Acia_ Posted June 27, 2007 Share Posted June 27, 2007 Daj fotki !!! Żarcie :haha: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted June 27, 2007 Share Posted June 27, 2007 [B][SIZE=6][COLOR=darkorchid]CORN FLAKES[/COLOR][/SIZE][/B] składniki: -paczka corn flakes (lub cornflejksopodobnych) -pół szklanki cukru -cukier waniliowy -miód (najlepiej sztuczny to taniej wychodzi :eviltong: ) - pół szklanki - 3/4 margaryny (też może być z tych tańszych) -2 łyżki stołowe gorzkiego kakao Bieremy gar, powolutku rozpuszczamy margarynę. Po mału, po łyżce dosypujemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym, i mieszamy, mieszamy, mieszamy, powoli, dodajemy miód (mniej więcej z pół szklanki lub mniej). Mieszamy tak żeby cukier się rozpuścił i zaczął karmelizować (inaczej nie wyjdzie musi być skarmelizowane). Na koniec dorzucamy kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i po trochu dorzucamy cornflejksy, dorzucamy mieszamy, dorzucamy mieszamy. Wywalamy najlepiej na tortownicę i porządnie ugniatamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztkę można na ciepło wyjjeść z garnka mówię wam PYCHUUUNIAAAAAAA. [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images25.fotosik.pl/9/3a51e1d77fb6df33.jpg[/IMG][/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images28.fotosik.pl/9/abe8ddac02bb7c51.jpg[/IMG][/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images26.fotosik.pl/9/b02dd4deffbd5b29.jpg[/IMG][/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted June 27, 2007 Author Share Posted June 27, 2007 mmm :p słodkie i szybkie - to coś dla mnie ;) czy to cudo jest podobne do takich jakby sezamków z corn flakesami? bo nie porafie sobie za bardzo wyobrazić tego smaku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted June 27, 2007 Share Posted June 27, 2007 [quote name='Teklunia']mmm :p słodkie i szybkie - to coś dla mnie ;) czy to cudo jest podobne do takich jakby sezamków z corn flakesami? bo nie porafie sobie za bardzo wyobrazić tego smaku...[/quote] Hmm no właśnie zaczęłam w tym poście pisać o smaku, ale w końcu skasowałam bo nie za bardzo umiem go okreslić. Smakuje jak taki lepki karmel plus kakao, plus miód, tych kornflejksów nie czuć za bardzo. Dają taki smak mniej więcej jak w tych batonikach "nesquick, cheerios, corn flakes" tylko nie są mleczne tylko kakaowe. A ten połysk to ten skarmelizowany cukier daje więc takie jest trochę jak takie lizaki duże okrągłe w smaku: [IMG]http://i16.photobucket.com/albums/b12/mmoment/lizak_1.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted July 5, 2007 Author Share Posted July 5, 2007 no dziewczyny, mam nadzieję, że się zaślinicie całe :evil_lol: [CENTER][FONT=Arial Black][COLOR=Red][B]KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM[/B][/COLOR][/FONT] [/CENTER] 1 pierś z kurczaka, ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm), 2 plastry żółtego sera, 2 płąsterki szynki, 1 jajko, oregano, sól, pieprz Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" ;) Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. O tak: [IMG]http://img259.imageshack.us/img259/9416/p1080067rx7.jpg[/IMG] Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :) Oto moje dzieło. Pyszne wyszło, a że jeszcze do tego efektowne, to chyba zostanie moim popisowym daniem przyjęciowo-imprezowym :) [IMG]http://img409.imageshack.us/img409/3249/p1080073tm7.jpg[/IMG] [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=6244236[/IMG][IMG]http://img62.imageshack.us/img62/7287/p1080075uf0.jpg[/IMG] [IMG]http://img253.imageshack.us/img253/6461/p1080078pr4.jpg[/IMG] [IMG]http://img509.imageshack.us/img509/2883/p1080080hz5.jpg[/IMG] i w przekroju ;) [IMG]http://img502.imageshack.us/img502/9739/p1080088kw5.jpg[/IMG] [COLOR=Gray]Przepis zaczerpnęłam z forum GAZETA.PL i lekko zmodyfikowałam :)[/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted July 6, 2007 Share Posted July 6, 2007 Mniam pychuniaa! "Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte" A tu to nacinamy tą pierś??