Jump to content
Dogomania

Galeria Smaków, czyli jak uszczęśliwić Debeściaczka ;)


Teklunia

Recommended Posts

[quote name='Evelina']Niebo w gebie, geba w niebie - jak kto woli :loveu:
Sytne jak diabli :evil_lol: Nie daję rady duzo naraz zjesc. :shake: :placz:[/quote]
:evil_lol: no to fakt im wiecej nutelli i czekolady tym mniej wchodzi :lol: ale to dobrze starczy na dluzej :diabloti: :evil_lol:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

[quote name='evaxon']:evil_lol: no to fakt im wiecej nutelli i czekolady tym mniej wchodzi :lol: ale to dobrze [B]starczy na dluzej [/B]:diabloti: :evil_lol:[/QUOTE]Rodzina ofiarnie mnie wspiera zeby ciacho za dlugo nie lezalo [img]http://manu.dogomania.pl/emot/chytry.gif[/img]
Dostalam przykaz wydrukowania tresci przepisu wraz z obrazkiem (Twoim) i wlozenia do specjalnego kajetu sluzacego za inspiracje - czym Mame zajac gdy sie nudzi ? :mad: :lol:

Skoro jestesmy przy ciachach, na swiateczne wspominki mi sie zebralo :roll:
Tak sie bawilam chcac udekorowac swiateczny serniczek na zimno :lol:
Przepisu nie bede dawala, bo kazda z nas pewnie ma swoj, ale co sie ubawilam w dekorowanie to moje. ;)
W sumie koncepcja dekoracji wyszla od moich synali, ktorzy dzielnie mi asystowali i doradzali :lol:

Szykujemy tekst :lol:
[IMG]http://img299.imageshack.us/img299/1961/gateau31on.jpg[/IMG]

Tekst juz wkomponowany ;)
[IMG]http://img401.imageshack.us/img401/8523/gateau49pb.jpg[/IMG]

A to ciacho zwie sie "Pijana śliwka" :lol: i jest na wodeczce.
Widac jak czas spedzony na przyrzadzaniu wplynal na starannosc tekstu ;)
[IMG]http://img251.imageshack.us/img251/7358/gateau23sr.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

szybko i pysznie :)

-piers z kurczaczka solimy a nastepnie obtaczamy w marynacie

marynata na 1 piers:
- olej 5-6 łyżek
-musztarda-2-3 łyżeczki
-pieprz- do smaku
-majeranek -do smaku

mysle ze dobrze by sie komponowal tutaj miód ( niestety w domu nie mialam wiec nie dodalam)

piers dobrze obtaczamy i kladniemy na rozgrzana teflonowa patelnie (ja mam taka jakby do grillowania )
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images14.fotosik.pl/63/3ba0fbac55b9d9e5.jpg[/IMG][/URL]
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images14.fotosik.pl/63/e4b16b528b8efa6c.jpg[/IMG][/URL]

oczywisnie nie dodajemy tlyszczu na patelnie:)
smazymy doslownie po kilka minutek(zeby byl soczysty) po obu stronach :)

jezeli piers jest gruba mozna ponacinac .


ja podalam (sama sobie:evil_lol: ) z ryzem :)

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images14.fotosik.pl/63/a7b42b41ccfd685b.jpg[/IMG][/URL]
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images4.fotosik.pl/301/23e794b6781e061c.jpg[/IMG][/URL]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina']Rodzina ofiarnie mnie wspiera zeby ciacho za dlugo nie lezalo [IMG]http://manu.dogomania.pl/emot/chytry.gif[/IMG]
Dostalam przykaz wydrukowania tresci przepisu wraz z obrazkiem (Twoim) i wlozenia do specjalnego kajetu sluzacego za inspiracje - czym Mame zajac gdy sie nudzi ? :mad: :lol:

