Teklunia Posted July 18, 2006 Author Posted July 18, 2006 Zastój tu straszny :shake: Czy w lato wszyscy żyją o zimnej wodzie ilodach ze sklepu? ;) My nie :lol: Dlatego dziś upiekłam JAGODZIANKI Na zaczyn: 1 paczuszka suchych drożdży (7g) lub 20 dag świeżych 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki 1/4 łyżeczki cukru Na ciasto: 120 g masła 3/4 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 szkl. mleka 1 cukier waniliowy 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka skórki z cytryny 3,5 szkl mąki No i nadzienie: 25 dag. jagód 3/4 szkl. cukru Do posmarowania: 1 żółtko cukier Zaczyn: drożdże, mąkę i cukier rozpuścić w letnim mleku i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło na ok.60 minut. Następnie podzielić ciasto na części (mi wyszło 14), z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić go jagodami wymieszanymi z cukrem. Uformować bułeczkę, posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem. Piec w temp. 180 st.C. przez ok. 30 minut lub do czasu zarumienienia. i w przekroju (a w zasadzie w "przegryzie" ;)) Quote
aga1215 Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Teklunia -ale narobiłaś smaczków :loveu: podziwiam,w taki upał chciało Ci się piec :klacz: Quote
Alicja Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Wpadłam popatrzeć , ale piec mi się nie chce:shake: Quote
Teklunia Posted July 18, 2006 Author Posted July 18, 2006 [quote name='aga1215']Teklunia -ale narobiłaś smaczków :loveu: podziwiam,w taki upał chciało Ci się piec :klacz:sama si sobie dziwie ze mi to do glowy przyszlo ;) ale codzinnie patrze na jagody na bazarze i tak mi sie jakos zachcialo cos z nich zrobic :) [quote name='Alicjarydzewska']Wpadłam popatrzeć , ale piec mi się nie chce:shake:az zaluj, bo dobre :lol: Quote
aga1215 Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Teklunia napisał(a):sama si sobie dziwie ze mi to do glowy przyszlo ;) ale codzinnie patrze na jagody na bazarze i tak mi sie jakos zachcialo cos z nich zrobic :) az zaluj, bo dobre :lol: Wierzę, że pyszne,ale TYLE roboty brrrr..... Mam gdzieś przepiś na taki błyskawiczny placek z jagodami (lub innymi owocami) na kwaśnym mleku - składniki miesza się w garnku mikserem :hmmmm: może zrobię (na tyle to pewnie w ten upał jeszcze mnie stać;) ), tylko że miałam zastosować metodę MŻ :oops: :angryy: Quote
Teklunia Posted July 18, 2006 Author Posted July 18, 2006 aga1215 napisał(a):Wierzę, że pyszne,ale TYLE roboty brrrr..... Mam gdzieś przepiś na taki błyskawiczny placek z jagodami (lub innymi owocami) na kwaśnym mleku - składniki miesza się w garnku mikserem :hmmmm: może zrobię (na tyle to pewnie w ten upał jeszcze mnie stać;) ), tylko że miałam zastosować metodę MŻ :oops: :angryy:rób rób :lol: MI z reguły gotowanie wystarczy i juz nie jem tego co zrobilam :) Quote
aga1215 Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Teklunia napisał(a):rób rób :lol: MI z reguły gotowanie wystarczy i juz nie jem tego co zrobilam :) :placz: :oops: :placz: mnie NIE :oops: :oops: :oops: Quote
Teklunia Posted July 19, 2006 Author Posted July 19, 2006 Melduję że jagodzianek już nie ma :lol: Quote
Gosiek Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Kasiu - jagodzianki wyglądaja szałowo i pięknie Ci wyszły :multi: podaję przepis na danie obiadowe na słodko :p ZIEMNIACZANE PLACUSZKI Z SOSEM WANILIOWYM Pół kilograma ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (ziemniaczki normalnie solimy) 1 jajko mąka pszenna - około 1/2 szklanki ale to wszystko zależy od ziemniaków ;) opakowanie serka ziarnistego pół duzej paczki cukru waniliowego + 1 łyżka cukru kryształuwszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta jak na kopytka ... rozgrzać na patelni oliwę i smażyć na złoty kolor niewielkie placuszki. Placki nie powinny być grube - najlepsze są o grubości około pół centymetra :p SOS WANILIOWY 3 żółtka półtorej szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowegojeśli ktoś ma ochotę użyć wanilii, wówczas należy ja przekroić i ugotować w mleku a nastepnie mleczko przecedzić :razz: żółtka zmiksować z cukrem, wlać do masy wrzace mleko. mieszajac często, gotować na parze aż do zgęstnienia (niestety trwa to dosyć długo ale warto). wystudzić. smacznego ps - sos rewelacyjnie nadaje sie do polewania lódów, owoców itp smażenie placuszki gotowe placuszki z sosem Quote