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e.v.a Posted July 6, 2007 Share Posted July 6, 2007 [url]http://img502.imageshack.us/img502/9739/p1080088kw5.jpg[/url] :mdleje: to juz przegiecie:evil_lol: tak tyrać Ewusie z rana:placz: wygląda bajecznie :eating: :sabber: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted July 6, 2007 Author Share Posted July 6, 2007 [quote name='olcha']Mniam pychuniaa! "Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte" A tu to nacinamy tą pierś???[/quote]nie pierś tylko ciasto!:eviltong: fajne, co? :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted July 7, 2007 Share Posted July 7, 2007 [quote name='Teklunia']nie pierś tylko ciasto!:eviltong: fajne, co? :cool3:[/quote] BOMBOWE!!!! :cool3: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted August 3, 2007 Share Posted August 3, 2007 Że ja dopiero trafiłam na ten temat :evil_lol: No to ode mnie przepisik: [B]Kurczak po meksykańsku[/B] [U]Składniki[/U] Pierś z kurczaka (1 podwójna) Czerwona fasolka (1 mała puszka np. Bonduelle) Sos sojowy pikantny (3 łyżki) Oliwa z oliwek (2-3 łyżki) Cebula (1 duża sztuka) Koncentrat pomidorowy (1 mała puszka) Sól i pieprz do smaku [U]Przygotowanie[/U] Kurczaka pokroić na małe kawałki i namoczyć w sosie sojowym na 10 minut. Posiekać cebulkę i lekko obsmażyć na oliwce, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Fasolkę razem z zalewą wymieszać z koncentratem, dodać do obsmażonego kurczaka z cebulką. Dodać soli i pieprzu do smaku, dusić pod przykryciem 15-20 minut. Najlepsze z ziemniaczkami. To jest porcja na 2-3 osoby. Dość niskokaloryczne i zdrowe raczej. A smaczne? - każdy kto jadł mojego kurczaka, pyta, kiedy robię znowu :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigos Posted September 21, 2007 Share Posted September 21, 2007 A co tu taka cisza:cool1::cool1::cool1: Przejrzałam całe 60 stron w poszikawniu pysznosci na obiad <zasliniona podłoga>:p:p:p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e.v.a Posted September 26, 2007 Share Posted September 26, 2007 kobitki ratujcie:placz::evil_lol: jako ze zapomnialam o dniu faceta w kwietniu:siara: a zbliza sie dzien chłopaka:evil_lol: ponoc 30 wrzesnia jest ...wymyslilam sobie ze zrobie TZtowi pudlo ciasteczek :evil_lol: no i nie mam zadnego prostego, szybkiego i pysznego przepisu na ciacha:placz: myslalam o ciasteczkach z francuskiego ciasta a w srodku nutella albo nie wiem co :roll: a moze wy macie jakies przepisiki :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted September 27, 2007 Share Posted September 27, 2007 Przepis na ciasteczka chętnie pożerane przez osobników płci męskiej (i nie tylko): [U]Składniki[/U] 300 g mąki 200 g cukru pudru 100 g masła 100 g margaryny 3 żółtka 300 g dżemu lub marmolady 2 białka wanilia 200 g cukru pudru [U]Przygotowanie[/U] Do mąki dodać masło i margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka, przesiany cukier puder, i wyrobić ciasto. Zostawić je nakryte ścierką na 10 minut, w chłodnym miejscu. Zrobić lukier: białka utrzeć z cukrem pudrem, doprawić do smaku wanilią (lub cukrem waniliowym). Ciasto rozwałkować na 3-4 mm i wykrajać foremką ciasteczka. następnie posmarować je z wierzchu lukrem i piec ok. 