Skoro jestesmy przy ciachach, na swiateczne wspominki mi sie zebralo :roll:
Tak sie bawilam chcac udekorowac swiateczny serniczek na zimno :lol:
Przepisu nie bede dawala, bo kazda z nas pewnie ma swoj, ale co sie ubawilam w dekorowanie to moje. ;)
W sumie koncepcja dekoracji wyszla od moich synali, ktorzy dzielnie mi asystowali i doradzali :lol:

Szykujemy tekst :lol:
[IMG]http://img299.imageshack.us/img299/1961/gateau31on.jpg[/IMG]

Tekst juz wkomponowany ;)
[IMG]http://img401.imageshack.us/img401/8523/gateau49pb.jpg[/IMG]

A to ciacho zwie sie "Pijana śliwka" :lol: i jest na wodeczce.
Widac jak czas spedzony na przyrzadzaniu wplynal na starannosc tekstu ;)
[IMG]http://img251.imageshack.us/img251/7358/gateau23sr.jpg[/IMG][/quote]

Evelina podaj przepisiki :mad: każdy może mieć troszkę inny :cool3:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=darkgreen][B][U][I]Surówka z pekińskiej i marchewki[/I][/U][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]2 marchewki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 średnia pekińska[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]śmietana[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]2łyżeczki cukru[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]sok z cytryny[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]sól[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pekińską kroimy drobno, dodajemy startą marchew i solimy delikatnie mieszając. Do śmietany dodajemy cukier i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Wlewamy do kapusty śmietanę i dokładnie mieszamy zostawiamy na pół godzinki aż wszystko przejdzie sobą.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Szybka i smaczna [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT][/SIZE]

[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/IMG_2153.jpg[/IMG]

mam więcej przepisików ale brakuje czasu :(

Link to comment
Share on other sites

ja zdjęc nie mam ale pyszny przepis owszem :cool3:

[B]SAŁATKA z kurczakiem[/B]

potrzebne składniki
- 2 średnie filety z piersi kurczaka.
- puszka kukuryczy
- ogórki kiszone
- przyprawa GYROS
- majonez
- keczup
- kapusta pekińska.

przyrządzenie.
- kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie GYROS, smażymy na patelni na odrobinie oleju.
- kroimy ogórki kiszone w kostkę.
- kroimy kapustę pekińską (po szerokości)

czekamy aż kurczak wystygnie.
sałatka składa się z warstw. nie mieszamy jej ! i teraz tak:
1 warstwa (na samym dole salaterki) - kurczak.
2 wartswa - keczup (polewamy nim kurczaka)
3 warstwa - kukurydza (tak aby pokryła poprzednie warstwy)
4 warstwa - majonez (do pokrycia warstw)
5 warstwa - ogórek kiszony (do pokrycia warstw)
6 warstwa - keczup
7 warstwa - kukurydza
8 warstwa - majonez
9 warstwa - kapusta pekińska.

smacznego !

postaram sie zdjęcia umieścić, jak będę robić ponownie ;)

Link to comment
Share on other sites

[FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=darkgreen][U][I][B]Jogurtowy placek[/B][/I][/U][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 szk. naturalnego jogurtu[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1/2szk oleju[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]4 jajka[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 szk. cukru[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]3 szk. mąki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]łyżeczka proszku do pieczenia[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]2 łyzeczki cukru pudru[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]cynamon[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Olej, jajka, cukier ucieramy na gładką masę. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia mieszamy dolewając pomału jogurt . Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do teflonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 35- 40 min w temperaturze 200 stopni. Gdy przestygnie wyjmujemy z formy i oprószmy cukrem pudrem i cynamonem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/IMG_2189.jpg[/IMG][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Smacznego [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]J[/FONT][/FONT][/SIZE]

Link to comment
Share on other sites

[FONT=Times New Roman][SIZE=4][COLOR=darkgreen][I][U][B]Ryż z warzywami[/B][/U][/I][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]mieszanka warzyw mrożonych[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]ryż[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]pierś z kurczaka[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]masło[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]wedeta warzywna[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]wedeta ziołowa[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]sól[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ugotowany w osolonej wodzie ryż wysypać do żaroodpornego naczynia. Pierś kurczaka pokroić drobno obsmażyć na maśle na wierzch posypać wedetą warzywną i ziołową do tego dodać warzywa podusić razem jakieś 10 min. Potem wylać to z patelni na ryż. Zapiekać 30 min.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/IMG_2148.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Goldenmanka']yoreczka zrobiłam ten jogurtowy placek i mi zakalec nie do zjedzenia wyszedł :lol:
w ogóle dałam te 3 szklany mąki to ciasto było takie twarde jak ciasto do ugniatania :eviltong:[/quote]