aga1215 Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 [quote name='Gosiek']Kasiu - jagodzianki wyglądaja szałowo i pięknie Ci wyszły :multi: podaję przepis na danie obiadowe na słodko :p ZIEMNIACZANE PLACUSZKI Z SOSEM WANILIOWYM Pół kilograma ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (ziemniaczki normalnie solimy) 1 jajko mąka pszenna - około 1/2 szklanki ale to wszystko zależy od ziemniaków ;) opakowanie serka ziarnistego pół duzej paczki cukru waniliowego + 1 łyżka cukru kryształuwszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta jak na kopytka ... rozgrzać na patelni oliwę i smażyć na złoty kolor niewielkie placuszki. Placki nie powinny być grube - najlepsze są o grubości około pół centymetra :p SOS WANILIOWY 3 żółtka półtorej szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowegojeśli ktoś ma ochotę użyć wanilii, wówczas należy ja przekroić i ugotować w mleku a nastepnie mleczko przecedzić :razz: żółtka zmiksować z cukrem, wlać do masy wrzace mleko. mieszajac często, gotować na parze aż do zgęstnienia (niestety trwa to dosyć długo ale warto). wystudzić. smacznego ps - sos rewelacyjnie nadaje sie do polewania lódów, owoców itp potwierdzam rewelacyjność sosu :multi: :multi: :multi: u nas taki robi sie do buchty:loveu: aby przyspieszyć gęstnienie można dodać troszeczkę budyniu (1 małą łyżeczkę, ale nie więcej :nono:) Quote
Gosiek Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 aga1215 napisał(a):potwierdzam rewelacyjność sosu :multi: :multi: :multi: u nas taki robi sie do buchty:loveu: aby przyspieszyć gęstnienie można dodać troszeczkę budyniu (1 małą łyżeczkę, ale nie więcej :nono:)hihi albo łyzeczke mąki kukurydzianej ;) ja tam w gotowaniu jestem baaardzo cierpliwa - lubię gotować i mogę stać długo przy kuchni :razz: wiec wczoraj zrobiłam sosik tradycyjnie ;) Quote
r_2005 Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Gosiek napisał(a):ja tam w gotowaniu jestem baaardzo cierpliwa - lubię gotować i mogę stać długo przy kuchni :razz: Po pierwsze, gdzie są foty placuszków???:razz: Po drugie, jak to LUBISZ GOTOWAĆ?:crazyeye: I stać długo przy kuchni??? Mnie to zaraz kręgosłup boli:lol: :lol: :lol: Quote
aga1215 Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 a mnie się przypomniało "błoto" ;) - do takich placuszków Mama robiła cuś, co się u nas błotem nazywało a było powidłem śliwkowym wymieszanym z kwaśna śmietaną - pycha :loveu: oczywiście to było głównie powidło, śmietana tylko na smak :evil_lol: Quote
jo-jo Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Mnie zachęca ten sosik waniliowy i chyba do czegoś go sobie zrobie :eating: :eating: Quote
r_2005 Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 jo-jo napisał(a):Mnie zachęca ten sosik waniliowy i chyba do czegoś go sobie zrobie :eating: :eating: A może ten sosik to można tak solo sobie zjeść:lol: Quote
jo-jo Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 r_2005 napisał(a):A może ten sosik to można tak solo sobie zjeść:lol: Też sobie o tym pomyślałam :evil_lol: Quote
Gosiek Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 :lol: żeby jeść go solo, to trzeba by go zagęścić... to nie jest super gęste ;) fotki? hmm coś tam wczoraj ufociłam i właśnie zgrywam zdjecia ;) Quote
nathaniel Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 Musik Czekoladowy (? ) [SIZE=2] [SIZE=2]śmietanka najlepiej 18%, chyba że Ktoś woli słodko-kwaśne żarełko to wtedy bierzemy 12% [SIZE=2]kakao (cos w stylu De co Moreno) [SIZE=2]cukier [SIZE=2] [SIZE=2]Bierzemy filiżanke , miseczkę, etc, napełniamy ją do połowy śmietnaką , bierzemy łyżeczkę kakałka , zasypujemy śmietankę i mieszamy, dosypujemy do smaku cukru i gotowe ;) [SIZE=2] Quote
