Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Eee tam od razu rozpadnie. Ja miałam milion pyszności utyłam z 10 kilo, ale aparat mi rodzice na święta zabrali :placz: Więc przepisików niet.

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

yoreczka napisał(a):
oj Teklunia nie możesz nas zostawić :placz: w padaj chociaż na 10 - 15 min dziennie.
ja czasem wpadam, ale żeby robić zdjęcia i wstawiać to nie mam czasu :shake:

I zamieszczaj - nie krępuj się nic a nic!!!

A babka w Twoim wykonaniu jest piękna! w mojej rodzinie panuje przekonanie, ze bez baby drożdżowej to nie mam prawdziwych świąt :)

Posted

Teklunia napisał(a):
ja czasem wpadam, ale żeby robić zdjęcia i wstawiać to nie mam czasu :shake:

I zamieszczaj - nie krępuj się nic a nic!!!

A babka w Twoim wykonaniu jest piękna! w mojej rodzinie panuje przekonanie, ze bez baby drożdżowej to nie mam prawdziwych świąt :)

Teklunia postaraj się raz na jakiś czas coś wstawić:mad: :mad: :mad:

A babka nie tylko piękna ale i smacznnnnnnnnnnna :loveu:

Posted

Placek śmietankowy

szklanka i kopiasta łyżka mąki tortowej
2 śmietankowe budynie
3/4szk. cukru pudru
3 jajka
1/2kostki masła śmietankowego
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
cukier puder

Utrzeć na puch przy pomocy robota masło z cukrem, przez cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Gdy składniki się połączą, przesiać przez sito mąkę, budynie, proszek do pieczenia i wszystkie te składniki dodać do utartej masy. Całość nadal ucierać. Utarte ciasto przelać do średniej wielkości formy, można użyć formy w różnych kształtach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160 stopni C przez 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Posted

[SIZE=4]Surówka z kwaszonych ogórków

3 ogórki kwaszone
1 średnia cebula
Kawałek papryki
Olej

Ogórki paprykę pokroić w grubszą kostkę, Cebule pokroić w drobną kostkę wszystko wymieszać i doprawić oliwą.

Posted

Szarlotka z kiślem

1/2 kg maki
10 dag cukru
25 dag masła
3 jajka
szczypta soli
cukier waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik jabłek prażonych
2 kiśle brzoskwiniowe, morelowe, żurawinowe

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier i resztę składników – zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozłożyć na spód na to masę zrobioną i na wierzch resztę ciasta. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Masa:
Do garnka wkładamy zawartość słoika jak się zacznie gotować wsypujemy dwa jednakowe kiśle jakie chcecie i dokładnie mieszamy. Wylewamy na ciasto.

Posted

[quote name='yoreczka'][SIZE=4]Surówka z kwaszonych ogórków

3 ogórki kwaszone
1 średnia cebula
Kawałek papryki
Olej

Ogórki paprykę pokroić w grubszą kostkę, Cebule pokroić w drobną kostkę wszystko wymieszać i doprawić oliwą.

Ja robie podobną tylko składniki troszkę inne:
-ogórki kwaszone
-kwaśne jabłko
-cebulka
-majonez
Pychotka.

Posted

Wy to dopiero sadystki jestescie :placz:
Ja od wielu tygodni laze jak glupia do sklepu w nadziei, ze "rzuca" kwaszone ogorki w sloikach. Polskie oczywiscie :loveu:
A tu kicha, nie ma i nie ma :placz: Ech....

Mam do Was moje Drogie Gospodynie mala prosbe :loveu:
Stalam sie szczesliwa posiadaczka tego oto polskiego produktu otoczongo francuskim badziewiem (tak dla dekoru ;)) i prosilabym najmilej jak umiem o sugestie z czym to zjesc ? :oops:
Byleby nie na slodko. :modla:

Posted

[quote name='Evelina']
Mam do Was moje Drogie Gospodynie mala prosbe :loveu:
Stalam sie szczesliwa posiadaczka tego oto polskiego produktu otoczongo francuskim badziewiem (tak dla dekoru ;)) i prosilabym najmilej jak umiem o sugestie z czym to zjesc ? :oops:
Byleby nie na slodko. :modla:

to nie ode mnie... w życu nie jadlam kaszy jaglanej :oops:

za to świeżutkie kiszone ogóreczki ma w lodówce :) prosto z bazaru ;)

Posted

Evelina, takie coś znalazłam, wygląda ciekawie...