Oj nie wiem czemu ci tak wyszło ja robię w domu się zachwycają tylko składniki mam o jednakowej pokojowej temperaturze, znajoma robiła tak samo tylko zamiast oleju dała przestudzoną rozmuszczoną kostkę masła i było pycha.

postaram się dać więcej przepisów tylko mam mało czasu :mad: :mad: :mad:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

[quote name='Sabina1']Święta się zbliżają, są tuż, tuż, a przepisików nie ma. I co ja zrobię na święta, moje stare, nudne potrawki?[/quote]
no niestety... najbardzie zapalone kucharki wzięły się za robienie kariery i liczą w tym roku na łaskę i gościnę rodziny ;)

Link to comment
Share on other sites

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][B][I][U][SIZE=5][COLOR=darkgreen]Tradycyjna Babka drożdżowa[/COLOR][/SIZE][/U][/I][/B] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]50 dag mąki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]5 dag drożdży[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1/4 litra mleka [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]12 dag cukru[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]40 dag masła[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]6 żółtek[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]sól
skórka otarta z cytryny[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]cukier puder[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]rodzynki lub śliwki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]masło do formy [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]bułka tarta[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Mąkę przesiać do miski. Do osobnego naczynia wkruszyć drożdże dodać trochę cukru wlać trochę ciepłego mleka. Przysypać mąką i zostawić na 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i solą , wymieszać z mlekiem. Dodać do mąki. Wyrobić ręką , dodać roztopione letnie masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od reki ( kiedy będzie za rzadkie dodać mąki) wsypać rodzynki lub śliwki pokrojone. Wymieszane ciasto przykryć ściereczką postawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i wsadzić do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Odstawić na 15 min Piec 55- 60 min w tem. 200 stopni. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Smacznego !!![/SIZE][/FONT]


[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1130844.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1130842.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][B][I][U][SIZE=5][COLOR=darkgreen]Wątróbka z jabłkami[/COLOR][/SIZE][/U][/I][/B] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1/2 kg wątróbki drobiowej[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]3 średnie jabłka[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]sól [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]pieprz [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]majeranek[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 łyżeczka jarzynki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]olej[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Wątróbkę obsmażyć na małej ilości oleju, wrzucić do rondelka posypać majerankiem łyżeczką jarzynki. Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka. Dusić na małym ogniu, Doprawić do smaku solą, pieprzem dodać pół szklanki wody. Dusić aż będzie wszystko miękkie. [/SIZE][/FONT]

[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/IMG_4117.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/IMG_4118.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

[FONT=Times New Roman][SIZE=5][COLOR=darkgreen][B][I][U]Surówka z kapusty pekińskiej[/U][/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1 pekińska kapusta[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]1- 2 papryki[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Śmietana[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Sól[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Cukier (2 łyżeczki)[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Sok z cytryny[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Kapustę pokroić drobno, paprykę tak samo i posolić. Śmietanę, cukier, sok z cytryny dokładnie wymieszać. Zalać kapustę z papryką i dokładnie wymieszać.[/SIZE][/FONT]


[IMG]http://www.yorki.info.pl/dogo/P1120615.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Teklunia']dziewczyno, nie czekaj, bo nic tu nowego nie będzie! dawaj co masz! ;)[/quote]

Teklunia aż mi głupio tak samej zamieszczać przepisy :cool3: wychodzi na to że żarta baba jestem :oops: :oops: :oops: Co dziennie zaglądam i nicccccccc:crazyeye:

Oj kochane rozpadnie się nam topik:-( :-( :-(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...