Victoria Posted July 7, 2012 Posted July 7, 2012 no tak, jak pies nie wie że się łazi po chodniku to ni epowinno się go prowadzać na smyczy która jest dłuższa niż szerokość chodnika. Ale nawet wychowanemu psu może coś odbić i wtedy nieszczęście gotowe. Ja dzisiaj myślałam, że to będzie koniec naszego cieszenia się flexi.. położyłam smycz na piachu i się zapiaszczył i mechanizm i karabinek (nie dał się w ogóle ruszyć..) :lol: no to teraz mam nauczkę, żeby uważać gdzie kładę smycz.. Quote
Lucky. Posted July 7, 2012 Posted July 7, 2012 [quote name='Victoria']no tak, jak pies nie wie że się łazi po chodniku to ni epowinno się go prowadzać na smyczy która jest dłuższa niż szerokość chodnika. Ale nawet wychowanemu psu może coś odbić i wtedy nieszczęście gotowe. Ja dzisiaj myślałam, że to będzie koniec naszego cieszenia się flexi.. położyłam smycz na piachu i się zapiaszczył i mechanizm i karabinek (nie dał się w ogóle ruszyć..) :lol: no to teraz mam nauczkę, żeby uważać gdzie kładę smycz..[/QUOTE] jak do karabinka piasek wleci to wystarczy parę razy uderzyć o beton to to po porstu wylatuje :D Quote
Victoria Posted July 7, 2012 Posted July 7, 2012 pomajtałam nim i w wodzie wypłukałam no i się wyczyściło. Ale przestraszyłam się nieźle jak mi zasmyczowany pies nagle odlecial 10 m dalej a smycz mi się w ręku dyndała. A jak zobaczyłam że karbinek otwarty i nie da się zamknąć, to już totalna panika.. przynajmniej nauka z tego taka, żeby za każdym razem sprawdzić smycz, bo jakby dopiero na ulicy kółko od obroży wypadło z otwartego karabinka, to mogłoby się to źle skończyć.. Quote
Chefrenek Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 Czy ktoś się orientuje czy z tych smyczy ściera się wzorek na rączce? [url]http://allegro.pl/smycz-flexi-color-rozowy-pies-s-linka-5m-do12kg-i2741305209.html[/url] Quote
Victoria Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 nie powinien aczkolwiek mi ze zwyklej color sie troche starlo. Ale mało, nie widac Quote
zahirka11 Posted November 5, 2012 Posted November 5, 2012 ja mam flexi już ponad 8 lat (summertime) i nic sie nie ściera cały czas wygląda jak nowa z wyjątkiem zarysowań.:) Quote
borysova Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 Czytam i czytam i jestem coraz bardziej niezdecydowana co do zakupu smyczy :( Obecnie mam Flexi Classic 2 (5m), której linka się urwała (tzn. tylko z zewnątrz ta otoczka, nie tak całkiem). Ale nadal mam zamiar zostać przy tej firmie. Mój pies jest baaardzo żywy, a że zimą raczej nie będę go za często spuszczać, to myślę o jakiejś dłuższej automatycznej. Zwróciłam uwagę na 8m Flexi Comfort Long 2 i zastanawiam się, czy to że jest ona dłuższa niż typowa 5-metrówka, nie ma wpływu na jakość smyczy (wytrzymałość)? Ogólnie do codziennych spacerów dobra będzie Long czy jednak lepsza ta krótsza? Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu że to taki chwyt marketingowy, a przecież przede wszystkim chodzi o solidność, a nie bajery ;)Postanowiłam już że tak czy siak dodatkowo kupię 15-metrową linkę na dłuższe spacery na odludzia czy do parku. I zauważyłam że wiele osób mówi tutaj o rysach na gumowej części rączki w smyczach Comfort, ale równie wiele bardzo chwali tą serię, więc nie wiem już co myśleć.. Comfort są jak dla mnie zdecydowanie ładniejsze niż Classic... :P Quote
Beatrx Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 my mamy comfort od jakiś dwóch tygodni i żadnych rys na niej nie ma, a też słyszałam opinię, ze po 2-3 spacerach rączka się rysuje. smycz jest dobra, bo jak psisko chce coś dalej powąchać czy się wysikać to nie muszę się za nim ładować na trawnik, bo wystarczy mu te 5metrów, które oferuje linka. wcześniej myślałam nad tą 8metrową, ale jednak to by było za dużo jak na nasze potrzeby. Quote