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki
• SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ
• 1 ŁYŻKA STOŁOWA OLEJU
• 1 DROBNO POSIEKANA CEBULA
• 2 ŁYŻECZKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
• SÓL I ULUBIONE PRZYPRAWY
• OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
• OTRĘBY
Etapy przygotowania
1. KASZĘ JAGLANĄ MIESZAMY Z CEBULKĄ - UDUSZONĄ NA OLEJU, DODAJEMY MĄKĘ KUKURYDZIANĄ, PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PRZYPRAWAMI DO SMAKU. FORMUJEMY MAŁE KOTLETY, PANIERUJEMY W OTRĘBACH I SMAŻYMY PO OBU STRONACH.

No i domyślam się, że kasza musi być wcześniej umyta, znaczy przed ugotowaniem:lol:

Posted

Wczoraj zrobiłam taka kaszkę (jaglaną :multi: ) jako dodatek do piersi z kury(obsypanych ziołami prowansalskimi) duszonych w sosie pomidorowym z bazylią. Do gotowania kaszki dodałam troszkę przyprawy "Vegeta" - tylko ostrożnie, żeby nie przesolić! Było bardzo dobre!
A jako surówkę zrobiłam:

Surówka z pora:
drobno pokrojony por
2 jabłka
3-4 ogórki konserwowe (takie chyba macie?)
śmietana wymieszana z jogurtem naturalnym
całość przyprawiona do smaku (sól, cukier, pieprz ew. sok z cytryny)

Smacznego! :loveu:
....... podobno kasza jaglana daje dobre efekty przy odchudzaniu....... :oops:

Posted

[quote name='Teklunia']za to świeżutkie kiszone ogóreczki ma w lodówce :) prosto z bazaru ;)Normalnie jędza :diabloti: :eviltong:

[quote name='r_2005']Evelina, takie coś znalazłam, wygląda ciekawie...

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki
• SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY JAGLANEJ
• 1 ŁYŻKA STOŁOWA OLEJU
• 1 DROBNO POSIEKANA CEBULA
• 2 ŁYŻECZKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
• SÓL I ULUBIONE PRZYPRAWY
• OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
• OTRĘBY
Etapy przygotowania
1. KASZĘ JAGLANĄ MIESZAMY Z CEBULKĄ - UDUSZONĄ NA OLEJU, DODAJEMY MĄKĘ KUKURYDZIANĄ, PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PRZYPRAWAMI DO SMAKU. FORMUJEMY MAŁE KOTLETY, PANIERUJEMY W OTRĘBACH I SMAŻYMY PO OBU STRONACH.

No i domyślam się, że kasza musi być wcześniej umyta, znaczy przed ugotowaniem:lol:Ooooooo, wyglada ciekawie, szczegolnie ze przepis jarski :multi: , bo ja mam niestety polowke bezmiesna :evil_lol:
Wiesz co Roczku :hmmmm: tak czytam i czytam ten przepis i za diabla nie moge sobie wyobrazic jak te kotlety trzymaja sie kupy ? :oops:
Oczami wyobrazni widze kasze na sypko reszta skladnikow tez (poza maka kukurydziana) raczej nieklejaca :roll:

[quote name='aga1215']Wczoraj zrobiłam taka kaszkę (jaglaną :multi: ) jako dodatek do piersi z kury(obsypanych ziołami prowansalskimi) duszonych w sosie pomidorowym z bazylią. Do gotowania kaszki dodałam troszkę przyprawy "Vegeta" - tylko ostrożnie, żeby nie przesolić! Było bardzo dobre! Fajny pomysl :multi: tylko powiedz jak Ty te kasze gotujesz ? :oops:
I jaka ona ma po ugotowaniu konsystencje ?
[quote name='aga1215']Surówka z pora:
drobno pokrojony por
2 jabłka
3-4 ogórki konserwowe (takie chyba macie?)
śmietana wymieszana z jogurtem naturalnym
całość przyprawiona do smaku (sól, cukier, pieprz ew. sok z cytryny) Ogorki konserwowe mamy, nawet "Malosol" (pisownia autentyczna) tez sa.
Małosolne w occie :shake:
Podobna salatke tez robie, z jajem na twardo, majonezem, ale bez ogorkow.
Musze sprobowac Twojego przepisu, ale z jogurtem nie pojdzie, jak znam moich domowych klientow :shake:

[quote name='aga1215']....... podobno kasza jaglana daje dobre efekty przy odchudzaniu....... :oops:Przekaze mezusiowi, bo to on jest jedynym osobnikiem w domu, ktory codzien krazy kolo wagi :lol:

Pokaze Wam moj chlebek powszedni ;)
W sumie to gruba bagietka dajaca sie jeszcze jako tako jesc :roll:
Moze dlatego, ze ma taka ladna nazwe :evil_lol:

A tutaj po wyciagnieciu z opakowania.

Sluchajcie, czy w Polsce tez tak sie sypie make na chleb, ewentualnie bagietki ? :shake:
Musialam sie wyposazyc w twarda szczotke do czyszczenia z maki chleba i bagietek :diabloti:

[SIZE="1"]Te zdjatka robilam o 19.30, w piatek trzynastego ;) przy naturalnym swietle padajacym przez okno w kuchni. Pisze o tym bo mam wrazenie, ze o tej porze w Polsce to juz noc chyba :hmmmm:

Posted

Sernik domowy

5 jajek
1 łyżeczka cukru pudru
75 dag sera białego
15 dag cukru pudru
15 – 20 kropli aromatu cytrynowego
cukier waniliowy
sernix dr. Oetkera
szklanka mleka

Z 5 jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżeczką cukru pudru. Do żółtek dodać zmielony ser, cukier puder, aromat cytrynowy, cukier waniliowy, sernix dr. Oetkera i mleko. Całość wymieszać mikserem. Do masy można dodać rodzynki. A potem delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy piec 60 min w temp.170 stopni C. Upieczony sernik pozostawić na około 10 min. w piekarniku.

Posted

Surówka marchew z chrzanem

3 marchewki spore
śmietana
1 łyżka czubata chrzanu
cukier
soki z cytryny

Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce. Śmietanę wymieszać z chrzanem, cukrem i sokiem z cytryny. Zaleć marchew i wymieszać. Odstawić na 10 min aż się przegryzie i puści sok.

Posted

Zupa barszcz ukraiński

marchewka
pietruszka
seler
kawałek cebulki
kawałek kapusty włoskiej
2 -3 ząbki czosnku
2-3 skrzydełka z kurczaka
2 średnie buraczki
śmietana
natka
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szk. fasoli
ziemniaki
ziele
listek laurowy
3-4 suszone grzybki

Ugotować fasole z kurczakiem. Potem dodać startą marchew, pietruszkę, seler, buraki. Pokroić kapustę i czosnek. Przypiec cebulkę. dodać ziele, listek, i grzybki. Wszystko razem gotujemy. Po ugotowaniu warzyw dodać pokrojone w kostkę ziemniaki gotować aż będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, cytryną, koncentratem i śmietaną posypać natką.

Posted

Zupa z pekińskiej kapusty

włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka)
kapusta pekińska
ziemniaki
sól
pieprz
natka
ziele
łyżka masła

Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce, kapustę kroimy. Gotujemy do miękkości dodajemy ziele i pokrojone w kostkę ziemniaki i solimy. Po ugotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, śmietaną, dodajemy masło i natkę.

Uwaga Jeżeli jest rzadka to zaprawiamy: 2 łyżki mąki rozrobić z wodą, wlać i zagotować.