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Gdy wystygną, sklejać po 2 za pomocą dżemu lub marmolady, lukrem do zewnątrz. Ostrzegam, ciastka są niesamowicie sycące - mi po 5-6 takich chce się rzygać z przejedzenia :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 Porządki świąteczne czas zrobić [IMG]http://www.mysmilie.de/english/green/smilies/kaos/3/79.gif[/IMG][IMG]http://www.mysmilie.de/english/green/smilies/kaos/3/68.gif[/IMG]jak tam wypieki???????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asher Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 Ja postanowiłam się w tym roku zmierzyć z plackiem karmelowym według przepisu Hanki R. :cool1: A mamusia piecze mi sernik z zapiekaną pianką :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 A ja nietypowo postanowiłam zrobić zapleśniaka vel skubańca vel kruszańca. Sto lat go już nie jadłam, a dzięki temu że mam metę na niebiańskie powidła śliwkowe, ten skubaniec chodzi za mną już od pewnego czasu. A na drugie z masą makową zgubiłam przepis :-(, to sie nazywa zrobić porządki :roll:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 [quote name='Poświata']A ja nietypowo postanowiłam zrobić zapleśniaka vel skubańca vel kruszańca. Sto lat go już nie jadłam, a dzięki temu że mam metę na niebiańskie powidła śliwkowe, ten skubaniec chodzi za mną już od pewnego czasu. A na drugie z masą makową zgubiłam przepis :-(, to sie nazywa zrobić porządki :roll:.[/quote] :crazyeye:tysz go robię :loveu: ale w tym roku zrobię z morelami :loveu:u nas on nazywa się mazurkiem :hmmmm: Jedziemy do siostry mojej mamy a ja dostałam zlecenie na ciasta :eviltong: zrobię jeszcze serowca o godnej nazwie "Isaura":evil_lol: i odświętną szarlotkę - do jabłek dodaję orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej a ciasto pokrywam lukrem mniam..... :oops: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabina1 Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 Łomatko, jak to dobrze, ze się odezwałyście. Błaam o jakiś przepisik na przepyszne ciasto, bo juz mi sie wszystko znudziło. Co to za jakis np. skubaniec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 22, 2007 Share Posted December 22, 2007 [quote name='Sabina1']Łomatko, jak to dobrze, ze się odezwałyście. Błaam o jakiś przepisik na przepyszne ciasto, bo juz mi sie wszystko znudziło. Co to za jakis np. skubaniec?[/quote] Pyszne a proste w wykonaniu:multi: Robisz króche ciasto bez cukru - za zawsze ucieram do ciasta skórk z cytryny:loveu:. Dzielisz na 3 części. Do jednej z nich dodajesz kakao i całość mrozisz (no, bardzo dobrze schładzasz). Ubijasz białka od żółtek, co to je dałaś do ciasta, do nich dodajesz słodki dźem(Beata jak rozumiem daje powidła śliwkowe- muszę kiedyś spróbować) Na wysmarowaną blaszkę ścierasz na grubej tarce jedną porcję białego ciasta. Na nie sypiesz duuuuużo bakalii różnistych. Na to ścierasz czarne ciasto, wykładasz ubitą pianę a na wierzch ścierasz pozostałe białe - PYCHA:loveu::loveu::loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sabina1 Posted December 22, 2007 Share Posted December 22, 2007 No to znam .U nas to się nazywa pleśniak i na kakaowe daję pianę z białek, na wierzch kapię polewą. No ro jeszcze baaaaaaaaardo prosze o inny jakiś, pyszniutki,a prosty. Pleśniaka bardzo lubimy, ale dopiero co robiłam na imieniny 8 grudnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted December 22, 2007 Share Posted December 22, 2007 [quote name='Sabina1']No to znam .U nas to się nazywa pleśniak i na kakaowe daję pianę z białek, na wierzch kapię polewą. No ro jeszcze baaaaaaaaardo prosze o inny jakiś, pyszniutki,a prosty. Pleśniaka bardzo lubimy, ale dopiero co robiłam na imieniny 8 grudnia.