Teklunia Posted July 31, 2006 Author Posted July 31, 2006 nathaniel, wyglada smaczniutko :) bardzo lubie wszelkie takie słodkosci do picia... sczególnie jak są gęste :p ja sobie czasem robie shake'a... SHAKE WANILIOWY 200 ml mleka 200 ml śmietany słodkiej (kremówki 30%) 1 duży cukier waniliowy 600 ml lodów waniliowych kilka potłuczonych kostek lodu Mleko, śmietanę i cukier ubić w mikserze, dodać lody i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać potłuczone dokładnie kostki lodu, jeszcze raz wymieszać, rozlać do szklanek. SPOŻYWAĆ ZARAZ PO PRZYGOTOWANIU!!! a to na wierzchu to starta na tarce mleczna czekolada :) Quote
Teklunia Posted July 31, 2006 Author Posted July 31, 2006 A teraz... PIEROGI Z JAGODAMI Ciasto: [SIZE=2] 3 szklanki mąki ok. 1 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: 0,5 kg jagód cukier Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Rozwałkowywać jej partiami lekko podsypując mąką. Wyciąć (np. szklanką) krążki, nałożyć trochę jagódek i nasypać cukru. Dokładnie zlepić każdego pierożka! Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę na kilka minut. My jemy ze słodką śmietaną. A to pozostałość po obiedzie :lol: Quote
aga1215 Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Teklunia napisał(a):A teraz... PIEROGI Z JAGODAMI Ciasto: [SIZE=2]3 szklanki mąki ok. 1 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: 0,5 kg jagód cukier Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Rozwałkowywać jej partiami lekko podsypując mąką. Wyciąć (np. szklanką) krążki, nałożyć trochę jagódek i nasypać cukru. Dokładnie zlepić każdego pierożka! Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę na kilka minut. My jemy ze słodką śmietaną. A to pozostałość po obiedzie :lol: rety! Kasiu! Dzięki za przypomnienie :buzi: Ja jeszcze w tym roku nie robiłam pierogów z jagodami:oops: :oops: :oops: Wiesz, ja do ciasta daje łyżkę margaryny (no, można ciut mniej), siekam z mąką i zalewam wrząca albo bardzo gorącą wodą, jak to wystygnie dodaje jajko - spróbuj - jest pycha! Quote
Medorowa Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 jejku ja tu nie mogę zaglądać, bo mi ślinka cieknie... :eviltong: :eviltong: Quote
Teklunia Posted August 1, 2006 Author Posted August 1, 2006 aga1215 napisał(a):rety! Kasiu! Dzięki za przypomnienie :buzi: Ja jeszcze w tym roku nie robiłam pierogów z jagodami:oops: :oops: :oops: Wiesz, ja do ciasta daje łyżkę margaryny (no, można ciut mniej), siekam z mąką i zalewam wrząca albo bardzo gorącą wodą, jak to wystygnie dodaje jajko - spróbuj - jest pycha!przepisów na pierogi to jest chyba tyle ile kucharzy :lol: ja robie takie naj, najprostsze, bo jakos boje sie sprobowac innych... boje sie ze mi ciasto nie wyjdzie i cala robota zacznie sie od nowa albo co gorsz obiad mi przepadnie ;) moja tesciowa na przyklad jajko dodaje... Quote
aga1215 Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Teklunia napisał(a):przepisów na pierogi to jest chyba tyle ile kucharzy :lol: ja robie takie naj, najprostsze, bo jakos boje sie sprobowac innych... boje sie ze mi ciasto nie wyjdzie i cala robota zacznie sie od nowa albo co gorsz obiad mi przepadnie ;) moja tesciowa na przyklad jajko dodaje... Kasiu - czyżbyś miała "kompleks synowej";) to moje ciasto zawsze wychodzi, tylko jajko do wystudzonego dodawaj, bo się zrobi jajecznica:evil_lol: zobaczysz, jak lekko się lepi:multi: i jakie zjadliwe - mniam..... nie bojaj, spróbuj :buzi: Quote
Teklunia Posted August 1, 2006 Author Posted August 1, 2006 aga1215 napisał(a):Kasiu - czyżbyś miała "kompleks synowej";) to moje ciasto zawsze wychodzi, tylko jajko do wystudzonego dodawaj, bo się zrobi jajecznica:evil_lol: zobaczysz, jak lekko się lepi:multi: i jakie zjadliwe - mniam..... nie bojaj, spróbuj :buzi:no i masz! zachciało mi sie przez Ciebie znowu pierogow ;) walcze teraz z sobą robić czy nie... to tyle czasu trwa :shake: chociaz z drugiej strony... ;) a tego kompleksu akurat nie mam :) nadrabiam wieloma innymi ;) Quote
Recommended Posts