Posted

[quote name='Evelina']Te zdjatka robilam o 19.30, w piatek trzynastego ;) przy naturalnym swietle padajacym przez okno w kuchni. Pisze o tym bo mam wrazenie, ze o tej porze w Polsce to juz noc chyba :hmmmm:

ha! masz złe wrażenie :) u nas od klku dni też już jest długi dzień i ciemno robi się tuż przed 20 :p uwielbiam tę porę roku :p

a co do chleba i mąki - tradycyjnie nie sypią, ale ostatnio czasem się to zdarza... widać moda przyszła z zachodu ;)

Posted

Też nie jadłam chyba nigdy kaszy jaglanej? Jaką ona ma konsystncję i smak? :oops: I jak się ją gotuje? I w ogóle do czego się ją je??

Jak byłam młodsza to zawsze na dole chleba były otręby, teraz nie ma nic albo troszkę mąki, a w hipermarketach jest mnóstwo bulek/chlebów całych w mące aż trzeba strzepywać :cool1:

Posted

Mnie mąka pojawia się na chlebie, kiedy maszyna nie dokładnie wymiesza a ja zapomnę zrobić to ręcznie :oops:

Kaszę jaglaną gotuję w wodzie z Vegetą i z łyżeczką masła, proporcje :hmmmm: 1:3 (?)(kasza:wody oczywiście ;) ) - tak na oko...

Jak długo? :hmmmm: po 10 minutach próbuję i jak jest na wpół miękka wyłączam gaz, kaszę przykrywam aby "doszła" - jest na pół sypka - ale myślę, że to kwestia smaku...

Ewa -jak dobrze wymieszasz śmietanę z jogurtem to nie poznają, a jak jeszcze przy jedzeniu bedziesz zachwalać jaka to dobra ta śmietana - zdobyta przez Ciebie w ekskluzywnych delikatesach ..... ;) sprawdzone:evil_lol:

Posted

Yoreczko, oto moje wykonanie Twojej surowki z marchewki z chrzanem :loveu:
Pychotka :loveu:

[quote name='olcha']Też nie jadłam chyba nigdy kaszy jaglanej? Jaką ona ma konsystncję i smak? :oops: I jak się ją gotuje? I w ogóle do czego się ją je??Odwazylam sie ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, bo genialnie sobie przypomnialam, ze takowy powinien byc :evil_lol:
Hmmmm, podsumowujac wyszedl klajster :oops: a sadzilam, ze kasza jaglana po ugotowaniu przypomina couscous. :lol:
Jak juz ugotowalam i poprobowalam to siegnelam po couscous i sie nim poratowalam :evil_lol:

[quote name='olcha']Jak byłam młodsza to zawsze na dole chleba były otręby, teraz nie ma nic albo troszkę mąki, a w hipermarketach jest mnóstwo bulek/chlebów całych w mące aż trzeba strzepywać :cool1:Ja tez pamietam smak otreb i wypluwanie czasem plew, ktore sie zakradly ;)
Tutaj otreby sa takie przesiane, ze patrzec na nie nie moge :shake:
Dosypuja je do ciasta chlebowego, cos okropnego :diabloti:
Widze, ze zaraza maczna juz do Was dotarla :shake:

[quote name='aga1215']Mnie mąka pojawia się na chlebie, kiedy maszyna nie dokładnie wymiesza a ja zapomnę zrobić to ręcznie :oops: To akurat jest blad w sztuce a nie maka z zalozenia ;)

[quote name='aga1215']Kaszę jaglaną gotuję w wodzie z Vegetą i z łyżeczką masła, proporcje :hmmmm: 1:3 (?)(kasza:wody oczywiście ;) ) - tak na oko...

