach próbuję i jak jest na wpół miękka wyłączam gaz, kaszę przykrywam aby "doszła" - jest na pół sypka - ale myślę, że to kwestia smaku... No wlasnie ja najpierw wzielam proporcje 1:2 , bo tak bylo na opakowaniu. Niedlugo potem wody nie bylo a kasza praktycznie nie zmienila konsysytencji :evil_lol: Jakos te kasze chyba ugotowalam, ale czym predzej wepchnelam do lodowki i sie zastanawiam co dalej ? :hmmmm: [quote name='aga1215']Ewa -jak dobrze wymieszasz śmietanę z jogurtem to nie poznają, a jak jeszcze przy jedzeniu bedziesz zachwalać jaka to dobra ta śmietana - zdobyta przez Ciebie w ekskluzywnych delikatesach ..... ;) sprawdzone:evil_lol:Nie bierzesz pod uwage faktu, ze rodzinka czesto po kantynach i stolowkach jada salatki na jogurtach i stad ich niechec i znajomosc rzeczy :p :lol: Quote
aga1215 Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 [quote name='Evelina']Yoreczko, oto moje wykonanie Twojej surowki z marchewki z chrzanem :loveu: Pychotka :loveu: Odwazylam sie ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, bo genialnie sobie przypomnialam, ze takowy powinien byc :evil_lol: Hmmmm, podsumowujac wyszedl klajster :oops: a sadzilam, ze kasza jaglana po ugotowaniu przypomina couscous. :lol: Jak juz ugotowalam i poprobowalam to siegnelam po couscous i sie nim poratowalam :evil_lol: Ja tez pamietam smak otreb i wypluwanie czasem plew, ktore sie zakradly ;) Tutaj otreby sa takie przesiane, ze patrzec na nie nie moge :shake: Dosypuja je do ciasta chlebowego, cos okropnego :diabloti: Widze, ze zaraza maczna juz do Was dotarla :shake: To akurat jest blad w sztuce a nie maka z zalozenia ;) No wlasnie ja najpierw wzielam proporcje 1:2 , bo tak bylo na opakowaniu. Niedlugo potem wody nie bylo a kasza praktycznie nie zmienila konsysytencji :evil_lol: Jakos te kasze chyba ugotowalam, ale czym predzej wepchnelam do lodowki i sie zastanawiam co dalej ? :hmmmm: Nie bierzesz pod uwage faktu, ze rodzinka czesto po kantynach i stolowkach jada salatki na jogurtach i stad ich niechec i znajomosc rzeczy :p :lol: Ewa - jak wymieszasz dobrą śmietanę z jogurtem + dobra reklama - nie poznają;) Ostatnio zostało mi trochę ugotowanej kaszki jaglanej (przypominała couscous:multi: ). Akurat robiłam ruskie, więc była przysmażana cebulka :loveu: zostawiłam trochę na patelni i dodałam kaszki - pycha było:multi: :multi: :multi: Quote
e.v.a Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 sos słodko-kwaśny:cool3: 0,5kg pomidorów 2 koncentraty pomidorowe ( duze) 3 sredniej wielkosci cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 sredniej wielkosci marchewki 1 puszka ananasow 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżeczki musztardy 3 łyżki octu około 5 łyzek cukru ( można wiecej -zalezne od gustu) czosnek mielony ( do smaku) papryka słodka ( do smaku) curry ( do smaku) pieprz mielony i sól ( do smaku) 1 łyżka mąki ziemniaczanej pomidory obieramy ze skorki, kroimy na kosteczke solimy i gotujemy do paćki , dodajemy przeciery chwilke gotujemy, nastepnie dodajemy pokrojona w kostke cebule , pokrojona w paseczki lub kostke papryke gotujemy w trakcie gotowania dodajemy przyprawy ( razem z octem ) oprócz mąki. dolewamy troche wody zeby sos nie byl za gesty. po paru minutkach ( okolo 5) dodajemy pokrojonego ananasa i kukurydze gotujemy chwil pare i dodajemy wczesniej podgotowana i pokrojona w kostki marchewke. wszystko gotujemy przez pare minutek (sprawdzamy czy smak nam odpowiada jak nie to dodajemy jeszcze przypraw ) łyżke mąki rozrabiamy w soku z ananasa i wlewamy do sosu i mieszajac chwilke gotujemy. sosik smakuje tak jak ten ze słoiczkow:p a nawet lepiej:loveu: bo jest wiecej warzyw mniami ... mozna dodac pędy bambusa:cool3: narazie tylko sos w garnku :razz: jutro foty sosu na makaroniku:cool3: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Quote
Recommended Posts