[/quote] [FONT=Arial][COLOR=Red][B]Witanko :multi:[/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=Red][B]ja mam 2 proste ale takie naj naj najzwyklejsze [url]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1177395&postcount=182[/url] [url]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=5035116&postcount=1153[/url][/B][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=Red][B] A życzonka od Nas są tutaj [IMG]http://smileys.smileycentral.com/cat/8/8_2_103.gif[/IMG] [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9136678#post9136678"]http://www.dogomania.pl/forum/showth...78#post9136678[/URL][/B][/COLOR][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 22, 2007 Share Posted December 22, 2007 [quote name='aga1215']Pyszne a proste w wykonaniu:multi: Robisz króche ciasto bez cukru - za zawsze ucieram do ciasta skórk z cytryny:loveu:. Dzielisz na 3 części. Do jednej z nich dodajesz kakao i całość mrozisz (no, bardzo dobrze schładzasz). Ubijasz białka od żółtek, co to je dałaś do ciasta, do nich dodajesz słodki dźem([B]Beata jak rozumiem daje powidła śliwkowe- muszę kiedyś spróbować)[/B] Na wysmarowaną blaszkę ścierasz na grubej tarce jedną porcję białego ciasta. Na nie sypiesz duuuuużo bakalii różnistych. Na to ścierasz czarne ciasto, wykładasz ubitą pianę a na wierzch ścierasz pozostałe białe - PYCHA:loveu::loveu::loveu:[/quote]Dla mnie najlepszy smak ma zapleśniak wtedy gdy słodkie (bita piana z cukrem) przeplata się z czyms kwaskowym. Poza tym ja i do ciasta dodaję cukru :hmmmm:. Kiedyś dawno, dawno temu do ciasta dodawałyśmy z mamą własnoręczne powidła śliwkowe z własnej działki :cool3:. A że w naszym "wiejskim" markecie dorwałam powidła śliwkowe o smaku maminych powideł, to i od pewnego czasu zapleśniak zaczął za mną chodzić. Ostatnio to już nawet do mnie krzyczy, więc nie mam wyjścia :lol:. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 22, 2007 Share Posted December 22, 2007 Dziewczynyyyyyyyy, a ja bym jeszcze chciała zrobić szarlotkę, bo mam pół spiżarki słoików z przecierem jabłkowym :roll: :oops:. Moja mama robiła taką delikatnie kruchą i przepyszną, ale nie mam przepisu, ponoc dodaje się ugotowane ziemniaki :hmmmm:. Poratujecie ????????? Bo ja generalnie jestem noga do pieczenia :oops: :-(. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 23, 2007 Share Posted December 23, 2007 [quote name='Poświata']Dziewczynyyyyyyyy, a ja bym jeszcze chciała zrobić szarlotkę, bo mam pół spiżarki słoików z przecierem jabłkowym :roll: :oops:. Moja mama robiła taką delikatnie kruchą i przepyszną, ale nie mam przepisu, ponoc dodaje się ugotowane ziemniaki :hmmmm:. Poratujecie ????????? Bo ja generalnie jestem noga do pieczenia :oops: :-(.[/quote] Beatko - cuś mamy podobne gusta :evil_lol: Właśnie zrobiłam odświetną szarlotkę :loveu: Nie daję żadnych ziemniaków:shake: Na ok 60 - 70 dag mąki daję 1 i 1/2 kostki margaryny, 4 surowe żółtka, dużą łygę gęstej, kwaśnej śmietany i ok 3/4 torebki proszku do pieczenia takiego na 1 kg. Ucieram skórkę z całej cytryny, cukru wg uznania. Jabłka mam gotowe w słoiku - już z gośdzikami i cynamonem. Dodałam do nich sporo smażonej skórki pomarńczowej i namoczonych w syropie grubo siekanych orzechów (z własnego ogródka:multi:) Teraz jeszcze planuję lukier cytrynowy. Do zapleśniaka dodałam namoczoych poprzednio i pokrojonych suszonych moreli i takich samych orzechów - pychaaaaaaaaa Jeszcze robię (mam już część gotowaną) murzynka. Planuję go przełożyć masą z suszonych śliwek. I jeszcze Isaura ........... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted March 14, 2008 Share Posted March 14, 2008 [FONT=Arial][COLOR=Red][B]Podobno jakieś święta się zbliżają :hmmmm: a tu CISZA :diabloti:[/B][/COLOR][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.