Jak długo? :hmmmm: po 10 minutach próbuję i jak jest na wpół miękka wyłączam gaz, kaszę przykrywam aby "doszła" - jest na pół sypka - ale myślę, że to kwestia smaku... No wlasnie ja najpierw wzielam proporcje 1:2 , bo tak bylo na opakowaniu.
Niedlugo potem wody nie bylo a kasza praktycznie nie zmienila konsysytencji :evil_lol:
Jakos te kasze chyba ugotowalam, ale czym predzej wepchnelam do lodowki i sie zastanawiam co dalej ? :hmmmm:

[quote name='aga1215']Ewa -jak dobrze wymieszasz śmietanę z jogurtem to nie poznają, a jak jeszcze przy jedzeniu bedziesz zachwalać jaka to dobra ta śmietana - zdobyta przez Ciebie w ekskluzywnych delikatesach ..... ;) sprawdzone:evil_lol:Nie bierzesz pod uwage faktu, ze rodzinka czesto po kantynach i stolowkach jada salatki na jogurtach i stad ich niechec i znajomosc rzeczy :p :lol:

Posted

[quote name='Evelina']Yoreczko, oto moje wykonanie Twojej surowki z marchewki z chrzanem :loveu:
Pychotka :loveu:

Odwazylam sie ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu, bo genialnie sobie przypomnialam, ze takowy powinien byc :evil_lol:
Hmmmm, podsumowujac wyszedl klajster :oops: a sadzilam, ze kasza jaglana po ugotowaniu przypomina couscous. :lol:
Jak juz ugotowalam i poprobowalam to siegnelam po couscous i sie nim poratowalam :evil_lol:

Ja tez pamietam smak otreb i wypluwanie czasem plew, ktore sie zakradly ;)
Tutaj otreby sa takie przesiane, ze patrzec na nie nie moge :shake:
Dosypuja je do ciasta chlebowego, cos okropnego :diabloti:
Widze, ze zaraza maczna juz do Was dotarla :shake:

To akurat jest blad w sztuce a nie maka z zalozenia ;)

No wlasnie ja najpierw wzielam proporcje 1:2 , bo tak bylo na opakowaniu.
Niedlugo potem wody nie bylo a kasza praktycznie nie zmienila konsysytencji :evil_lol:
Jakos te kasze chyba ugotowalam, ale czym predzej wepchnelam do lodowki i sie zastanawiam co dalej ? :hmmmm:

Nie bierzesz pod uwage faktu, ze rodzinka czesto po kantynach i stolowkach jada salatki na jogurtach i stad ich niechec i znajomosc rzeczy :p :lol:

Ewa - jak wymieszasz dobrą śmietanę z jogurtem + dobra reklama - nie poznają;)

Ostatnio zostało mi trochę ugotowanej kaszki jaglanej (przypominała couscous:multi: ). Akurat robiłam ruskie, więc była przysmażana cebulka :loveu: zostawiłam trochę na patelni i dodałam kaszki - pycha było:multi: :multi: :multi:

Posted

sos słodko-kwaśny:cool3:

0,5kg pomidorów
2 koncentraty pomidorowe ( duze)
3 sredniej wielkosci cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 sredniej wielkosci marchewki
1 puszka ananasow
1 puszka kukurydzy

2-3 łyżeczki musztardy
3 łyżki octu
około 5 łyzek cukru ( można wiecej -zalezne od gustu)

czosnek mielony ( do smaku)
papryka słodka ( do smaku)
curry ( do smaku)
pieprz mielony i sól ( do smaku)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pomidory obieramy ze skorki, kroimy na kosteczke solimy i gotujemy do paćki , dodajemy przeciery chwilke gotujemy, nastepnie dodajemy pokrojona w kostke cebule , pokrojona w paseczki lub kostke papryke gotujemy w trakcie gotowania dodajemy przyprawy ( razem z octem ) oprócz mąki.
dolewamy troche wody zeby sos nie byl za gesty.
po paru minutkach ( okolo 5) dodajemy pokrojonego ananasa i kukurydze gotujemy chwil pare i dodajemy wczesniej podgotowana i pokrojona w kostki marchewke.
wszystko gotujemy przez pare minutek (sprawdzamy czy smak nam odpowiada jak nie to dodajemy jeszcze przypraw )

łyżke mąki rozrabiamy w soku z ananasa i wlewamy do sosu i mieszajac chwilke gotujemy.

sosik smakuje tak jak ten ze słoiczkow:p a nawet lepiej:loveu: bo jest wiecej warzyw mniami ... mozna dodac pędy bambusa:cool3:

narazie tylko sos w garnku :razz:
jutro foty sosu na makaroniku:cool3:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~