Victoria Posted November 7, 2012 Posted November 7, 2012 ja mam comfort long 1 (8metrów właśnie) od 6 lat i jest w stanie bardzo dobrym. Mojej koleżance zrobiło się to samo co Tobie, czyli przetarła się linka w wersji clasic właśnie tak jak mówisz. Nie wiem od czego to zależy, bo ja mam 3 linkowe flexi i jeszcze nic takiego mi się nie zrobiło. Może kup taśmę?? Quote
borysova Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 Taśmę odrzuciłam z tego powodu, że mój psiak lubi się kręcić :lol: chodzi w różne strony, zawraca, plącze się pod nogami, więc obawiam się, że taśma mogłaby nie nadążać się prostować. Poza tym te taśmowe są droższe i cięższe. Spróbuję jeszcze raz linkową, tylko będę się z nią delikatniej obchodzić, bo na tą nie uważałam zbytnio :roll: No i chyba się skuszę na tą 8 metrową :multi: Quote
Yorkomanka Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 a z mojej już całkiem wzorek zszedł w jego miejscu jest teraz od cholery rys:diabloti: nie wiem czy tylko mi co chwilę smycz wylatuje z ręki?:evil_lol: wcześniej przez rok miałam taśmę rączka też była okropnie porysowana a ja chciałam coś lżejszego oddałam ją ciotce i jej westowi:p Quote
PaulinaBemol Posted November 8, 2012 Posted November 8, 2012 u mnie gumowa rączka się rysowała odrobinkę ale uchwyt zdecydowanie pewniejszy i wygodniejszy z tą gumą :p nie ma opcji wyśliźnięcia się z ręki. Ja bym pomyślała o tasmie dla psa plączącego się bo moim zdaniem jednak trwalsze no i jak linka się jakoś zaplącze przy ciele to może się to łatwo skończyć niezłym bólem. Quote
Marta666 Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='borysova']Taśmę odrzuciłam z tego powodu, że mój psiak lubi się kręcić :lol: chodzi w różne strony, zawraca, plącze się pod nogami, [/QUOTE] Ja przy takim psie zdecydowałabym się tym bardziej na taśmę. [quote name='borysova']taśma mogłaby nie nadążać się prostować[/QUOTE] Obejrzyj sobie wlot smyczy taśmowej. Nie wiem jakie akrobacje musiałby robić Twój pies żeby smycz nie nadążała się prostować ;) ktoś spotkał zaplątaną taśmę przez psa? Quote
Kirinna Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='borysova']Taśmę odrzuciłam z tego powodu, że mój psiak lubi się kręcić :lol: chodzi w różne strony, zawraca, plącze się pod nogami, więc obawiam się, że taśma mogłaby nie nadążać się prostować. Poza tym te taśmowe są droższe i cięższe. Spróbuję jeszcze raz linkową, tylko będę się z nią delikatniej obchodzić, bo na tą nie uważałam zbytnio :roll: No i chyba się skuszę na tą 8 metrową :multi:[/QUOTE] ja ma takie 14 kg. co albo się zwąchą a później biegnie nie wazne z której strony, albo mnie obchodzi, albo biega w przód, w tył, w bok no taka wiercipięta, wszystko chce zobaczyć, powąchać i mam taśmę i sprawdza się bardzo dobrze bo jak przejedzie mi po nogach to nie mam śladu. zwija się bez problemu Quote
gops Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 ja własnie czekam na flexi classic 3 na lince do 50kg(5m) , mam już w domu classic 3 linke ale 8m i jest świetna, nigdy nic się nie działo i nie śmierdzi jak taśma (taśme trzeba suszyć , linki nigdy nie suszyłam a używam codziennie i zero zapachu) . linka ma przy karabińczyku rączke która przydaje się np przy mijaniu innego psa . Quote
Marta_Ares Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 [quote name='gops']ja własnie czekam na flexi classic 3 na lince do 50kg(5m) , mam już w domu classic 3 linke ale 8m i jest świetna, nigdy nic się nie działo i nie śmierdzi jak taśma (taśme trzeba suszyć , linki nigdy nie suszyłam a używam codziennie i zero zapachu) . linka ma [B]przy karabińczyku rączke[/B] która przydaje się np przy mijaniu innego psa .[/QUOTE] oj tak ja też ją bardzo lubię, można na krótko złapać psa, u mnie często się przydaje. zaczęła mi się przecierać linka we flexi :-( nie mam pojęcia od czego widać, że jest już nieźle zmechacona, a nie używana zbyt czesto Quote
