Poświata Posted March 14, 2008 Posted March 14, 2008 Alicja napisał(a):Podobno jakieś święta się zbliżają :hmmmm: a tu CISZA :diabloti:Co Ty powiesz :crazyeye:, święta jakieś :crazyeye:, dopiero co jedne były :hmmmm:.... Quote
yoreczka Posted April 2, 2008 Posted April 2, 2008 hmmmm.......... ale tu cisza :mad::mad::mad:dawno mnie tu nie było :( Quote
Alicja Posted April 2, 2008 Posted April 2, 2008 [quote name='yoreczka']hmmmm.......... ale tu cisza :mad::mad::mad:dawno mnie tu nie było :( [FONT=Arial] a może warto coś ruszyć ;) mam paluszki surimi ...jakieś krabowate czy coś i nie wiem jak to pochłonąć[/FONT] Quote
yoreczka Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 pewnie że tak :mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad: Kochani wkładam przepisik na pyszny serniczek :eviltong::eviltong::eviltong: Sernik z wiórkami kokosowymi [FONT=Verdana]- 3 żółtka, - 1/2 margaryny, - 1 łyżeczka proszku, - 1 szk. mąki, - 1/4 szk.. cukru, - 1 kg sera białego mielonego, - 2 budynie śmietankowe, - 4 żółtka, - 3/4 szk.. cukru, - 3 łyżki oleju, - 3 szk. mleka, - wiórki kokosowe[/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Verdana]Najpierw robimy spód ciasta. Pół kostki margaryny ucieramy z 3 żółtkami 1 szk. mąki, 1/4 szk. cukru i z łyżeczką proszku. Potem robimy masę serową. Do zmielonego białego sera dodajemy budynie w proszku i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka(4), cukier (3/4 szklanki),olej oraz mleko. Do brytfanki wkładamy rozwałkowane na spód ciasto, a następnie na to wlewamy masę serową. Pieczmy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się już piecze, z pozostałych białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Gdy ciasto przebywa już od 35-40 min w piekarniku, wyjmujemy je i wykładamy pianę na wierzch. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 10-15min. [FONT=Verdana]Masa serowa po wyrobieniu jest bardzo płynna. Ciasto najlepiej kroić i podawać po całkowitym ostygnięciu, a najlepiej schować do lodówki i jeść dopiero następnego dnia. [/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Verdana][/FONT][/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Verdana][FONT=Verdana][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Verdana][/FONT][/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Verdana][FONT=Verdana]smacznego :):):):):)[/FONT][/FONT][/FONT] Quote
Alicja Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [FONT=Arial]Mariolko ..........ślinka mi pociekla ...wypróbuję [/FONT] Quote
Poświata Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 A ja co najwyżej mogę przepis sobie skopiować, póki nie wymienię kuchenki :mad:. Żadne ciasto z niej niestety nie wychodzi :roll:, no bo aż taka noga stołowa w pieczeniu chyba nie jestem :hmmmm: :oops:. Ala jak upieczesz, zdaj relację.... Quote
Alicja Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Poświata']A ja co najwyżej mogę przepis sobie skopiować, póki nie wymienię kuchenki :mad:. Żadne ciasto z niej niestety nie wychodzi :roll:, no bo aż taka noga stołowa w pieczeniu chyba nie jestem :hmmmm: :oops:. Ala jak upieczesz, zdaj relację.... [FONT=Arial]jak mi nie będzie wstyd :roll::evil_lol:bo ostatnio najlepiej mi idzie wyszukiwanie dobrych cukierni ;)[/FONT] Quote
Poświata Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Alicja'][FONT=Arial]jak mi nie będzie wstyd :roll::evil_lol:bo ostatnio najlepiej mi idzie wyszukiwanie dobrych cukierni ;)[/FONT]Ja nie muszę szukać, w sąsiednim miasteczku mamy jedną, ale za to JAKĄ.... :cool3::mdleje: Quote
Alicja Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Poświata']Ja nie muszę szukać, w sąsiednim miasteczku mamy jedną, ale za to JAKĄ.... :cool3::mdleje: [FONT=Arial]i gdzie tu motywacja do pieczenia :evil_lol::evil_lol:[/FONT] Quote
Poświata Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Alicja'][FONT=Arial]i gdzie tu motywacja do pieczenia :evil_lol::evil_lol:[/FONT]Motywacją u mnie jest odległość do tej cukierni :roll:, i ja bym się nawet i zmotywowała, bylebym miała 100% gwarancji że wyjdzie. Po świetach Bożego Narodzenia, gdzie chciałam zabłysnąć i narobiłam się z 6 ciast, ani jedno nie wyszło tak jak miało wyjść. Normalna załamka :diabloti:. Skoro robię wszystko wg przepisu i nie wychodzi :mad:, to się odechciewa... Mam starą kuchenkę, piecyk jakiś taki, delikatnie mówiąc, do doopy. Po zrobieniu remontu kuchni i wymianie piecyka, spróbuję jeszcze raz, i oby nie był to ostatni :lol:. Narazie najlepiej wychodzi mi sernik na zimno :evil_lol:. Quote
Martens Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Mój wczorajszy obiadek: KARKÓWKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI 8 dużych ziemniaków 80 dag karkówki 2-3 średnie cebule 30 dkg zółtego sera 1/2 słoika majonezu 1 szklanka mleka sól, pieprz ,olej Ziemniaki obrać, pokroić na centymetrowe plastry, osolić, ulożyć na posmarowaną olejem blaszkę. Mięso podzielić na porcje i rozbić, opruszyć solą i pieprzem, ulożyć na ziemniakach. Warto mięso ukladać z naddatkiem przy brzegach blaszki,wówczas mimo, że skurczy się w trakcie zapiekania calość ziemniaków pozostanie przykryta. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na mięso. Całość przykryć starkowanym lub pokrojonym w plastry serem i zalać majonezem zmieszanym dokładnie z mlekiem. Blaszkę nakryć folią aluminiową i piec 1,5 do 2 godzin w temp ok 200st. Po około godzinie pieczenia folię zdjąć aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Quote
