Jump to content
Dogomania

Chodzenie przy nodze i kontak wzrokowy - gdzie kto patrzy

Recommended Posts

Posted

Ostatnio Sonika przyszła po nas, więc to nie problem. Jutro chyba będzie tak jak tydzień temu. No chyba, że goranik zrobiła jakieś przetasowanie, ale na razie nic o tym nie napisała. Ja jadę na 16,00.

• Replies 398
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mnie jutro na agility raczej nie bedzie, praktycznie nie bedzie mnie cały lipiec i troche sierpnia. Doszłam do wniosku, ze w takie upały nie bede meczyc psa, bo po co? i tak nic nie chce robic :roll: Szkoda mojego czasu, pieniedzy i jego.

Posted

Ali26762 napisał(a):
No to w praktyce zwroty zobaczysz w sierpniu :)

i to mnie martwi, bo chcialam wystartowac w Obedience na Sopockiej wystawie, jak bedzie :roll:

Naprawde nie ma nikt WYRAZNYCH filmików? bo na wiekszosci nic nie widac..

Posted

Sonika napisał(a):
i to mnie martwi, bo chcialam wystartowac w Obedience na Sopockiej wystawie, jak bedzie :roll:

Naprawde nie ma nikt WYRAZNYCH filmików? bo na wiekszosci nic nie widac..

Sonika, ja filmików nie mam, ale przecież to jest bajecznie proste!

Zakładam, że pies chodzi standardowo przy lewej nodze.

A więc po pierwsze, skręt przez prawe ramię, czyli od psa. Robisz to po prostu tak jak skręt w prawo, tylko że nie pod kątem prostym, a pod kątem 180 stopni, tak że jak skończysz, to idziesz w przeciwnym kierunku. Pies ma podczas całego zakrętu iść bliziutko przy Twojej lewej nodze. Czego tu nie rozumiesz? :niewiem:

Po drugie, skręt przez lewe ramię. To jest troszeczkę bardziej skomplikowane, szczególnie na smyczy, bo musisz przekładać smycz z ręki do ręki, ale spróbuję wytłumaczyć z tym przekładaniem. A więc zaczynasz idąc z psem przy lewej nodze, smycz w lewej ręce. Zaczynasz zwrot obracając się w lewo, czyli w kierunku psa, niemal na pięcie. W momencie, gdy bok psa masz przed sobą (czyli obróciłaś się narazie o 90 stopni), przekładasz przed sobą smycz z lewej ręki do prawej i kontynuujesz obrót przez lewe ramię kolejne 90 stopni. W tym samym czasie pies obchodzi Cię dookoła, za Twoimi plecami, tak, żeby znów znaleźć się przy Twojej lewej nodze, więc Ty musisz prawą ręką (w której teraz jest smycz) sięgnąć za plecy i za plecami przełożyć smycz z powrotem do lewej ręki w miarę jak pies Cię obchodzi. Rzeczywiście wygłąda to podobnie do obchodzenia Ciebie przez psa przy komendzie noga (jeśli Twój pies tę komendę wykonuje obchodząc Cię).

Sorry, że nie mam filmów - nie mam nawet kamery, więc nie mam jak sfilmować. Ale jeśli zapytasz jakiegokolwiek psa ;-) po PT to Ci pokaże, bo to są standardowe "w tył zwroty" w PT.

Posted

Nawiązując jeszcze do tytułu tego topiku, o ile kontakt wzrokowy jak najbardziej da się utrzymać przy skrętach przez prawe ramię, o tyle utrzymanie kontaktu wzrokowego podczas całego skrętu przez lewe ramię nie jest możliwe, bo pies znajduje się w pewnym momencie za Twoimi plecami.

Posted

Sonika - wejdz na forum psysportowe, tam jest dzial "filmy uzytkownikow" a wsrod nich np. "MP Obedience 2005". Tam masz kilka filmow na ktorych zobaczysz zwroty i przez prawe i przez lewe ramie. Musisz sie zarejestrowac (bezplatnie).

Posted

Flaire napisał(a):
Sonika, ja filmików nie mam, ale przecież to jest bajecznie proste!

Zakładam, że pies chodzi standardowo przy lewej nodze.