Olson Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 Mój pies też łazi jak pogrzany na flexi - wraca, niucha, węszy, plącze się. Na spacer chodzimy tylko do lasu. Linka już kilkakrotnie była opleciona wokół drzewa, zaplątana wraz z moim psem w krzakach... Mamy ją juz jakies pol roku i nadal jest w stanie nienaruszonym :) Quote
Victoria Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 moze to te nowsz etak mają... moja sześcioletnia ma się dobrze, a nawet bardzo dobrze :p.. z resztą w miare nowa color tez jest w dobrym stanie, aczkolwiek dość rzadko używana Quote
WeronikaM Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Ja też polecam flexi :D 8 lat mam już flexi classic 5metrową taśmę Lke, którą kupiłam za ponad 100 złotych :roll: Używałam jej dla mocno ciągnącego i zrywającego się wtedy 4 letniego 29 kg psa i nigdy nie zawiodła. Niestety musiałam się z nią pożegnać pare miesięcy temu temu, bo Diana ją przegryzła :mad: W międzyczasie dostałam 5m Mke classic do 20kg linkę i nigdy się nie zerwała ani nic :p przez to uważam, ze flexi są bardzo wytrzymałe, nawet dla psa o większej wadze niż jest przeznaczona, przynajmniej w moim przypadku :cool3: Ale się ta smycz zgubiła :placz: Jak Diana przegryzła tą starą flexi, przez pół roku używałam jakiejś taniej linki do 20kg i też z nią wszystko ok do tej pory wyprowadzam codziennie na niej psa. Teraz Diana ma 12 lat i właśnie zamówiłam flexi comfort long Mke, która jest do 20kg, chociaż że Diana waży prawie 30kg, do flexi mam zaufanie i mam nadzieję, ze ta również przeżyje pare lat :) Quote
Victoria Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 w ograniczeniach wagowych nie tyle chodzi o sama tasme co o mechanizm. Pomimo ze mnie tez nigdy flexi nie zawiodła nie ryzykowałabym az tak bardzo. Co innego 1-2 kilo a co innego ponad 30% za cięzki pies. Różne 'rozmiary' smyczy nie sa chyba po nic. Serio, rob jak chcesz, ale ja na Twoim miejscu bym sie jeszcze zastanowila Quote
WeronikaM Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 używałam przez jakiś czas Mke (do 20kg) classica flexi linki i było w porządku, szczególnie, że teraz pies nie ciągnie, więc myślę, że nie będzie aż tak źle ;) Quote
Tessi&Tola Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 z mojego doświadczenia moge powiedzieć, że nie chodzi o to czy pies ciągnie tylko na ile ewentualnie ma siły aby szarpnąć - moje psy też nie ciągną, ale mam Flexi Giant (najmocniejszą z dostępnych), bo wiem że mają siły na tyle że są w stanie rozwalić każdy inny mechanizm:diabloti: Jestem przygotowana na koty - czasem zdarza się, że gdzieś w polach wyskoczy nam spod nóg cos małego i wtedy nie ma bata, pies zawsze musi zrobic zryw - to silniejsze od niego... Podziwiam osoby, które chodzą z dwoma czy trzema flexi.:-o Ja mam jedną plus smycz krótką dla drugiej. Na spacerach idą obie na krótko, na polach - jedna luzem, druga na flexi (na zmianę). Nie umiem obsługiwać dwóch flexi naraz:shake: Quote
Olson Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 WeronikaM, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że zaoszczędzając dwadzieścia złotych polskich stwarzasz zagrożenie na drodze, zwiększasz prawdopodobieństwo zabicia własnego psa a tym bardziej pokazujesz jak nieodpowiedzialna jesteś. Gratuluję! :loveu: Quote
evel Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 To ja mam Mkę dla psa 11 kg i się zastanawiałam, czy nie jest za mała, bo małe czarne durne i szalone bywa :lol: Quote
WeronikaM Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 bez przesady, nie chodziło o to, że chcę zaoszczędzić 20 zł , ale myślałam ze flexi do 25kg będzie mocniejsza, niż bezfirmowa do 50kg, ale zamówie Lke na wszelki wypadek, przekonałyście mnie :D Quote
Recommended Posts