madziasto4 Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Alicja'][FONT=Arial] a może warto coś ruszyć ;) mam paluszki surimi ...jakieś krabowate czy coś i nie wiem jak to pochłonąć[/FONT] Alu, jeśli jeszcze ich nie pochłonęłaś:cool3:, to podpowiem, że ja zawsze taką sałatkę robię: paluszki krabowe (surimi) szynka konserwowa 1 puszka kukurydzy konserwowej majonez Paluszki krabowe kroję w talarki o grubości do 1cm, szynkę konserwową w kostkę. Dodaję mejonez, mieszam składniki. Dodaję wszystkiego "na oko", żeby proporcje były w miarę równe ;) Quote
Alicja Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='madziasto4']Alu, jeśli jeszcze ich nie pochłonęłaś:cool3:, to podpowiem, że ja zawsze taką sałatkę robię: paluszki krabowe (surimi) szynka konserwowa 1 puszka kukurydzy konserwowej majonez Paluszki krabowe kroję w talarki o grubości do 1cm, szynkę konserwową w kostkę. Dodaję mejonez, mieszam składniki. Dodaję wszystkiego "na oko", żeby proporcje były w miarę równe ;) [FONT=Arial] :multi::multi:super a jeszcze mi powiedz te surimi to na surowo czy ugotowane :oops:....sałatkę chyba już jadłam ...kupilam gotowca pisało że z krabów i była pyszotka [/FONT] Quote
madziasto4 Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Alicja'][FONT=Arial] :multi::multi:super a jeszcze mi powiedz te surimi to na surowo czy ugotowane :oops:....sałatkę chyba już jadłam ...kupilam gotowca pisało że z krabów i była pyszotka [/FONT] Ja kupuję mrożone, one są już gotowe do jedzenia, i właśnie takie kroję i jem zaraz po rozmrożeniu ;) Quote
Alicja Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='madziasto4']Ja kupuję mrożone, one są już gotowe do jedzenia, i właśnie takie kroję i jem zaraz po rozmrożeniu ;) [FONT=Arial]:calus: dzieki to mam te same :multi::multi::multi:jutro robię sałateczkę [/FONT] Quote
Selket Posted June 10, 2008 Posted June 10, 2008 To co na lato:diabloti: Ciasto z truskawkami: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej lub tortowej kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia truskawki Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia. Roztapiamy w rondelku margarynę. Do jajek z cukrem dodajemy stopniowo obie mąki i ucieramy na gładką masę - dość długo miksując. Następnie wlewamy powoli roztopioną margarynę nie przerywająć miksowania. Na koniec sypiemy reszztę proszku do pieczenia (około pół łyżeczki). Całość chwilkę miksujemy, aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, kroimy na kawałki lub nie, jak to woli ;) Następnie obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta i mieszamy lub układamy na wierzchu ciasta wylanego do blaszki. Pieczemy około 30 min w temp 180 st C, uważajac by nie przypalić wierzchu. Ja najpierw przykrywam ciasto folią aluminiową, a 5 min przed upływem czasu ją zdejmuję. Wtedy ciasto jest ładnie przyrumienione. Ciasto zostawiamy w piekarniu do ostygnięcia. Następnie jeszcze lekko ciepłe wyjmujemy, obsypujemy cukrem pudrem i możemy się zajadać ;) Uff..długo się pisze, ale robi się w 15 minut:diabloti: A oto ciasto: Smacznego! Quote
Alicja Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 szkoda że taka tu cisza.... i brak uaktualnień w spisie treści :cool1: Quote
e.v.a Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 [quote name='Alicja']szkoda że taka tu cisza.... i brak uaktualnień w spisie treści :cool1: to bys cos dobrego zrobila i wlepila przepisik :eviltong::eviltong::eviltong::eviltong: Quote
jbk Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 No proszę, ja myślałam, że to dogomania, forum o psach, a tu nawet jedzenie można dostać ;)) Quote
Alicja Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 [quote name='jbk']No proszę, ja myślałam, że to dogomania, forum o psach, a tu nawet jedzenie można dostać ;)) i to jakie smakołyki ;) Quote
dog193 Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Az mi slinka pociekla:sabber::eating::facelick: Quote
Alicja Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 [FONT=Arial]Ja poprosze te z pistacjami :grins:[/FONT] Quote
e.v.a Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 czekoladowe trufle - 140g czekolady ( ja daje 100g gorzkiej i 40g, mlecznej) - 200ml śmietanki kremówki - 2 łyżki masła - 5 łyżek cukru + to w czym obtaczamy czyli posypki kolorowe, orzeszki , wiórki, pistacje, cukier puder, kakao i co tam jeszcze sobie wymyslmy Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miski i rozpuszczamy nad garnkiem lekko gotującej się wody. Ubijamy śmietankę z cukrem, zagotowujemy i wlewamy ją po trochu do rozpuszczonej czekolady, jednocześnie ubijając ( ja robię to za pomocą miksera) . Kiedy śmietanka połączy się całkowicie z czekoladą, dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując. Schładzamy w zamrażarce. Z zastygłej masy robimy kulki i obtaczamy w cukrze pudrze, pokruszonych pistacjach i kakao itd. Quote
Aga K Posted February 16, 2009 Posted February 16, 2009 jejku !! jakie tu pysznosci !!! :multi: Quote
Recommended Posts