A więc po pierwsze, skręt przez prawe ramię, czyli od psa. Robisz to po prostu tak jak skręt w prawo, tylko że nie pod kątem prostym, a pod kątem 180 stopni, tak że jak skończysz, to idziesz w przeciwnym kierunku. Pies ma podczas całego zakrętu iść bliziutko przy Twojej lewej nodze. Czego tu nie rozumiesz? :niewiem:

Po drugie, skręt przez lewe ramię. To jest troszeczkę bardziej skomplikowane, szczególnie na smyczy, bo musisz przekładać smycz z ręki do ręki, ale spróbuję wytłumaczyć z tym przekładaniem. A więc zaczynasz idąc z psem przy lewej nodze, smycz w lewej ręce. Zaczynasz zwrot obracając się w lewo, czyli w kierunku psa, niemal na pięcie. W momencie, gdy bok psa masz przed sobą (czyli obróciłaś się narazie o 90 stopni), przekładasz przed sobą smycz z lewej ręki do prawej i kontynuujesz obrót przez lewe ramię kolejne 90 stopni. W tym samym czasie pies obchodzi Cię dookoła, za Twoimi plecami, tak, żeby znów znaleźć się przy Twojej lewej nodze, więc Ty musisz prawą ręką (w której teraz jest smycz) sięgnąć za plecy i za plecami przełożyć smycz z powrotem do lewej ręki w miarę jak pies Cię obchodzi. Rzeczywiście wygłąda to podobnie do obchodzenia Ciebie przez psa przy komendzie noga (jeśli Twój pies tę komendę wykonuje obchodząc Cię).

Sorry, że nie mam filmów - nie mam nawet kamery, więc nie mam jak sfilmować. Ale jeśli zapytasz jakiegokolwiek psa ;-) po PT to Ci pokaże, bo to są standardowe "w tył zwroty" w PT.

dziakuje bardzo, wlasnie najbardziej tego skretu w lewo nie rozumialam ;) ale bardzo ładnie mi wytłumaczylas, zobaczymy jak to bedzie w praktyce ;)

Posted

Sonika napisał(a):
Mnie jutro na agility raczej nie bedzie, praktycznie nie bedzie mnie cały lipiec i troche sierpnia. Doszłam do wniosku, ze w takie upały nie bede meczyc psa, bo po co? i tak nic nie chce robic :roll: Szkoda mojego czasu, pieniedzy i jego.

Moj tez jest caaaly czas zmeczony, ale... to w koncu zabawa :loveu:

Posted

Ojc, dzieki :) Ale i tak chcialam byc ok. 9, tak troszke wczesniej. Hmm... bede przed 9:00, mam nadzieje, ze juz bedzie otwarte (tak za 8:45). no a teraz pakowac sie i spaaaac, bo zasne na stojaco tam ;)

Posted

Flaire napisał(a):
Po drugie, skręt przez lewe ramię. To jest troszeczkę bardziej skomplikowane, szczególnie na smyczy, bo musisz przekładać smycz z ręki do ręki(...)
Ten zwrot przez lewe ramie to musi być z tym obchodzeniem przez psa nas z tyłu i przekładniem smyczy? Bo moje psisko chodzi przy zwrocie w lewo przy mojej lewej nodze cały czas - tak jakby cofając się tyłkiem po łuku:roll:

Posted

figek a ja nie jestem przekonana, czy masz rację. Taki zwrot jaki opisała Flaire jest znacznie, ale to znacznie częściej wykonywany, bo i znacznie łatwiejszy do nauczenia. Natomiast regulaminy (zarówno PT, jak i obi, sprawdziłam) - mówią jedynie o "zwrocie przez lewe ramię". Dla mnie, jeżeli regulamin mówi, że przewodnik wykonuje zwrot w tył przez lewe ramie, to znaczy, że pies może zarówno obejść przewodnika, tak, jak opisuje Flaire, jak i trzymać się cały czas nogi przewodnika "zamiatając zadkiem", jak pisze Anza - jedno i drugie JEST zwrotem w tył przez lewe ramie. Ale fakt - nie jest to doprecyzowane w regulaminach.

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

włąsnie z tym zwrotem w lewo to dopiszczalne sa z tgo co wiem dwie opcje i my z Denisem ćwiczymu tą rzadziej widywaą, czyli pies cały czas przy lewej nodze, Denis bardzo lubi dostawianie i z chęcią to robi, dlatego zdecydowałam suię na taki zwrot

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']figek a ja nie jestem przekonana, czy masz rację. Taki zwrot jaki opisała Flaire jest znacznie, ale to znacznie częściej wykonywany, bo i znacznie łatwiejszy do nauczenia. Natomiast regulaminy (zarówno PT, jak i obi, sprawdziłam) - mówią jedynie o "zwrocie przez lewe ramię". Dla mnie, jeżeli regulamin mówi, że przewodnik wykonuje zwrot w tył przez lewe ramie, to znaczy, że pies może zarówno obejść przewodnika, tak, jak opisuje Flaire, jak i trzymać się cały czas nogi przewodnika "zamiatając zadkiem", jak pisze Anza - jedno i drugie JEST zwrotem w tył przez lewe ramie. Ale fakt - nie jest to doprecyzowane w regulaminach.

Pozdrawiam
Marysia i Una
Marysiu, zwrot tak wlasnie ma wygladac. Fakt, ze jesli przywolujesz psa do nogi z pewnej odleglosci to dopuszcza sie dwie mozliwosci - pies moze cie obejsc z prawej strony i usiasc przy lewej ale moze takze podejsc od razu do lewej nogi jesli na przyklad ma blizej. Ale to co innego niz zwrot podczas marszu. Nigdzie nie znalazlam innego opisu jak regulaminowy zwrot przez lewe ramie ma wygladac. Poszperam jeszcze dla pewnosci :)

Posted

ja tez spróbuje poszperać bo jestem pewna że w jakimś regilaminie albo gdzieś w internecie czytałam, ze zwrot przez lewe ramie - pies może obejśc przewodnika na około, lub pozostać cały czas przy jego lewej nodze jestem tego pewna na 99,99% chyba że coś się zmieniło od tego czasu wiec jeżeli znajdziesz jakieś 100% informacje to koniecznie napisz bo ja jak już pisałam uczyłam Denisa tylko zwrotu przez lewe ramie (w marszu, nie po przywołaniu) bez obejścia, tak, że ja zawravam a on dostawiając się do nogi jest cały czas po mojej lewej stronie

Posted

Wiem, ze siedzac przede mna, na komende "noga" pies moze rowniez na dwa sposoby sie przy lewej nodze znalezc - albo obchodzac z prawej albo odwracajac sie przede mna usiasc od razu bez okrazania mnie z tylu. Ale zwrot - nie wydaje mi sie, chyba zapytam w szkole bo nie moge znalezc, moze ktos tu zajrzy kto jest pewien czy dopuszcza sie te dwie mozliwosci? Tak z czystej ciekawosci.

Posted

W regulaminie międzynarodowym obedience (który dotyczy tylko klasy międzynarodowej) dopuszczane są obydwa sposoby zwrotu przez lewe ramię - zarówno ten "obchodzący", który opisałam (nazwany tam "German turnabout", o ile pamiętam), jak i taki "bezpośredni", bez obchodzenia przewodnika przez psa - ale wymagany nie jest żaden konkretny z nich i przewodnik może sobie nawet wybrać, że robi wszystkie zwroty tylko przez prawe ramię! Natomiast polski regulamin niższych klas wymaga zwrotu i przez prawe ramię, i przez lewe, ale nie opisuje, jak taki obrót ma być wykonany. (Mnie nasuwa się pytanie, dlaczego obydwa zwroty - i przez lewe, i przez prawe ramię - są wymagane na niższych poziomach, skoro nie są wymagane na poziomie międzynarodowym - a te niższe mają niby prowadzić w naturalny spoób do międzynarodowego - ale to już osobny temat).

• 2 weeks later...
Posted

dzięki Flaire..... ale z tymi niższymi klasami nadal nie wiadomo co i jak... ale skoro pisze ze zwrot ma być wykonany a nie pisze jak to chyba w dowolny sposób prawda? niemniej jednak i tak mam zamiar nauczyć tego obchodzonego, ale na zawody wybiorę może ten drugi... się zobaczy i dobrze b byłoby wiedzieć czy moge go wybrac:)

• 2 months later...
Posted

Witam! Moja sunia dopiero przyotowywuje się do klasy 0. Wszystko jest wspaniale oprócz...równaj. Czasami jest bardzo zaangażowana w te cwiczenie, a czasami nie... co mam zrobić kiedy pies nie idzie wcale energicznie i radośnie przy nodze???????:-(

Posted

Kala_Gracja_Kiwi napisał(a):
Witam! Moja sunia dopiero przyotowywuje się do klasy 0. Wszystko jest wspaniale oprócz...równaj. Czasami jest bardzo zaangażowana w te cwiczenie, a czasami nie... co mam zrobić kiedy pies nie idzie wcale energicznie i radośnie przy nodze???????:-(
może ma po prostu zły dzien:roll:.... ja bym się zaczeła bawić w jakieś ganianki, albo przeciąganie czegoś w nagrode za kawałeczek chodzenia... najlepiej, żeby wtedy było więcej zabawy i w przerwach miedzy zabawą troszke z nią byś prubowała chodzić, ale nie za wiele, żeby entuzjazm nie znikł:p

• 1 month later...
Posted

Ja słyszałam ze chodzenie przy nodze zawsze nagradza się zabawką, aby pies był "nakręcony".A jesli nie chce patrzyc w oczy trzeba wziąść smakołyk w usta azeby pies zawsze patrzył się "niby w oczy".Uwazaj zeby pies ci nie uciekł na zawodach.;) :Dog_run: .